The Green Pills In Netflix's 'The Queen's Gambit', uitgelegd

In het nieuwste binge-all-you-can-drama van Netflix Het Gambit van de koningin , Beth Harmon , de hoofdrolspeler van de miniserie met zeven afleveringen, heeft veel van haar schaakvaardigheid te danken aan haar eigen natuurlijke talent (en een speciale dank aan meneer Shaibel, de bewaarder van het weeshuis die Beth het spel voor het eerst leerde). Maar ze heeft ook een beetje van haar succes in elke wedstrijd te danken - oké, meer dan ze zou willen toegeven, tbh- aan die groene pillen die ze slikt.

Deze kleine 'vitamines', zoals Beth's mede-wees, Jolene, ze noemt, zijn net zo goed een karakter en een geduchte vijand als haar schaakconcurrenten. Met zoveel van de show gericht op Beth's afhankelijkheid van de medicatie, is het geen verrassing dat kijkers zich afvragen: wat zijn deze schijnbaar magische pillen eigenlijk eigenlijk?

Hier is alles wat we weten over de groene pillen in The Queen's Gambit:Wat zijn de groene pillen in het weeshuis?

In de show krijgt Beth de pillen eerst in het weeshuis waar ze opgroeit. Het personeel noemt ze 'vitamines' en geeft er dagelijks een aan elk kind. Het zijn geen vitamines, maar eigenlijk kalmerende middelen die een slaperig effect hebben. Wanneer Beth er voor het eerst een pakt, zorgt dat ervoor dat ze struikelt.

Na een tip van Jolene leert Beth de pillen te bewaren voor net voor het slapengaan en raakt ze er al snel aan verslaafd. Het probleem van haar afhankelijkheid wordt alleen maar erger als het voor weeshuizen illegaal wordt om deze pillen gewoon uit te delen, en alle kinderen zonder waarschuwing worden afgesneden.

Het medicijn verschijnt echter later weer wanneer Beth's adoptiemoeder haar eigen recept heeft en Beth merkt dat ze weer op de groene pillen vertrouwt. Op dit punt leer je dat de groene pillen worden geleverd in een fles met het opschrift 'Xanzolam', wat in ieder geval nog geen echte medicijnnaam is, maar het uiterlijk en de effecten zijn vergelijkbaar met een echt medicijn dat populair was in de jaren zestig. .

Zijn de groene pillen gebaseerd op een realistisch medicijn?

Hoewel 'Xanzolam' geen echt medicijn is, is het antwoord hoogstwaarschijnlijk ja. De pillen vertonen een opvallende gelijkenis met Librium of chloordiazepoxide, een benzodiazepine-kalmerend middel dat volgens Newsweek ​Het medicijn werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren '60 als een behandeling voor angst of slapeloosheid en werd vaak gebruikt om de symptomen van alcoholontwenning te helpen beheersen.

Librium moet buiten het bereik van kinderen worden gehouden, aldus de Cleveland Clinic , waarin wordt opgemerkt dat kinderen vanaf 6 jaar een recept kunnen krijgen voor geselecteerde aandoeningen. Het medicijn kan ook worden misbruikt.

beth green pillen de koningin
Beth neemt de groene pillen in Het Gambit van de koningin
KEN WORONER / NETFLIX

Beth's middelenmisbruik is geïnspireerd door ervaringen uit het echte leven.

In feite is de auteur van het boek waarop de Netflix-serie is gebaseerd, ook getiteld The Queen's Gambit, schreef vanuit zijn eigen levenservaring. 'Toen ik jong was, kreeg ik de diagnose reumatisch hart en kreeg ik zware doses medicijnen in een ziekenhuis. Dat is waar Beth's drugsverslaving vandaan komt in de roman, 'vertelde auteur Walter Tevis De New York Times in 1983 'Over haar schrijven was louterend. Er was wat pijn - ik heb veel gedroomd tijdens het schrijven van dat deel van het verhaal. Maar artistiek gezien stond ik mezelf niet toe genotzuchtig te zijn. '

Anya Taylor-Joy, die Beth portretteert, vertelde onlangs ook over het drugsmisbruik van haar personage TV Insider interview. 'Ze ontdekt schaken terwijl ze kalmerende middelen krijgt', zegt Anya. 'Het stuurt haar op een moeilijke koers.'

Zijn hallucinaties een veel voorkomende bijwerking van de pillen?

Beth's nachtelijke routine van schaken met gigantische stukken die over een dambord op haar plafond schaatsen, lijkt behoorlijk vergezocht. Hallucinaties zijn echter een van de gerapporteerde bijwerkingen van het echte medicijn Librium. Sommige echte gebruikers ervoeren levendige dromen en nachtmerries, en 16 van de 100 hadden 'overmatig dromen', aldus een studie van Librium uit 1968.

Bovendien lijken de pillen Beth te helpen zich te concentreren terwijl ze nieuwe schaakvaardigheden oefent en een gevoel van 'rust' te geven aan Beth's nieuwe moeder.

In een bijzonder schokkende scène wordt Beth echter getoond ineen te storten in een mogelijke overdosis na het innemen van meerdere pillen. Dit gedrag kan in overeenstemming zijn met een overdosis Librium, Newsweek gemeld, die zich kunnen uiten in een verscheidenheid aan symptomen, waaronder zweten en koude rillingen, spiertrillingen, koorts, ademhalingsmoeilijkheden, huiduitslag, onregelmatige hartslag en toevallen.

Bijkomende bijwerkingen zijn onder meer duizeligheid, verwarring, evenwichtsverlies en zelfmoordgedachten of -acties, volgens de Cleveland Clinic

Als u of iemand die u kent worstelt met middelenmisbruik, bel dan de Nationale drugshulplijn op 1-844-289-0879 of neem contact op met de Hotline voor drugsmisbruik op Help.org

Jennifer Nied is een bijdragende schrijver voor ons met meer dan 10 jaar schrijf- en redactie-ervaring, gespecialiseerd in wellness, avontuurlijke reizen en fitness, met werk dat te zien is in Budget Travel, American Spa, onze en meer.