Het vrouwelijk orgasme: hoe het werkt

vrouwelijke-o-art.jpg

Het is het enige dat beter aanvoelt dan op een zinderende dag in een koel meer te duiken, in een sappige cheeseburger te bijten als je honger hebt, of zelfs je portemonnee terug te krijgen nadat je hem op vakantie in het buitenland hebt verloren. Een orgasme is zo goed. Daarom bijt het dat het niet vaker voorkomt. Volgens verschillende grote onderzoeken komt slechts 25 procent van de vrouwen altijd tot een climax tijdens seks met een partner. De rest van ons slaat of mist, afhankelijk van de nacht, of ervaart helemaal geen vrouwelijk orgasme tijdens geslachtsgemeenschap. In vergelijking met de mannelijke versie (meer dan 90 procent van de mannen krijgt hun koekjes 100 procent van de tijd), de vrouwelijke 'O'; is een vluchtig fenomeen. De vraag is: waarom? Wat dacht Moeder Natuur in godsnaam?

Bekijk 14 verbluffende feiten over orgasmes in onze geanimeerde video:

Dat hebben evolutiebiologen geprobeerd te achterhalen - met weinig succes. The Case of the Female Orgasm: Bias in the Science of Evolution door Elisabeth Lloyd, Ph.D., een biologieprofessor aan de Indiana University, schiet gaten in vrijwel elke theorie die ooit heeft geprobeerd een evolutionair doel aan te wijzen voor de vrouwelijke climax. 'De clitoris heeft de onmisbare functie om seksuele opwinding te bevorderen, waardoor de vrouw geslachtsgemeenschap heeft en zwanger wordt', zegt Dr. Lloyd. 'Maar de feitelijke incidentie van de reflex van een orgasme is nooit gekoppeld aan succesvolle reproductie.' Vertaling: Omdat vrouwen zwanger kunnen worden zonder een climax te bereiken, kunnen wetenschappers er niet achter komen waarom we überhaupt een orgasme krijgen.Het goede nieuws is dat de meeste wetenschappers het wel eens zijn over het hoe. Dit is wat ze tot nu toe weten - en hoe die kennis het gemiddelde meisje kan helpen vaker haar hoogtepunt te bereiken. Want zelfs als het vrouwelijke orgasme zinloos blijkt te zijn in termen van het in stand houden van de soort, voelt het nog steeds verdomd goed.

Terwijl je aan het zegenen was ...

Als je in de greep van een orgasme bent, zou je het niet merken als je hond, je kat en je valkparkiet begonnen met het herschikken van de meubels. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat u alle subtiele veranderingen in uw lichaam kunt volgen. Gelukkig hebben beroemde seksonderzoekers William H. Masters en Virginia E. Johnson het voor je gedaan in hun baanbrekende werk, Human Sexuality. Dit is wat ze hebben gevonden:

Die warme, sexy kick die je voelt tijdens het voorspel is het resultaat van het bloed dat rechtstreeks naar je toe stroomtvaginaen clitoris. Rond deze tijd beginnen de wanden van de vagina smeringdruppels af te scheiden die uiteindelijk groter worden en samenvloeien.

Naarmate je meer opgewonden raakt, blijft het bloed het bekkengebied stromen, de ademhaling versnelt, de hartslag stijgt, de tepels worden rechtop en het onderste deel van de vagina wordt smaller om de penis vast te pakken, terwijl het bovenste deel uitzet om het ergens te geven gaan. Als alles goed gaat (de telefoon gaat niet over en je partner weet wat hij doet), dan bouwt zich een ongelooflijke hoeveelheid zenuw- en spierspanning op in de geslachtsorganen, het bekken, de billen en de dijen - totdat je lichaam alles onvrijwillig loslaat. tegelijk in een reeks intens plezierige golven, oftewel je orgasme.

De oerknal is het moment waarop de baarmoeder, vagina en anus gelijktijdig samentrekken met tussenpozen van 0,8 seconde. Een klein orgasme kan bestaan ​​uit drie tot vijf weeën; een biggie, 10 tot 15. Veel vrouwen melden dat ze verschillende soorten orgasmes voelen - clitoris, vaginaal en veel combinaties van beide. Volgens Beverly Whipple, Ph.D., co-auteur van De G-spot en andere ontdekkingen over menselijke seksualiteit De reden kan eenvoudig zijn dat verschillende delen van de vagina meer werden gestimuleerd dan andere, en dus meer spanning hebben om los te laten. Ook kunnen spieren in andere delen van het lichaam onvrijwillig samentrekken - vandaar de gebalde tenen en gekke gezichten. Wat de hersenen betreft, is uit een recent kleinschalig onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen gebleken dat gebieden met angst en emotie tijdens een orgasme daadwerkelijk worden gedeactiveerd (niet als je het nep maakt).

Verwant: Hoe moet je vanavond druk worden? Laat de tool voor onze sekspositie beslissen!

