Heeft Matcha evenveel cafeïne als koffie? Hier is wat u moet weten

hoge hoekmening van matcha-thee met schuimkunst aan tafel Bernice Koh / EyeEmGetty-afbeeldingen

Groene thee krijgt al jaren rekwisieten vanwege zijn gezondheidsvoordelen, maar er is één soort in het bijzonder die er echt uitspringt: matcha.

Voor het geval u er niet bekend mee bent, matcha is een heldergroene drank die wordt gemaakt door jonge theeblaadjes te nemen (van de camellia sinensis plant), vermalen ze en kloppen dat poeder met heet water.

'De theebladeren worden van april tot mei gedurende drie tot vier weken onder dekking gekweekt om direct zonlicht te vermijden', legt de in New York gevestigde voedingsdeskundige uit. Asako Miyashita , RDN. 'Dit proces verhoogt het chlorofylgehalte en het aminozuurgehalte van de bladeren en zorgt voor een donkerdere groene kleur.' Het onderdrukt ook de vorming van catechine, de stof die groene thee een bittere smaak geeft.Matcha komt oorspronkelijk uit China, maar heeft sterke banden met Japan. In de 12e eeuw vertrok de Japanse boeddhistische monnik Myoan Eisai naar China om groene thee te zoeken, zegt Miyashita. 'Eisai realiseerde zich dat het drinken van matcha voor meditatie hielp om zijn concentratie te behouden', zegt ze. Dus bracht hij de matcha terug naar Japan en schreef een boek met de naam Ki in YojokiThee drinken

Traditioneel werd alleen matcha gemaakt van Japanse theebladeren als legitiem beschouwd, maar tegenwoordig wordt het vrijwel overal geproduceerd, zegt Miyashita.

Waarom de recente populariteit? Naast een rijke geschiedenis heeft matcha ook enkele solide gezondheidsvoordelen. 'Het biedt dezelfde gezondheidsvoordelen van groene thee, versterkt', zegt voedingsdeskundige Jessica Cording, RD, auteur van The Little Book of Game-Changers ​Deze omvatten antioxiderende activiteit en een verbeterde gezondheid van het hart.

Sinds jou verbruikt Als je matcha drinkt, krijg je ongeveer twee keer zoveel antioxidant EGCG als je zou krijgen als je gewone groene thee drinkt, voegt Miyashita eraan toe.

De traditionele manier om deze prachtige groene drank op te zwepen is met een bamboe garde , zegt Miyashita. Als u echter geen garde heeft, kunt u een lepel gebruiken. Voeg gewoon een halve tot een theelepel matcha toe aan een kopje, voeg een scheutje heet (niet kokend) water toe en klop tot schuimig voordat je meer vloeistof toevoegt.

Naast felgekleurde lattes, vind je matcha ook in cheesecakes, koekjes en andere lekkere desserts de laatste tijd.

Interesse om matcha aan je routine toe te voegen? Dit is wat u moet weten over hoe het cafeïnegehalte van Matcha zich verhoudt tot koffie.

Heeft Matcha cafeïne?

Net als groene thee, die ongeveer bevat 28 milligram van cafeïne per 250 ml kop, bevat matcha cafeïne. Omdat je de eigenlijke theebladeren met matcha drinkt, bevat het echter meer cafeïne dan je standaard kopje groen.

Net als andere theeën - en koffie! - kan de hoeveelheid cafeïne in een kopje matcha variëren, zegt voedingsdeskundige Keri Gans, RD, auteur van Het dieet met kleine veranderingen Typisch, een acht-ounce kopje matcha, die is gemaakt met een theelepel matcha poeder, bevat 70 milligram cafeïne. 'Maar afhankelijk van hoe geconcentreerd iemand zijn kopje lekker vindt, kan het iets minder of meer bevatten', zegt ze.

Bevat Matcha evenveel cafeïne als koffie?

