Wat is gaslicht? 9 tekenen dat u emotioneel wordt misbruikt

Verlegenheid Francesco Carta-fotograafGetty-afbeeldingen

Waargebeurd verhaal: ik begreep niet echt wat gaslighting was totdat ik merkte dat ik er het slachtoffer van werd.

Ik had mijn on-again, off-again ex een aantal maanden gezien, en het ging redelijk goed - totdat ik via een verontrustende kolf ontdekte dat hij iemand anders achter mijn rug 'zag'. We waren niet officieel, dus het was niet precies bedrog ... maar toen ik hem confronteerde, beschuldigde hij me ervan dat ik alles had verzonnen.

Ja, ik had een telefoontje dat in mijn logboek met recente oproepen stond en hij had het lef om me te vertellen dat ik had verzonnen wat ik hoorde. (Geloof me ... niemand kan verzinnen wat ik heb gehoord.)Het ergste was dat ik me op dat moment realiseerde hoe vaak ik mijn vermoedens opzij schoof, want elke keer dat ik het meisje grootbracht (ja, ik ken haar, en ja, ze zijn nu aan het daten), hij boos op ik omdat je hem niet vertrouwde.

Natuurlijk is hij niet de enige die de laatste tijd gas geeft. Gaslighting komt vaak voor - in feite heb je het misschien gehoord (of de hashtag gezien) die wordt gebruikt om alles te beschrijven, van Donald Trump's politieke capriolen tot gespannen personages inthrillerromans (hoi, Crazy Amy).

Maar het is niet iets om te bespotten (zoals in het geval van Trump) of om van te genieten (hoewel ik nog steeds wacht op een boek om te verslaan Verdwenen meisje ​Als u gaslighting ervaart, bevindt u zich mogelijk in een emotioneel beledigend relatie. Ja het is dat echt.

Oké, maar wat is gaslighting precies?

'De voorwaarde gaslighting is ontstaan ​​uit een oude film, waarin een vrouw samen met een man woonde in een huis met ouderwetse gaslampen ', legt uit Lisa Marie Bobby, PhD , oprichter en klinisch directeur bij Growing Self Counseling & Coaching in Denver, Colorado.

'De man probeerde deze vrouw gek te maken. Hij zou de lichten in hun huis consequent dimmen en dimmen, maar ontkende dat het dimmer was en deed alsof het licht normaal was - en de vrouw begon aan haar eigen zintuigen te twijfelen. Na verloop van tijd werd ze gek. ' (Als je van Ingrid Bergman-films uit 1944 houdt, is één versie van deze film Gaslicht

'Gaslighting betekent dat je aan je eigen gevoelens, gedachten, intuïtie en oordeel moet twijfelen.'

Tegenwoordig is het aansteken van iemand net zo sinister. 'Gaslighting betekent dat je aan je eigen gevoelens, gedachten, intuïtie en beoordelingsvermogen moet twijfelen, terwijl het in feite betrouwbare informatiebronnen zijn die je zou moeten vertrouwen', zegt Bobby.

Een voorbeeld: je partner bedriegt je en je vraagt ​​naar de willekeurige sms-convo's die ze hebben of die plotselinge late nachten op kantoor. Hun reactie? Je bent gek omdat je je voorstelt dat hun telefoon oplicht, of je bent ondankbaar omdat je hun harde werk niet erkent.

Ja, heel leuk. Maar het is niet alleen om hun eigen reet te redden. 'Gaslighting is een vorm van emotioneel misbruik', zegt Bobby, die ook de auteur is van Exaholics: verbreek je verslaving aan een ex-liefde

Het is een van de redenen waarom degenen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld het moeilijk vinden om hun misbruikers achter te laten of naar hen terug te keren. 'De slachtoffers geven zichzelf de schuld van het misbruik dat ze meemaken, omdat hun misbruiker hen heeft doen geloven dat ze schuldig zijn', legt ze uit. 'Hun eigen gevoelens en oordeel over hun waarde, hoe liefde eruit zou moeten zien en hoe ze behandeld zouden moeten worden, is door hun misbruiker weggeëbd.'