Na het hoogtepunt van plezier glijdt het lichaam meestal af naar een staat van tevreden ontspanning - maar niet altijd. 'Net als hun mannelijke tegenhangers kunnen vrouwen bekkenzwaarte en pijn ervaren als ze geen orgasme bereiken', zegt Ian Kerner, Ph.D., een gecertificeerde sekstherapeut en auteur van Ze komt op de eerste plaats: The Thinking Man's Guide to Pleasuring a Woman ​Dr. Kerner zegt zelfs: 'veel vrouwen klagen dat een enkel orgasme niet genoeg is om de opbouw van seksuele spanning te verlichten', wat ons met onze eigen 'blauwe ballen' kan achterlaten. Maak je geen zorgen: net als de mannelijke versie is het onschadelijk.

Grote 'O'-blokkers

Dus wat gaat er mis op die avonden dat de lont aangaat maar de bom nooit ontploft? 'Negen van de tien keer komt dat omdat [de vrouw] niet genoeg continue clitorisstimulatie krijgt', zegt Dr. Kerner. Vaak: 'Een vrouw komt dicht bij een orgasme, haar partner pikt het op en [dan komt hij] onmiddellijk klaar of verandert hij wat hij aan het doen was.'

Daarom raadt Dr. Kerner regelmatig devrouw-op-top positie.Omdat je de hoek en snelheid van de stoten bepaalt (probeer een heen-en-weer beweging zodat je clitoris tegen de buik van je partner wrijft), zorgt dit voor de meest constante stimulatie van de clitoris. Een andere oplossing is om een ​​positie te vinden die nabootsthoe je masturbeert.Als je solo-seks hebt door op je buik te liggen en je clitoris te wrijven met je handen onder je, dan kan je man je van achteren in die positie binnenkomen. Door naar je te kijken, krijgt hij ook een beter idee van de stimulatie die je nodig hebt.

'Toeschouwers' is een ander probleem dat vrouwen kan laten struikelen. 'Het is wanneer een vrouw zich te veel zorgen maakt over haar uiterlijk en / of prestaties om echt van zichzelf te genieten', zegt Dr. Kerner. Er is geen enkele manier waarop je een orgasme krijgt als je je zorgen maakt over je cellulitis of je beklemtoont of je nieuwste kabelbewegingen zoals je die laat op de avond hebt gezien goed aanvoelen voor hem. In plaats daarvan moet je de erotische sensaties in je hoofd laten opkomen. Focus. Ademen. Laat gaan. 'Het lijkt misschien contra-intuïtief', zegt hij, 'maar je moet ontspannen om seksuele spanning op te bouwen.'

De beste voorbereiding op een groot orgasme is waarschijnlijk een lange, stomende douche, volledige lichaamsmassages door en voor je man - of 10 minuten gestage orale seks, als je die kunt krijgen. Het is niet zozeer uw lichaam dat de R&R nodig heeft, als wel uw geest. 'Veel vrouwen hebben een overgangsperiode nodig tussen het omgaan met de stress van het dagelijks leven en het seksueel voelen', zegt Dr. Kerner. 'Een paar minuten voorspel is meestal niet genoeg.' Iets ritualistisch en rustgevend doen waardoor je takenlijsten, werkkwesties, gezinsproblemen en al het andere dat je zou kunnen afleiden van het contact met je lichaam, leegmaken, is essentieel om je extatisch te voelen.

Een hormoon dat de moeite waard is om enthousiast over te worden

De meest fascinerende orgastische bijwerking van allemaal vindt plaats in de hersenen. Tijdens het grote moment geeft de hypothalamus extra oxytocine af in uw systeem. Oxytocine, het 'knuffelhormoon' genoemd, is in verband gebracht met de drang om te hechten, aanhankelijk te zijn en te beschermen (nieuwe moeders zijn dronken van het spul). Aangezien is aangetoond dat een toename van oxytocine de samentrekkingen van de baarmoeder versterkt die sperma naar het ei transporteren, geven deze bevindingen nieuwe hoop voor evolutionaire biologen. Volgens dr. Lloyd is het denkbaar dat de extra oxytocine de weeën voldoende stimuleert, zodat een orgasme toch een rol kan spelen bij de conceptie. 'Van alle mogelijkheden voor onderzoek naar orgasmen, denk ik dat de oxytocinelaan het meest veelbelovend is', zegt ze. Er wordt zelfs verondersteld dat het hebben van een orgasme en het loslaten van die stroom oxytocine de onbewuste manier is van een vrouw om haar partner als een potentiële vader goed te keuren.

Het laatste nieuws is dat dit knuffelhormoon mogelijk ook verband houdt met ons vermogen om te vertrouwen. In een recent onderzoek aan de Universiteit van Zürich vroegen wetenschappers 178 mannelijke studenten om een ​​investeringsspel te spelen met een partner die ze nog nooit hadden ontmoet. De helft van de studenten gebruikte vooraf een oxytocine-neusspray (nog niet verkrijgbaar in de Verenigde Staten); de helft gebruikte een placebo. Degenen met de spray met oxytocine hadden meer dan twee keer zoveel kans om al hun geld aan hun anonieme (maar legitieme) partner te geven. Als oxytocine vrouwen kan helpen zich meer op hun gemak te voelen bij het loslaten en het intensiveren van orgastische weeën, willen we misschien allemaal binnenkort een fles van het spul in onze nachtkastjes.