Zooo ... hoe lang duurt het echt om verliefd te worden?

verliefd worden op flamingo Kelly BowdenGetty-afbeeldingen

Cue the eye roll elke keer dat een of andere gast zegt De vrijgezellin , 'Ik ben verliefd op jou na ongeveer 457 seconden met het meisje te hebben doorgebracht. Ik bedoel, wat?! Maar als je je ooit hebt afgevraagd hoe lang het duurt om verliefd te worden, dan zal het je misschien verbazen dit te horen: hij is er misschien niet vol van.

Nee, echt, het is wetenschap. Fysiologisch duurt het slechts een vijfde van een seconde (!) Voordat al die maak-je-gekke chemicaliën tegelijk vuren en dat verliefde gevoel produceren, onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine blootgelegd (bijna tien jaar geleden).

Als dat freaky snel lijkt, is het dat wel. Technisch gezien heb je maar een uur nodig met een vreemde, plus deze 36 vragen van dichtbij , en je kunt op iedereen verliefd worden, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Bulletin Persoonlijkheid en Sociale PsychologieEerdere onderzoeken laten zien dat mannen slechts 88 dagen wachten (dat is minder dan drie maanden) om die drie woordjes voor het eerst tegen hun partner te zeggen, en 39 procent zegt ze binnen de eerste maand (wauw). Vrouwen doen er daarentegen gemiddeld 134 dagen over.

Kristen Bell en Dax Shepard werden vrij snel verliefd - kijk eens naar hun relatiegeschiedenis:

Als je met deze persoon naar bed gaat, verwacht dan dat die papperige gevoelens zich sneller zullen openbaren - orgasmes bindingshormonen vrijgeven, vooral bij vrouwen (daarover later meer).

En zelfs als uw S.O. die gevoelens niet verwoord heeft, denken ze er misschien nog steeds over na. Een studie uit 2011 ontdekte dat met name mannen overwogen om hun liefde zes weken voordat vrouwen dat deden. Dus als je denkt dat hij achterloopt ... hij is je waarschijnlijk ver voor.

In de echte wereld wil je natuurlijk zeker weten dat je partner een baan heeft en niet nog steeds bij zijn moeder woont voordat liefdeschemicaliën je hersenen gaan kapen. Het probleem is dat dat moeilijk kan zijn.

Ja, sommige wetenschap suggereert dat liefde op zicht bestaat. Dit is waarom:

Je bent bedraad voor liefde, of je dat nu wilt of niet.

“De hersenen zijn van nature geselecteerd om op te focussen reproductie , zelfs als u dat niet bewust bent ', zegt Loretta G. Breuning , PhD, oprichter van de Inner Mammal Institute , professor emerita aan de California State University, en auteur van Gewoonten van een gelukkig brein: train je brein om je serotonine-, dopamine-, oxytocine- en endorfineniveaus te stimuleren ​'Je brein is gefocust op overleven, en voortplanting is het toppunt van overleven. ' Zo romantisch, hè?

Ongeacht de oorzaak, verliefd worden voelt GOED. Een culminatie van verschillende gelukkige chemicaliën in je hersenen zorgt voor een gevoel van euforie dat lijkt op die van cocaïne, studies hebben getoond.

Als je denkt dat je hard valt, of het nu iemand is die je al jaren kent of iemand met wie je een miezerige date hebt gehad, dan is dit waarom je begint te zwijmelen:

Een dopamine-golf in je hersenen begint het liefdesfeest.

Dopamine is een hormoon gebaseerd op de verwachting van een beloning die aan uw behoeften voldoet. Breuning geeft het voorbeeld van een café binnenlopen en mensen uitchecken. 'Je hebt een specifiek idee van wat er nodig is om aan je behoeften te voldoen op basis van ervaringen uit het verleden', legt ze uit.

Terwijl je de kamer doorzoekt, denk je: Die ​De jacht is begonnen. Je bent misschien geen tijger, maar je houdt ervan om je persoon te achtervolgen. Wie niet?

