Wat is DEET precies en is het veilig te gebruiken?

Vrouw besproeit zichzelf met muggenspray VW PicsGetty-afbeeldingen

Met de voordelen van het buitenleven - wandelen, kamperen, vreugdevuren, noem maar op - komen de nadelen: insectenbeten. En dit jaar kunnen die jeukende, vlekkerige en ongemakkelijke beten gevaarlijker zijn dan ooit. Meer dan drie keer zoveel mensen zijn ziek geworden van muggen, vlooien en tekenbeten tussen 2004 en 2016, volgens een verslag doen van door de CDC.

Ze speculeren dat klimaatverandering hier iets mee te maken heeft. Omdat de winters korter zijn geweest en de zomers heter en langer, is het klimaat aantrekkelijker voor deze 'vectoren' (de ziektedragende beestjes). Oy.

Al deze kans op ziekte vraagt ​​om een ​​stevige insectenspray. Het bestrijdingsmiddel DEET, studies hebben aangetoond, is een insectenwerende krachtpatser. Het is bekend dat het sterker is in het afstoten en langer houdbaar is dan enig ander ingrediënt, maar veel mensen hebben vragen en zorgen over het aanbrengen van de chemische stof op hun huid.Dit is wat medische en milieudeskundigen te zeggen hebben over het gebruik van DEET om de bugs af te weren.

Wat is DEET precies?

DEET (de officiële chemische naam is N, N-diethyl-m-toluamide) is het actieve insecticide-ingrediënt in veel insectensprays en insectenwerende middelen, legt Ashish Sharma, MD, een door de board gecertificeerde arts voor interne geneeskunde in het Yuma Regional Medical Center in Arizona, uit. Maar het doodt niet noodzakelijkerwijs bugs bij contact.

Wat het in wezen doet, is het reukvermogen van de insecten verzwakken, zodat ze de menselijke adem en zweetgeuren niet kunnen detecteren. 'In sommige gevallen stoot het de insecten juist af wanneer ze in contact komen met de chemische stof', zegt Dr. Sharma. Dus met DEET ben je beter beschermd tegen de insecten die je bijten en door muggen overgedragen ziekten veroorzaken, zoals malaria, het West-Nijlvirus of Zika, of door teken overgedragen ziekten, zoals Rocky Mountain spotted fever en de ziekte van Lyme, zegt Dr. Sharma voegt eraan toe.

Hoe veilig is DEET?

De paniek over DEET als ingrediënt begon in de jaren tachtig, toen men dacht dat het verband hield met hersenbeschadiging of toevallen, vooral bij kinderen. Maar een concreet verband was volgens Onderzoek ​Datzelfde onderzoek stelt vast dat het risico op het krijgen van een ernstige ziekte zoals zika, malaria of dengue van een insect als je niet het toepassen van insectenwerend middel is groter dan de kans dat het afweermiddel schade toebrengt.

Huidirritatie is ook een punt van zorg voor sommige mensen. Maar de algemene veiligheid van DEET als chemische stof heeft vooral te maken met de hoeveelheid waaraan u wordt blootgesteld. 'Bij overbelichting kunnen sommige mensen huidreacties krijgen, zoals huiduitslag, blaren en huidirritatie', zegt Dr. Sharma. Zorg ervoor dat u een dermatoloog raadpleegt als u een ongunstige huidreactie op insectenwerend middel heeft. Als het wordt ingeslikt, kan het toevallen of verwarring veroorzaken, maar gevaarlijke symptomen van huidcontact zijn hoogst onwaarschijnlijk.

En DEET is zelfs veilig voor kinderen, zegt dr. Sharma. Maar omdat het niet veilig is om in te nemen, wil je een natuurlijk alternatief gebruiken voor baby's jonger dan zes maanden, zegt dr.Salas-Whalen, en ervoor zorgen dat oudere kinderen het niet zelf aanbrengen, zodat ze er geen in hun handen krijgen. monden.

Is DEET veilig voor zwangere vrouwen om te gebruiken?

Ja. Wat zwangere vrouwen betreft, is er onvoldoende bewijs dat het gebruik van insectenspray met DEET schadelijk kan zijn voor de foetus. Dr. Sharma wijst erop dat de CDC eigenlijk DEET aanbeveelt voor de preventie van het Zika-virus, dat dodelijk kan zijn voor zwangere vrouwen.

