Is het Keto-dieet eigenlijk slecht voor je? Deskundigen en echte vrouwen wegen mee

keto dieet interview Christine Giordano

Maurishire Akabidavis, 26, kwam in aanraking met het keto-dieet zoals de meeste mensen dat in 2019 deden: op internet en in gesprekken met vrienden.

Het koolhydraatarme, vetrijke eetplan werd aangeprezen als een succesvolle methode voor gewichtsverliesdoor beroemdhedenzoals Halle Berry, Kourtney Kardashian en Vanessa Hudgens. 'Wat is keto' was vorig jaar zelfs de tweede meest gezochte gezondheidsvraag op Google.

Zoals het product van elke echokamer, raakte Maurishire er al snel van overtuigd dat ze zich bij de massa moest voegen. 'Ik heb altijd al willen afvallen en zolang ik me kan herinneren, heb ik altijd geen idee gehad hoe ik dat moest doen,' vertelde ze. onze ​Het keto-dieet leek voor Maurishire een geweldige manier om eindelijk haar eetgewoonten onder controle te krijgen. Het leverde strikte richtlijnen op die weinig ruimte lieten voor afwijking en een algemeen bekende reputatie had op het gebied van snel vetverlies. Maar een jaar later is Maurishire een van de vele ex-keto-lijners die een afwijkende mening uiten over het zeer restrictieve eetplan.Een typisch ketogeen dieet richt zich op het verminderen van koolhydraten en het verhogen van uw vetinname om uw lichaam te dwingen vet als een vorm van energie te gebruiken, zegt Scott Keatley, RD , van Keatley Medical Nutrition Therapy. Het eetschema ziet er meestal ongeveer zo uit: 60 tot 75 procent van je calorieën uit vet, 15 tot 30 procent van je calorieën uit eiwitten en 5 tot 10 procent van je calorieën uit koolhydraten. Dit betekent dat je niet meer dan 50 gram koolhydraten per dag eet, maar dat veel mensen terugvallen tot slechts 20 gram.

Binnen de eerste week dat u het koolhydraatarme dieet volgt, zal uw lichaam zo weinig suiker gebruiken dat het heeft om in plaats daarvan vet op te slokken voor energie, legt Keatley uit.

Voor veel mensen leidt dit tot dramatisch vet- en gewichtsverlies (en goed voor hen!). Maar andere lijners en experts waarschuwen dat het keto-dieet gewoon niet duurzaam is op de lange termijn en vaak gepaard gaat met enkele niet-zo-leuke bijwerkingen (denk aan: traagheid, hersenmist, lage energie en meer).

Dus, is het keto-dieet echt een goed idee? Nou, dat hangt ervan af.

Je zou een jojo-dieet kunnen worden.

Jenna Jameson, ooit een van de grootste fans van Keto, vertelde onlangs over de uitdagingen van het dieet. Ze begon met keto in april 2018 en verloor naar verluidt 80 pond. Maar eind 2019 stopte ze plotseling met posten over haar resultaten. “Ik besloot er een pauze van te nemen #keto en leef mijn beste carby-leven, ”schreef ze in een Instagram-bericht en gaf haar volgers toe dat ze 20 pond was aangekomen. “Het gewicht kwam snel en woedend terug. Ik weet dat veel mensen stoppen met keto omdat het moeilijk te onderhouden is, en na anderhalf jaar ben ik het daarmee eens. Ik weet niet zeker of ik terug ga met volle kracht of alleen het aantal calorieën, '' schreef Jenna.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Jenna Jameson Bitton (@jennacantlose)

Sindsdien heeft het model het dieet opnieuw opgevoerd, hoewel ze openhartig is geweest over het feit dat het voor de tweede keer moeilijker was om eraan vast te houden. Dit soortIk ben aan het diëtenkomt volgens Juliana Shalek, RD, van The Nutrition Suite ​En als u toch uitglijdt, komt u waarschijnlijk snel weer aan. 'Als we bepaalde koolhydraten, zoals brood en pasta, beperken en ze uiteindelijk weer toevoegen, hebben we de neiging om dit voedsel te veel te eten', zegt Shalek. 'Ik zal mensen hebben die aanvankelijk 12 tot 15 pond verloren en toen ze die koolhydraten begonnen op te nemen, kregen ze dat terug plus wat.'

