Kunt u verslaafd zijn aan zwangerschap?

OCTOMOM SYNDROOM: ingelijste buik Phillip ToledanoHet zit niet alleen in je hoofd. Er is echt een enorme oogst aan babybultjes, van de beroemde vruchtbare, zoals Heidi Klum, die flirt met haar vierde set striae in vijf jaar, tot de beruchte Nadya 'Octomom' Suleman, die eerder dit jaar acht baby's baarde. tegelijk ook al had ze thuis al zes andere kinderen die ze nauwelijks kon betalen.

Alleen al in 2007 kregen Amerikaanse vrouwen meer dan 4,3 miljoen baby's - het hoogste aantal ooit. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention was meer dan een kwart daarvan bestemd voor vrouwen die hun derde of vierde kind kregen. En ondanks deonvruchtbaarheidHet hele land lijkt momenteel in paniek te raken, slechts een klein aantal van deze baby's - misschien 100.000 - was het resultaat van medische interventies zoals in-vitrofertilisatie, zegt Jamie Grifo, MD, Ph. D., directeur van de divisie van reproductieve endocrinologie aan de NYU School of Medicine.

Dat betekent niet dat we transformeren in een natie van Duggars (de Arkansas-familie met 18 kinderen die vaak hun nieuwste conceptie aankondigden op NBC's Vandaag show) en Novogratzes (de New York City-clan van zeven kinderen die binnenkort de focus zal zijn van een nieuwe Bravo realityshow) - het gemiddelde aantal kinderen per Amerikaans gezin schommelt nog steeds rond de twee.

Toch hebben bepaalde moeders, zoals de 31-jarige Meagan Francis, die haar kudde van vijf in Michigan grootbrengt, grote broedsels, want dat is wat ze gewend zijn. 'Ik ben opgegroeid in een relatief groot gezin en heb er altijd van genoten om veel mensen om me heen te hebben', zegt ze. 'Dus het is normaal dat ik zou proberen die ervaring opnieuw te creëren met mijn eigen gezin.'

Maar het is niet altijd zo eenvoudigpsychologenzeggen. Sommige vrouwen vinden dat zwangerschapsgevoel misschien een beetje te leuk, vaak gedreven om zich snel voort te planten uit onzekerheid, een hunkering naar aandacht of gevoelens van verlatenheid door hun eigen ouders.


Het hoogtepunt van de zwangerschap
Het krijgen van baby's is op die manier niet verslavendalcoholen verdovende middelen kunnen zijn. Maar bumpaholics voelen zich genoodzaakt zich voort te planten om veel van dezelfde redenen waarom drugsmisbruikers overgaan tot drank of drugs.

'Vrouwen die geobsedeerd zijn door zwanger zijn, vullen letterlijk een leegte in hen, net zoals alcoholisten en drugsverslaafden middelen gebruiken om een ​​psychologische leegte op te vullen', zegt psychiater Carole Lieberman in Beverly Hills. Ieder van ons komt deze leegte wel eens tegen , voegt de New Yorkse gezinstherapeut Bonnie Eaker Weil, Ph. D., auteur van Financiële ontrouw ​'Je wilt een doel hebben in deze wereld. Je wilt je minder eenzaam voelen. '

Voor sommige vrouwen vullen baby's dat gat perfect. Baby's zijn afhankelijke wezens. Ze kunnen hun moeders een duidelijke identiteit geven; ze kunnen ook handige sociale buffers worden. Op een feestje of op de speelplaats kan een vrouw die worstelt met gevoelens van sociale angst of zelfbewustzijn zich verschuilen achter het schattige kindje in haar armen. Elke druk om schattig, charmant of grappig te zijn, verdwijnt - uw baby heeft dat onder controle. 'Bumpaholics broeden om hun gevoelens van onzekerheid uit te wissen', zegt Weil.

Keith Ablow, M. D., psychiater uit Boston en Fox News-consulent, zegt dat sommige vrouwen het krijgen van meer kinderen lijken te zien als een alternatief voor het aanpakken van hun eigen persoonlijke problemen. 'Het baren van een ander kind kan soms een vervanging zijn voor het kiezen van een carrièrepad, een huwelijk laten slagen of zelfs worstelen met vragen over eigenwaarde', zegt Ablow.

