Jeukende tepels? 15 mogelijke redenen waarom je niet kunt stoppen met krabben aan je borsten

De Aziatische vrouw in nachtkleding slapeloze omdat jeukende bodys tegen witte achtergrond, jeuk op de borst, Concept met huidverzorging en gezondheidszorg. TharakornGetty-afbeeldingen

Van alle ongemakkelijke plekken om jeukende huid te hebben, je borsten en tepels rangschikking behoorlijk hoog. Ik bedoel, je kunt niet op elk moment calamine-lotion over je borsten wrijven. En je shirt naar beneden reiken om aan die jeukende tepels te krabben, zou in elke omgeving waarschijnlijk behoorlijk onhandig zijn.

Maar maak je geen zorgen: je bent niet gedoemd om jezelf voor altijd in het openbaar te voelen. Er zijn een aantal redenen waarom u misschien last heeft van jeukende borsten - en de meeste zijn vrij ongevaarlijk. “Jeuk is het gevolg van een ontsteking of stimulatie van zenuwen in de huid. Dit kan het gevolg zijn van uitdroging, allergische reacties, directe irritatie of zelfs een gevolg van interne gezondheidsproblemen ”, zegt Joshua Zeichner, MD, van Tekenaar dermatologie

Zelden zijn jeukende tepels het gevolg van iets ernstigers, maar het kan gebeuren. 'Er is een aandoening die de ziekte van Paget wordt genoemd en die eruitziet als een niet-genezende, rode uitslag op de tepels. Het is eigenlijk een laaggradige huidkanker die operatief moet worden verwijderd ”, legt Dr. Zeichner uit.Maar de meeste behandelingen voor andere oorzaken van jeukende tepels hebben eenvoudige oplossingen, zoals plaatselijke remedies (denk aan: een hydrocortisonzalf) of het elimineren van irriterende stoffen, zoals een slecht passende beha.

Maar als jeuk je echt gek maakt, kun je het beste een afspraak maken met je obgyn of derm. In de tussentijd zijn hier 15 mogelijke redenen waarom je gewoon niet kunt stoppen met krabben aan je borsten, en wat je eraan kunt doen.

1. Het is buiten superdroog.

  De huid rond je tepels is veel gevoeliger dan de huid op andere delen van je lichaam, zegt dr. Zeichner. Dit kan het vatbaarder maken voor irritatie, droogheid en ontstekingen, vooral bij droger weer. 'Koud, droog weer ontdoet de huid van etherische oliën, waardoor de buitenste huidlaag wordt verstoord, wat leidt tot verlies van hydratatie en ontstekingen', legt dr. Zeichner uit.

  Behandeling:

  Vaseline Intensive Care Lotion, Advanced Repair ongeparfumeerd, 32 OunceVaseline amazon.com$ 16,12 WINKEL NU

  Als je een droge of schilferende huid hebt, stelt hij voor om een ​​vochtinbrengende crème aan te brengen om de huidbarrière te helpen herstellen. 'Zoek naar ingrediënten zoals petrolatum, ceramiden of colloïdale havermout', zegt dr.Zeichner, die Vaseline Intensive Care Advanced Repair Lotion vaak aanbeveelt, aangezien het helpt om een ​​beschermende afdichting over de huid te creëren zonder dat je een plakkerig gevoel krijgt.

  2. U heeft problemen met de schildklier.

  De schildklier is betrokken bij de regulatie van verschillende organen, waaronder uw huid. 'We weten dat wanneer de schildklierhormoonspiegels laag zijn, de huid droog kan worden, wat tot jeuk leidt', zegt dr. Zeichner. Maar jeukende tepels zijn niet het enige mogelijke symptoom van schildklierproblemen. Andere symptomen zijn onder meer veranderingen in uw eetlust, spierpijn en vermoeidheid.

  Behandeling:

  Als u vermoedt dat u schildklierproblemen heeft op basis van uw symptomen, raadpleeg dan uw arts, die u indien nodig kan doorverwijzen naar een endocrinoloog.

