Wat is het verschil tussen wit vet en bruin vet?

Menselijke vetcellen Menselijke vetcellen, foto door Dr. Peeke

Door Pam Peeke, MD, MPH, FACP, bestsellerauteur en expert op het gebied van gezondheid, fitness en voeding , opnieuw gepubliceerd met toestemming van Maria's Farm Country Kitchen

Toen ik onderzoekswetenschapper was aan de National Institutes of Health, werd ik bekend als de 'dikke dokter', een titel die ik met grote trots bekleedde. Mijn werk bestond uit tag-teaming met chirurgen in de operatiekamer en het oogsten van menselijke vetcellen tijdens de operatie. Zegen elk van de prachtige proefpersonen die het ermee eens waren - tamelijk gelukkig, mag ik eraan toevoegen! - om me een klein stukje vet uit verschillende delen van hun lichaam te laten verwijderen, zowel diep van binnen (diep in de buik) als net onder de huid ( onderhuids). Vervolgens werden deze glimmende geleiachtige klodders vet voorzichtig in de draagbare cilinder met vloeibare stikstof geplaatst die me overal vergezelde. Toen ging het naar mijn laboratorium om de monsters voor onze experimenten voor te bereiden.

Gebogen over mijn laboratoriumbank, zou ik me verwonderen over de schoonheid, kracht en mysterie van de vetcellen, of adipocyten (adip = vet, cyte = cel), die ik onder mijn gespecialiseerde microscopen aanschouwde. Het kwam ook bij me op dat de meeste mensen waarschijnlijk geen idee hebben wat vetcellen doen, behalve kwelling en angst opwekken wanneer ze proberen zichzelf in een spijkerbroek te koesteren.
Dus wat dacht je van een snelle inleiding over alles wat met vet te maken heeft, zodat je, zoals ik heb, deze ongelooflijke en integrale delen van onze anatomie kunt leren waarderen, niet kleineren? Ik heb het alleen over vet als een fysieke entiteit en ik zal het niet hebben over problemen die te maken hebben met waarom mensen onder- of overgewicht hebben. Dit is slechts een anatomische les!Dus hier is een korte samenvatting van vetfeiten, te beginnen met de twee soorten die we hebben.

1. Bruin vet
Dit vet is samengesteld uit verschillende kleine lipide (vet) druppeltjes en een groot aantal ijzerhoudende mitochondriën (de warmteverbrandingsmotor van de cel). Het ijzer, samen met veel kleine bloedvaatjes, geeft dit vet zijn bruinachtige uiterlijk. Bruin vet wordt meestal aangetroffen in de voor- en achterkant van de nek en bovenrug.

Het doel van bruin vet is om calorieën te verbranden om warmte op te wekken. Daarom wordt bruin vet vaak het 'goede' vet genoemd, omdat het ons helpt calorieën te verbranden, niet op te slaan. Bruin vet is afkomstig van spierweefsel en wordt voornamelijk aangetroffen bij dieren die in winterslaap zijn en bij pasgeborenen. Na een leven als zuigeling neemt de hoeveelheid bruin vet aanzienlijk af. Volwassenen met relatief meer bruin vet zijn over het algemeen jonger en slanker en hebben een normale bloedsuikerspiegel.

U genereert bruin vet door: trainen, dat witgeel vet kan omzetten in een meer metabolisch actief bruin vet; voldoende slaap van hoge kwaliteit krijgen, omdat een goede productie van melatonine de productie van bruin vet beïnvloedt; en jezelf regelmatig blootstellen aan de kou, zoals buiten sporten in de winter of in een koude kamer. Het verlagen van de temperatuur in uw woon- en werkruimtes is een andere tip.

Bottom line: U wilt zoveel mogelijk van dit soort vet. Kom maar op met het bruin!

2. Wit vet.
Dit type vet is samengesteld uit een enkele lipidedruppel en heeft veel minder mitochondriën en bloedvaten, wat resulteert in een lichter wit of geel uiterlijk. Wit vet is de overheersende vorm van vet in het lichaam, afkomstig uit bindweefsel.

Wit vet heeft veel doelen. Het zorgt voor de grootste energiereserve in het lichaam. Het is een thermische isolator en kussen voor onze interne organen, en kussens tijdens externe interacties met onze omgeving (dat is de code voor een zachte landing als we op onze achterste vallen!). Het is een belangrijk endocrien orgaan dat een vorm van oestrogeen produceert, evenals leptine, een hormoon dat helpt bij het reguleren van eetlust en honger. Het heeft ook receptoren voor insuline, groeihormoon, adrenaline en cortisol (stresshormoon). Het is dus een mythe dat vetcellen daar gewoon zitten en de hele dag niets doen!

