Uit elkaar gaan met een vriend is net zo serieus als het beëindigen van een romantische relatie

ik zal er altijd voor je zijn ViktorcvetkovicGetty-afbeeldingen

Zoals het deprimerende cliché luidt: niets duurt eeuwig - daarom gebeuren er soms vriendschapsveranderingen.

Probeer er zoveel mogelijk voor te vechten, het te herstellen en het te behouden, zelfs degenen die we praktisch als familievriendschappen hebben, kunnen hun gang gaan. Dit betekent niet dat ze in hun beste jaren minder betekenisvol waren, alleen dat het tijd is voor alle betrokkenen om verder te gaan.

Omdat het verbreken van een vriendschap - vaker wel dan niet - pijnlijk is, zelfs nadat je je realiseert dat het tijd is om de banden te verbreken, kun je blijven hangen en niet aan de trekker trekken. Vertrouw, je zou niet de eerste zijn die dit doet. 'Maar je bent het aan je relatie verschuldigd [om het te verbreken], zelfs als je niet op een goede plek bent met de persoon', zegt Andrea Bonior , PhD, klinisch psycholoog en auteur van De vriendschapsoplossing: de complete gids voor kiezen en Verliezen en contact houden met je vrienden ​Anders 'zullen ze verdwaald en verward achterblijven als je niets zegt.' En zowel jij als je toekomstige ex-bestie verdienen de kans om verder te gaan en de vriendschappen te cultiveren die Doen vonk vreugde.Kijk, het is geen geheim dat dit allemaal veel gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Het is moeilijk om uit elkaar te gaan, maar het is niet onmogelijk - niet als je een expert hebt die je er doorheen leidt. Hier is alles wat je moet weten over het uitmaken met vrienden, dingen beschaafd houden voor de rest van je vriendengroep en verder gaan.

Er zijn een paar redenen om een ​​vriendschap te verbreken.

'Het loopt echt uiteen van levensovergangen die mensen naar verschillende plaatsen brengen tot het gevoel dat ze niet veel meer gemeen hebben', zegt Bonior. De meest genoemde redenen hebben eigenlijk niets te maken met een groot, akelig argument. In plaats daarvan, Vriendschappen komt meestal tot een einde omdat er een verbroken verbinding is waarvan u, of u beiden, voelt dat deze niet meer te repareren is.

Hier zijn enkele andere tekenen dat jij en een vriend ermee moeten stoppen:

'Mensen groeien uit elkaar en hun dagelijkse leven past niet meer', voegt ze eraan toe. Als gevolg hiervan zou je het gevoel kunnen hebben dat de vriendschap uit balans is, waarbij de een meer aan de vriendschap geeft dan de ander.

Natuurlijk eindigen vriendschappen soms vanwege een breuk. Misschien zijn de gewoonten van je vriend (of ze nu verband houden met drugsmisbruik of romantische keuzes) zorgwekkend geweest en weigeren ze je te horen. Of misschien heb je niet het gevoel dat je met hen op je best kunt zijn, omdat ze je regelmatig naar beneden halen, over je roddelen of je vertrouwen hebben beschaamd (allemaal tekenen van een giftige vriendschap , tussen haakjes).

Wat je ook drijft om dingen af ​​te snijden - zelfs als je er niet helemaal de vinger op kunt leggen - als je je gewoon niet goed voelt over jezelf of je vriendschap als je samen bent, dat is reden genoeg om je eigen weg te gaan.

Het uiteenvallen van vriendschap kan soms zelfs voelen meer ingewikkeld dan romantische.

Hoe belangrijk vriendschappen ook zijn, romantische relaties hebben de neiging om alle glorie te krijgen, terwijl platonische relaties ondergewaardeerd worden. Zonder de zware verwachting van monogamie hebben mensen het moeilijk om vriendschappen te beëindigen. Denk er eens over na: je moet wel breuk met een partner om door te stromen naar iemand die nieuw is, maar niets houdt je tegen om een ​​relatiebreuk voor onbepaalde tijd te vermijden, de confrontatie uit te stellen en in plaats daarvan rond te hangen met een paar andere oordopjes.

gerelateerde verhalen

Maar je bent het jezelf en je vriend een schone pauze verschuldigd als je ongelukkig bent, zegt Bonior. Op die manier verspilt u geen van beiden tijd - zelfs de paar seconden die nodig zijn om een ​​sms te sturen - aan iemand die niet langer ontvankelijk is.

En hoewel 'mensen vaak onderschatten hoe belangrijk het is om een ​​vriendschap te beëindigen', zijn vriendschapsverbindingen net zo ongemakkelijk en verdrietig als romantische, legt Bonior uit.

Uiteenlopende gesprekken kunnen escaleren in argumenten; je vriend kan in de verdediging gaan of je proberen te overtuigen om in de buurt te blijven. Maar als je niet meer het gevoel hebt dat je een goede match bent, moet je ze loslaten - op dezelfde manier als een significante ander.

Hoe je een vriendschap beëindigt, kan op verschillende manieren gaan.

Als je aan de stekker trekt, wat je ook doet, maak het jezelf dan gemakkelijker door de deur niet open te laten voor onduidelijkheid, zegt Bonior. 'Wees zo duidelijk en vriendelijk mogelijk.'

