Wat is het Whole30-dieet en moet u het proberen?

Gegrilde heilbot met spinazie, prei en pijnboompitten LauriPattersonGetty-afbeeldingen

Heb je ooit zin gehad om helemaal opnieuw te beginnen als het gaat om je eetgewoonten?

Misschien is het omdat je bent uit eten gaan manier te vaak per week (je portemonnee en je lichaam huilen RN). Of misschien ben je gewoon de hele tijd ziek.

Het Whole30-dieet denkt dat het kan helpen. Het programma bestaat al bijna een decennium en pronkt - maar afgezien van het feit dat het 30 dagen duurt, lijken de details van het programma misschien een beetje duister voor iemand die net begint met onderzoek.Maak je geen zorgen, ik heb alle deets: hier is wat je moet wetenGeheel 30, het populaire dieetprogramma dat is ontworpen om de manier waarop u eet - en voelt - in slechts 30 dagen te veranderen.

Wat is Whole30 precies?

The Whole30: de 30-daagse gids voor totale gezondheid en voedselvrijheidamazon.com $ 30,00$ 14,98 (50% korting) Winkel nu

Volgens de website van het programma is het Whole30-dieet in wezen een eliminatiedieet. Het raadt aan om bepaalde voedselgroepen uit uw dieet te schrappen - zoals suiker, granen en zuivelproducten - om te zien of ze een negatieve invloed kunnen hebben op uw gezondheid.

Het idee, volgens de Whole30-website, is dat door het elimineren van 'bloedsuikerverstorende, darmbeschadigende, inflammatoire voedselgroepen' gedurende 30 dagen, u uw lichaam kunt laten genezen en herstellen van alle effecten die deze voedselgroepen op u kunnen hebben (lage energieniveaus of chronische pijn, bijvoorbeeld). Zodra de 30 dagen voorbij zijn, worden lijners aangemoedigd om een ​​langdurig 'Whole30-achtig' maaltijdplan te gebruiken om langzaam en spaarzaam voedsel terug te introduceren, op basis van hoe ze je laten voelen.

Ook belangrijk: volgens Whole30 mede-oprichter Melissa Hartwig-Urban, was Whole30 niet ontworpen als een plan om af te vallen - Hartwig-Urban noemt het zelfs het 'anti-dieet' omdat er geen calorieën worden geteld, gevolgd of beperkt. . Het dieet spoort je ook aan om 30 dagen niet op de weegschaal te gaan staan. Toch valt niet te ontkennen dat heel veel mensen afvallen terwijl ze de Whole30 doen.

Dus ... waar kwam Whole30 vandaan?

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door The Official Whole30 Program (@ whole30)

Whole30 begon in feite in april 2009 toen Whole30 mede-oprichter, Melissa Hartwig-Urban, haar eigen experiment uitvoerde om ontstekingsremmende voedingsmiddelen gedurende 30 dagen uit haar dieet te schrappen om te zien of het haar zou helpen om beter te presteren in de sportschool.

En volgens Hartwig-Urban werkte het: 'Ik sliep beter, had meer energie, concentreerde me beter op het werk en was over het algemeen gelukkiger', zegt ze. 'Maar wat het experiment me echt hielp veranderen, was mijn emotionele relatie met voedsel. Voor het eerst in mijn leven stapte ik van de weegschaal en uit de spiegel en vond ik andere manieren, naast junkfood of wijn, om mezelf te kalmeren, mezelf te belonen en liefde te tonen. '

Hartwig-Urban deelde haar ervaring op haar blog, en de rest is geschiedenis.

Oké, welk voedsel kan ik niet eten op Whole30?

Zet je schrap, want er zijn er nogal wat.

Op Whole30 wordt u geïnstrueerd om geef toegevoegde suikers op - echt of nep, volgens de website. Dat betekent dat ahornsiroop, honing en zelfs stevia verboden terrein zijn. Je moet ook de etiketten lezen van alles wat je koopt, aangezien toegevoegde suiker overal kan binnensluipen.

Verwant verhaal

Dit is het moeilijke deel: u wordt ook gevraagd geef alle granen op (tarwe, haver, quinoa, enz.), groenten (bonen, erwten, linzen), en zuivel (alle melkproducten van koeien, geiten en schapen). Dat omvat alle vleesalternatieven zoals tofu en tempeh (het zijn technisch gezien peulvruchten, gemaakt van soja).

U moet ook omzeil de gebruikelijke toevoegingen in bewerkte voedingsmiddelen zoals carrageen, MSG en sulfieten (je zult de labels daarvoor opnieuw moeten controleren).

En denk ook niet dat je het systeem kunt bedriegen: volgens de website je mag ook geen lekkernijen eten , zelfs gemaakt met 'goedgekeurde' ingrediënten. Dus zelfs als je pannenkoek is gemaakt van Whole30-conform kokosmeel, is het nog steeds verboden terrein.