En de babyfixatie kan een cyclus worden. Wanneer een baby een meer onafhankelijke peuter wordt, 'kan de moeder zich in de steek gelaten voelen en snel handelen om de leegte weer te vullen met een nieuwe baby die op haar en haar partner zal vertrouwen en hun leven zal bepalen', zegt Lieberman.

Voortplanting is niet alleen een psychologische balsem; het voedt ook echte fysieke verlangens. Volgens Helen Fisher, Ph. D., hoogleraar antropologie aan de Rutgers University, ontwikkelden mensen een set van drie verwante hersensystemen die bedoeld zijn om hen naar het ouderschap te duwen: geslachtsdrift, honger naar de romantische liefde van één partner, en een verlangen naar de kalmte en veiligheid van gehechtheid.

Moeder Natuur prikkelt ons door seks en de nasleep ervan geweldig te laten aanvoelen. Oxytocine, het zogenaamde 'knuffelhormoon' dat de hechting bevordert, overspoelt het lichaam van vrouwen tijdens geslachtsgemeenschap, zwangerschap, bevalling en borstvoeding. '[Het zwangerschapsgevoel] is als een liefdesmedicijn', zegt Weil. 'Een liefdesmedicijn voor baby's.'

Dan is er de constante aandacht die je van anderen krijgt als je barst van de kinderen. Bumpaholic of niet, het kan best goed zijn. Barb Pomeroy, 42, uit Longmont, Colorado, is moeder van zes meisjes. Ze geeft toe dat ze genoot van de vragen en opmerkingen over haar zwangerschappen die werden uitgelokt door familie, vrienden en zelfs volslagen vreemden. Ze hield ook van de complimenten die mensen haar gaven over hoe goed ze eruitzag toen ze zwanger was van haar dochters. Hoewel ze niet van plan is om nog meer kinderen te krijgen, mist ze de verhoogde interesse en zelfvertrouwen die zwangerschap vaak met zich meebrengt. 'Je hebt het gevoel speciaal te zijn als je zwanger bent', zegt ze. 'Ik heb het gevoel dat ik weer gewoon word als ik het niet verwacht.'

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom: mensen lachen naar je, geven je babyborrels, kopen veel cadeautjes voor je. En hoe ronder je buik wordt, hoe meer ruimte je inneemt in de wereld, en hoe meer mensen je opmerken. In veel opzichten wordt het onmogelijk om je te negeren.

Echtgenoten en partners zijn dol op u en bezorgen u graag soep om 10 uur. m. of maagzuurremmers op 11 p. m. 'Mijn man wreef en vertroetelde me constant, en ik at het allemaal op', zegt Liz Bustamante, een 39-jarige financieel adviseur uit Forest Hills, New York, die één kind heeft en momenteel plannen heeft voor het volgende. 'En voor het eerst in mijn leven, in plaats van me onzeker te voelen over mijn lichaam, wilde ik naakt rondrennen! Ik had me nog nooit zo sexy gevoeld. '

Tijdschriften houden horloges van beroemdheden uit, en naaktportretten voor moederschap worden steeds populairder de rigueur voor celebs en burgers. Zwangerschap laat elke vrouw een ster zijn in haar eigen wereld, en de rest van ons schijnt maar al te graag in de schijnwerpers te staan. Een zwangere vrouw is opwindend omdat het kind dat ze draagt ​​'die band met de toekomst' vertegenwoordigt, zegt Holly Donahue Singh, een promovendus in antropologie aan de Universiteit van Virginia, die les geeft met de naam Anthropology and Reproduction: Fertility and the Future .

De buikwrijven high raakt zowel de zwangere vrouw als de mensen om haar heen. De aanstaande moeder krijgt een oxytocinestoot en wrijft over haar buik als een manier om een ​​band op te bouwen. Bewonderaars die over haar buik wrijven, krijgen ook een hormoonkoorts. 'Als sociale wezens zijn onze hersenen geëvolueerd om positief sociaal gedrag een goed gevoel te geven. Aanraking veroorzaakt de afgifte van oxytocine, en dit veroorzaakt de afgifte van dopamine in beloningsgebieden van de hersenen ', zegt Paul J. Zak, directeur van het Center for Neuroeconomics Studies aan de Claremont Graduate University.

