Hoeveel suiker is het veilig om per week te eten?

Patroon suikerklontjes op een roze achtergrond jastrijebphotoGetty-afbeeldingen

Oké, oké, ik weet dat ik elke avond een pint Ben en Jerry's eet terwijl ik eet Oranje is het nieuwe zwart is slecht voor mij. (Ook al voelt het zo, zo goed.)

Maar er zijn nog veel meer verborgen bronnen van suiker: fruit! yoghurt! schat! - dat is wat lastiger om mee om te gaan. Zoals, het is gezond voedsel, maar ... hoeveel suiker kan ik per dag eten, ook al is het van gezonde dingen? Is mijn liefde voor vers fruit op de boerenmarkt echt slecht voor mij? Moet ik alles eruit knippen? Moet ik nu in paniek raken?

Oké: hoeveel suiker kan eet je elke dag?

Hier is het ding: er is geen officieel aanbevolen dagelijkse inname van suiker.Er zijn echter aanbevolen limieten voor hoeveel toegevoegde suiker je zou over een dag moeten eten. Maar zelfs die variëren. De FDA stelt voor dat niet meer dan 10 procent van de calorieën van uw dag afkomstig mag zijn van toegevoegde suikers. Dus als je een dieet met 2000 calorieën eet, komt dat neer op ongeveer 52 gram (12 theelepels) suiker per dag, of 364 gram (84 theelepels) suiker in één week.

Andere organisaties zijn zelfs nog conservatiever met hun aanbevelingen voor toegevoegde suikers. Beide American Heart Association (AHA) en Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beide suggereren ongeveer 25 gram (zes theelepels) toegevoegde suiker per dag voor vrouwen, of 175 gram suiker (42 theelepels) per week.

Hoe een dag aan toegevoegde suiker er echt uitziet

Fingerfood, Keukengerei, Bestek, Zilver, Woonaccessoires, Staal,Zes theelepels suiker ... ... of anderhalve chocoladereep ... ... vergeleken met de natuurlijke suiker in twee en een kwart appels ... ... of drie glazen melk.

Wacht ... wat is het verschil?

Voor de duidelijkheid: toegevoegde suikers worden bij verwerking (zoals witte kristalsuiker) of natuurlijk voorkomende suikers (zoals honing of vruchtensap) in voedingsmiddelen gedumpt om ze zoeter te maken, zegt Karen Ansel, R.D. , auteur van Genezende superfoods om veroudering tegen te gaan ​Toegevoegde suikers worden meestal aangetroffen in verpakt voedsel zoals koekjes en candybars, maar technisch gezien gebruikt u toegevoegde suiker wanneer u biologische honing op uw yoghurt doet of bakt met ahornsiroop.

Voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts maken zich minder zorgen over de suiker die van nature aanwezig is in hele voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, zuivelproducten en volle granen. Ze hebben een beperkte hoeveelheid suiker (de meeste soorten fruit hebben bijvoorbeeld slechts 15 gram per portie) en hebben andere voedingsvoordelen (zoals vezels en vitamines) die voedingsmiddelen met toegevoegde of bewerkte suikers over het algemeen niet hebben. 'Het is altijd beter om een ​​hele appel te eten dan om een ​​glas appelsap te drinken', zegt Brigitte Zeitlin, R.D

Wanneer suiker is toegevoegd voor voedingsmiddelen is het echter meestal in superhoge doses, minus voedingsstoffen zoals vezels die de opname vertragen. Een blikje frisdrank van 12 ons serveert bijvoorbeeld meer suiker dan drie hele sinaasappels ( 39 gram suiker versus 36 gram , volgens de USDA).

En ja, alle suikers (ongeacht de bron) hebben over het algemeen dezelfde invloed op je lichaam, zegt Ansel - ze worden afgebroken tot energie voor je spieren, organen en hersenen. Maar voedsel met veel toegevoegde suikers (zoals die frisdrank) wordt heel snel door je lichaam afgebroken, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt en dan heel, heel snel daalt.

Wat gebeurt er als je teveel toegevoegde suikers eet?

Op de korte termijn zijn de bijwerkingen van te veel suiker onder meer concentratiestoornissen en stemmingswisselingen als gevolg van een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel. Te veel suiker (vooral in voedingsmiddelen hoog op de glycemische index ) is ook gekoppeld voor acne en voortijdige rimpels ​(Dus ... het doet je letterlijk nul gunsten.)

Verwant verhaal

Op de lange termijn regelmatig uw bloedsuikerspiegel verhogen met een dieet van superverwerkt, suikerhoudend voedsel kan tot ontstekingen leiden door je hele lichaam en gewichtstoename , en kan uw kansen zelfs vergroten van andere chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes.

“Niemand komt te zwaar aan door de suiker in melk”, zegt Ansel. 'Hetzelfde geldt voor heel fruit. Het probleem is met voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers. '

Hoe kijk ik naar mijn toegevoegde suikers?

Dat is een beetje lastig. Op dit moment geven de meeste voedseletiketten alleen het suikergehalte per portie weer, waarbij alle bronnen van suiker in één categorie worden gegroepeerd, zegt Ansel.

U zult echter al snel zien hoeveel toegevoegde suiker een levensmiddel heeft dankzij een Uitspraak van 2016 door de FDA , wat het volgen van die inname een beetje gemakkelijker zou moeten maken. Sommige merken doen dit al, waarbij je 'toegevoegde suikers' als eigen categorie op het voedingsetiket ziet staan.

In de tussentijd stelt Zeitlin voor om bij het eten van verpakt voedsel vast te houden aan voedsel met niet meer dan 10 gram suiker per portie. En aangezien het gemakkelijk is om het te overdrijven met gemengd fruit aan de smoothiebar, moet je maximaal twee kopjes fruit per dag als doel stellen. 'Je kunt dat als richtlijn gebruiken om erachter te komen of je te veel suiker in je acaikom krijgt', zegt ze.


Het komt neer op: Alle suikers, of ze nu natuurlijk of verwerkt zijn, hebben op dezelfde manier invloed op je lichaam. Maar suikers uit hele voedingsmiddelen bevatten meestal andere goede voedingsstoffen die ze de moeite waard maken. Dus concentreer u op het beperken van uw toegevoegde suikers tot niet meer dan 25 gram per dag, en wees niet gestrest te veel over de suiker in fruit.