Dus wat betekent het om biseksueel te zijn, precies?

Twee vrouwen hand in hand in een park Westend61Getty-afbeeldingen

Oke dus Drew Barrymore zegt dat ze biseksueel is - maar wat betekent dat eigenlijk? Zelfs als je denkt dat je het weet, vertrouw me, het is ingewikkelder dan je waarschijnlijk beseft.

Volgens. 13 procent van de mensen identificeert zich als biseksueel GLAAD ​Maar wat het betekent om biseksueel te zijn, is niet altijd gemakkelijk te definiëren, zelfs niet voor experts.

De korte versie, zoals gedefinieerd door GLAAD, is 'aangetrokken worden tot meer dan één geslacht'.

Maar anderen bekijken het iets ruimer: 'Ik zou het omschrijven als een seksuele aantrekkingskracht, al dan niet geconsumeerd, tot individuen van beide geslachten en / of tot individuen die hun seksualiteit op een niet-geslachten of genderfluïde manier definiëren', zegt Matt Lundquist, een erkend klinisch maatschappelijk werker en therapeut in New York.

Hoe biseksualiteit er in de praktijk uitziet, is volgens hen vaak supergenuanceerd Joe Kort , Ph.D., een therapeut die gespecialiseerd is in seksuele identiteit. 'Het is echt aan het individu - je moet je afvragen' wat betekent het voor jou? ', Legt hij uit.

Waarin verschilt het van pansexualiteit of vloeiende seksualiteit?

Een vrouw die zowel met mannen als met vrouwen uitgaat, kan zich mogelijk identificeren als biseksueel, pan-seksueel of queer - er is geen manier om het te weten, tenzij ze het je vertelt. Laten we het opsplitsen.

Biseksualiteit versus pansexualiteit

Hoewel biseksualiteit wordt gedefinieerd als een aantrekkingskracht op meer dan één geslacht, pansexuality laat het idee van gender volledig achterwege. 'Iemand die zich identificeert als pansexueel, beweert dat ze niet geïnteresseerd zijn in geslacht als het gaat om seksuele aantrekkingskracht', legt Lundquist uit.

Mensen die zich identificeren als panseksuelen, kunnen zich aangetrokken voelen tot elke combinatie van mannen, vrouwen, mensen die zich identificeren als niet-binair, hetero, homo en trans. Met andere woorden, labels rond gender en geaardheid zijn niet echt relevant als het gaat om panseksualiteit, en daarom hoor je vaak panseksuelen zeggen dat ze zich aangetrokken voelen tot 'mensen'.

Biseksualiteit versus vloeiende seksualiteit

Vloeiende seksualiteit is ook zijn eigen ding. Hier is het belangrijkste verschil: mensen die seksueel vloeiend zijn, kunnen hun seksualiteit in de loop van de tijd anders definiëren, en afhankelijk van de situatie (of persoon).

Kort gebruikt het voorbeeld van iemand die zich gewoonlijk als monoseksueel identificeert en plotseling in iemand van zijn niet-geprefereerde geslacht terechtkomt. 'De sleutel is dat aantrekkingskracht niet noodzakelijkerwijs generaliseert naar andere mensen van dat geslacht,' zegt hij, het is gewoon deze specifieke verliefdheid.

Biseksualiteit versus homoseksualiteit

Raaris iets van een allesomvattende term. 'Het omvat een breed spectrum van niet-traditionele, niet-hetero seksuele oriëntaties, evenals een breed spectrum van niet-binaire, niet-traditionele uitingen van geslacht', zegt Lundquist.

Verwant verhaal

In feite is het een label voor mensen die labels willen verwijderen. 'Queer kan iemand betekenen die hetero is, maar niet door deze binaire beperkende labels wil worden bestempeld', legt Kort uit. 'De definitie van queer is als een duimafdruk', voegt hij eraan toe. 'Het kan voor elk individu anders zijn.'

Hier zijn nog enkele termen die handig kunnen zijn om te weten:

Dus ... hoe weet je of je biseksueel bent?

Uiteindelijk is seksualiteit een spectrum - het gaat er niet om dat het perfect in één label past. En dat betekent dat er niet één manier is om te weten of je biseksueel bent.

Verwant verhaal

Hier is echter een handige manier om erover na te denken: 'Iemand kan weten dat hij biseksueel is als hij zich langdurig aangetrokken voelt tot meerdere geslachten', legt Kort uit. De sleutel is dat het een algemene aantrekkingskracht is op een hele groep - met andere woorden, als je vooral van mannen houdt, maar een razende verliefdheid op Ruby Rose hebt, wil dat niet per se zeggen dat je bi bent.

Het is geen perfecte wetenschap, maar Lundquist raadt aan om in orde te zijn met de rommeligheid. 'Door deze gevoelens te laten bestaan, ze niet opzij te schuiven, en oké zijn met de complexiteit van seksualiteit', zegt hij, 'kun je erachter komen wat je seksuele geaardheid voor jou betekent.'