Gezien alle psychologische, fysieke en sociale voordelen die een zwangerschap met zich meebrengt, is het geen verrassing dat zoveel vrouwen het leuk vinden. Maar veel koppels stoppen bij een of twee kinderen, ondanks de fundamentele drang om zich voort te planten. Dit komt omdat we onze hogere hersenfuncties kunnen gebruiken om die instincten onder controle te houden, en onszelf eraan herinneren dat kinderen geld kosten - ongeveer $ 950 per maand tot ze 18 zijn - en buitengewoon veel tijd en energie nodig hebben.

Dit is precies waarom de hobbelminnende Bustamante zegt dat ze om twee uur zal stoppen. Hoezeer ze ook van haar zwangere lichaam hield en ervan houdt om moeder te zijn, ze wil ook wat financiële flexibiliteit toestaan ​​- kinderopvang, balletlessen, zomerkamp en collegegeld kloppen. Het hebben van voldoende geld is echter niet voor iedereen een dealbreaker. Nan Mooney, een 39-jarige alleenstaande moeder, woont bij haar ouders in hun huis in Seattle omdat ze niet genoeg geld verdient om zichzelf en haar zoon te onderhouden. Toch wil ze wanhopig meer kinderen. Haar vrienden en familie noemen haar voor gek, zegt ze, maar 'ik kende genoeg mensen die opgroeiden met veel geld die niet per se geliefd en niet per se gelukkig waren. Ik denk niet dat het een essentieel ingrediënt is om goed aangepaste kinderen op te voeden. '

Het is zeker een persoonlijke beslissing om het juiste aantal kinderen te vinden. En niet alle vrouwen met veel kinderen zijn bumpaholics. Maar een belangrijke vraag voor moeders die zwanger zijn, is waarom ze meer kinderen willen, zegt Weil. Heeft u ze omdat u niet met uw man wilt omgaan? Of hoef je dus niet weer aan het werk? Of omdat je van de aandacht houdt? Nadya Suleman, bijvoorbeeld, is bot over het feit dat ze zwanger werd om een ​​emotionele behoefte te vervullen. Zoals ze naar verluidt tegen een journalist zei: 'Ik verlangde gewoon naar bepaalde bijlagen met een andere persoon die ik echt miste.'

Maar psychologen zeggen dat er veel betere manieren zijn om zinvolle verbanden te leggen. Om een ​​gezonde relatie te hebben, moeten getrouwde moeders quality time alleen met hun echtgenoten doorbrengen - of het nu gaat om een ​​vakantie zonder de baby of gewoon eens per week samen uit eten en de kinderen achterlaten bij een oppas. 'Vrouwen die zich concentreren op hun kinderen met uitsluiting van al het andere, worden onvermijdelijk geconfronteerd met een leegte wanneer hun kinderen opgroeien en onafhankelijker worden', zegt Weil.

Als je merkt dat je een leegte voelt terwijl je bundel van vreugde een peuter wordt, 'is dat een goed teken dat het tijd is om in de spiegel te kijken en erachter te komen wat er met je aan de hand is', zegt Ann Pleshette Murphy, auteur van De zeven stadia van het moederschap: van je leven houden zonder je verstand te verliezen ​'Investeer in jezelf. Hoewel het misschien nooit zo bevredigend is als wat we krijgen door voor onze kinderen te zorgen, is het belangrijk om trots te zijn op iets dat je buiten de opvoeding doet, zodat je jezelf niet als 'alleen maar een moeder' beschouwt.

'Me time' kan grote dingen omvatten - zoals weer aan het werk gaan of thuis een eigen bedrijf beginnen - of kleine, dagelijkse ervaringen die je leven verrijken, zoals naar de sportschool gaan of met je vriendinnen samen eten en cocktails drinken. Pas als u een evenwichtig leven leidt, kunt u er zeker van zijn dat de innerlijke roep om een ​​nieuwe gezinslid wordt beantwoord.

Vertel ons eens, bent u, of iemand die u kent, verslaafd geweest aan de voordelen van zwangerschap? Als dat zo is, luister dan hier!