Omdat gaslighting een manipulatie van de geest is, kan het moeilijk zijn om te beseffen dat het jou in feite overkomt. Hier zijn 9 tekenen dat je wordt belicht:

1. Uw partner draait uw vragen om.

   Elke keer dat je je partner confronteert, vragen ze je terug. Op deze manier keren ze de situatie naar je om, zodat je er zin in hebt jij bent degene met het probleem - niet zij.

   2. Je voelt je slecht over jezelf.

   Vroeger had je een zeker vertrouwen in je, maar nu voel je je vrij vaak dom of dom. Of misschien vragen je vrienden je wat er aan de hand is, omdat je ineens de hele tijd gespannen bent. Bobby zegt dat dit klassieke tekenen zijn in een nieuw partnerschap dat je in de schijnwerpers staat.

   3. Je bent geïsoleerd.

   Onderneemt je partner stappen om andere mensen uit je leven te weren, of vertelt hij je dat ze slecht voor je zijn en niet jouw interesses op het oog hebben?

   Verwant verhaal

   Als je wordt belazerd, zal je partner proberen ervoor te zorgen dat je naar hen (en alleen hen) kijkt voor de waarheid. 'Als onafhankelijke derde partijen gaan meewegen om het perspectief van de gaslight-ee te ondersteunen, verliest de misbruiker macht en controle over het slachtoffer', zegt Bobby.

   4. Uw zorgen worden genegeerd.

   Als je ze ergens over confronteert, zoals tekenen van middelenmisbruik, vertellen ze je dat je te ver gaat om hen, hun keuzes of hun levensstijl in twijfel te trekken, zegt Bobby. Het kost je allemaal moeite om je te laten denken dat je te ver gaatgrenzenof ze proberen te beheersen als uw zorgen volkomen terecht zijn. (Onthoud: het is precies het tegenovergestelde van wat er werkelijk aan de hand is.)

   5. Ze vertellen je dat je vertrouwensproblemen hebt.

   Een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat u ze niet meer in twijfel trekt? U ervan overtuigen dat JIJ degene bent met het probleem en dat u gewoon uw onzekerheden op hen, zegt WH adviseur 'Dr. Chloe 'Carmichael, een erkend psycholoog en auteur van Dr. Chloe's 10 geboden van dating

   Houd er rekening mee dat, terwijl u vertrouwenskwesties heeft uit eerdere relaties of uw jeugd, zeker kan worden overgedragen op nieuwe relaties , als je gevoel je vertelt dat er iets niet klopt, is het bijna altijd goed.

   Verwant verhaal

   Het is natuurlijk moeilijk om intuïtie te scheiden van angst wanneer je met gaslight wordt belicht, maar vaak komen ze in verwarrende situaties van dezelfde plek.

   Vertrouw het & sbquo; vooral als iemand anders je zegt dat niet te doen.

   6. Ze laten je gebeurtenissen uit het verleden heroverwegen.

   Gaslighters hebben een manier om de geschiedenis opnieuw te schilderen om te laten zien dat ze een betere partner zijn. Dat grote gevecht van afgelopen Halloween, waar ze je herhaaldelijk neerzetten in het bijzijn van je vrienden? Nee, ze waren niet irritant dronken, en de beledigende opmerkingen die ze maakten, waren een reactie jouw walgelijk gedrag op het feest. Tenminste, dat zullen ze je nu vertellen.

   Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen momenten in het leven anders ervaart, en dat je brein slechte herinneringen kan aanpassen om jezelf tegen de pijn te beschermen. Maar als je partner je consequent laat afvragen hoe je je herinnert dat dingen aan de gang zijn, proberen ze hoogstwaarschijnlijk je perceptie van de realiteit te veranderen om opnieuw te kaderen hoe je er nu naar kijkt, legt Dr. Chloe uit.

   9. Ze noemen je regelrecht voor gek.

   Veel partners gooien het 'C-woord' (gek) soms weg in een moment van onenigheid, maar als het regelmatig gebeurt en het op een beschuldigende manier wordt gezegd (in plaats van een grapje), is je S.O. is ofwel (a) geen goede match voor je (omdat ze je gewoon niet begrijpen), of (b) je gaslicht te geven - of beide.

   'Iemand' gek 'noemen - consequent en niet op een innemende manier - is een poging om je zo over jezelf te laten denken.'

