Wat is een tandheelkundige dam - en waarom zou je er een nodig hebben?

Close-up van vrouwelijke voeten. santypanGetty-afbeeldingen

Ik hoef je niet te vertellen hoe belangrijk het is om bescherming te gebruiken tijdens seks - maar weet je wat ook belangrijk is? Bescherming gebruiken.

Dat komt omdat - verrassing - orale seks nog steeds het risico met zich meebrengt seksueel overdraagbare infecties (zoals onder andere chlamydia, gonorroe en herpes).

Kom binnen, de tandheelkundige dam - een apparaat met een helaas genoemde naam. Hoewel je gewoon een condoom kunt gebruiken als je orale seks met een man uitvoert, komt de tandheelkundige dam in het spel als je orale seks met een vrouw uitvoert of tijdens een orale situatie achter de deur.

Um, wat is precies een tandheelkundige dam en hoe verschilt het van een condoom?

Een dentale dam is een voorbehoedsmiddel gemaakt van latex of nitril (een latexachtig materiaal dat beter bestand is tegen lekke banden), zegt Lisa M. Valle, D.O., FACOG, een ob-gyn en CEO van Oasis Women’s Sexual Function Center. Het is een vel van 15 cm dat voor de vagina of de anus wordt gehouden tijdens orale seks om de kans te verkleinen dat een soa zich verspreidt via vloeistoffen of mogelijk zelfs huid-op-huidcontact.

Ook belangrijk om op te merken: tandmoeders hebben niets te maken met een penis (nogmaals, ze worden voornamelijk gebruikt voor cunnilingus of anilingus).

Verwant verhaal

Wat de vreemde naam betreft: tanddammen 'werden oorspronkelijk gemaakt voor gebruik tijdens tandheelkundige ingrepen om een ​​tand te isoleren', zegt Valle, die uitlegt dat ze bedoeld waren om de speekselstroom tijdens ingrepen te blokkeren.

In feite werden ze pas in de jaren tachtig als een seksueel hulpmiddel beschouwd, toen ze op de markt werden gebracht voor queer vrouwen om hen te beschermen tegen soa's - hoewel tandmoeders nooit echt van de grond kwamen in de queer-gemeenschap of welke andere dan ook, wat zou verklaren waarom je heb ze waarschijnlijk nooit (of slechts zelden) in de winkel gezien.

Dus ... waar kan ik tandmoeders krijgen?

Nogmaals, omdat ze niet erg populair zijn, kunnen tandmoeders heel moeilijk te vinden zijn - je kunt ze online of in speciale sekswinkels kopen.

Verwant verhaal

Volgens de Centra voor ziektebestrijding en -preventie (CDC) , je kunt het ook zelf maken (ja, echt waar). Maak je eigen dentale dam door een mannencondoom open te knippen en in een laken plat te drukken.

Is er nog iets waar ik op moet letten bij het gebruik van een tandheelkundige dam?

Net als bij het gebruik van condooms, zijn er een paar regels waarmee je rekening moet houden bij het gebruik van een dentale dam: 'Elke keer dat je orale seks hebt, wil je een nieuwe [dentale dam] gebruiken', zegt Valle. 'Je wilt er zeker van zijn dat er geen tranen of defecten zijn, je wilt ze niet hergebruiken, je wilt ze niet uitrekken', voegt ze eraan toe.

Verwant verhaal

Om ze intact te houden, zegt ze dat ze geen glijmiddelen op oliebasis moet gebruiken, omdat ze het materiaal kunnen verzwakken en tot breuk kunnen leiden. Gebruik in plaats daarvan op water of siliconenbasis, net zoals je zou doen met een condoom.

En zorg ervoor dat je ze goed vasthoudt - tandmoeders zijn klein en de geslachtsdelen zijn een behoorlijk groot gebied, dus zorg ervoor dat je je aandacht (in ieder geval zoveel mogelijk) houdt tijdens het uitvoeren van elke vorm van orale seks om de beste bescherming, aangezien tandmoeders nergens aan vastgrijpen zoals condooms.

Eerlijk gezegd zijn tandmoeders (of geïmproviseerde tandmoeders gemaakt van condooms) een bron van seksuele bescherming waar je echt baat bij kunt hebben, dus het is geen slecht idee om ze aan je boodschappenlijst toe te voegen. Ze zijn tenslotte niet alleen de beste beschermingsoptie om te gebruiken tijdens vaginale of anale orale seks - ze zijn de enige.