Wit vet is gevonden, oh ach, je weet waar het is gevonden. Kijk maar in de spiegel! Bij vrouwen hoopt overtollig vet zich op rond de heupen, dijen, billen en borsten tot de perimenopauze (de jaren 40), wanneer het vet ook wordt herverdeeld naar de buik. Mannen hebben de neiging om het grootste deel van hun leven overtollig vet voornamelijk in de buikstreek te verzamelen.

Een teveel aan wit vet in de buik (visceraal vet) wordt in verband gebracht met het metabool syndroom - een groep symptomen die wijzen op een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en kanker. De locatie van lichaamsvet telt echt! Overtollig wit vet door het hele lichaam wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op borst-, colon-, slokdarm-, galblaas- en alvleesklierkanker. Het wordt ook geassocieerd met slaapapneu en lichamelijke handicaps zoals artritis in de knie.

Hier is hoeveel wit vet een persoon met een 'normaal gewicht' zijn hele leven zou dragen: het lichaamsvetbereik van mannen is 15 tot 25 procent; vrouwen is 15 tot 30 procent. Uw generieke persoon van 154 pond zou ongeveer 20 pond vet dragen. Een pond opgeslagen vet bevat ongeveer 4.000 calorieën, dus 20 pond heeft 80.000 calorieën aan energieopslag. Als je 2000 calorieën per dag nodig had om te leven, zou je ongeveer 40 dagen op een onbewoond eiland blijven. Deze cijfers zijn niet bedoeld om perfect of exact te zijn, maar geven u in plaats daarvan een algemeen, algemeen idee.

U genereert wit vet door: te veel calorieën consumeren en te weinig calorieën verbruiken.

Bottom line: Als soort is wit vet erg belangrijk voor ons voortbestaan. Het is een kwestie van hoeveel en waar het zich bevindt. U wilt uw viscerale vetniveau onder controle houden (uw middelomtrek op minder dan 35 inch houden als u een vrouw bent, en minder dan 40 inch als u een man bent) en uw totale lichaamsvet binnen het normale bereik houden voor elk geslacht.

Heeft wit vet een wisselwerking met bruin vet? Je kunt het maar beter geloven. Nieuw onderzoek toont aan dat wanneer mensen te veel eten, ze niet alleen hun totale hoeveelheid wit vet verhogen, maar de overconsumptie ertoe leidt dat hun bruine vet disfunctioneel wordt en dus geen calorieën kan verbranden.

Oké, de les is voorbij, en nu zit je op slot en zit je vol nieuwe kennis over alles wat met vetweefsel te maken heeft.

Maak er vanaf vandaag een punt van om twee belangrijke doelen te bereiken: uw bruinvetfunctie optimaliseren en uw hoeveelheid wit vet onder controle houden - door precies hetzelfde te doen. Dat wil zeggen, eet met mate heel voedsel, blijf actief, oefen stressbestendigheid en leid een bewuste levensstijl. U houdt die mitochondriën hummin ’terwijl uw gezondheid en welzijn omhoogschieten!


Over de auteur: Pamela Peeke, MD, MPH, FACP, is een Pew Scholar in voeding en metabolisme, assistent-professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Maryland en een fellow van het American College of Physicians. Ze is een triatleet en bergbeklimmer en staat bekend als 'de dokter die het gesprek leidt', en leeft wat ze heeft geleerd als expert op het gebied van gezondheid, fitness en voeding. Dr. Peeke wordt gekenmerkt als een van Amerika's meest vooraanstaande vrouwelijke artsen in de National Institutes of Health Changing Face of Medicine-tentoonstelling in de National Library of Medicine. Haar huidige onderzoek aan de Universiteit van Maryland gaat over het verband tussen meditatie en overeten. Ze is de auteur van veel best verkochte boeken, waaronder Vecht tegen Fat na veertig ​Haar nieuwe boek is de bestseller van de New York Times The Hunger Fix

Nog meer van Maria's Farm Country Kitchen:
Door op de resetknop te drukken
5 keukenkuren om u levendig te laten voelen
Steun Earth Month door de niet-GMO-uitdaging aan te gaan