Waarom zweet ik zo veel?

Haar, gezicht, wenkbrauw, schoonheid, kapsel, huid, hoofd, kin, lip, neus, Patrik-tuinGetty-afbeeldingen

Wanneer je je laatste set in de sportschool vermoordt, is een doorweekte tank of een druipende topknoop niet het ergste ter wereld. Maar een grote presentatie? Eerste afspraakje? Sollicitatiegesprek? Ja, niet precies als je op zoek bent naar zweterige handpalmen en pitvlekken.

Laten we alles wat u moet weten over transpiratie opsplitsen.

Waarom zweet ik?

Activeer KledingZWEET GEBEURT (Tank)Activeer Kleding activateapparel.com$ 18,99

Hoe stinkend het soms ook is, het is belangrijk om te onthouden dat zweten zelf volkomen normaal is. Essentieel zelfs. 'We zweten om onze lichaamstemperatuur te helpen reguleren', zegt Debra Jaliman M.D., een assistent-professor in de dermatologie aan de Icahn School of Medicine op de berg Sinaï. 'Het laat ons lichaam afkoelen door verdamping.' Weet je, je lichaam zweet eigenlijk altijd om je kerntemperatuur te reguleren.Je ziet die vervelende zweetdruppels alleen als de output hoger is dan de verdampingssnelheid - iets dat kan worden veroorzaakt door een zonnige dag of een berg stress. Het gevoel dat je emmers zweet onder dit soort omstandigheden is niet ongebruikelijk en duidt meestal niet op een ernstig gezondheidsprobleem.

Dus hoeveel zweet is te veel zweet?

Er is een breed scala van wat als normaal wordt beschouwd als het gaat om transpiratie: mensen kunnen minder dan een liter zweten, of tot meerdere liters per dag, afhankelijk van de eisen die hun lichaam stelt. Dus als u regelmatig sport of werkt of leeft in warme en vochtige omstandigheden, verwacht dan regelmatig veel te zweten. Dat is normaal voor de cursus.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Demi Lovato (@ddlovato)

Maar hoewel zweten volkomen natuurlijk is, zijn er situaties waarbij uw lichaam meer zweet dan nodig is. Ongeveer 220 miljoen mensen wereldwijd (ongeveer 3 procent van de bevolking) lijden eraanovermatig zweten, ook bekend als hyperhidrose. De klieren die verantwoordelijk zijn voor het zweten, worden apocriene klieren genoemd, en bij patiënten met hyperhidrose zijn deze zweetklieren overactief en produceren ze veel meer zweet dan nodig is om het lichaam af te koelen.

De aandoening kan gegeneraliseerd zijn (van invloed op het hele lichaam) of gelokaliseerd op bepaalde delen van het lichaam. Gegeneraliseerde hyperhidrose is vaak een symptoom van een onderliggende gezondheidstoestand, waaronder stofwisselingsstoornissen (zoals hyperthyreoïdie), diabetes, infecties of lymfatische tumoren. Overmatig zweten kan ook het gevolg zijn van alcoholmisbruik of ontwenning, of kan worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen, met name antidepressiva. Angst en veranderingen in hormonen zijn ook in verband gebracht met gegeneraliseerde hyperhidrose.

Gelokaliseerde hyperhidrose is daarentegen meestal geen symptoom van afzonderlijke aandoeningen. De meeste mensen associëren het met extra zweterige putten, maar slechts 2 procent van de zweetklieren van uw lichaam bevindt zich daar. Dat betekent dat plaatselijke hyperhidrose ook kan optreden in de voeten, handen, hoofd en andere delen van het lichaam.

gerelateerde verhalen

Omdat mensen verschillende zweetbehoeften hebben, kan het moeilijk zijn om definitief te zeggen hoeveel zweet er nodig is om als overmatig te worden beschouwd. Dus hoe weet u of u een ernstig probleem heeft? Een arts kan de diagnose bevestigen, maar u kunt hyperhidrose hebben als u merkt dat u door uw kleding zweet, huidproblemen krijgt door overmatige nattigheid of zweet, zelfs als u zich niet inspant.

Wat kan ik doen om minder te zweten

Als je zweet je stress en verlegenheid bezorgt, begin dan met een aanvalsplan voor thuis door het soort anti-transpirant dat je gebruikt te verhogen. `` Patiënten kunnen beginnen met anti-transpiranten met ‘klinische sterkte’, zoals Degree, Secret of Mitchum, ”stelt David E. Bank, M.D., een gecertificeerde dermatoloog, assistent-klinisch professor dermatologie aan het Columbia Presbyterian Medical Center, en auteur van Mooie huid: de gids voor elke vrouw om er op elke leeftijd op haar best uit te zien

AmazonKlinische sterkte Zachte vaste stofGeheim amazon.com$ 11,97 WINKEL NU

'Gespecialiseerde anti-transpiranten voor overmatig zweten, zoals Certain-Dri en Drysol op recept, zijn al jaren op de markt en zijn bewezen effectief bij regelmatig gebruik voor veel mensen met overmatig zweten.' Breng het product 's nachts aan voor de beste effectiviteit, stelt Jaliman voor. Dit geeft het anti-transpirant de tijd om in je huid te trekken en echt te werken.

Sinds 2004,Botoxis door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van ernstig zweten in zowel de oksels als de handpalmen, zegt Bank. Net zoals de beroemde gezichtsvriezer werkt om de vorming van die groeflijnen te voorkomen, blokkeert Botox ook tijdelijk de afgifte van de chemische stof die uw zweetklieren aanzet. Volgens de International Hyperhidrosis Society is aangetoond dat Botox-injecties het zweten met 82 tot 87 procent verminderen. Patiënten zien resultaten, die doorgaans zeven tot twaalf maanden aanhouden, in slechts twee tot vier dagen.

U hoeft niet in stilte te lijden.

Het belangrijkste om te onthouden? Het is niet 'no big deal'. Experts zeggen dat overmatig zweten de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk kan beïnvloeden, dus het is belangrijk om alle zorgen die je hebt over je zweetniveau aan te pakken. Medicijnen voor diabetes en schildklieraandoeningen, evenals bepaalde hoge bloeddruk en antidepressiva, kunnen overmatig zweten veroorzaken. Zwaar zweten kan ook worden veroorzaakt door infecties, bepaalde vormen van kanker, hart- of longaandoeningen, menopauze en soms zelfs een beroerte.

Het komt neer op: Als uw zweet een ernstig probleem in uw leven veroorzaakt, neem dan contact op met uw arts.