Hoe erg is het om sushi te eten met witte rijst?

sushi rijst Shutterstock

Als het aankomt opsushi, je weet dat het bestellen metbruine rijstzou gezonder moeten zijn dan wit. Maar alleen sushi met witte rijst stokken beter, waardoor het verleidelijk wordt om deze gezonde eet-tip over te slaan wanneer je je favoriete California-broodje bestelt. En hoe erg zou dat eigenlijk zijn? Dit is waarom bruine rijst vaak wordt aanbevolen - en of het echt belangrijk is voor uw gezondheid.

Het argument voor bruine rijst

Wanneer rijst wordt gemalen om te worden wit rijst, de schil, zemelen en kiem worden uit de granen verwijderd. Wanneer dit gebeurt, zijn de meeste vezel - waarvan bewezen is dat het helpt bij gastro-intestinale gezondheid en gewichtsverlies - wordt ook verwijderd, zegt Jessica Crandall, R.D.N., een woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek ​Wat overblijft is de kiem van het graan, waar de meeste eenvoudige koolhydraten zich bevinden. Dat is de reden waarom het eten van witte rijst wordt geassocieerd met een hoger risico op diabetes type 2 en een hoge bloedsuikerspiegel, zegt ze. Aan de andere kant wordt bruine rijst niet ontdaan van zemelen, wat betekent dat het een veel hoger vezelgehalte heeft (3,5 gram per kopje bruine rijst versus 0,6 gram in dezelfde hoeveelheid witte rijst).

VERWANT:De tonijn en zalm in uw sushi is eigenlijk niet tonijn en zalm

Hier wordt het lastig: witte rijst bevat slechts 0,1 gram suiker per kopje, terwijl bruine rijst 0,7 gram per kopje bevat. WTF ?! Desondanks is het wat er gebeurt met de verschillende rijstsoorten na je eet ze die witte rijst nog steeds dicey maken. Het hogere vezelgehalte van bruine rijst maakt het meer vullend, omdat het langer duurt om vezels te verteren en om te zetten in suiker, legt Crandall uit. 'Complexe koolhydraten zoals vezels zijn moeilijker af te breken tot glucose', zegt Crandall. Met andere woorden, hoewel uw witte rijst technisch gezien misschien niet veel suiker bevat, kan het gebrek aan vezels pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken die uw risico op gewichtstoename of diabetes kunnen verhogen. Dat gebeurt niet met bruine rijst.VERWANT: Precies wat u zou moeten eten als u probeert af te vallen

Moet u uw sushi-bestelling wijzigen?

Als je redelijk gezond bent, sport je regelmatig, en je dieet bestaat niet uit stapelsWonderbrood, is het waarschijnlijk oké om de witte rijst sushi te bestellen, zegt Crandall. 'Als je geen diabetes hebt en niet probeert af te vallen, is het prima om witte rijst te eten in combinatie met een gezond, uitgebalanceerd dieet en een actieve levensstijl', zegt ze. 'Vezels kunnen worden verkregen via andere voedingsmiddelen dan bruine rijst in het dieet.' (Herstart de manier waarop je eet met die van ons Het Body Clock-dieet

Als je de witte rijst wilt compenseren, raadt Crandall aan om het merendeel van de rest van je maaltijd groenten en magere eiwitten te maken. Dit zou kunnen betekenen dat je moet kiezen voor broodjes op basis van tonijn of zalm - en alles moet vermijden met het woord 'tempura' (ook wel gebakken) erin.