Ja, u kunt een zonnebrandallergie hebben - hier is wat u moet doen als zonnebrandcrème uw huid irriteert

Vrouw die zonnebrandcrème aanbrengt, Hermosa Beach, Californië, VS. Jordan Lutes

Of u nu een midwinter plant tropisch uitje of zonnebaden in de glorieuze zomerdagen, moet u nadenken over bescherming tegen de zon. Het is slim om je mee te bewapenen zonnescherm dat zal afwerenhuidkanker-veroorzaakt UVA- en UVB-stralen, evenals jeukende, ongemakkelijke zonnebrand die gemakkelijk elk moment in de zon kan bederven.

Maar gek genoeg kan zonnebrandcrème dat eigenlijk wel oorzaak geïrriteerde huid voor sommige mensen. En niet alleen bij mensen met een gevoelige huid - voor sommigen kan het aanbrengen van zonnebrandcrème leiden tot een volledig opgeblazen allergische reactie. Als zonnebrandcrème het niet altijd met u eens is, is dit wat u moet weten over zonnebrandallergieën en hoe u beschermd kunt blijven in de zon zonder lotion, rechtstreeks van dermatologen.

Kunt u allergisch zijn voor zonnebrandcrème?

Ja, een allergie voor zonnebrandcrème is echt, en het komt vrij vaak voor, zeggen artsen. Maar het is niet zomaar een zonnebrandcrème die een negatieve reactie veroorzaakt - het zijn meestal de chemische producten die problematisch zijn. 'Ik raad aan om zonnebrandmiddelen op chemische basis voor het gezicht te vermijden, vooral de ingrediënten avobenzone en oxybenzone [twee belangrijke irriterende stoffen]', zegt Lisa Stirling, MD, een gecertificeerde dermatoloog in Encinitas, Californië, en medisch adviseur voor eMediHealth

Kortom, zonnebrandmiddelen die chemische ingrediënten bevatten die eindigen op 'benzone' of die cinnamaat bevatten, kunnen problemen veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën, zegt Suzanne Friedler , MD, board-gecertificeerde dermatoloog met Advanced Dermatology PC en klinische instructeur van dermatologie bij Mount Sinai Medical Center.

U kunt op elk moment een allergische reactie op zonnebrandcrème ontwikkelen, zelfs als u er in het verleden nog nooit een probleem mee heeft gehad, maar de kans is groter als u al een gevoelige, droge of huiduitslag heeft. 'Bepaalde chemicaliën in zonnebrandcrème veroorzaken een immuunreactie', zegt dr. Stirling, en als je al een immuunrespons ervaart vanwege de algemene gevoeligheid, is de kans groter dat deze escaleert wanneer je chemicaliën aan de mix toevoegt, legt ze uit.

Wat zijn symptomen van zonnebrandallergie?

Met een allergie voor zonnebrandcrème kunt u elke combinatie ervaren van:

 • Uitslag
 • Jeuk
 • Stekend
 • Brandend
 • Roodheid
 • Hobbels of irritatie

  In sommige gevallen kunt u netelroos krijgen of zelfs het gevoel hebben dat u zonnebrand heeft. 'Soms kunnen de chemische ingrediënten in zonnebrandcrème een fotoallergische reactie veroorzaken, die lijkt op zonnebrand', zegt Dr. Stirling.

  In dat geval zou je de 'zonnebrand' kunnen zien opduiken waar je de sunblock hebt aangebracht, maar meestal manifesteert het zich op je gezicht of borst. U zult waarschijnlijk ook dezelfde jeuk en verbranding van zonnebrand voelen. Maar je zult weten dat het geen slechte zonnebrand is, omdat de reactie kan optreden voordat je zelfs buiten in de zon bent, of wanneer je meerdere keren opnieuw hebt aangebracht en uit direct zonlicht bent gebleven.

  Wat kunt u doen om een ​​allergische reactie op zonnebrandcrème te behandelen?

  Ten eerste wil je misschien specifiek testen welke chemicaliën in de zonnebrandcrème de reactie van je huid veroorzaken. Dr.Stirling stelt voor om een ​​dermatoloog te bezoeken om een ​​pleistertest te laten doen voor bepaalde chemicaliën (uw huid zal kleine pleisters met de betreffende stof op uw rug aanbrengen om te zien waarop u negatief reageert), vooral als uw huid ultragevoelig is of als u hebben al reacties gehad. Op die manier weet u onmiddellijk welke sunblock u moet gebruiken.

