Wat is het nut van een eliminatiedieet - en moet ik het proberen?

Een rij van verschillende groenten en fruit op een tafelblad Richard DruryGetty-afbeeldingen

'Voedsel is brandstof.' Op het eerste gezicht is dat een statement waar je achter kunt komen. Eten tenslotte doet brandstof uw trainingen en je dagelijkse leven. Maar voor sommige mensen kunnen bepaalde voedingsmiddelen ze naar beneden slepen in plaats van ze oppompen.

In het geval vanvoedsel allergie, intoleranties of gevoeligheden, kunnen ze onaangename symptomen veroorzaken zoals opgeblazen gevoel , gas, ernstige diarree, obstipatie, onverklaarbare veranderingen in gewicht of voedingstekorten, zegt geregistreerde diëtiste Maxine Yeung, MS, RD, CPT, oprichter van De Wellness-garde ​En soms kunnen ze ook niet-GI-ellende veroorzaken, zoals hoofdpijn, migraine, huiduitslag, acne, gewrichtspijn, stemmingswisselingen, lage energieniveaus, loopneuzen, netelroos en jeukende ogen, zegt geregistreerde diëtiste Kerry Clifford, MS, RD , LDN, met Fresh Thyme Farmers Market.

'Het lichaam van iedereen reageert anders op voedsel', zegt Clifford. 'Soms houdt ons lichaam niet per se van al het voedsel dat we eten, of ons immuunsysteem herkent iets als een' buitenlandse indringer '.voedselallergiegevoeligheid of intolerantie voor een bepaald voedsel, zijn de meest voorkomende boosdoeners alcohol, koffie, maïs, zuivelproducten, eieren, pinda's en noten, schaaldieren, soja en tarwe. (Ja, zelfs ongelooflijkgezond etenkan voor sommige mensen problemen veroorzaken!)Verwant verhaal

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn die de oorzaak kunnen zijn van het leed van uw lichaam, kan het een beetje lastig zijn om erachter te komen welk voedsel (of welk voedsel) eigenlijk de schuld is. Een veel voorkomende manier om het probleem te identificeren? Het uitvoeren van een eliminatiedieet, wat inderdaad inhoudt dat u bepaalde voedingsmiddelen uit uw dieet moet schrappen om ze geleidelijk opnieuw te introduceren om de specifieke probleemveroorzakers te identificeren. Maar dat zijn slechts de moeren en bouten.

Als u lijdt aan een, zo niet veel, van de bovenstaande symptomen ( opgeblazen gevoel en gas en diarree, oh my!) een eliminatiedieet klinkt waarschijnlijk als een totale redding. Maar loop, ren niet. Helaas is het niet zo eenvoudig als een paar dagen ijs te drinken en, als je je minder opgeblazen voelt, ervan uitgaande dat je lactose-intolerant bent. In plaats daarvan, als het goed wordt gedaan, vereist een eliminatiedieet een nauwkeurige planning en monitoring (en de hulp van een professional).

Voordat je eten uit je repertoire gaat schrappen op je gewonnen geld, is er nogal wat informatie die je moet weten. Schuif dus een stoel bij en maak het uzelf gemakkelijk - eliminatiedieet 101 is aan de gang.

Wat is een eliminatiedieet?

Ondanks dat het een 'dieet' wordt genoemd, heeft het dat wel gedaan niets te maken hebben met gewichtsverlies of diëten in de traditionele zin. Een eliminatiedieet is eerder een tweedelig proces dat ergens tussen de drie en acht weken duurt.

Eerst verwijder je potentiële voedseltriggers en voeg je ze vervolgens voorzichtig weer toe aan je dieet om te bepalen of ze verantwoordelijk zijn voor je reacties, zegt WH adviseur Samantha Nazareth , MD, een gastro-enteroloog die in New York City werkt. 'Soms kunnen symptomen, die variëren van buikpijn tot verstopte neus, worden uitgesteld, daarom moet de herintroductie van elke voedselgroep minstens drie dagen duren.'

Verwant verhaal

Yeung voegt eraan toe: 'Zodra [triggerende] voedingsmiddelen zijn geïdentificeerd, kunnen we iemands dieet aanpassen om hun symptomen en andere lichaamsfuncties zoals spijsvertering, absorptie, microbiële balans en ontsteking te helpen verbeteren.'

Naast alleen een algemeen eliminatiedieet dat Dr. Nazareth en Yeung beschrijven, zijn er ook specifieke soorten eliminatiediëten, zoals een FODMAP-laag dieet, dat wordt gebruikt voor patiënten. lijdt aan prikkelbare darmsyndroom (IBS)

'Het low FODMAP-dieet elimineert bepaalde koolhydraten met een korte keten - gluten, lactose, fructose en suikeralcoholen - die gisten in onze darmen en een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en / of obstipatie kunnen veroorzaken', zegt Liz McMahon , MPH, RDN, een op darmen gerichte diëtist in Philadelphia.