  3. Je gaat de menopauze in.

  Hormonale veranderingen treden op tijdens de menopauze, zoals een afname van de oestrogeenproductie. Nu je lichaam minder oestrogeen aanmaakt, kan het einde van de menstruatie ook effect hebben op je huid, zegt ob-gyn Felice Gersh, MD. 'De menopauze is een toestand van oestrogeentekort, en oestrogeen is de sleutel tot het behoud van een gezonde huid. Zonder dit atrofieert de huid en wordt deze droger. '

  Behandeling:

  Een manier om jeukende tepels veroorzaakt door de menopauze te voorkomen, is door een plaatselijke oestrogeenbehandeling te gebruiken, zegt dr. Gersh. Raadpleeg uw arts over de voorschriften van het menopauzehormoon.

  4. U heeft eczeem.

  Eczeem is een genetische huidaandoening die vaak wordt verergerd door blootstelling aan het milieu, zegt Kari Martin, MD, universitair hoofddocent dermatologie bij de Universiteit van Missouri School of Medicine

  Verwant verhaal

  Een eczeem uitslag heeft een vrij specifieke uitstraling; het wordt vaak gecategoriseerd als kleine bultjes of roodachtige plekken op de huid, en het kan zeker op je tepels verschijnen. Maar Dr. Martin zegt dat de uitslag waarschijnlijk zowel op uw tepels als op uw borsten zal verschijnen.

  Behandeling:

  Dr. Martin raadt aan om agressieve zepen te vermijden en de huid regelmatig te hydrateren met een verzachtend middel zoals vaseline. U kunt ook gedurende maximaal twee weken twee keer per dag een OTC-hydrocortisonzalf proberen, maar neem contact op met uw dermatoloog als uw eczeemopflakkering daarna niet verdwijnt.

  5. U heeft psoriasis.

  Net als eczeem is psoriasis een andere huidaandoening, maar deze wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte.

  Verwant verhaal

  Psoriasis heeft ook een veelbetekenend uiterlijk: rode, schilferende plaques op de huid, meestal aan de buitenkant van je ellebogen en knieën, zegt dr.Martin. Maar de uitslag kan overal voorkomen, inclusief uw borsten en tepels.

  Behandeling:

  Je zult ook hiervoor een dermatoloog willen zien, maar in de tussentijd raadt Dr. Martin aan om hydrocortisonzalf te proberen voor jeuk door psoriasis.

  6. U gebruikt momenteel verdovende middelen.

  Er zijn veel redenen waarom uw arts een opioïde pijnstiller zou kunnen voorschrijven - ernstige migraine, botbreuken, operaties. Maar terwijl het verdovende middel werkt om je pijn te verzachten, kan het jeuken.

  Als je beha's niet passen (of je gaat vaak zonder beha), kan het zijn dat je last krijgt van jeuk en wrijving.

  'Van sommige verdovende middelen is gemeld dat ze histamine vrijkomen uit cellen in het lichaam, wat kan leiden tot gegeneraliseerde pruritus [jeukende huid], ”zegt Stephanie Gore, MD, een obgyn bij CareMount Medical

  Behandeling:

  Naar de jeuk bestrijden , neem een ​​havermoutbad en houd uw huid goed gehydrateerd; als uw arts het goedkeurt, kunt u ook proberen een antihistaminicum te nemen, zegt dr. Gore. Overschakelen naar een ander medicijn, indien mogelijk, kan ook helpen.

  7. Je hebt een insectenbeet.

  Insectenbeten zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je last hebt van jeuk aan je borst, maar het is heel goed mogelijk. Dr. Gore zegt dat hij het gebied zorgvuldig moet inspecteren tekenen van een insectenbeet - als een enkele verheven bult en roodheid eromheen - en let vooral op markeringen die in veelvouden verschijnen, aangezien dat kan betekenen dat u een bedwantsenplaag (vies, maar waar).

  Behandeling:

  OTC-hydrocortisoncrèmes, calaminelotion of orale antihistaminica zijn meestal een goede verdediging tegen jeuk door insectenbeten, zegt dr. Gore.

  8. U heeft bestralingstherapie gehad voor borstkanker.

  Stralingstherapie voor borstkanker kan leiden tot een specifiek type dermatitis (ook bekend als ontsteking van de huid), en Dr. Martin zegt dat de jeuk kan beginnen direct nadat het stukje huid is blootgesteld aan straling, of zelfs maanden of jaren later.