Super lage energie hebben is een veel voorkomende bijwerking.

Carolynn Tulluck, 29, vond het koolhydraatarme dieet volledig uitputtend. De Fitnessruimte en pizza blogger uit Seattle, Washington begon keto in januari 2017. Haar doel was om vast te houden aan een koolhydraatinname van 20 gram per dag in de hoop de 25 pond te verliezen die ze onlangs had opgedaan.

Carolynn Tulluck Carolynn Tulluck

Carolynn verloor alleen al in de eerste maand 15 pond, maar ontdekte dat ze in april een plateau bereikte en tijdens haar trainingen enorme vermoeidheid en een zeer lage energie ervoer. Ze kon haar gebruikelijke cardio- of gewichtheffen niet bijhouden en besloot een tijdje op keto te pauzeren. Maar een jaar later hervatte ze haar dieet nadat ze het gewicht had herwonnen, maar ze merkte dat ze op een dag wanhopig een koolhydraatbeperking nodig had en een honingstok moest eten om haar energieniveau op gang te brengen. En toen besefte ze dat keto niet duurzaam was.

Keatley zegt dat lage energie een veel voorkomende bijwerking van het dieet is. En veel van zijn klanten klagen dat ze zich moe en traag voelen. 'Je verbrandt die suiker niet snel meer. In plaats daarvan moet je wachten tot dat vet is afgebroken om energie te besparen ', legt Keatley uit.

De meeste mensen passen zich aan het lage energieniveau aan, maar Carolynn merkte dat ze dat niet kon. Nu beschouwt ze zichzelf als een flexitariër, eet ze af en toe rood vlees, maar richt ze zich zoveel mogelijk op plantaardige en vegetarische maaltijden. 'Ik voel me zoveel beter, zelfs in de stress dat ik koolhydraten niet zo religieus hoef te tellen', zegt ze. 'Ik besteed minder tijd aan het focussen op de macro-uitsplitsing en probeer gewoon zo gezond mogelijk te eten.'

Keto kan bij sommigen ook een eetstoornis veroorzaken.

'Ik merk dat wanneer mensen koolhydraten schrappen, ze ze later te veel eten', zegt Shalek. 'Dat is waar het om gaat.' Dit kan een grote zorg zijn voor mensen met een voorgeschiedenis van eetaanvallen. Daarom Matthew Weiner, MD, van A Pound of Cure moedigt zijn patiënten aan om zich te concentreren op het verwijderen van bewerkte voedingsmiddelen en het eten van hele voedingsmiddelen in plaats van het elimineren van hele voedselgroepen uit hun dieet, zoals het keto-dieet vereist. Dit helpt bij het afvallen zonder beperkend eten aan te moedigen.

U kunt het gevoel hebben dat u griep heeft.

Volgens Amy Rothberg, MD, PhD , aan de Universiteit van Michigan, hebben de meeste van haar patiënten die over het keto-dieet klagen hetketo-griep, een combinatie van vervelende symptomen waardoor ze zich onder het weer voelen. 'Ze voelen zich allemaal vreselijk, ze hebben het gevoel dat ze griep hebben - hoofdpijn, misselijkheid, obstipatie', zegt Rothberg. Bovendien kunt u ook vitaminetekorten ervaren. 'Zonder granen, vermindert u uw vitamine B-inname aanzienlijk', zegt Keatley.

Maar deze symptomen treden meestal op tijdens de eerste week van het dieet, wanneer uw lichaam gewend raakt aan de verschuiving van energiebronnen en de vermindering van koolhydraten. Ze hebben de neiging om af te bouwen naarmate u meer gewend raakt aan beperkend eten. En als je bereid bent om in een langzamer (maar duurzamer tempo!) je lichaam in shock.

U kunt ernstige gastro-intestinale problemen krijgen.

Als je je koolhydraten verlaagt, verlaag je ook je vezels. En vezels helpen je spijsverteringskanaal in beweging te houden, legt Keatley uit. Zonder dit kunt u een behoorlijk ongemakkelijke constipatie ervaren.

