Waarom Katie Leclerc zegt dat haar intermitterende gehoorverlies een 'enorme zegen' is

katie-leclerc.jpg Helga Esteb / Shutterstock.com

Vraag iedereen die toekijkt Omgewisseld bij geboorte , en ze zullen je vertellen dat Katie Leclerc ongelooflijk overtuigend is in haar rol als dove tiener in de ABC Family-show - zo erg zelfs dat veel mensen vragen of ze echt doof is zoals haar personage, Daphne Vasquez. Katie niet, maar ze lijdt aan een aandoening die de ziekte van Ménière wordt genoemd en die intermitterend gehoorverlies en duizeligheid veroorzaakt. Hoewel je er misschien nog nooit van hebt gehoord, treft de ziekte van Ménière momenteel naar schatting 615.000 mensen in de VS, volgens het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders - en er worden elk jaar 45.500 nieuwe mensen gediagnosticeerd.

Katie ontdekte dat ze gehoorproblemen had rond 2005, toen ze zich vrijwillig aanmeldde om gefilmd te worden tijdens een gehoortest voor een video over gehoorverlies. 'Nadat ik uit het hokje kwam, keken ze me aan en zeiden:‘ Je hebt hoortoestellen nodig ’, zegt ze. 'Mijn gehoor was in de loop van de tijd zo langzaam verslechterd dat ik me niet eens realiseerde dat ik gehoorverlies had.' Bij Katies zus was eerder de diagnose van de ziekte van Ménière gesteld, dus iedereen in haar familie ging ervan uit dat Katie het ook had. Pas vijf jaar later kreeg ze een officiële diagnose van een arts.

Dus hoe is het eigenlijk om te leven met een ziekte die u op elk moment tijdelijk doof - of volledig uit balans kan brengen -?'Mijn oren rinkelen waarschijnlijk 80 procent van de tijd', zegt Katie. “Mijn oren zijn waarschijnlijk 60 procent van de tijd vol, als je het gevoel hebt dat je ze moet laten ploffen. Er is veel druk. Waarschijnlijk krijg ik 60 procent van de tijd last van mijn hoofd, bijvoorbeeld wanneer je te snel opstaat. De complete duizeligheidsaanvallen waar het ellendig is, die gebeuren, zou ik zeggen, misschien eens in de zes weken. '

MEER ​De pijnstiller die tot gehoorverlies leidt

Nu onderneemt Katie stappen om te voorkomen dat haar symptomen überhaupt al te erg worden. Omdat zowel het gehoorverlies als de duizeligheid worden veroorzaakt door overmatige vochtophoping in het binnenoor, bevelen artsen vaak aanhet beperken van de zoutinnameen lichaamsbeweging (waardoor uw lichaam extra water kan wegspoelen). Op dit moment is het gehoorverlies van Katie niet erg genoeg (of consistent genoeg) dat ze hoortoestellen moet dragen.

'Het grappige aan de ziekte van Ménière in het bijzonder is dat ik zou zeggen dat de symptomen van iedereen anders zijn en dat ze van dag tot dag verschillen', zegt Katie. “Het kan ongelooflijk frustrerend zijn. … Ze zeggen dat de depressieratio's van mensen met een volledige Ménière dezelfde depressiecijfers zijn als die van mensen met terminale kanker. Het maakt me verdrietig als ik die statistiek hoor, maar voor mij is het een andere ervaring. Voor mij was een positieve houding het grootste instrument tegen de ziekte van Ménière. ”

Hoewel de toestand misschien een vloek lijkt - het heeft Katie ooit vier uur lang met een zware duizeligheid achtergelaten - ziet ze het niet zo. 'Zonder de ziekte van Ménière zou ik Daphne niet kunnen spelen Overgeschakeld ,' ze zegt. 'Het is voor mij een manier om voet aan de grond te krijgen in beide werelden. Ik voel me op mijn gemak om een ​​meisje met gehoorverlies te portretteren omdat ik gehoorverlies heb; het is een enorme zegen voor mij. '

Katie voelde al een band met de dovengemeenschap voordat ze besefte dat ze de ziekte van Ménière had. Haar zus leed niet alleen aan de aandoening voorafgaand aan Katie's eerste gehoortest, maar Katie nam ook gebarentaal als haar vreemde taal op de middelbare school. Dus toen de rol van Daphne op de radar van haar agent kwam, wisten Katie en haar agent (die nu haar verloofde is) dat ze er perfect voor zou zijn.

'In feite was Daphne niet het eerste personage met gehoorverlies dat ik had geportretteerd', zegt Katie. 'Maar dit was de eerste keer dat het geen eenmalig personage in een tv-programma zou worden.'

Omgewisseld bij geboorte heeft verschillende dove karakters - en één aflevering werd volledig in gebarentaal uitgevoerd. Het heeft de dovengemeenschap geholpen een enorme stap te zetten in de richting van meer bewustwording, zegt Katie.

'We hadden iemand die zei:‘ Ik ben een horende persoon, en dankzij Omgewisseld bij geboorte , Kan ik me beter verhouden tot dove mensen en heb ik een nauwere band met mijn neef die doof is '', zegt Katie. Andere dove kijkers zeggen dat dankzij Omgewisseld bij geboorte, vreemden staren hen niet langer aan in de kruidenierswinkel. 'Het komt zo vaak voor', zegt Katie.

Vanwege haar ervaringen met de ziekte van Ménière, zegt Katie dat het belangrijkste dat je voor je gezondheid kunt doen, is om een ​​optimistische kijk te behouden: 'Wat er die dag ook met je lichaam aan de hand is, ik zou eigenlijk een positieve houding zeggen, heeft echt een sterke invloed op de manier waarop de symptomen in je lichaam reageren ”, zegt ze. 'Als je wakker wordt en weggaat,‘ Ik ben zo blij dat ik nu wakker ben '- zelfs als je duizelig bent - zul je een betere dag hebben. Je zult het gewoon doen. '

MEER ​Jennifer Aniston: 'Ik begon een beetje meer van het leven te genieten'