  Verwant verhaal

  'Het ontstaat door schade en littekens [van] de stralingsbundels die door de huid naar dieper gelegen weefsels gaan', legt ze uit. “Het presenteert zich meestal als gebroken bloedvaten en stevigheid van de huid; het kan pijnlijk zijn, jeuken of helemaal geen symptomen hebben. '

  Behandeling:

  Zoals bij de meeste vormen van dermatitis, is hydratatie de sleutel. Maar soms zijn sterkere lokale corticosteroïden nodig, in welk geval Dr. Martin aanbeveelt om naar uw arts te gaan.

  9. Je bent zwanger.

  Als je het verwacht, kun je ook verwachten dat jeuk samengaat met die groeizwangere buik​Dr. Gore zegt dat normale fysiologische veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap, zoals het vergroten van de borsten ter voorbereiding op borstvoeding, voldoende kunnen zijn om de borsten van een vrouw te jeuken.

  'Terwijl de huid zich uitstrekt om plaats te bieden aan de [groeiende] borsten, wordt deze vaak droog en geïrriteerd', legt ze uit. “Sommige vrouwen ontwikkelen zich striae , wat de huid nog meer irriteert. '

  Behandeling:

  De beste manier om symptomen te beheersen? Houd de huid gehydrateerd met plaatselijke lotions - in het bijzonder ongeparfumeerde, om verdere irritatie te voorkomen, zegt Dr. Gore.

  10. U geeft borstvoeding.

  Intensieve borstvoeding (zoals tijdens de pasgeborene) kan jeuk-inducerende droogheid veroorzaken, zegt dr. Gore. Je ob-gyn kan er een paar aanbevelen babyveilige remedies - zoals lanoline van medische kwaliteit of zelfs warme kompressen - om te proberen of uw tepels ernstig droog zijn geworden of gebarsten zijn door borstvoeding.

  Als u nog steeds jeuk ervaart, zelfs met lan0lin, kunt u er allergisch voor zijn, legt Susan Bard, MD, een dermatoloog bij Live dermatologie

  Een zeldzame vorm van kanker, de ziekte van Paget, kan jeuk aan de borst veroorzaken.

  Maar let op een gebarsten huid. Een gebroken huid op de tepels kan leiden tot de introductie van bacteriën in de melkkanalen, wat kan resulteren in een zogenaamde infectie mastitis , zegt dr. Gore. Mastitis, die ook kan worden veroorzaakt door een overmatige groei van bacteriën in de moedermelk dankzij onregelmatige voedingen of verstopte melkkanalen, veroorzaakt symptomen zoals pijn of gevoeligheid in de borst, evenals koorts en griepachtige symptomen.

  Behandeling:

  'Stopzetting van mogelijke allergenen of irriterende stoffen is cruciaal', zegt dr. Bard, dus pas op dat datgene waarmee u uw droge borsten behandelt geen verdere schade veroorzaakt. Als u denkt dat u mastitis heeft, neem dan contact op met uw arts, aangezien u mogelijk een antibioticum nodig heeft.

  11. U bent allergisch voor die nieuwe lotion die u gebruikt.

  Dit wordt allergische contactdermatitis genoemd, die 'optreedt wanneer iemand allergisch wordt voor een chemische stof die in contact komt met de huid', zegt dr. Martin. '[Op] de tepels, dit is meestal metaal in een piercing, een zelfzorgmedicijn, een huidverzorgingsproduct dat op die huid wordt gebruikt, of, nog zeldzamer, conserveermiddelen in kleding.'

  Verwant verhaal

  Dit soort dermatitis leidt tot een roze of rode uitslag die droog is en jeukt. Dr. Martin zegt dat het gelokaliseerd of wijdverspreid kan zijn en zelfs kan leiden tot blaarvorming en korstvorming.

  Behandeling:

  OTC-hydrocortison kan helpen, maar houd het in de gaten - u moet een afspraak maken met uw arts als het niet verbetert.

