'Ik haatte herstelwerk - totdat ik dit probeerde'

elektrische spierstimulatie Ashley Mateo

Hier is een bekentenis over fitness: ik haat hetherstelwerkzaamheden​Ik ken dat uitrekken,schuim rollen, rusten, enzovoort, zijn allemaal cruciaal om te trainen - het is wat je lichaam in staat stelt alle weefsels te herstellen die je tijdens het sporten belast - maar het komt zelden voor dat ik mezelf dwing om die extra tijd na een training te besteden.

Dat is waar elektrische spierstimulatietherapie om de hoek komt kijken. EMST is niet nieuw; fysiotherapeuten en revalidatiecentra gebruiken het al jaren. 'EMST is een elektrische stroom die door een machine is ontworpen om zich op motorische zenuwen te richten', legt uit En Giordano , een fysiotherapeut en gecertificeerd kracht- en conditioneringsspecialist. 'Motorische zenuwen zijn de zenuwen die spieren activeren, dus wat EMST doet, is de spier activeren om samen te trekken.'

Hoe het werkt, is dat PT's kleine elektrodeplaatjes op verschillende delen van uw lichaam plaatsen, die vervolgens worden verbonden met draden die aan de machine zijn bevestigd. U kunt deze behandeling gebruiken om de spierkracht te vergroten of om te helpen bij spierherstel, afhankelijk van het type en de hoeveelheid stimulatie die u toepast.powerdot-elektrische-spierstimulatie
Powerdot, $ 250, amazon.com
Met dank aan Powerdot

Dat je dit nu thuis kunt doen, is echter relatief nieuw. Een van deze producten op de markt: PowerDot , een draagbaar EMST-apparaat dat wordt geleverd met een Bluetooth-gestuurde pod, elektrodepads, kabels en een handige kleine draagtas. Gezien de aangeprezen voordelen van EMST, dacht ik dat ik dit product voor thuis eens zou proberen, om te zien of het mijn trainingen en herstel zou kunnen verbeteren. Dit is hoe mijn ervaring was:

'Ik voelde een fijne, warme stimulatie'

De eerste keer dat ik het probeerde, gebruikte ik de instelling 'actief herstel' op mijn onderrug na 60 minuten op de elliptische trainer. Ik had wat moeite om de elektroden te laten plakken (en ze lieten me eruit zien alsof ik onder doktersbehandeling zou moeten zijn, niet door mijn sportschool te slenteren), maar toen ik dat eenmaal deed, stelde ik de stimulatie in om automatisch te verhogen en voelde ik een lekker warm gevoel daar voor de komende 21 minuten.

Schouder, arm, kleding, gewricht, sportkleding, been, elleboog, rug, menselijk lichaam, spier, Ashley Mateo

De tweede dag sloeg ik op de elektroden na een snelle run van drie mijl, en gebruikte ik de instelling 'verlengd herstel' op mijn quads gedurende 33 minuten. Terwijl ik tv keek, met mijn benen op mijn salontafel, voelde ik speldenprikjes van stimulatie onder de kussens. Het voelde best lekker.

elektrische spierstimulatie Ashley Mateo

En op de derde dag gebruikte ik de 'kracht' -instelling op mijn triceps gedurende 26 minuten na een stroomstoringvinyasa klassevol met chaturangas. Dit was de eerste 'prestatie'-instelling die ik gebruikte versus een' herstel'-instelling, en ik kon het verschil voelen - de intensiteit ging ver omhoog (hoewel het nog steeds goed voelde), totdat ik het echt kon zien het apparaat zorgt ervoor dat mijn spier samentrekt. Onthoud: het doel van de krachtinstelling is niet om te herstellen, maar om meer spieren op te bouwen.

elektrische spierstimulatie Ashley Mateo

'Ik voelde me iets minder pijnlijk'

Ik heb deze routine een week volgehouden en heb toen contact opgenomen met Giordano om erachter te komen wat er precies met mijn lichaam aan de hand was. Giordano zei eigenlijk dat ik de EMST kon gebruiken voor actief herstel elke dag ​'In feite gaat dit uw herstel versnellen', legde hij uit. “Wat het doet, is de bloedtoevoer naar je spieren vergroten. Meer doorbloeding betekent meer rode bloedcellen, wat meer zuurstof betekent. En meer zuurstof naar de spieren versnelt het genezingsproces en voert de afvalstoffen sneller uit je spieren. '

ik deed merk op dat ik na mijn trainingen deze week iets minder pijn voelde in de gebieden waar ik de elektroden plaats. Of het nu het placebo-effect was of eigenlijk een resultaat van de EMST, ik kan het je niet vertellen, maar als ik alleen maar 20 minuten per dag met die elektroden moet doorbrengen om inspanningspijn te voorkomen, dat klinkt niet zo slecht.

'Maar word niet te hartstikke blij'

Het probleem met EMST komt wanneer mensen te hartstikke blij worden met de krachtopbouwende functie. 'Het probleem is dat als je te vaak te veel motorneuronen rekruteert, je het weefsel te veel belast - je lichaam heeft dan geen tijd om zichzelf te genezen', zegt Giordano.

Daarom raadt de PowerDot aan om de instelling 'prestatie' niet vaker dan drie tot vijf keer per week te gebruiken.

Verwant verhaal

Zoals de meeste trainingshulpmiddelen is EMST dus geen snelle oplossing. Alleen omdat het werkt, wil nog niet zeggen dat je er HAM op moet gaan - je kunt het als een randje gebruiken, maar je kunt het niet elke dag gebruiken.

het komt neer op

Ik kon eerlijk gezegd niet zeggen of ik me sterker voelde nadat ik de PowerDot slechts een week had gebruikt, maar het is zeker iets dat ik opnieuw zou proberen als ik bijvoorbeeld zou trainen voor een race, om te zien of het mijn hersteltijd en prestaties ten goede kwam.

Als je de PowerDot wilt gebruiken voor het opbouwen van kracht, raadt Giordano aan om hem in cycli van acht weken te gebruiken: train er vier tot zes weken mee, laat je lichaam eraan wennen en geef jezelf dan een paar weken vrij. 'Uiteindelijk, zoals elke keer dat je te lang dezelfde training doet, zul je een plateau bereiken', zegt hij.

Maar die herstelinstelling? Voel je vrij om daar wild mee te doen, ook al is het maar om het gevoel te hebben dat je een massage krijgt.