  U kunt op elk moment een allergische reactie op zonnebrandcrème ontwikkelen, zelfs als u er in het verleden nog nooit een probleem mee heeft gehad.

  Als je jezelf eenmaal van de zonnebrandcrème hebt afgesneden, is het een goed idee om je huidverzorgingsroutine te verminderen (en terwijl je toch bezig bent, verwijder dan andere producten uit je assortiment die mogelijk veel chemicaliën bevatten, met name geur), Dr. zegt. 'Ik raad aan om hydrocortisonzalf tweemaal daags gedurende een week te gebruiken om de ontsteking en jeuk te verminderen', voegt ze eraan toe.

  Houd uw reiniging en hydratatie supereenvoudig - dat betekent producten die zacht, geurvrij en hypoallergeen zijn, zegt Dr. Stirling) terwijl u aan het genezen bent. Het is dus misschien niet het moment om dat nieuwe exfoliërende masker te proberen. Idealiter zouden de uitslag, roodheid en irritatie binnen ongeveer twee weken moeten verdwijnen. Als het niet het geval is, of erger wordt, moet je dan teruggaan naar een dermatoloog om opnieuw te worden beoordeeld, zegt Dr. Stirling.

  Hoe kun je een reactie voorkomen?

  Als u een patch-test heeft ondergaan bij uw dermatoloog, zou u een goed idee moeten hebben van welke ingrediënten uw huid irriteren. Vervolgens is de volgende stap het lezen, lezen en lezen van die etiketten (mogelijk moet u wat extra tijd nemen in uw plaatselijke apotheek voor het selecteren van zonnebrandcrème) om die ingrediënten te vermijden.

  De sleutels bij het winkelen zijn om geurvrij te gaan (omdat geur over het algemeen gelijk staat aan chemicaliën) en om een ​​product te zoeken met zo min mogelijk ingrediënten. Het is een beetje een proces van vallen en opstaan. Wanneer u vervolgens een nieuwe zonnebrandcrème gaat gebruiken, raadt Dr. Stirling aan om het gedurende twee weken op een klein deel van de huid te gebruiken om er zeker van te zijn dat u het kunt verdragen zonder dat er huiduitslag of jeuk optreedt, voordat u het helemaal opnieuw gebruikt. Het is dus waarschijnlijk het beste om het thuis uit te testen en ervoor te zorgen dat het klaar is voordat u het op vakantie meeneemt.

  Als de reacties aanhouden, zelfs met het vermijden van de typische ontstekingschemicaliën en het gebruik van de schoonste, meest eenvoudige zonnebrandmiddelen, moet u mogelijk teruggaan naar uw huid voor verdere patch-tests met een andere set chemicaliën, adviseert Dr.Stirling.

  Wat kunt u gebruiken als bescherming tegen de zon als u allergisch bent voor zonnebrandcrème?

  Normaal gesproken zou uw huid zonnebrandmiddelen moeten kunnen verdragen met de belangrijkste ingrediënten van titanium en zink - die zijn meestal zelfs veilig voor mensen met rosacea en eczeem, zeggen de dokters. Dr. Friedler raadt minerale zonnebrandmiddelen met titaandioxide en zinkoxide aan. 'Ze zijn cosmetisch elegant, ze zijn soepel aan te brengen en zijn erg puur, zodat ze de kleur van je huid niet mogen veranderen', zegt Dr. Friedler.

  gerelateerde verhalen

  Het SPF-nummer is ook belangrijk, vooral voor de gevoelige huid. Zoek minstens 50, adviseert Dr. Friedler, en breedspectrum UVA- en UVB-bescherming om u gedekt te houden. En het spreekt voor zich om opnieuw een aanvraag in te dienen wanneer u daadwerkelijk in de zon bent. Zorg er ook voor dat je door je zonnebrandcrème niet uitbarst. Gebruik een zonnebrandcrème die specifiek niet-comedogeen op de verpakking zegt om acne te voorkomen, zegt dr. Friedler.

  Voor extra bescherming tegen de zon kunt u een supplement genaamd Heliocare overwegen; dit zal je helpen zonnebrand te voorkomen als je supergevoelig bent. 'Heliocare is een antioxidant afgeleid van een varenplant en is vrij verkrijgbaar', zegt Dr. Stirling. Het werkt door de barrière van uw huid tegen vrije radicalen (die het risico op huidkanker kunnen verhogen) van binnenuit te versterken. Hoeden met brede rand en badpakken en wetsuits met UPF (ultraviolette beschermingsfactor) kunnen ook de blootstelling aan de zon helpen blokkeren, voegt ze eraan toe.