Volgens studies absorberen patiënten met IBS geen koolhydraten met een korte keten, wat een reden kan zijn waarom ze last hebben van gas, ernstig opgeblazen gevoel en veranderde stoelgang (denk aan: diarree, obstipatie of beide). 'Door de FODMAP's te elimineren, kunnen ze zich eerst beter voelen, maar ze vervolgens langzaam weer toevoegen om erachter te komen welke specifieke koolhydraten / voedingsmiddelen hun probleem veroorzaken', voegt McMahon toe.

Kan ik alleen een eliminatie doen of heb ik hulp nodig van een professional?

Voordat u aan een eliminatiedieet begint, moet u een professional raadplegen, zodat deze ervoor kan zorgen dat u het dieet effectief uitvoert en dat u nog steeds aan uw voedingsbehoeften kunt voldoen, zegt Clifford. Als u besluit om gluten te verwijderen, is het tenslotte gemakkelijk om niet de vezels te krijgen die u nodig hebt. En als u zuivel elimineert, loopt u mogelijk het risico te laag te wordenvitamine D.en calciumgehaltes. Uw RD zal deze problemen niet laten gebeuren.

En hetzelfde geldt voor meer specifieke eliminatiediëten, zoals een FODMAP-dieet, het beste onder de hoede van een arts en / of voedingsdeskundige.

Verwant verhaal

Het is ook belangrijk om met uw arts te praten over eventuele problemen die u in het verleden (of momenteel!) Met ongeordend eten of angst heeft gehad, zegt Yeung. Vooral bij mensen die de neiging hebben om hun eetpatroon onder controle te houden, kan een eliminatiedieet leiden tot voedselbeperking of een hype-focus op 'goed' en 'slecht' voedsel, en uw gezondheidsdeskundige kan u helpen ervoor te zorgen dat u uw eliminatiedieet volgt in de gezondste manier mogelijk, zowel fysiek als emotioneel.

Hoe moet ik met een eliminatiedieet beginnen?

'Voordat u met een eliminatiedieet begint, moet u een eet- en symptoomdagboek bijhouden om patronen tussen eetgewoonten en symptomen te identificeren', zegt Yeung. Dit zal u en uw zorgverlener helpen erachter te komen welk voedsel of welk voedsel u moet proberen te elimineren.

Verwant verhaal

Als u bijvoorbeeld merkt dat u regelmatig jeuk krijgt na het eten van walnoten en amandelen, kunt u besluiten dat u boomnoten wilt elimineren. Het is heel goed mogelijk dat u besluit om meerdere voedingsmiddelen of soorten voedsel te elimineren.

Het belangrijkste is om normaal te eten en grondig te documenteren, zowel alles wat je eet als hoe je je voelt na het eten. Houd minimaal een paar weken bij voordat u beslissingen neemt over wat u gaat knippen.

Zodra je een mogelijke link in je logboek ziet, kan het verleidelijk zijn om meteen in je eliminatiedieet te springen. Niet doen. Blijf in plaats daarvan normaal eten, volg uw symptomen en begin met plannen. Op de eerste dag van uw dieet zou u goed geïnformeerd moeten zijn over de exacte voedingsmiddelen die u moet vermijden, bereid met veel goed afgeronde recepten en klaar omlees voedseletiketten met vertrouwen, zegt Meghan Sedivy, RD, LDN, een geregistreerde diëtist bij Fresh Thyme Farmers Market.

Oké, dus ik heb een paar weken een voedseldagboek bijgehouden - wat nu?

Als het gaat om het kiezen van een echte dag om te beginnen, kies dan een tijdstip waarop je weet dat je gemakkelijk volledige controle hebt over wat je wel en niet eet. Dus nee, vakantie is niet de beste tijd om zoiets uit te proberen.

Als je eenmaal Doen kies een tijd om op play te drukken in dit programma, zorg ervoor dat u niet tegelijkertijd uw levensstijl verandert. 'Ik heb vaak gezien dat mensen veel andere veranderingen in levensstijl en medicatie aanbrachten [op hetzelfde moment dat ze een eliminatiedieet begonnen]', zegt Yeung. 'Dit maakt het veel uitdagender om de voedingsbronnen van de symptomen te achterhalen.'

Verwant verhaal

Als u bijvoorbeeld begint met het innemen van probiotica terwijl je soja elimineert, zal het moeilijk zijn om te weten of je je anders voelt vanwege het supplement of vanwege de eliminatie, zegt ze. Tijdens uw eliminatiedieet zou dit uw enige lopende levensstijl moeten zijn.

En als deze startdag eindelijk aanbreekt, ga je gang en elimineer je alle voedsel- en voedselgroepen tegelijk. Nogmaals, het is belangrijk om dit te doen onder toezicht van een arts of RD. Immers, als je zuivel snijdt,gluten, schaaldieren en noten ... om de voedingsstoffen te krijgen die je nodig hebt, heb je wat hulp nodig, zegt Sedivy.

Umm, hoe kan ik ervoor zorgen dat ik al mijn voedingsstoffen binnenkrijg als ik niet zoveel dingen eet?

Hé, jij - adem! Het is een veel ​B Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt om je inname van essentiële voedingsstoffen op peil te houden terwijl je een eliminatiedieet volgt.

