Kun je longkanker krijgen door wiet te roken?

Close-up Van Vrouwen Rokend Onkruid Mayara Klingner / EyeEmGetty-afbeeldingen

Dus luister: het roken van sigaretten is duidelijk slecht voor uw gezondheid.

Volgens de centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) veroorzaakt roken elk jaar 480.000 doden in de Verenigde Staten, en 90 procent van alle longkankers zijn rookgerelateerd. Kortom, sigaretten zijn een slechte sh * t.

Maar ... hoe zit het met het roken van marihuana? Zeker niet precies hetzelfde, maar je inhaleert nog steeds letterlijk rook - er moeten gezondheidsrisico's aan verbonden zijn, toch? Is het mogelijk om longkanker te krijgen?het roken van marihuanaook?Kun je longkanker krijgen door wiet te roken?

Op dit moment is het enige antwoord daarop ... misschien. Dat komt omdat er weinig onderzoek is gedaan om een ​​verband tussen marihuana en kanker te ondersteunen of te weerleggen, simpelweg omdat, weet je, wiet nog steeds grotendeels illegaal is.

(Ter info: pot is legaal voor recreatief gebruik in negen staten in de VS en voor medisch gebruik in 31 staten en het District of Columbia ... maar volgens de federale wetgeving is het nog steeds illegaal om te bezitten, gebruiken, kopen, verkopen of marihuana verbouwen in alle rechtsgebieden van de VS. Verwarrende AF, toch?)

Verwant verhaal

Het weinige onderzoek dat er is over de link tussen pot en longkanker, is vrij onduidelijk. Een studie uit 2018 gepubliceerd in de Journal of Thoracic Oncology ontdekte dat marihuana niet is bewezen een risicofactor te zijn bij de ontwikkeling van longkanker. Toch had de studie een aantal beperkingen, waaronder een kleine studiegrootte, problemen met het kwantificeren van de hoeveelheid marihuana die door individuen wordt gebruikt en het feit dat veel wietrokers ook sigaretten roken.

Osita Onugha, M.D. , thoracale chirurg en assistent-professor thoracale chirurgie aan het John Wayne Cancer Institute in het Providence Saint John's Health Center in Santa Monica, CA, gelooft dat marihuana vergelijkbare effecten heeft op de longen als tabak in sigaretten, maar erkent dat er geen definitief bewijs is van marihuana die longkanker veroorzaakt.

Verwant verhaal

Marihuana bevat echter enkele van dezelfde gifstoffen, irriterende stoffen en kankerverwekkende stoffen als sigarettenrook, volgens de American Lung Association (ALA), wat ook kan resulteren in een verhoogd risico op longkanker, zegt Anna Selvaggio, M.D., een longarts uit Consultants op de borst en kritieke zorg in Orange County, Californië.

Selvaggio wijst er ook op dat naast de blootstelling aan rook en zijn gifstoffen, die op zichzelf schadelijk zijn voor de longen, marihuana-rokers doorgaans dieper inhaleren en die adem langer vasthouden dan sigarettenrokers. Ook wordt marihuana vaak gerookt bij hogere temperaturen, wat resulteert in een verhoogde blootstelling aan teer en koolmonoxide.

Dus ... zijn er nog andere gezondheidsrisico's verbonden aan marihuana?

Hoewel het niet bekend is hoe marihuana specifiek de longen aantast, weten experts dat het nog steeds enkele gezondheidsrisico's met zich meebrengt. 'We weten dat het de longen beschadigt door een verminderde longfunctie te veroorzaken en secreties kan creëren die de luchtwegen blokkeren', zegt Onugha.

Verwant verhaal

Volgens Onugha is het ook bekend dat het gebruik van marihuana chronische bronchitis en andere ademhalingssymptomen zoals hoesten, kortademigheid en piepende ademhaling kan veroorzaken.

En afgezien van longkanker, zegt Onugha dat het roken van wiet ook in verband is gebracht met ontstekingen, celbeschadiging, pre-carcinomateuze veranderingen in longweefsel, disfunctie van het immuunsysteem, een verhoogd risico op zaadbalkanker, prostaatkanker en baarmoederhalskanker, en verergering van onderliggende aandoeningen, zoals astma - hoewel onderzoek ook op die gebieden nog geen uitsluitsel geeft.

Maar heeft marihuana ook geen gezondheidsvoordelen?

Dus technisch gezien heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration marihuana (cannabis en cannabinoïden) niet goedgekeurd als behandeling voor een medische aandoening, volgens de Nationaal kankerinstituut (NCI).

Maar verbindingen in marihuana - delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) - blijken verschillende effecten op het menselijk lichaam te hebben. Volgens de Amerikaanse Kankervereniging (ACS), kan THC helpen bij het verlichten van pijn en misselijkheid (vaak door chemotherapie bij kanker), terwijl CBD kan helpen bij het behandelen van aanvallen en het verminderen van angstgevoelens.

Maar nogmaals, omdat marihuana nog steeds grotendeels illegaal is, zijn onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen (en risico's) vrij onduidelijk of niet-bestaand - en de gezondheidsrisico's van marihuana kunnen nog steeds opwegen tegen de mogelijke voordelen, zegt Onugha.

Het komt neer op: Hoewel het onduidelijk is of het roken van marihuana tot longkanker leidt, kent wiet ook mogelijke gezondheidsrisico's. Dus wat u ook rookt, u moet voorzichtig zijn voordat u oplicht.