   Iemand van wie je houdt 'gek' noemen (of op dezelfde manier 'paranoïde', 'dramatisch', enz.) - consequent en niet op een vertederende manier - is een poging, onbewust of niet, om je zo over jezelf te laten denken, zegt dr. Chloe.

   Zelfs als je de neiging hebt om een ​​beetje dramatisch te zijn over dingen of eenangstige hechtingsstijl, uw S.O. zou niet op je gebreken moeten wijzen als een manier om je neer te halen. Ze mogen ze alleen erkennen als onderdeel van een niet-oordelende, gezamenlijke conversatie om uw communicatie als koppel te verbeteren. Gaslighting is het tegenovergestelde daarvan.

   7. Je bent bang om ze te confronteren.

   Dit is het geval bij elk emotioneel misbruik, maar vooral bij gaslighting - als je bent laten geloven dat je paranoïde of gek bent - voel je je ongemakkelijk bij het voeren van serieuze gesprekken met je partner.

   Je maakt je zorgen over hoe ze zullen reageren (niet goed) en hoe ze je een gevoel zullen geven (nog erger), dus besluit je alles op te zuigen wat je dwarszit in de hoop dat alles vlot blijft verlopen.

   Maar let op, er is geen vlotte vaart als het gaat om gaslicht. Geen enkele relatie kan gedijen als er sprake is van emotioneel misbruik en opzettelijk vermeden communicatie, legt Dr. Chloe uit.

   En hoe langer je het slachtoffer bent van gaslighting, hoe meer je mentale gezondheid eronder zal lijden, en dat is niet oké.

   8. Ze zetten uw relatie op het spel.

   Als een manier om je te beheersen, zou je partner de hele 'Als dit is hoe het gaat worden, ik denk niet dat dit gaat werken' weggooien. (Een extremere versie: 'Get it together of ik ben klaar.')

   Elke keer dat u uw partner benadert over een probleem (of elke keer dat zij een probleem met u hebben) de relatie bedreigen, is hun poging om u aan hun behoeften te laten voldoen, want de kans is groot dat u er alles aan wilt doen om uw probleem te redden. band.

   Verwant verhaal

   'Dit geldt vooral als ze aarzelen tussen het doen van serieuze beloften dat ze je nooit zullen verlaten en binnen een dag tot een week later, ze het kleed onder je vandaan trekken en dreigen te vertrekken', zegt dr.Chloe.

   Dit soort partnergedrag is niet alleen giftig voor de relatie, maar ook ongelooflijk destructief voor jou als individu, omdat het ervoor kan zorgen dat je je eigen behoeften opoffert ... en het niet eens merkt.

   Wat moet je doen als je gaslight wordt gegeven?

   Ten eerste, als een van deze dingen u bekend voorkomt in uw relatie, heeft u een grote dosis hulp nodig van een therapeut, vriend of steungroep. Deze mensen of middelen 'kunnen je helpen het perspectief van buitenaf te krijgen dat je nodig hebt om je eigen oordeel te versterken', zegt Bobby.

   'Met het externe perspectief van een therapeut of vriend kun je jezelf weer gaan vertrouwen.'

   Deze mensen zullen je bron van waarheid zijn en je vertellen dat je gedachten en overtuigingen in feite correct zijn. 'Met dat externe perspectief kun je jezelf weer gaan vertrouwen en ook de manipulaties van je partner zien voor wat ze zijn: pogingen om je te misleiden en te beheersen', zegt ze.

   Je kunt ook proberen om in een dagboek te schrijven, niet alleen om je eigen gedachten naar boven te halen, maar ook om gebeurtenissen op te schrijven terwijl ze zich ontvouwen (oftewel een letterlijke staat van dienst creëren). Op die manier, terwijl je partner zijn gedachten voortzet en probeert je alles in twijfel trekken, u kunt zich herinneren wat er werkelijk is gebeurd.

   Hopelijk geeft dat je wat moed om uit de relatie te komen in plaats van excuses te verzinnen voor je partner en slachtoffer te blijven van hun gaslighting-technieken. Je verdient zoveel beter - en dat is de waarheid, ongeacht wat iemand anders u heeft doen geloven.

   Als u in een gewelddadige relatie zit, kunt u hulp krijgen van De nationale hotline voor huishoudelijk misbruik