Vraag en antwoord: Is het beter om boter of margarine te eten?

boter.jpg Shutterstock

De vraag: 'Ik weet dat geen van beide de ideale gezonde keuze is, maar als ik echt trek heb in boter of margarine, is de ene dan beter voor mijn gezondheid dan de andere?'

De expert: Lisa Moscovitz, R.D., CEO en oprichtende diëtist van de NY Nutrition Group

Het antwoord: Als het gaat om boter versus margarine, is het niet de vraag welke gezonder is, maar welke wel minder slecht voor je. In dit geval is boter het minste van de twee kwaden.



Dit is wat u moet weten: boter en margarine bevatten vrijwel exact dezelfde calorieën en totale grammen vet - ongeveer 100 calorieën per eetlepel en 11-12 gram vet. Het belangrijkste verschil tussen de twee zijn de soorten vet die in elk worden aangetroffen. Een verschil is dat margarine een grotere hoeveelheid ontstekingsremmende gezonde enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten bevat, terwijl boter meestal vol zit met verzadigd vet. Verzadigd vet is in verband gebracht met een negatieve gezondheid van het hart en cholesterol, hoewel Moscovitz zegt dat de discussie gaande is of het effect zo groot is als eerder werd gedacht.

MEER: Waarom boter niet zo slecht voor u is als u waarschijnlijk denkt

Maar zelfs met zijn hoge gehalte aan verzadigd vet, verslaat boter nog steeds margarine. Waarom? Omdat veel merken margarine een nog gevaarlijker vet bevatten: transvet. 'Dit type vet zou het meest ongezond zijn en de meest negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart', zegt Moscovitz. '[Het] is in verband gebracht met veel ernstiger en significantere gezondheidsproblemen dan alleen verzadigd vet.'

Kort gezegd: geen van beide is ideaal. Moscovitz stelt voor dat je op zoek gaat naar een gezonder alternatief om op je toast te smeren, zoals Griekse yoghurt of avocado. Maar als jij werkelijk moet je kiezen tussen de twee? Sla het transvet over en ga met boter.

MEER: 5 voedingsmiddelen met meer verzadigd vet dan een klontje boter