Ze zegt niet dat je in de kern hoeft te komen van iets dat je vriendin drie maanden geleden op een woensdagochtend zei, maar zorg ervoor dat ze het gesprek kunnen verlaten met een duidelijk begrip voor waarom je dingen hebt afgebroken.

Probeer: 'Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat ik de laatste tijd niet zoveel tijd heb gehad om samen door te brengen. Om eerlijk te zijn, heb ik het gevoel dat mijn leven tegenwoordig een andere richting uitgaat, en ik wilde eerlijk tegen je zijn en je vertellen dat ik niet zo vaak zal rondhangen. Ik ben blij dat we een vriendschap hebben gehad, maar ik denk niet meer dat we bij elkaar passen. '

Als jullie twee nog niet en merkbaar uit elkaar waren gedreven, zou je wat terugslag kunnen krijgen. Je vriend (in) belooft misschien dat hij zal veranderen en het beter voor je zal doen. Als je denkt dat je dingen kunt oplossen en erop vertrouwt dat ze hun steentje zullen bijdragen om de vriendschap te herstellen, geweldig.

Maar als je niet bereid bent om nog meer tijd aan deze vriendschap te besteden en er zeker van bent dat je het uit elkaar wilt gaan, geef dan geen krimp. Zeg: 'Kijk, we kunnen hier niets meer doen. Ik wilde je gewoon laten weten dat ik niet op zoek ben naar dingen die anders zijn; Ik zeg je gewoon dat ik me op een andere plek bevind. '

Omgaan met een verbroken vriendschap is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Verwant verhaal

Nu, als een vriend het uitmaakt u , is een van de beste dingen die u kunt doen, wat tijd nemen voor zelfreflectie. Probeer patronen in uw andere vriendschappen of vroegere vriendschappen te lokaliseren, stelt Bonior voor. 'Als je merkt dat vriendschappen keer op keer op dezelfde manier tot een einde komen, is het belangrijk om te letten op wat er mogelijk aan de hand is. Het kan zijn dat u mensen kiest met wie u niet compatibel bent. Het kan zijn dat je een tijdje helemaal warm en zwaar bent in een vriendschap, en dan duik je weg als het saai wordt, 'zegt ze.' Of het kan zijn dat je iets doet binnen de relatie dat conflicten veroorzaakt. '

Bedenk dat vriendschappen van nature afnemen en afnemen. Er is geen vaste regel die zegt dat mensen hun hele leven dezelfde vrienden moeten hebben. 'En als ze eindigen, doet dat niets af aan hun positieve aspecten', zegt Bonior. 'Alleen omdat een vriendschap is beëindigd, wil nog niet zeggen dat je moet doen alsof die nooit heeft bestaan ​​of dat je het uit je levensverhaal moet wissen, want je kunt het nog steeds erg waardevol vinden.'

Leunen op zelfzorgrituelen kan hierbij helpen. Schrijf op, mediteer, praat met een andere vriend of een therapeut over wat je hebt gewaardeerd en wat je uit deze nu voormalige vriendschap zult halen, stelt Bonior voor. Ja, je zult ze een hoop missen, maar je zult merken dat je hierdoor gemakkelijker vooruit kunt gaan.

Er is meestal veel schaamte en verlegenheid rond verdriet als het gaat om het uiteenvallen van vriendschap, maar het zijn aanzienlijke verliezen. Je zou je gevoelens kunnen bagatelliseren en denken: 'nou, het is niet alsof ik net gescheiden ben of zoiets', maar vriendschappen dragen veel emotioneel gewicht - iets wat je misschien pas beseft als het voorbij is. Dus, 'geef jezelf toestemming om jezelf te voelen en sla jezelf niet in elkaar als het je meer treft dan je had verwacht', zegt Bonior.

Een breuk hoeft het de rest van je vrienden niet ongemakkelijk te maken.

Realistisch gezien moet u zich echter opnieuw aanpassen. Omdat je zowel tijd als ruimte nodig hebt om te genezen, moet je je misschien terugtrekken uit bepaalde gebeurtenissen omdat het ongemakkelijk zal zijn. Of misschien breken sommigen van jullie een tijdje uit in kleinere groepen. Maar als jij en je ex-vriend uiteindelijk op een plek kunnen komen waar je je hoofd koel kunt houden in groepsomgevingen en elkaars ruimte respecteert, maak het dan aan een wederzijdse vriend bekend dat je het niet erg vindt om naar die groepsbrunch te gaan, zolang als ze zijn er ook cool mee.

'Pas wel op dat je wederzijdse vrienden niet in ongemakkelijke situaties plaatst', zegt Bonior. Laat ze niet kiezen tussen jullie twee, en zet ze niet onder druk om de dingen vanuit jouw perspectief te bekijken. 'Houd er rekening mee dat mensen het recht hebben om de vriendschappen te behouden die ze willen behouden, en dat ze de dingen misschien vanuit een andere lens zien dan jij,' voegt ze eraan toe.

Zolang je respect voor elkaars beslissingen kunt behouden, zou je geen probleem moeten hebben om je andere vriendschappen te onderhouden.

Associate Editor Aryelle Siclait is de associate editor bij ons, waar ze artikelen schrijft en redigeert over relaties, seksuele gezondheid, popcultuur en mode voor verticale markten in de hele wereld.WomensHealthMag.comen het gedrukte tijdschrift.