Wat suiker met je lichaam doet

body-on-sugar.jpg Jamie Chung

Op het moment dat iets zoets je tong raakt, geven je smaakpapillen een directe boodschap aan je hersenen: deee-lish ​Het beloningssysteem van je noggin ontsteekt, waardoor dopamine vrijkomt. Ondertussen belandt de suiker die je hebt ingeslikt in je maag, waar het wordt verdund door spijsverteringssappen en in je dunne darm wordt gebracht. Enzymen beginnen elk stukje ervan af te breken in twee soorten moleculen: glucose en fructose. De meeste toegevoegde suikers zijn afkomstig van suikerriet of suikerbieten en zijn gelijke delen glucose en fructose; In het laboratorium bereide maïssiroop met een hoog fructosegehalte bevat echter vaak meer bewerkte fructose dan glucose. Herhaaldelijk gegeten, kunnen deze moleculen je lichaam raken ... moeilijk

MEER: Suiker vermoordt ons. Hier is alles wat u moet weten.

Glucose • Het sijpelt door de wanden van uw dunne darm, waardoor uw alvleesklier insuline afscheidt, een hormoon dat glucose uit uw bloed opneemt en aan uw cellen afgeeft om als energie te worden gebruikt.
 • Maar veel zoete lekkernijen bevatten zoveel glucose dat het je lichaam overspoelt en je een snelle en vuile high geeft. Je hersenen gaan tegen door serotonine uit te schieten, een slaapregulerend hormoon. Cue: sugar crash.
 • Insuline blokkeert ook de productie van leptine, het 'hongerhormoon' dat je hersenen vertelt dat je vol zit. Hoe hoger uw insulinegehalte, hoe hongeriger u zich zult voelen (zelfs als u net veel hebt gegeten). Nu, in een gesimuleerde hongermodus, sturen je hersenen je lichaam om glucose op te slaan als buikvet.
 • Busy-beverinsuline stroomt ook in je hersenen, een fenomeen dat uiteindelijk kan leiden tot de ziekte van Alzheimer. Je hersenen produceren zonder meer minder dopamine, waardoor de deur opengaat voor onbedwingbare trek en verslaving-achtige neurochemie.
 • Nog steeds aan het kauwen? Je alvleesklier heeft zoveel insuline opgepompt dat je cellen resistent zijn geworden tegen het spul; al die glucose blijft in uw bloedbaan drijven en veroorzaakt prediabetes of uiteindelijk volledige diabetes.

  Fructose

  • Het sijpelt ook door uw dunne darm in de bloedbaan, die fructose rechtstreeks naar uw lever brengt.
  • Je lever werkt om fructose te metaboliseren, dat wil zeggen, het verandert in iets dat je lichaam kan gebruiken. Maar het orgel raakt gemakkelijk overweldigd, vooral als je een razende zoetekauw bent. Na verloop van tijd kan overtollige fructose ertoe leiden dat vetbolletjes door de lever groeien, een proces dat lipogenese wordt genoemd, de voorloper van niet-alcoholische leververvetting.
  • Te veel fructose verlaagt ook HDL, of 'goed' cholesterol, en stimuleert de productie van triglyceriden, een soort vet dat van de lever naar de slagaders kan migreren, waardoor het risico op een hartaanval of beroerte toeneemt.
  • Je lever stuurt een S.O.S. voor extra insuline (ja, de multitasker helpt ook de leverfunctie). Overweldigd is uw alvleesklier nu in overdrive, wat kan resulteren in een totale lichaamsontsteking die u op zijn beurt een nog hoger risico op obesitas en diabetes oplevert.

   Bron: Anne Alexander, hoofdredacteur van Preventie en auteur van Het Sugar Smart Diet