Kunnen stress en angst echt diarree veroorzaken?

close-up van een wc-rol die op een houder is gelopen tegen roze achtergrond Peter DazeleyGetty-afbeeldingen

Jij en je kak gaan ver terug, dus het is nogal schokkend als je tweede ervaring plotseling heel anders is dan normaal. En als het diarree is die u heeft, is het meteen waardeloos.

Wanneer diarree uit het niets toeslaat, is het niet meer dan normaal om je af te vragen dat WTH erachter zit. Natuurlijk weet u dat waarschijnlijk heel goedstress en angstkan enkele niet-zo-geweldige bijwerkingen veroorzaken, zoals slaapproblemen en stress bij het eten, maar ... is diarree er een van?

Ja, dat kan het zijn - en je bent niet de enige die een slecht geval van poepen ontwikkelt als je uitgeput bent. Er zijn geen duidelijke cijfers over hoe vaak dit met mensen gebeurt, maar het komt vrij vaak voor, zegt Ashkan Farhadi , MD, gastro-enteroloog bij MemorialCare Orange Coast Medical Center in Fountain Valley, Californië.gerelateerde verhalen

U hebt waarschijnlijk een aantal vragen over wat er precies achter deze hele link tussen stress en diarree zit, aangezien diarree waarschijnlijk niet iets is waar u zich op happy hour over openstelt (hoewel, als u dat doet, meer kracht voor u). En je hebt ook vragen over wat je kunt doen om dit hele ding te stoppen, bij voorkeur zo snel mogelijk.

Neem plaats - op het toilet of ergens anders - want er zijn enkele dingen die u moet weten over stressdiarree, plus wat u kunt doen om het te laten stoppen.

Hoe veroorzaken stress en angst precies diarree?

Het komt allemaal door het feit dat je hersenen en je darmen regelmatig met elkaar communiceren, zegt Alicia Clark, PsyD, auteur van Hack je angst ​'Er is een krachtige darm-hersenverbinding dankzij een bundel zenuwvezels en paden die je hersenen en darmen verbinden', legt ze uit. Die zenuwen kunnen een heleboel dingen doen, zoals helpen bij het reguleren van uwgoed microbioom(een verzameling bacteriën, schimmels en andere microben die onder andere de spijsvertering helpen beheersen) en leiden tot problemen als stressdiarree, zegt ze.

'Wetenschappers geloven dat de relatie tussen je darmen en hersenen sterk en zelfs bidirectioneel is, wat betekent dat een slechte gezondheid van de darmen invloed kan hebben op angst en stemming, en dat angst en stemming de gezondheid van de darmen kunnen beïnvloeden', zegt Clark. Dat is hoe u zich misselijk kunt voelen in uw maag als u van streek bent of diarree krijgt als u gestrest bent. 'Alles, van vlinders tot misselijkheid en diarree, kan sterk worden beïnvloed door je mentale en emotionele toestand', zegt Clark.

gerelateerde verhalen

Meestal is het meer intense stress en angst dat diarree veroorzaakt, in tegenstelling tot wanneer je gewoon gestrest bent omdat je een berg wasgoed hebt die zichzelf niet opvouwt, zegt Tara Menon, MD, gastro-enteroloog aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University. Wanneer intense stress toeslaat, kan dit de natuurlijke vecht- of vluchtreactie van je lichaam activeren, voegt ze eraan toe.

Dat kan de beweeglijkheid van je darmen versnellen (bijvoorbeeld het vermogen om poep daarin te verplaatsen), zegt Dr.Farhadi. Terwijl poep in je dikke darm hangt, wordt er water weggezogen, waardoor je ontlasting een beetje steviger wordt. Maar als je kak sneller dan normaal door je darmen kruipt, kun je diarree krijgen, zegt Dr. Farhadi.

Hoe kan ik * stoppen * met het krijgen van stressdiarree?

