Waarom heeft Yolanda Saldívar Selena Quintanilla vermoord, en waar is ze nu?

Singer-songwriter Selena Quintanilla was pas 23 jaar oud toen ze stierf op 31 maart 1995. Haar nalatenschap leeft voort in gedenktekens van fans, familiehulde, de kaskraker van Jennifer Lopez in Selena, en nu Netflix's kijk op 'de koningin van Tejano-muziek', Selena: The Series. Het tweedelige biografische drama beschrijft de familie van de zanger en de reis naar het sterrendom, waarbij het eerste deel op 4 december wordt uitgebracht.

Zodra de serie in première ging, had Twitter gedachten. Terwijl sommige fans open stonden voor de nieuwste interpretatie van Selena's leven, anderen Twitter-gebruikers noemde het '🗑️' en stond erop dat het 'de ABRAHAM-SERIE was, niet Selena, laten we het niet verdraaien'.

Toch deelde Selena's echtgenoot, Chris Perez, 'Ik hoop dat jullie deze serie leuk vinden', op Instagram ​En Selena's zus Suzette Quintanilla bedankte fans voor het 'omarmen van dit geweldige verhaal dat we konden vertellen' op Instagram aangezien het bovenaan Netflix stond.Niet iedereen dacht de cast zag eruit als de echte Quintanillas , en ze waren het er ook niet over eens dat de serie de gebeurtenissen uit het echte leven nauwkeurig weergeeft. Het is waar, Netflix bevat niet noodzakelijkerwijs alle details van Selena's leven, inclusief haar tragische dood. Dit is wat u moet weten over hoe Selena Quintanilla stierf:

Voormalig president van de fanclub Yolanda Saldívar schoot Selena neer.

Op dat moment was Saldívar onlangs ontheven van haar taken als president van Selena's fanclub en manager van haar boetieks. Selena en haar vader verdachten Saldívar van het verduisteren van geld. Dus organiseerde Selena een bijeenkomst in het Days Inn Motel in Corpus Christi, TX, om haar te confronteren en documenten te verzamelen. Andere rapporten beweerden dat Saldívar de bijeenkomst had opgezet, beweerde dat ze was verkracht en die vrijdagochtend sympathie zocht, volgens de Houston Chronicle.

Terwijl hij daar was, haalde Saldívar een 'cowboygeweer' tevoorschijn en richtte het op de zanger. Selena probeerde weg te rennen, maar Saldívar schoot haar een keer in de rug. Ze bereikte de lobby voordat ze instortte.

Mexicaanse zangeres Selena trad een maand later op tijdens een concert dat ze zou worden neergeschoten en vermoord door Yolanda Saldivar, de president van haar fanclub, nadat ze haar had geconfronteerd met de beschuldiging dat ze fondsen verduisterde.
Selena treedt in februari 1995 op tijdens een concert in de Houston Astrodome.
Arlene Richie / mediabronnen

Het motelpersoneel vertelde de laatste woorden van Selena.

Maria Norma Martinez, die als dienstmeisje werkte bij de Days Inn, was naar verluidt de enige die de schietpartij had gezien, volgens de Houston Chronicle ​Martinez beweerde te hebben gehoord dat Saldívar Selena een 'trut' noemde.

Andere motelmedewerkers getuigden ook over wat ze die dag zagen. 'Ze zei' Yolanda Saldívar in kamer 158 '', vertelt Ruben Deleon, verkoopdirecteur van de Days Inn waar de schietpartij op 31 maart plaatsvond, AP gemeld. Een receptionist beschreef een scène van hysterie toen Selena op de vloer van de lobby instortte en bloedde uit een .38-kaliber kogelwond.

Selena stierf in het ziekenhuis voordat haar man haar kon zien.

Selena werd op 31 maart 1995 om 11:48 uur doodgeschoten. Toen ze in het ziekenhuis aankwam, 'had ze geen bewijs van neurologische functie', aldus dr. Louis Elkins, MD, een hartchirurg die getuigde over haar behandeling per AP ​'Er was geen bewijs dat er bloed naar haar hersenen stroomde. Haar brein functioneerde niet. Ze was klinisch hersendood. ″

Perez dacht dat het goed zou komen met Selena. 'Wat er ook gebeurt, je had alles voor haar kunnen gooien, en ze zou in orde zijn geweest', zei Perez tegen ABC13.

'En wat dat betreft, 31 maart '95, ik wist niet alle details, toen ik die dag met mijn vader naar het ziekenhuis ging. Daarom was ik al in gedachten mijn toespraak aan het voorbereiden om achter haar aan te gaan omdat ze naar deze plek was gegaan zonder het me te laten weten, totdat ik door de deuren liep en ze me vertelden wat ze me vertelden, 'vervolgde hij. 'Het is gewoon ongelooflijk.'

'Wat die dag betreft, bedoel ik, voor mij, ik wou dat ik die dag geheugenverlies had', vertelde Perez aan ABC13. 'Ik wou dat ik kon gaan van de avond ervoor, wat geweldig was, naar ... ik weet het niet eens.'

Selena's vader, Abraham Quintanilla, zei dat ze het 'vertrouwende slachtoffer was van een geobsedeerde,' onevenwichtige 'fan die duizenden dollars stal van de zaken van de zangeres en vervolgens Selena vermoordde nadat ze zich realiseerde dat ze uit haar leven was weggesneden.' Houston Chronicle gemeld

familie van tejano-zangeres selena die werd vermoord door haar voormalige fanclubpres yolanda saldivar moeder marcela quintanilla 2l, echtgenoot chris perez 3l zus suzette 2r legt rozen bovenop kist op haar begrafenis foto door barbara laing
Selena's moeder Marcela Quintanilla, echtgenoot Chris Perez en zus Suzette plaatsen rozen op haar kist tijdens haar begrafenis.
Barbara Laing

Saldívar raakte in een confrontatie met de politie in het hotel.

