Is 'The Queen’s Gambit' gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en is Beth Harmon een echt persoon?

Netflix 'nieuwste hitserie, Het Gambit van de koningin , is zo goed dat je het hele ding in één keer wilt binge. Het drama met zeven afleveringen vertelt het verhaal van een wees- en schaakwonder die het opneemt in het door mannen gedomineerde, competitieve veld.

Het Gambit van de koningin volgt Beth Harmon, gespeeld door Anya Taylor-Joy. Maar toch is Beth in staat om overwinning na overwinning na overwinning in spannende stijl terug te trekken. Het is het soort vod tot rijkdom-verhaal waardoor je je afvraagt: 'Is dit te mooi om waar te zijn?'

Om die vraag te beantwoorden, hier is alles wat u moet weten over de inspiratie erachter Het Gambit van de koningin.Wacht, zo is het Het Gambit van de koningin gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Het Gambit van de koninginWalter Tevis amazon.com$ 18,19 WINKEL NU

Niet precies ​De miniserie is gebaseerd op een gelijknamige roman uit 1983 van Walter Tevis, maar delen van het verhaal zijn ontleend aan zijn echte ervaringen met schaken. De auteur vertelde De New York Times in de jaren tachtig begon hij voor het eerst te spelen tegen zijn zus en de kinderen in zijn buurt, en op een gegeven moment werd hij gerangschikt als een Klasse C-speler (amateurranglijsten beginnen bij A en gaan naar beneden in het alfabet) en won ooit $ 250.

Tevis heeft Beth's niveau van schaakvermogen misschien niet bereikt, maar hij vertelde het De tijden , 'Ik heb goed genoeg gespeeld om te weten wat een goede game is.' In feite voegde Tevis eraan toe: 'Ik kan de gemiddelde persoon verslaan, maar ik ben bang om die jongens te spelen die planken op straat op Broadway hebben opgesteld.' Zijn ervaring uit de eerste hand hielp hem niet alleen om de roman te schrijven, maar beïnvloedde later ook de Netflix-show.

anya taylor vreugde beth harmon de koningin CHARLIE GRIJS / NETFLIX

Was Beth Harmon een echt schaakwonder?

Tevis heeft Beth bedacht voor zijn roman, dus ze is fictief. Maar, vertelde de auteur De tijden dat ze bedoeld was als een 'eerbetoon aan slimme vrouwen', inclusief zijn dochter Julie en zijn tante die hem zijn eerste schaakspel cadeau deed toen hij 7 jaar oud was. 'Ik hou van Beth vanwege haar moed en intelligentie. In het verleden moesten veel vrouwen hun hersens verbergen, maar nu niet ', zei hij destijds.

anya taylor vreugde beth harmon de koningin
Anya Taylor-Joy als Beth Harmon in Het Gambit van de koningin
PHIL BRAY / NETFLIX

Er is een echt schaakwonder, Bobby Fischer, wiens verhaal ook veel overeenkomsten vertoont met Beth's verhaal op het scherm. Het was schaakexpert Dylan Loeb McClain die hun overeenkomsten in De New York Times ​'Beth en Fischer hebben vergelijkbare, agressieve speelstijlen', vertelde hij de publicatie. 'En als ze wit spelen en tegenover de Siciliaanse verdediging staan, spelen ze allebei hetzelfde systeem: de Fischer-Sozin-aanval.'

Beth en Fischer wonnen allebei op jonge leeftijd de Amerikaanse kampioenstitel. Ze begonnen zichzelf te onderhouden als tieners, leerden Russisch om te strijden tegen Sovjet-schakers en verkwistten mooie kleren. Beiden verdienden hun brood door te schaken, wat een zeldzame prestatie was.

Fictief of niet, Anya beschreef haar personage als een 'badass' in een recent interview met TV Insider. (Akkoord!)

Zijn de pillen die Beth in het weeshuis krijgt echt?

Terwijl de naam van de de groene pillen van het weeshuis , xanzolam, is volledig samengesteld, Newsweek meldde dat het waarschijnlijk bedoeld is als vervanger voor librium of chloordiazepoxide, dat in de jaren zestig werd geïntroduceerd en werd gebruikt om angst of slapeloosheid te behandelen. De uitvinder van het medicijn heeft later de formule voor de originele pil aangepast en het werd Valium.

Het Gambit van de koningin auteur Tevis maakte tijdens het schrijven gebruik van zijn eigen real-life ervaring met drugs. 'Toen ik jong was, kreeg ik de diagnose reumatisch hart en kreeg ik zware doses medicijnen in een ziekenhuis. Dat is waar Beth's drugsverslaving vandaan komt in de roman, 'vertelde hij de Keer ​'Over haar schrijven was louterend. Er was wat pijn - ik heb veel gedroomd tijdens het schrijven van dat deel van het verhaal. Maar artistiek gezien stond ik mezelf niet toe genotzuchtig te zijn. '

Is er een seizoen twee van Het Gambit van de koningin komt eraan?

Helaas lijkt de zevende aflevering de laatste te zijn. Er is maar één boek dat de serie behandelde, en geen officiële plannen om het verhaal voort te zetten. (Maar als je meer baanbrekende sterke vrouwen wilt, bekijk dan het laatste Netflix-project van showrunner Scott Frank, Goddeloos ​De miniserie met zeven afleveringen debuteerde in 2017.)

Het Gambit van de koningin uitvoerend producent William Horberg bevestigde het bijna. 'De laatste scène voelt als een mooie noot om de show mee af te sluiten, dus ik weet niet zeker of we door willen gaan en die vraag willen beantwoorden', zei hij. Stad en land ​'Misschien kunnen we het publiek gewoon laten inbeelden wat er daarna komt.'

Jennifer Nied is een bijdragende schrijver voor ons met meer dan 10 jaar schrijf- en redactie-ervaring, gespecialiseerd in wellness, avontuurlijke reizen en fitness, met werk dat te zien is in Budget Travel, American Spa, onze en meer.Deze inhoud is gemaakt en onderhouden door een derde partij en op deze pagina geïmporteerd om gebruikers te helpen hun e-mailadressen op te geven. Mogelijk vindt u meer informatie over deze en soortgelijke inhoud op piano.io