Als je overweegt om over te stappen van Java naar Matcha, weet dan het volgende: over het algemeen bevat een kopje matcha minder cafeïne dan een kopje koffie.

Dat gezegd hebbende, het exacte verschil kan ernstig variëren van kopje tot kopje. Een kopje gewone koffie van 250 ml kan volgens de website tussen de 95 en 200 milligram cafeïne bevatten. Amerikaanse National Library of Medicine

Afhankelijk van hoe sterk je gebruikelijke brouwsel is, kan je gemiddelde kopje matcha 25 tot 130 gram minder cafeïne bevatten.

Kijk hoe koffieliefhebber Jillian Michaels uit elkaar haalt wat er in haar koelkast staat:

Als je meer van espresso houdt, zijn de cafeïnegehaltes beter vergelijkbaar. Een shot espresso is gemiddeld ongeveer 63 milligram cafeïne, volgens de USDA

En ga je meestal voor cafeïnevrije koffie? Een kopje varieert meestal tussen twee en 15 milligram cafeïne Dus in dit geval zou een kopje matcha je eigenlijk geven meer van een buzz.

Krijg je een cafeïnecrash na het drinken van matcha?

Als een van je problemen met koffie is dat je een snelle stoot energie krijgt die vervolgens in elkaar stort, beschouw jezelf dan als een evenwichtige meer geïntrigeerd door matcha.

Hier is het leuke eraan: Matcha bevat een aminozuur genaamd l-theanine, dat je lichaam helpt de cafeïne langzamer op te nemen, zegt Gans. (Koffie bevat dit magische spul niet.)

Dat wil niet zeggen dat een cafeïnecrash na het drinken van matcha niet mogelijk is, maar er wordt aangenomen dat 'l-theanine een kalmerend effect heeft in het lichaam', legt Gans uit.

Toch is het het beste om jezelf te beperken tot drie tot vier kopjes matcha per dag, zodat je niet over de aanbevolen limiet van 400 milligram cafeïne per dag, voegt Miyashita toe.

Bestaat er zoiets als cafeïnevrije matcha?

Als je wilt nippen aan een mooie groene latte zonder je zorgen te maken over cafeïne, heb je geluk.

Decaf matcha doet bestaan, zegt Gans. Houd er echter rekening mee dat u mogelijk niet alle voordelen krijgt als u deze route volgt. 'Het proces van het elimineren van cafeïne kan een deel van de antioxidanten verwijderen', zegt ze. Uiteindelijk is het een kosten-batenzaak. Als cafeïne een absoluut nee voor je is, ga dan voor de cafeïnevrij.

Moet je kiezen voor matcha in plaats van koffie?

Uiteindelijk hangt het van je persoonlijke voorkeuren af ​​of je besluit om aan matcha of koffie te nippen voor een smakelijke boost.

Als je de smaak van matcha niet kunt verdragen, dwing jezelf dan niet om er alleen voor die EGCG in te gaan. Als je echter van zowel matcha als koffie houdt, daar zijn een paar keer wil je misschien een kopje groen spul pakken in plaats van je gebruikelijke java.

Matcha is goed voor “mensen die willen sommige cafeïne in de ochtend of middag, maar wil een cafeïnecrash voorkomen ”, zegt Miyashita. (Nogmaals bedankt, l-theanine.)

Het is ook de moeite waard om matcha te proberen als koffie het de laatste tijd niet voor je doet. 'Zowel matcha als koffie bieden tal van gezondheidsvoordelen, maar als je gevoelig bent voor cafeïne of koffie te zuur vindt, kan matcha een zachter alternatief zijn dat nog steeds wat cafeïne biedt', zegt Cording.

Het komt neer op: Het cafeïnegehalte van Matcha is over het algemeen lager dan dat van koffie, en het bevat l-theanine, wat de effecten van de cafeïne kan vertragen voor een zachter effect. Dat gezegd hebbende, zowel koffie als matcha bieden meerdere gezondheidsvoordelen, dus welke je drinkt hangt af van je voorkeur.