De voormalige president van de fanclub en het hoofd van Selena Etc. Inc sloot zichzelf ongeveer 10 uur lang op in haar pick-uptruck op de parkeerplaats van het hotel met het pistool en dreigde zichzelf te doden. Saldívar 'uitte spijt tijdens het incident', aldus Ken Bung, assistent-politiechef van Corpus Christi. Mensen

Uiteindelijk gaf ze zich na de lange impasse over aan de politie en de FBI. Dezelfde dag tekende ze een getypte bekentenis.

Fans verzamelden zich in Selena's boetiek, thuis en op de plaats delict om te rouwen.

Duizenden rouwenden wachtten urenlang in het Corpus Christi Convention Center om hun respect te betuigen aan de overleden zanger. Selena's lichaam lag op maandag 3 april per Houston Chronicle.

Daarvoor stroomden fans naar de Days Inn waar ze werd neergeschoten. 'Er zijn veel souvenirszoekers geweest en ze richten schade aan aan het eigendom', vertelde Henry Garrett, politiechef van Corpus Christi, aan de publicatie. 'Ze waren het beton aan het versnipperen en het struikgewas af te breken.'

los angeles, verenigde staten estella lek veegt tranen weg tijdens een herdenkingshulde voor de vermoorde grammy winnende popster selena 02 april in de los angeles sportarena tejano muziekkoningin selena werd doodgeschoten 31 maart in corpus christi, texas aan de linkerkant is estella lekt zus, olivia afp foto foto credit moet jeff haynesafp lezen via getty-afbeeldingen
Fans wonen een herdenkingshulde bij voor de overleden zanger in Los Angeles.
JEFF HAYNES

Saldívar werd veroordeeld voor moord met voorbedachten rade.

De moordzaak van Selena duurde negen dagen nadat de jury had gezeten. Aanklagers zeiden dat Selena Saldívar had geconfronteerd met beschuldigingen van verduistering. Saldívar zei dat de schietpartij een ongeluk was. Haar advocaten voerden in de rechtbank aan dat het pistool per ongeluk was afgevuurd en dat het schot voor haarzelf bedoeld was, aldus de New York Times.

AmazonGerechtigheid voor Selena: The State Vs Yolanda SaldivarTrafford Publishing amazon.com $ 33,50€ 23,87 (29% korting) WINKEL NU

Op 24 oktober 1995 had een jury in Houston minder dan twee en een half uur nodig om Saldívar te veroordelen, waarbij de argumenten van de verdediging schijnbaar werden afgewezen. De fans van Selena verzamelden zich buiten het gerechtsgebouw en juichten bij het horen van de schuldige uitspraak. Het proces duurde negen dagen nadat de jury had gezeten.

'Tranen, gejuich en toeterende claxons vermengd met de tonen van Selena's muziek op boomboxen buiten het gerechtsgebouw van Harris County, waar een menigte van ongeveer 200 mensen maandag de schuldige uitspraak van Yolanda Saldívar vierde', meldden Jo Ann Zuñiga en R.A. Dyer op 24 oktober 1995, volgens de Houston Chronicle.

Saldívar was 'radeloos, huilend, erg van streek' na het vonnis, volgens de publicatie. Carlos Valdez, de officier van justitie, beschreef de familie van Selena als 'opgelucht' na de schuldige uitspraak. 'Ik weet dat ze erg bezorgd waren over verschillende dingen die eerder in het strafrechtsysteem zijn gebeurd', zei hij.

De moordenaar van Selena zit haar levenslange gevangenisstraf uit in een vrouwengevangenis in Texas.

Saldívar ging op 22 november 1995 Gatesville binnen, een vrouwengevangenis 180 kilometer ten zuidwesten van Dallas en 400 kilometer ten noorden van Corpus Christi. De faciliteit bood onderdak aan 1.800 vrouwelijke gevangenen.

Saldívar kreeg de maximale straf en komt in maart 2025 in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating. Een doodvonnis was geen optie voor de jury, omdat 'de zaak geen van de verzwarende factoren bevat die nodig zijn volgens het statuut van de doodstraf in Texas'. New York Times gemeld.

Haar advocaten hebben geprobeerd in beroep te gaan. De hoven van beroep hebben echter op 3 oktober 1998 en opnieuw op 19 augustus 1999 terughaalacties geweigerd Houston Chronicle.

Na de dood van Selena bracht haar familie haar Engelse album uit.

'Voor mij was een van de moeilijkste dingen om te doen, opdagen en doorgaan met opnemen nadat ze weg was', vertelde Perez. ABC13 ​'Maar toen ik het een beetje van de grond zag komen, was het werk het waard.'

Het album debuteerde op 18 juli 1995 en werd het snelst verkochte album van een vrouw in de popgeschiedenis, met een piek op nummer 1 in de Billboard-poplijst. 'Ik heb het gevoel dat de manier waarop de fans alles met Selena hebben behandeld, het album ook, het is voor mij geweest, het heeft me veel geholpen', voegde Perez eraan toe. 'Ze is er nog steeds, inspirerende mensen.'

Jennifer Nied is een bijdragende schrijver voor ons met meer dan 10 jaar schrijf- en redactie-ervaring, gespecialiseerd in wellness, avontuurlijke reizen en fitness, met werk dat te zien is in Budget Travel, American Spa, onze en meer.