Dit zijn de meest voorkomende symptomen van hartaanvallen bij vrouwen

shot van een jonge zakenvrouw die lijdt aan kiespijn op het werk MikoletteGetty-afbeeldingen

Als u zich een hartaanval voorstelt, kunt u zich een oudere man voorstellen die met scherpe pijn zijn borst vastklampt. Maar dat is slechts een van de vele manieren waarop een hartaanval kan plaatsvinden en op wie het kan voorkomen. In feite is hartziekte de belangrijkste doodsoorzaak voor dames. En de symptomen van een hartaanval bij vrouwen kunnen er eigenlijk heel anders uitzien dan de klassieke pijn op de borst waar je vaak over hoort.

Maar voordat we daar op ingaan, wat is zelfs een hartaanval? Een hartaanval treedt op als er niet genoeg bloed naar een deel van de hartspier stroomt, waardoor die regio wordt verwond en mogelijk afsterven als de bloedtoevoer niet wordt hersteld, zegt Regina S. Druz , MD, een cardioloog in Long Island, New York.

U loopt mogelijk meer risico op een hartaanval als u hypertensie (hoge bloeddruk), diabetes, hoog cholesterolgehalte, een voorgeschiedenis van roken, een familiegeschiedenis van hartaandoeningen of medisch overgewicht heeft. Hoewel hartaanvallen doorgaans oudere mensen treffen, kunt u op elk moment een hartaanval krijgen. De beste manieren om uw kansen op een hartaanval te verkleinen, zijn door een gezond gewicht, een normale bloeddruk, een normale bloedsuikerspiegel en een goede cholesterolbalans te behouden, zegt dr. Druz.Vrouwen hebben ook de neiging om hartaanvallen anders te ervaren dan mannen. Hoewel pijn op de borst het meest voorkomende symptoom is voor alle geslachten, hebben vrouwen de neiging om het meer te krijgen atypische symptomen van een hartaanval vaker dan mannen, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om te herkennen wanneer je er een hebt, legt Dr. Druz uit. Dit kan de reden zijn waarom vrouwen minder geneigd zijn om hulp te zoeken tijdens een hartaandoening, minder snel een snelle behandeling krijgen en meer kans hebben om te overlijden aan een hartaanval dan mannen.

Daarom is het belangrijk om de minder bekende symptomen hieronder te begrijpen. 'Als u een van deze symptomen ervaart en ze voelen zich ernstig, niet-aflatend en duren ze minstens 20 minuten of langer, dan is dat reden tot bezorgdheid', zegt dr. Druz, en u moet onmiddellijk naar een spoedafdeling gaan. Hier is waar u op moet letten.

Ongemakkelijke druk, knijpen, volheid of pijn op de borst

Een van de bovenstaande symptomen gedurende meer dan een paar minuten in het midden van uw borst voelen, is de meest voorkomende indicatie van een hartaanval. De sensaties kunnen verdwijnen en ook weer terugkomen.

Verwant verhaal

Dr. Druz heeft de neiging om haar patiënten te vragen hun gevoel op de borst te beoordelen aan de hand van de intensiteit ervan. 'Soms beschrijven patiënten het als een olifant die op hun borst zit, of als een beklemming of bekneld gevoel in de borst', zegt ze. 'In termen van intensiteit, zullen we hen vragen om het te beoordelen van 1 tot 10, waarbij een zeer lichte pijn is en 10 een zeer intense pijn of een vergelijkbaar gevoel. Elke pijn die minstens zes van de tien is, werpt een rode vlag op. '

Pijn of ongemak in een of beide armen, de rug, nek, kaak of buik

Een beperkte bloedstroom kan leiden tot pijn in de armen, schouders, rug, nek, kaak of zelfs bovenbuik, zegt dr. Druz. 'Patiënten hebben soms het gevoel dat de pijn of het ongemak intenser is op andere gebieden dan op de borst', zegt ze. 'Ongeacht de locatie, als het echter ernstig en dringend ongemak is, roept dit een rode vlag op.'

U kunt in de verleiding komen om deze pijn af te schrijven als een belasting van een training of een slechte nachtrust, maar als uw pijn geen duidelijke oorzaak heeft, wordt deze na verloop van tijd intenser of treedt deze op bij een van de andere symptomen op deze lijst, bel dan uw arts. dokter.

Kortademigheid en een kloppend hart

Problemen hebben met ademhalen, of alsof u niet volledig kunt ademen, is een ander veel voorkomend symptoom van hartaanvallen en kan onafhankelijk van pijn op de borst worden ervaren. Dit type symptoom komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, zegt dr. Druz. U kunt ook het gevoel hebben dat uw hart sneller gaat kloppen of een slag overslaat, zelfs als u niets fysieks doet.

Helaas schrijven veel vrouwen en hun artsen dit af als een paniekaanval, omdat het kan aanvoelen als angst; toch is kortademigheid vaak het eerste symptoom van een hartaanval dat mensen opmerken. Ongeacht de oorzaak, als u langer dan een minuut of twee niet op adem kunt komen, laat het dan nakijken.

Uitbreken in koud zweet, misselijkheid of duizeligheid

Het gevoel dat je ineens griep hebt (en alsof het de ergste griep van je leven is) is een ander symptoom van een hartaanval. U kunt zich zelfs zo misselijk voelen dat u moet overgeven, of zo licht in het hoofd en duizelig dat u flauwvalt. Vrouwen melden deze symptomen ook vaker dan mannen.

'De symptomen zijn veel heviger dan bij griep', zegt dr. Druz. Bovendien, terwijl griep en andere infectieziekten vaak gepaard gaan met koorts, zult u tijdens een hartaanval geen verhoogde temperatuur hebben.

Plotselinge uitputting

Er zijn veel redenen voorchronische vermoeidheid, maar als u plotseling een verpletterende uitputting voelt, waardoor het moeilijk wordt om zelfs maar uit bed te komen, laat staan ​​uw dagelijkse taken uit te voeren, zoals uw bed opmaken of aankleden, kan dit een teken zijn van een hartaanval.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een hartaanval heb?

Bel eerst 911 en / of ga zo snel mogelijk naar een ziekenhuis. In de tussentijd kunt u ook aspirine nemen (waarvan bekend is dat u dat kan voordat het blijvende schade aan uw hart toebrengt). Wanneer medische hulpdiensten arriveren, zullen ze waarschijnlijk zuurstof, nitroglycerine en aspirine leveren als u er nog geen hebt ingenomen, terwijl ze u voor behandeling naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis vervoeren, wat afhangt van hoe slecht uw bloedstroom is geblokkeerd.

Ik heb gehoord over stille hartaanvallen? Wat zijn dat?

Soms kan een kleine hartaanval onopgemerkt blijven door een patiënt, of worden ervaren als een mild symptoom dat spontaan verdwijnt, zegt dr. Druz. 'Deze hartaanvallen kunnen worden opgepikt door middel van gevoelige technieken die het mogelijk maken om te zien of een heel klein deel van het hart niet genoeg bloed heeft laten stromen en daarom een ​​hartaanval kan hebben gehad', legt ze uit.

Het is niet precies bekend hoe vaak stille hartaanvallen voorkomen, hoewel oudere patiënten, patiënten die moeite hebben met communiceren en diabetespatiënten deze vaker zullen ervaren, zegt ze.

Het komt neer op: Aarzel niet om onmiddellijk hulp te zoeken of een arts te raadplegen als u symptomen van een hartaanval ervaart - het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry.