Wat zijn in godsnaam galstenen?

galstenen Getty-afbeeldingen

Ga je gang, noem drie orgels ...

'Galblaas' waarschijnlijk stond het helemaal niet op die lijst - hoewel, weet je, het woord 'gal' staat in die kop daarboven. Dit orgaan in de rechterbovenhoek van je buik vliegt over het algemeen behoorlijk onder de radar ... totdat je ernstige buikpijn hebt en begint Googlen symptomen

Volg de ontdekking van galstenen, die verrassend vaak voorkomen en volgens de Amerikaanse autoriteiten 10 tot 15 procent van de Amerikaanse bevolking treffen. Nationaal instituut voor diabetes en spijsverterings- en nierziekten (NIDDK)Maar uh, anders dan klinken als een echte hel op aarde ( stenen? in mijn galblaas? ) wat zijn galstenen precies, hoe worden ze behandeld en, waarschijnlijk het allerbelangrijkste, hoe kun je ze koste wat kost vermijden?

Oké, waar zijn galstenen precies van gemaakt?

Om te begrijpen wat galstenen zijn, moet u eerst een beetje over de galblaas weten - zoals wat het doet

De galblaas slaat gal op, een mengsel van water, cholesterol, galzuren of zouten, en bilirubine (een product van afgebroken rode bloedcellen), evenals lichaamszouten (kalium en natrium) en metalen zoals koper.

Die gal wordt gebruikt om te helpen bij de spijsvertering - met name het afbreken van vetten in vetzuren, volgens de Amerikaanse National Library of Medicine , zodat het lichaam het kan gebruiken voor energie en andere lichaamsfuncties.

Galstenen (ook bekend als cholelithiasis) zijn echter verharde stukjes verbindingen in die gal - meestal cholesterol of bilirubine. En hoewel artsen niet helemaal zeker zijn wat galstenen veroorzaakt, treden ze waarschijnlijk op als er een onbalans van zout of cholesterol in de galblaas is, zegt Douglas Smink, MD, MPH, een universitair hoofddocent chirurgie aan het Brigham and Women's Hospital in Boston en de Harvard Medical School. .

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door The Medical Mentors (@themedicalmentors)

Maar galstenen zijn niet allemaal hetzelfde. Volgens de NIDDK zijn er twee soorten: cholesterolstenen en pigmentstenen. Cholesterolstenen zijn meestal geelgroen van kleur en bestaan ​​uit, nou ja, cholesterol; terwijl pigmentstenen donkerder zijn en uit bilirubine bestaan.

Wat zijn de symptomen van galstenen?

galstenen
Galstenen verwijderd uit de galblaas.
Getty-afbeeldingen

Hier is het probleem met galstenen - vaak staan ​​ze bekend als 'stille stenen' - en ze hebben helemaal geen symptomen. Die stille stenen hebben ook geen behandeling nodig, omdat ze niet voorkomen dat uw organen (zoals uw galblaas, lever of alvleesklier) werken.

Maar wanneer galstenen uw galkanalen blokkeren, kan gal zich ophopen in uw galblaas en een galblaasaanval veroorzaken (ook bekend als galkoliek), gekenmerkt door pijn in uw rechter bovenbuik na een bijzonder vette maaltijd.

Soms verdwijnen die galblaasaanvallen zodra de galsteen uit het kanaal komt, maar soms kunnen galstenen vast blijven zitten en complicaties veroorzaken, volgens de NIDDK ​Symptomen van galsteencomplicaties zijn onder meer:

 • Pijn in uw buik rechtsboven die enkele uren aanhoudt
 • Misselijkheid en overgeven
 • Koorts en koude rillingen
 • Geelzucht (een gelige kleur van uw huid of het wit van uw ogen)
 • Donkergekleurde urine of lichtgekleurde ontlasting.

  Hoe worden galstenen gediagnosticeerd?

  Eerst en vooral, als u lijdt aan een van die galsteencomplicatiesymptomen, ga dan naar een eerstehulpafdeling, STAT.

  Daar zullen artsen uw galstenen waarschijnlijk identificeren door middel van een echografie van uw buik, hoewel soms ook bloedonderzoeken worden gebruikt om tekenen van infectie of ontsteking in uw galwegen, galblaas, pancreas of lever te vinden. volgens de NIDDK

  Hoe worden galstenen behandeld?

  Galstenen zijn iets moeilijker te verwijderen, in tegenstelling tot nierstenen, die kunnen worden gepasseerd (ook wel uitgeplast) of afgebroken, zodat je lichaam ze gemakkelijker kan verwijderen, legt Smink uit.

  'Met galstenen, als je ze uit elkaar haalt, kunnen ze de lever of de alvleesklier irriteren op weg naar buiten en dat kan ernstig en mogelijk levensbedreigend zijn', zegt hij.

  galstenen
  Een assortiment galstenen.
  Getty-afbeeldingen

  Daarom omvat de behandeling het verwijderen van de hele galblaas, een operatie die cholecystectomie wordt genoemd. Volgens de NIDDK is het eigenlijk een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in de Verenigde Staten. P.S .:U kunt absoluut zonder galblaas leven; het is geen essentieel orgaan, zegt Smink.

  Er zijn twee verschillende soorten operaties voor galblaasverwijdering, volgens de NIDDK: een laparoscopische cholecystectomie, wat in wezen een poliklinische procedure is die u vanaf de volgende dag naar huis kunt gaan, en een open cholecystectomie, wat een invasieve operatie is die moet plaatsvinden wanneer de galblaas is erg ontstoken en geïrriteerd.

  Maar als je galblaas eenmaal is verwijderd en je helemaal genezen bent, zal het leven waarschijnlijk weer normaal worden - afgezien van een kleine kans op zachtere, frequentere poetsbeurten, door een verandering in de galstroom, volgens de NIDDK.

  Galstenen klinken vreselijk - hoe kun je ze voorkomen?

  Er is geen duidelijke manier om galsteencomplicaties - of galstenen, om mee te beginnen - te voorkomen, aangezien experts niet zeker weten waarom de stenen zich in de eerste plaats vormen. Je kunt je kansen op galblaasaanvallen echter verkleinen door minder vet voedsel te eten (denk aan alles wat gebakken is of bedekt is met boter), zegt Smink.

  Galsteen wordt ook vaak geassocieerd met overgewicht, volgens de NIDDK, dus veilig afvallen of een gezond gewicht behouden kan ook uw galsteenkansen verminderen.

  Welke vrouwen die galstenen hebben gehad, willen dat u weet:

  “De eerste aanval duurde 10 uur met een piekintensiteit van ongeveer drie uur. In die tijd raakte ik flauw, moest ik vaak overgeven, had ik last van mijn darmen en kon ik niet meer normaal staan, praten of ademen. ' Reddit-gebruiker mmacaluso915

  “Ik had [mijn galblaas] eruit toen ik 15 jaar oud was. Het was helemaal niet slecht, ik liet het verwijderen via laparoscopie op woensdag, ging die dag naar huis en ging maandag weer naar school. Echt, het was geen probleem. Ik voelde me maandag prima en mijn dieet is nu in wezen hetzelfde als altijd. Misschien een beetje gezonder nu ik volwassen ben, maar ik houd er niet echt rekening mee dat ik geen galblaas heb bij het beslissen wat ik moet eten. ' Reddit-gebruiker kinkakinka

  'Ik heb galstenen gehad ... en ze waren absoluut het meest pijnlijke dat me ooit is overkomen. Zelfs morfine raakte de pijn niet aan. ' Reddit-gebruiker ConnieC60