Naast het werken met een professional zoals een diëtist of dokter, begin (zo niet doorgaan!) Met het nemen van een standaard multivitamine die geen toegevoegde '' superfoods '' of voedselpoeders '' bevat, omdat ze mogelijk de ingrediënten bevatten die je proberen te vermijden, zegt McMahon. Afhankelijk van welk (e) voedsel (en) je elimineert, is het geen slecht idee om voor een vitamine met calcium met vitamine D te gaan als je zuivelproducten weggooit of voor een vitamine met B-vitamines als je tarwe en gluten elimineert.

Verwant verhaal

McMahon moedigt ook eliminatiediezers aan om het zo eenvoudig mogelijk te houden, om het hele proces te ontstressen door ervoor te zorgen dat elke maaltijd drie basiscomponenten heeft: proteïne - magere opties zoals kip of vis - gezonde vetten - avocado of EVOO - en koolhydraten - groenten zoals spinazie of broccoli of granen zoals bruine rijst of quinoa. Samen zorgen deze componenten ervoor dat u energiek en tevreden blijft, wat een must is, vooral wanneer u voedsel elimineert.

Hoe lang duurt een eliminatiedieet?

Er is geen vaste regel met betrekking tot de exacte duur van een eliminatiedieet. Het kan technisch gezien overal tussen de drie en acht weken duren, wat 'het lichaam de tijd geeft om zich aan een nieuw dieet aan te passen en waardoor ook de darmwand - de barrière van wat we in onze mond en de rest van het lichaam stoppen - kan regenereren', Zegt dr. Nazareth.

Irriterende stoffen zoals voedselallergenen kunnen de voering beschadigen, waardoor het 'beveiligingssysteem' wordt verzwakt, zodat dingen die het lichaam niet mogen binnendringen (denk aan insecten) nu precies dat kunnen doen en ontstekingen, een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree kunnen veroorzaken, legt Dr. Nazareth uit.

Verwant verhaal

Dat gezegd hebbende, kan uw arts of diëtist u helpen bij het bepalen van de juiste tijdsperiode voor uw eliminatiedieet, die grotendeels zal afhangen van het / de voedsel (en) dat u uitsnijdt. Uw lichaam heeft echter een goede week of twee nodig om te herstellen van mogelijk triggerende voedingsmiddelen.

Het zal verleidelijk zijn om het proces vroegtijdig te stoppen, maar Yeung zegt dat het belangrijk is om het uit te houden. 'Veel mensen stoppen voortijdig met het eliminatiedieet omdat ze zich kort na het starten beter voelen, maar door dit te doen, loop je het risico om voedingsmiddelen te elimineren die je niet per se nodig hebt omdat je niet door de herintroductiefase bent gegaan', zegt ze. 'Dit kan leiden tot onevenwichtige diëten en u ervan weerhouden voedsel te eten dat u echt lekker vindt en kunt verdragen.'

Wanneer kan ik beginnen met het herintroduceren van voedingsmiddelen - en hoe?

Nadat je alles hebt geëlimineerd dat een potentiële trigger voor je is, begin je aan de uitdagingsfase van het opnieuw introduceren van één voedselgroep tegelijk. Ik herhaal: een. Bij. een. tijd. Je doet dit met de bedoeling om symptomen uit te lokken, zegt Yeung. Maar als u merkt dat het voedsel dat u opnieuw heeft geïntroduceerd problemen heeft veroorzaakt, kunt u het beste wachten met eten en medisch advies inwinnen.

Terwijl je toch bezig bent (lees: tijdens het hele proces van eliminatie en herintroductie), vergeet niet om alles te loggen.

Hé, hé, ik weet wat je denkt: weer met de houtkap ?! Maar neem het maar aan van pro's zoals Clifford, die het belang van tracking, tracking en tracking benadrukt. 'Schrijf op welk voedsel je hebt gegeten, hoeveel en waar je het hebt gekregen', zegt ze.

Neem ook de tijd om na te denken over hoe u zich voelt na het eten, of er veranderingen zijn in uw spijsvertering of energieniveau, en of u bepaaldeportiegroottes, maar niet anderen. U kunt dit record in een dagboek of op uw telefoon bewaren of een app voor het volgen van eten downloaden.

Hoe zit het met het voedsel dat me nog steeds stoort? Moet ik ze blijven eten?

Het is belangrijk om te weten of u een voedselallergie, -intolerantie of -gevoeligheid heeft, maar het is nog belangrijker om te weten hoe u op die informatie moet reageren.

Verwant verhaal

Ze zegt bijvoorbeeld, als je dat bent Lactose intolerantie je zal jezelf geen schade berokkenen als je lactose eet. (Hoewel u enkele ongemakkelijke bijwerkingen kunt ervaren, zoals gasvorming of diarree.) Maar als u dat wel heeft coeliakie (bevestigd door een darmbiopsie) en gluten eten, zou u het vermogen van uw darmen om de voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft op de juiste manier op te nemen, kunnen schaden, waardoor u het risico loopt op vitaminetekorten, legt Dr. Nazareth uit. Uw MD of RD kan u helpen uw toestand volledig te begrijpen, zodat u uw lichaam veilig en gezond kunt houden.