Het is misschien verstandiger om een ​​product te gebruiken dat iets minder DEET bevat om op de chemicaliën te bezuinigen. “Beperkt wetenschappelijk bewijs suggereert dat insectenwerend middel bevat 30 procent DEET of minder is over het algemeen veilig in het tweede en derde trimester, ”zegt Dr. Sharma.

Is er een verband tussen DEET en kanker?

Er is bezorgdheid over DEET als een mogelijk kankerverwekkende chemische stof, vooral omdat het een pesticide is, maar er is geen duidelijk verband in het onderzoek. 'Momenteel is DEET niet geclassificeerd als kankerverwekkend', zegt. Rocio Salas-Whalen, MD , een endocrinoloog uit New York City.

Verwant verhaal

'Volgens de CDC hebben dierstudies geen toename van tumoren gevonden bij proefpersonen die orale DEET-tabletten kregen of die het op hun huid hadden aangebracht', voegt Dr. Salas-Whalen toe.

Hoe beïnvloedt DEET het milieu?

Kortom, DEET kan volgens de EPA ​EPA documenten leg uit dat DEET niet eens een hele dag in de lucht blijft hangen, omdat het gevoelig is voor licht en de neiging heeft op te lossen in de atmosfeer. Of je nu op het strand zwemt of in je tuin werkt, de DEET van je insectenspray heeft waarschijnlijk geen grote invloed op vissen, waterplanten of dieren in het wild, stelt de EPA.

In water is er geen grote bezorgdheid, en op het land is het hoogst onwaarschijnlijk dat de spray die rechtstreeks op je huid wordt aangebracht, schade kan toebrengen aan wezens of planten in het ecosysteem om je heen.

Wat is de beste manier om insectenspray met DEET erin te gebruiken?

Breng in de eerste plaats alleen insectenspray aan op uw kleding en op elke huid die aan de lucht wordt blootgesteld. En het zou een gegeven moeten zijn, maar spuit het nooit rechtstreeks op je gezicht (spuit het eerst op je handen, zegt dr. Sharma), om het risico van inslikken te vermijden.

DEET-insectenspray tot een concentratie van 30 procent is veilig en effectief in gebruik.

DEET kan ook een wisselwerking hebben met zonnebrandcrème als je het tegelijkertijd aanbrengt - de chemicaliën kunnen gemakkelijker door je systeem worden opgenomen, zegt dr. Sharma. Hij raadt aan om 30 minuten te wachten na het aanbrengen van zonnebrandcrème om insectenspray aan te brengen.

Hoeveel DEET heb je nodig om te worden beschermd?

U moet beslist de verpakking controleren op het exacte percentage ingrediënten in een insectenspray - een insectenverdrijvend middel kan 4 tot 100 procent DEET bevatten. Hoe hoger de concentratie DEET, hoe langer je beschermd bent en hoe minder vaak je opnieuw een aanvraag moet indienen, zegt dr. Sharma (dus voor een weekendje kamperen wil je misschien iets hoger gaan).

Maar 100 procent DEET is mogelijk te veel van de chemische stof voor uw lichaam als het huidirritatie veroorzaakt. In het algemeen, ' DEET-insectenspray tot een concentratie van 30 procent is veilig en effectief in gebruik ,' hij zegt.

Welke andere alternatieven voor DEET zijn er?

Voor mensen die de geur van DEET niet kunnen verdragen, merken dat het hun huid irriteert of nog steeds bang zijn om de chemische stof in de buurt van hun huid te brengen, zijn er andere opties. Picaridin is een verbinding die in feite een imitatie is van de plant die zwarte peper produceert. Het is niet helemaal natuurlijk, maar kan een alternatief zijn met minder geur en vettig gevoel op de huid dan DEET. Het werkt op dezelfde manier als DEET en stuurt insecten weg van je geur om te voorkomen dat ze je bijten.

Citronella-olie wordt ook beschouwd als een van de EPA's pesticiden met minimaal risico voor de menselijke gezondheid en het milieu. Of, als je volledig plantaardig wilt gaan, kan dat. Ga in dat geval voor een etherische olie zoals citroeneucalyptus, pepermunt, geraniol of sojaolie. U zult vaker moeten aanbrengen - ongeveer een keer per uur - om de plantgebaseerde sprays net zo effectief te laten zijn als DEET. En vergeet niet om andere voorzorgsmaatregelen te nemen tegen teken en muggen als je op een zomernacht buiten bent, zoals het dragen van lange mouwen en een lange broek.

het komt neer op : DEET is veilig voor gebruik voor de meeste kinderen en volwassenen, en het is de beste verdediging tegen door muggen en teken overgedragen ziekten.