Zijn zwarte bonen echt gezond?

Zwarte bonen in houten lepel met seramickom Anawat_sGetty-afbeeldingen

Gevierd door zowel vleeseters als veganisten, zijn bonen een van de meest veelzijdige peulvruchten. Ze passen perfect in een burrito-kom, vormen een smakelijke vegetarische burgerbasis en vallen op als het hoofdingrediënt in vegetarische chili.

Het is duidelijk dat zwarte bonen er zijn om te blijven - maar hoe gezond zijn ze?

Om te beginnen zijn zwarte bonen misschien wel de meest voedzame peulvruchten die je kunt eten. Hun huid - 'zaadvlies' genoemd - bevat krachtige antioxidanten, die in verband zijn gebracht met verminderde tekenen van veroudering en een verminderd risico op kanker, volgens Chumbley bijlage , RD, voedingsadviseur voor Premier Protein. Wat meer is, is dat onderzoek van de Journal of Agricultural Food Chemistry identificeerde dat zwarte bonen meer antioxidanten bevatten dan welke andere boon dan ook.

Hier is de voedingswaarde-informatie voor zwarte bonen (een kop)

 • 227 calorieën
 • 15 g eiwit
 • 1 g vet (.2 g verzadigd)
 • 15 g vezels
 • 41 g koolhydraten
 • 0,5 g suiker
 • 2 g natrium

  Zwarte bonen hebben een heleboel gezondheidsvoordelen.

  1. Ze helpen je je goed te voelen

   'Ik beschouw zwarte bonen als mijn‘ superboon ’, zegt Chumbley. “In een kopje zwarte bonen zit vijftien gram eiwit en vijftien gram vezels. Deze combinatie zorgt ervoor dat je langer vol blijft. ' Te weinig vezels en eiwitten kunnen ervoor zorgen dat u zich traag en uitgeput voelt. Chumbley merkt ook op dat zwarte bonen vanwege hun hoge zinkgehalte helpen bij het metaboliseren van vet.

   2. Ze regelen de bloedsuikerspiegel

   Als je een laag glycemisch dieet volgt, zijn zwarte bonen je ideale bijgerecht. Ze bevatten resistent zetmeel , Zegt Chumbley, die grotendeels onverteerd door de dunne darm gaat en helpt voorkomen dat de bloedsuikerspiegel stijgt.

   3. Ze bestrijden hartaandoeningen

   Zwarte bonen kunnen uw hart gezond houden door uw cholesterol te verlagen. 'Van de grote hoeveelheden oplosbare vezels in zwarte bonen is aangetoond dat ze het LDL (slechte) cholesterol helpen verlagen', zegt ze. 'Ik noem vezels de bezem van het lichaam, en niemand wil een stoffig huis.'

   Bekijk deze beroemdheden die zweren bij hun veganistische diëten:

   Zwarte bonen hebben enkele nadelen.

   De meeste mensen kunnen zonder problemen zwarte bonen eten. Maar als u IBS heeft, kunt u last krijgen van gasvorming of een opgeblazen gevoel bij het eten van zwarte bonen, vanwege hun hoge vezelgehalte, zegt Chumbley. Als dat het geval is, bouw uw inname dan langzaam op in de loop van de tijd.

   gerelateerde verhalen

   Evenzo kunnen mensen met hypertensie (bekend als hoge bloeddruk) opletten voor de ingeblikte variëteit aan zwarte bonen, omdat ze veel natrium kunnen bevatten, zegt ze. Spoel de bonen grondig uit het blik voordat je ze opeet, of koop een variëteit met het label 'natriumarm'.

   Hoe zit het met het gedroogde versus ingeblikte debat?

   Er heerst enige angst in de lucht boven ingeblikte goederen, omdat ze soms conserveermiddelen en overtollig natrium bevatten. Maar als het om bonen gaat, maakt het niet uit of je ze per blik koopt of in bulk droogt. 'Het belangrijkste is om ze te gebruiken', zegt ze. 'Ze doen het niet goed als ze gewoon op de plank zitten.'

   Chumbley zegt dat als je ze in een crockpot kookt (de zwarte bonen erin gooit en uren later terugkomt), je een romige en heerlijke textuur overhoudt, bijna zoals bonen of hummus. Zwarte bonen dip, iemand?

   Hoe vaak moet je zwarte bonen eten?

   Laat dit je niet intimideren, maar Chumbley zegt dat je wilt streven naar een halve kop per dag. Dit is wat ze eet om haar inname van zwarte bonen te verhogen:

   • Ontbijt: eet zwarte bonen bij je eieren.
   • Lunch: strooi zwarte bonen in een gesneden salade.
   • Snack: combineer zwarte bonen met stukjes avocado, limoensap en zeezout.
   • Diner: stop zwarte bonen in burrito-kommen of taco's.
   • Dessert: bak brownies en ruil het meel in voor een mix van zwarte bonen en chocoladeproteïnepoeder.

    Nu je waarschijnlijk verhongert (hetzelfde), zijn hier drie gezonde recepten voor zwarte bonen om deze week op te zwepen om u te helpen dat doel te bereiken.