En wanneer u koolhydraten probeert op te nemen terug nadat u consequent keto hebt gebruikt, kunt u last krijgen van gasvorming, een opgeblazen gevoel en diarree. 'Eigenlijk een Pepto-Bismol-commercial', zegt Weiner.

Om dit te voorkomen, raadt Shalek aan ervoor te zorgen dat uw dieet rijk is aan vezelrijke koolhydraten. Onthoud: de vezel helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en houdt u vol. U wilt tussen de 25 en 35 gram vezels per dag mikken.

Er zijn geen onderzoeken naar de langetermijneffecten van het dieet.

Tenminste niet als het om gewichtsverlies gaat. Wat heeft onderzocht en bewezen is echter het negatieve effect van het eten van zoveel rood vlees (wat een koolhydraatarm, vetrijk dieet zeker aanmoedigt!). Dat is waar dingen riskant worden, zegt Weiner.

Een recente studie van de Northwestern University bracht rood en bewerkt vlees in verband met een hoger risico op hartaandoeningen en overlijden. 'Het eten van twee porties rood vlees, bewerkt vlees of gevogelte - maar geen vis - per week was gekoppeld aan een 3 tot 7 procent hoger risico op hart- en vaatziekten,' de onderzoeksrapporten

Daarom raadt Weiner aan dat als je het keto-dieet gaat volgen, je je moet concentreren op meer magere dierlijke eiwitten.

Het dieet kan de manier waarop u naar voedsel kijkt, veranderen.

Maurishire komt uit een Afrikaans-Amerikaanse familie van de eerste generatie, wat betekent dat haar ouders uit Afrika zijn geëmigreerd. Veel van de gerechten die ze eet, worden door familieleden met liefde bereid, maar vaak zonder afmetingen. 'Er is een heleboel Afrikaans voedsel waar ik zo van ben:' Ik heb geen idee hoeveel gram vet er in deze specifieke soep zit die mijn oma zojuist in haar pot heeft gemaakt ', zegt ze. Zulke maaltijden maken deel uit van haar erfgoed en geschiedenis - en ze was niet bereid ze op te geven. 'Ik ben niet van plan om te stoppen met eten voor enige vorm van levensstijlverandering. Ik zou het misschien eten met quinoa in plaats van rijst '', zegt Maurishire. Maar het gevoel dat ze moest kiezen tussen haar cultuur en haar dieet was een dealbreaker.

maurishire akabidavis afbeelding Maurishire Akabidavis

Ongeveer een maand na het begin van het dieet, begon de 26-jarige ook te worstelen met de strikte beperkingen op een meer ethisch niveau. 'Het voelde gewoon belachelijk om mezelf op die manier te beperken, gezien alle beperkingen die andere mensen doormaken', zegt ze. 'Ik heb nog steeds beperkingen die door mijn eigen financiën en de samenleving worden veroorzaakt, maar het voelde raar om toevoegen beperkingen. En ook om je zo verdrietig te voelen ', zegt ze. Terwijl ze op dieet was, was het moeilijk voor haar om van eten te genieten, en toen besloot ze te stoppen.

Keatley waarschuwt zijn cliënten vaak om niet alleen te letten op de manier waarop het dieet je er niet alleen uit laat zien (in termen van vetverlies), maar ook hoe je je voelt. 'Als je het erg onaangenaam vindt, moet je stoppen. Als het keto-dieet je relatie met voedsel en andere mensen verpest, moet je stoppen ', zegt hij.

Nu concentreert Maurishire zich meer op matiging dan op beperking. 'In plaats van de hele zak chips op te eten, tel ik de portiegrootte', zegt ze. De gerechten van haar familie voelen niet langer verboden terrein en ze probeert haar maaltijden van tevoren te plannen, waarbij ze zich concentreert op het eten van ongeveer 1.600 tot 1.650 calorieën per dag.

En de waarheid is: dat is het dieet dat werkt - het dieet dat bij u past. Als je denkt dat keto het zou kunnen zijn, probeer het dan eens. Houd er rekening mee dat zowel het dieet als de resultaten waarschijnlijk tijdelijk zijn.