Hoe haar als een professional te verven

0903-colorist-300.jpg Levi Brown

We hebben allemaal horrorverhalen over het verven van haar thuis gehad die zo erg zijn dat een geschoren hoofd de enige oplossing lijkt. Maak geen nieuwe fout en leerhoe je je haar verftmeteen thuis.

Denk in de doos
Vraag uzelf af voordat u de haarverfgang van uw plaatselijke drogisterij raakt: Hoeveel toewijding ben ik bereid te doen? Kies vervolgens een formule op basis van uw comfortniveau. Half- en schuwe; permanente kleurstof is als een voorjaarsvakantie: het spoelt weg na ongeveer 10 wasbeurten, dus je zult geen van die vervelende veelbetekenende wortels achterlaten. Omdat semi-permanent geen peroxide of ammoniak gebruiken, kunnen ze je haar niet lichter maken of je een drastische kleurtrans & verlegen; vorming geven. Ze deponeren alleen pigment en versterken of voegen diepte toe aan uw huidige tint.

Wil je iets serieuzers? Ga voor demi-permanent. Het bevat een laag ammoniakgehalte, dus het blijft langer in je haar en vervaagt na ongeveer 25 wasbeurten. Een demi kan je hoogstens één tint lichter of twee tinten donkerder maken; het kan ook de toon van je haar veranderen - van bijvoorbeeld middenbruin tot midden kastanjebruin.

Als je klaar bent voor een serieuze kleurverandering, wil je een permanente optie. Deze kleurstoffen veranderen je schaduw met peroxide en ammoniak, zodat de kleur blijft zitten totdat hij wordt afgesneden of uitgroeit. Deze formules bieden u de meeste veelzijdigheid in hoe u uw kleur kunt veranderen, waardoor u dramatischere resultaten kunt behalen.

Vind de juiste tint
Voor het meest natuurlijke effect blijf je binnen drie tinten van je natuurlijke kleur. 'Bij twijfel lichter starten', zegt Rita Hazan, eigenaar van Rita Hazan Salon in New York City. 'Als de schaduw niet goed is, is het gemakkelijker om donkerder dan lichter te worden.' Voor een grotere verandering, bijvoorbeeld van kastanjebruin naar tarweblond, ga je naar een professional.

Nog iets om te overwegen: ondertonen. Net als je huid heeft je haar ze (ze zijn warm of koel), en het peroxide in haarkleur zal ze blootstellen. 'Brunettes hebben meestal een warme ondertoon, en daarom zijn ze vaak verrast door hoe rood hun haar wordt na het kleuren en verlegen; vooral wanneer ze lichter worden', zegt Lisa Evans, een kleurspecialist bij Salon Mario Russo in Boston. Als je je zorgen maakt dat je haar er koperachtig uitziet, kies dan voor een koelere, asdere toon.

Nog een truc om te voorspellen hoe je haar zal reageren op haarkleur, volgens Eva Scrivo, eigenaar van Eva Scrivo Salon in New York City: bekijk de foto's van je basisschool. Als je haar in de tweede klas warm honingblond was, is de kans groot dat het warmer wordt als je het nu kleurt. En als je een koelere, asblonde of brunette was, zal sterven of bleken waarschijnlijk die ondertonen onthullen. Het is belangrijk om dat in gedachten te houden voordat u zelf een nieuwe tint uitprobeert.

Diepe toestand
Je zou toch geen verflaag op een gebarsten muur slaan? Denk er dus niet eens aan om kleur aan te brengen zonder haarconditioner te gebruiken. 'Als je haar beschadigd is, hecht het pigment niet goed aan je lokken en ziet het er streperig uit', zegt Nicolas Cornuot, spa-directeur van Phyto Universe in New York City. 'Verwen je haar dus minstens een week voordat je gaat kleuren met een diepe & verlegen; conditioneringsbehandeling.' Zie het als spackling-gaten voordat je gaat schilderen - je creëert een egaal oppervlak waar de kleur aan kan hechten. Door je lokken een dosis intense hydratatie te geven, worden ze ook beschermd tegen de agressieve chemicaliën die bij het kleuren worden gebruikt, zodat je gefrituurde, knapperige uiteinden kunt vermijden.

En geen shampoo voor een dag of twee voordat je gaat kleuren. 'De natuurlijke oliën van je haar beschermen je hoofdhuid en voorkomen irritatie', zegt Nathaniel Hawkins, een haarstylist bij Tresemme. Maak je geen zorgen over stylingproducten die in je haar achterblijven - ze hebben geen invloed op het kleurproces. Als je de dag van wast, schuim dan in met een milde formule; sterke wasmiddelen kunnen uw hoofdhuid irriteren. Meng dat met de chemicaliën in kleurstof en je kunt jeuk en een branderig gevoel krijgen.

Doe je voorbereidende werk
Het kleuren van je haar is net als het bakken van een soufflé: als je niet goed op elke stap let, krijg je waarschijnlijk een grote hete puinhoop. 'Ik hoor vaak over vrouwen die hun haar verven als ze uitgeput zijn, haast hebben of een paar glazen wijn hebben gedronken', zegt Scrivo. 'Dan gebeuren er fouten. Concentreer u altijd en neem de tijd. '

Voordat je de doos zelfs maar open scheurt, 'breng je een dun laagje vaseline aan langs je haarlijn - van oorlel tot oorlel en langs je halslijn - om te voorkomen dat de kleurstof je huid bevlekt', adviseert Harry Josh, colorist van beroemdheden en een creatieve adviseur. voor de John Frieda Collection.

Besproei vervolgens de uiteinden van je haar met water. 'Omdat de punten van je haar vaak droog en beschadigd zijn, kunnen ze te veel kleur opnemen', zegt Jason Backe, de kleurregisseur van Clairol. 'Wat extra vocht zorgt ervoor dat de kleur gelijkmatiger wordt en voorkomt dat de uiteinden donkerder worden dan de wortels.'

Klaar voor de start, kleur!
Trek een kam uit en verdeel je haar in kwadranten: maak een deel in het midden en een ander van oor tot oor, en klem elke sectie stevig op zijn plaats. Breng de kleur één sectie tegelijk aan. 'Dit is een georganiseerde benadering van het werken met kleur die voorkomt dat een deel van je haar' op vakantie gaat ', wat colorist is voor' je hebt een plekje gemist '', zegt Chuck Hezekiah, een kleurexpert voor Garnier Nutrisse. Breng kleur aan van de wortels tot de uiteinden en werk deze door met je gehandschoende handen. Zodra je kleur op de laatste streng hebt aangebracht, start je de timer - de meeste kleur duurt ongeveer 20 minuten om te ontwikkelen.

Na het overlijden drie dagen wachten met shamponeren. 'Dit geeft de nagelriemen - die opengaan tijdens het kleurproces - de tijd om de kleurmoleculen te sluiten en te verzegelen', zegt Scrivo. En let op de watertemperatuur tijdens het wassen: 'Heet water kan ervoor zorgen dat de nagelriemen uitzetten en openen, waardoor een deel van de kleur kan ontsnappen. Hoe koeler de spoeling, hoe beter ', zegt David Stanko, kleuradviseur bij Redken.