  12. Je borst wrijft iets te veel tegen je beha.

  Irriterende contactdermatitis leidt ook tot roze en schilferende of droge plaques, zegt dr. Martin, en kan worden veroorzaakt door overmatige droogheid door agressieve reinigingsmiddelen of wrijving - met name op de borsten en tepels. Dus als je beha's niet goed passen (of je draagt ​​er vaak helemaal geen), kun je schuren en irritatie krijgen.

  Verwant verhaal

  Wrijving kan ook optreden als uw borsten asymmetrisch zijn, bijvoorbeeld als de ene borst een grotere cupmaat heeft dan de andere, waardoor de kleinere meer in de cup kan bewegen.

  Behandeling:

  Zorg voor een goede bh-aanpassing van een professional en overweeg te investeren in bh's die zijn ontworpen voor borsten van verschillende grootte.

  13. U heeft onlangs een borstoperatie ondergaan.

  Als u onlangs een borstoperatie heeft ondergaan, verwacht u waarschijnlijk pijn, pijn of gevoeligheid in de dagen erna - evenals (helaas) jeuk.

  'Na de operatie, als onderdeel van het genezingsproces, komt histamine vrij en treedt zwelling van de borst op', zegt Lyda E. Rojas Carroll, MD, een algemeen chirurg die gespecialiseerd is in borstchirurgie bij CareMount Medical. 'Dat kan zenuwuiteinden stimuleren en jeuk veroorzaken.'

  Behandeling:

  Om de jeuk veroorzaakt door zwelling te verlichten, raadt Dr. Carroll aan om een ​​chirurgische beha te dragen en ijs aan te brengen.

  14. U heeft een zeldzame vorm van borstkanker.

  Het is een onwaarschijnlijke oorzaak van jeuk, maar Ziekte van Paget aan de borst is een mogelijkheid. Dit zeldzame type borstkanker komt voor in de tepel en verspreidt zich vervolgens naar de tepelhof, en verschijnt als een rode, schilferige uitslag die niet beter wordt na gebruik van actuele crèmes, zegt Dr.Carroll.

  Verwant verhaal

  'De jeuk wordt veroorzaakt doordat de lokale huid reageert op de kankercellen die in de tepel groeien', legt Dr. Carroll uit, eraan toevoegend dat het uiterst zeldzaam is Paget in beide tepels te hebben (dus als je jeuk of uitslag niet exclusief is voor één kant , het is nog minder waarschijnlijk dat u het heeft).

  Behandeling:

  Als u zich zorgen maakt, maak dan een afspraak met uw arts; bij deze vorm van kanker wordt waarschijnlijk een chirurgische behandeling aanbevolen. Maar nogmaals, die van Paget is ongelooflijk zeldzaam - en er is een grotere kans dat je jeuk verband houdt met iets anders.

  Maar ter herinnering: zorg ervoor dat u ook regelmatig op kanker wordt gescreend op dermatologie - Dr. Carroll zegt dat huidkanker van de borst (basale cel, plaveiselcel en melanoom) ook jeuk kan veroorzaken.

  15. U heeft een gist- of schimmelinfectie.

  De kans is groot dat je eenvaginale schimmelinfectieeerder, maar de infectie kan ook op je borsten verschijnen.

  Er zijn een paar verschillende soorten schimmelinfecties die u op uw borsten kunt aantreffen, variërend van tepel- en tepelhofinfecties die vaak voorkomen bij het geven van borstvoeding tot infecties in de huidplooi onder de borsten (dankzij het zweet en vocht dat daar vast komt te zitten) , zegt dr. Martin. Deze jeukende huiduitslag varieert in kleur - ofwel rozerood, geeloranje of rozeachtig wit - en zijn meestal ronde plekken met een fijne schilfering erboven.

  Behandeling:

  'Topische antischimmelmedicijnen zoals clotrimazol of miconazolcrèmes tweemaal daags kunnen in veel gevallen nuttig zijn', legt Dr. Martin uit. 'Voor huiduitslag onder de borsten is het ook nuttig om de huid zo droog mogelijk te houden en een laag kleding (zoals een goed passende bh of zakdoek) tussen de huidplooien te houden.'