Oh en d denk er niet eens aan om drank te drinken.

Nou wat kan Ik eet op Whole30?

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door The Official Whole30 Program (@ whole30)

Volgens de Whole30-website is de eerste regel van het programma om 'echt voedsel te eten'. Dat betekent vlees, zeevruchten, eieren, groenten, fruit, natuurlijke gezonde vetten (zoals olijfolie en noten) en kruiden, specerijen en smaakmakers. Je mag ook koffie en thee meenemen op het dieet (zorg er wel voor dat je het zwart neemt).

Kortom, je wilt winkelen op de boerenmarkt of je aan de buitenrand van je supermarkt houden. En hoewel u geen grasgevoerd vlees of biologische producten hoeft te kopen, zegt Hartwig-Urban dat het lezen van etiketten (en ervoor zorgen dat u uw ingrediënten kunt uitspreken) essentieel is en hopelijk zal veranderen in gezonde, langetermijngewoonten.

Zal ik bijwerkingen van Whole30 voelen?

Voordat u doorgaat en Whole30 (of welk dieet dan ook) begint, is het verstandig om contact op te nemen met uw arts, zegt Hartwig-Urban, vooral als u voorgeschreven medicijnen gebruikt of een bestaande medische aandoening heeft.

Ze waarschuwt ook dat 'niet elke dag op de Whole30 gemakkelijk zal zijn.' Veel voorkomende initiële bijwerkingen zijn vermoeidheid, humeurigheid en hoofdpijn, en u zult andere manieren moeten vinden om met stress om te gaan dan toegeven aan onbedwingbare trek. Maar Hartwig-Urban dringt erop aan dat de meeste van deze problemen in de tweede week verdwijnen, wanneer u beloond zou moeten worden met een energieboost en verbeterde slaap.

Dus, zal de Whole30 me helpen om af te vallen?

Nogmaals, Whole30 is niet bedoeld als een plan om af te vallen, maar het kan je toch helpen om kilo's te laten vallen. Dat komt waarschijnlijk door een verminderde calorie-inname (je beperkt hele voedselgroepen, dus je zult zeker een dip in calorieën zien), zegt Alix Turoff, R.D.

Verwant verhaal

'Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je normaal doet terwijl je de Whole30 volgt, maar ook veel bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en toegevoegde suikers schrapt en in plaats daarvan magere eiwitten, fruit en groenten eet, is de kans groot dat je dat zult doen. afvallen, ”zegt ze.

U kunt ook afvallen door het dieet als u merkt dat u meer energie heeft en zich over het algemeen gezonder voelt. Maar houd er rekening mee dat dit ook kan betekenen dat u dat gewicht terugkrijgt als u terugkeert naar uw oude eetgewoonten zodra Whole30 klaar is.

Moet ik Whole30 eens proberen? En zo ja, hoe begin ik eraan?

Over het algemeen is de feedback over de Whole30 gemengd. Het meest recente van het U.S. News & World Report rangschikking van diëten plaatst het programma op # 37 van de 40, met een deskundig panel van geregistreerde diëtisten, academici en artsen die er schaduw op werpen omdat ze onhoudbaar en mogelijk ongezond zijn.

Dat gezegd hebbende, hebben miljoenen mensen het programma gevolgd en genoten van de resultaten, volgens de website van Whole30.

The Whole30 Day by Day: uw dagelijkse gids voor Whole30-succesamazon.com $ 19,99$ 12.50 (37% korting) Winkel nu

Als u denkt dat u 30 dagen zonder koolhydraten kunt leven, is de Whole30 misschien iets voor u. Maar misschien wilt u duidelijk blijven als u in het verleden een eetstoornis heeft gehad - het 'verboden' maken van hele voedselgroepen zou kunnen leiden tot verstoorde eetpatronen, waarschuwt Turoff. Ze merkt ook op dat het plan misschien moeilijk is voor veganisten en vegetariërs, omdat basisvoedingsproducten zoals peulvruchten en granen niet zijn toegestaan.

Anders zou de Whole30 voor veel mensen een gezonde keuze kunnen zijn, omdat hij alle voedingsstoffen bevat die uw lichaam nodig heeft. Het is misschien niet duurzaam als een langetermijnplan, maar het is een goed idee dat 30 dagen onbewerkt, vers voedsel van hoge kwaliteit eten enkele voordelen met zich meebrengt.

Als je aan de slag wilt, ga je gang en download je het Whole30 Program PDF ​Voor een nog diepere duik in het dieet, kun je ook blijven haken Het geheel30 en zijn metgezel The Whole30 van dag tot dag die beide beschikbaar zijn op Amazon.