Dan komt oxytocine in het spel.

Denk aan oxytocine als het liefdeshormoon dat wordt geassocieerd met gehechtheid.

Verwant verhaal

Sociaal isolement was een bedreiging tijdens cavewoman-dagen, en je 'zoogdierbrein' opereert onder de kaarten die de evolutie het heeft uitgedeeld, zegt Breuning. Als zodanig helpt het vrijkomen van oxytocine je te binden aan een potentiële romantische partner.

Oxytocine, dat vrouwen door de bootlading afgeven na seks met een partner, bouwt ook vertrouwen op. (Of ze dat vertrouwen al dan niet verdienen, is een andere kwestie.)

Serotonine maakt de liefdescocktail af.

Beschouw serotonine als een statushormoon. 'Dieren zijn hiërarchisch: als je een partner met een hogere rangorde krijgt, verbetert dat de overleving van je jongen', zegt Breuning.

Wat betekent dat voor jou in de moderne tijd? Misschien voel je je aangetrokken tot die winnende atleet, de persoon met een coole baan of de jetsetter.

In het dierenrijk is dit spul belangrijk - en het betekent niet dat je stom bent als het ook voor jou belangrijk is. Aan het eind van de dag kan deze serotonine-statushit je ertoe aanzetten verliefd te worden.

Oké, dus mijn brein is in luuurve. Wat nu?

Tijd om het door elkaar te schudden en te zien wat er gebeurt.

Terwijl jullie elkaar leren kennen, neemt dopamine toe, en de verwachting dat je ze kunt landen, kan je de kick geven die je nodig hebt om emotioneel te gaan investeren.

Als ze ook de juiste status hebben (serotonine triggeren) en dicht bij je zijn (oxytocine stimuleren) - en je hebt positieve verwachtingen over de hele zaak - zul je met alle drie de hormonen tegelijk worden geraakt. 'Dat gebeurt niet altijd', zegt Breuning. Het resultaat? Je wordt verliefd.

Moet ik me zorgen maken dat ik TE snel verliefd word?

Nou, hier is het ding: 'Deze chemische stoffen in de hersenen zijn ontworpen om u te motiveren om actie te ondernemen om een ​​onvervulde behoefte te zoeken', zegt Breuning. 'Als in die behoefte is voorzien, worden die chemicaliën niet meer gestimuleerd.'

Met andere woorden, je brein zegt in feite: 'Je hebt die gevonden. Wat nu?'

Verwant verhaal

Voor sommigen is het antwoord misschien om door te gaan met zoeken en jagen op die hoogte - ook wel bekend als. emotioneel of fysiek bedrog. Voor anderen kan het eindresultaat een gevoel van ongeluk zijn.

Een ander potentieel probleem, vooral in deze moderne tijd van sociale media, is de neiging om uw partner en relatie met anderen te vergelijken '.

Nadat de opwinding is weggeëbd, 'richten je hersenen zich op de onvervulde behoefte', zegt Breuning. 'Je partner heeft misschien 500 goede eigenschappen, maar je brein zal zich concentreren op de 10 die ze niet hebben.'

Veelvoorkomende gedachten zoals, Wat vindt iedereen van mijn partner? of Op welke romantische dates nemen de partners van andere mensen ze aan? zijn bedreigend. Ze geven je een gras-is-groener mentaliteit, zelfs als je een solide en waardige match hebt.

Dus, wat doe je? Nadat je verliefd bent geworden, koester je erin. Maar onthoud dat je hersenen binnenkort een nieuwe dopamine-oxytocine-serotonine-hit willen.

Verwant verhaal

Probeer niet in de val van vergelijkingen te trappen - herinner jezelf eraan waarom je überhaupt voor je partner ging, zegt Breuning. En vergeet niet om achter de dingen aan te gaan die u drijven, zoals een hogere functie op het werk ofnieuw atletisch doel​

Dat zal ervoor zorgen dat die hart-oog-emoji-gevoelens lang en gelukkig blijven, hoe snel (of niet) je ook verliefd werd.