Als je de neiging hebt om je hersens uit te poepen als je uitgeput bent, alleen om goed te komen als de stress weg is, is het redelijk veilig om aan te nemen dat je te maken hebt met stressdiarree, zegt Gail Saltz, MD, universitair hoofddocent psychiatrie aan de NY Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine en gastheer van de Persoonlijkheid podcast van iHeartRadio. (Als u niet denkt dat stress / angst achter uw poepproblematiek zit, neem dan contact op met uw arts om andere onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.)

Maar als u er zeker van bent dat uw stress de zaken in uw buik versnelt, zijn er een paar dingen die u kunt doen om het te stoppen:

 • Probeer stress te minimaliseren. Duh! Maar soms is er natuurlijk maar zo veel dat u kunt doen. Maar het beperken van de hoeveelheid stress die u ervaart betekent minder diarree, zegt dr. Saltz. Het is een win-win.​ Heb je snelle en vuile ideeën voor stressvermindering nodig? Bekijk deze eens.
 • Zoek uit wat hierachter zit. Uw normale manier om met stress om te gaan, is hier echt het probleem. 'Om het probleem op te lossen, moet je manieren vinden om de onderliggende angst die het veroorzaakt, te beheersen', zegt Dr. Saltz. Clark raadt aan om te proberen uw stress en angst vast te stellen en erachter te komen wat u eraan kunt doen. Ze stelt voor om jezelf twee belangrijke vragen te stellen: in Hoed probeert mijn angst me te vertellen dat ik het moet horen? en wat kan ik doen met mijn angst om het op te lossen, dat heb ik zelf in de hand? 'De antwoorden zouden u moeten helpen bij het vinden van oplossingen die u van uw bezorgdheid zullen helpen bevrijden', zegt Clark.
 • Oefen ontspanningstechnieken. Dingen zoalsdiepe ademhalingsoefeningenof mindfulness kan je hersenen - en je maag - een beetje helpen ontspannen, zegt dr. Menon.
 • Geef uw dieet het zij-oog. “Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vezels kunnen volkorengranen, fruit en groenten helpen ”, zegt dr. Menon. Het is ook een goed idee om alcohol en cafeïne te beperken als je gestrest bent, zegt ze, omdat beide diarree kunnen verergeren.

  Wanneer moet ik een arts raadplegen voor stressdiarree?

  Als je diarree hebt die optreedt als je gestrest bent en je er geen last van hebt, dan is er echt geen reden om naar een dokter te gaan, zegt dr. Farhadi. 'Dat is normaal', voegt hij eraan toe. Maar als dit je vaak overkomt en het voelt alsof het je vermogen om een ​​normaal leven te leiden verpest, is het tijd om contact op te nemen met een medische professional.

  gerelateerde verhalen

  'Het gaat echt om de frequentie en ernst van het probleem', zegt Dr. Farhadi. 'Als de diarree aanhoudend en consistent is en de afgelopen 12 weken minstens drie keer per week is opgetreden, kan uw arts een medische aandoening zoals IBS-D vermoeden.' IBS-D, voor het geval u er niet bekend mee bent, is een van de drie vormen vanprikkelbare darmsyndroom (IBS)​(De '-D' is voor diarree.)

  IBS-D heeft verschillende triggers, maar stress is een grote, merkt Dr. Menon op. Dat gezegd hebbende, veel diarree hebben als je gestrest bent, kan een teken zijn van andere darmaandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen of zelfs een chronische voedselallergie, benadrukt ze. Dus nogmaals, als uw stress veel diarree veroorzaakt en u er last van heeft, is het in ieder geval de moeite waard om met uw arts te praten om erachter te komen wat daarbinnen gebeurt.

  gerelateerde verhalen

  Houd er rekening mee dat uw arts op een gegeven moment een therapeut kan inschakelen om te helpen. 'Veel mensen met IBS vinden dat ze er een stuk beter in zijn behandeling voor angst , ”Zegt Dr. Saltz.

  Over het algemeen, als u worstelt met stressdiarree, weet dan dat u niet de enige bent die dit en dat het doormaakt is mogelijk om hulp te krijgen. Stress is tenslotte al stressvol genoeg zonder steeds naar de badkamer te moeten rennen.