Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van huiduitslag nabij uw vagina

seksualiteit, erotische spanning en metafoor voor concept van vrouwelijke geslachtsorganen met grapefruit geïsoleerd op roze achtergrond Moussa 81Getty-afbeeldingen

Niemand wil per se enige vorm van uitslag, bult, roodheid, jeuk of zwelling rond de vagina ontdekken, maar als je dat doet, is het normaal dat je je zorgen maakt. Ik bedoel, het is op zijn zachtst gezegd een gevoelig gebied, en omgaan met ongemak daar beneden is niet leuk.

Maar er is geen reden tot paniek als uw vagina en / of vulva geïrriteerd is. Er zijn een heleboel redenen waarom dit kan gebeuren, en er is genoeg dat u kunt doen om verlichting te vinden. Het enige dat u niet wilt doen, is het probleem negeren - en als u hier bent, neemt u al de eerste stap om erachter te komen wat er aan de hand is.

Dit is de deal: soms kan uitslag op de vulva worden veroorzaakt door zoiets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw wasmiddel of het schuren van je ondergoed, maar in andere gevallen kan het een teken zijn van een aantal verschillende soorten infecties, en in dat geval In dat geval wilt u zeker met uw zorgverzekeraar praten om zeker te weten wat er aan de hand is.Ongeacht het probleem, hoe het vordert, is een belangrijke indicator van hoe ernstig het is, zegt Jessica Shepherd , MD, ob-gyn, nationaal spreker voor Evenwicht , en onze lid van de adviesraad. Als je een kans hebt opgemerkt in het typische uiterlijk of de geur van je vulva-gebied, houd dan de voortgang ervan in de gaten - als het vanzelf verdwijnt, is het waarschijnlijk niet erg, maar als het je meer irritatie bezorgt dan toen het begon, is het tijd om met uw doc te praten.

Verwant verhaal

Er zijn een paar mogelijke boosdoeners van uitslag of bultjes in de buurt van je vagina, zeggen experts, en sommige hebben mogelijk meer uitgesproken symptomen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende mogelijke oorzaken van vaginale huiduitslag en hoe u de irritatie kunt behandelen en in de toekomst kunt voorkomen.

Als u onlangs in de was gezet of geschoren bent, is dit waarschijnlijk contactdermatitis.

De meest voorkomende oorzaak van uitslag op de vulva, zegt Dr. Shepherd, is contactdermatitis (en Onderzoek heeft geconstateerd dat ongeveer 50 procent van de huiduitslag nabij de vagina verband houdt met contactdermatitis). Meestal is het zo waxen of scheren die folliculitis kan veroorzaken (een vorm van irritatie door ingegroeide haarzakjes) die verantwoordelijk is voor contactdermatitis.

Verwant verhaal

Andere gevallen van contactdermatitis kunnen optreden door wrijving van uw ondergoed of kleding, vooral als u vaak traint en uw ondergoed niet onmiddellijk daarna verwisselt. Het is net zo waarschijnlijk dat de uitslag chemische irritatie kan zijn door het gebruik van een ander wasmiddel op uw wasgoed dan normaal, voegt Dr. Shepherd toe.

Als je tijdens je menstruatie de verkeerde maat maandverband of tampons draagt, of ze te lang laat zitten, kan dit de oorzaak zijn van huiduitslag of roodheid daaronder. Het kan ook gebeuren als u lijdt aan blaaslekkagepostpartum​'Urine die tussen pads en ondergoed lekt, kan de vulva irriteren omdat het vocht vasthoudt', zegt Dr. Shepherd. Door de huid rond de vagina schoon en droog te houden, kunt u contactdermatitis voorkomen.

Contactdermatitis zal in veel gevallen mild zijn en de uitslag kan vanzelf verdwijnen. Als het ernstig en aanhoudend pijnlijk is, stelt dr. Shepherd voor om contact op te nemen met uw ob-gyn om het te laten evalueren.

Als u irritatie heeft die gepaard gaat met geur of afscheiding, kan dit een bacteriële infectie zijn.

Infecties zoals bacteriële vaginose (BV) wordt meestal niet geassocieerd met een volledige uitslag, maar er kan sprake zijn van pijn en zwelling die de manier waarop de dingen eruit zien in het gebied rond de vagina veranderen. Een andere aanwijzing kan een dikke afscheiding en een abnormale geur zijn. Het treedt op wanneer er een overgroei van normale bacteriën in de vagina is, legt Dr. Shepherd uit.

Als u denkt dat u BV heeft, kunt u het beste uw arts bellen om wat tests uit te voeren en een soa of andere infectie uit te sluiten, zegt dr. Shepherd. Sommige BV-infecties worden behandeld met antibiotica, maar je hebt een recept van een arts nodig om ze te krijgen.

Vooral als er jeuk, roodheid en branderigheid is tijdens seks , het kan een schimmelinfectie zijn.

Net als bacteriën wordt gist normaal gesproken in de vagina aangetroffen, maar een pH-onbalans kan dingen van zich afwerpen en een overgroei ervan veroorzaken. Symptomen van schimmelinfectie kan vaginale verbranding, zwelling en dikke afscheiding omvatten.

Verwant verhaal

Gistinfecties veroorzaken niet altijd uitslag, maar het is mogelijk dat ze dat wel zullen doen, zegt Dr. Shepherd. U kunt intense jeuk, roodheid van de schaamlippen en huid rond de vagina en branderig gevoel ervaren, hetzij na het plassen of na seks.

U kunt het misschien behandelen met een vrij verkrijgbare antischimmelbehandeling, maar het is ideaal om eerst even bij uw gyno in te checken (vooral als u in het verleden nog nooit een schimmelinfectie heeft gehad), zodat zij ervoor kunnen zorgen dat u een behandeling krijgen met de juiste sterkte om de infectie te genezen.

Als je onlangs onbeschermde seks hebt gehad, is er een kans dat het een soa is.

Elke soa is net iets anders en heeft een ander behandelplan. Maar als de uitslag die je ervaart nieuw is en behoorlijk wat irritatie veroorzaakt, moet je dit controleren, vooral als je onbeschermde seks hebt gehad met partners die mogelijk soa-positief zijn. En als je je ob-gyn ziet, kunnen ze eerst andere infecties uitsluiten voordat ze het volledige panel van soa-testen uitvoeren.

Hier zijn de mogelijke soa-infecties die die uitslag kunnen veroorzaken:

 • Herpes. De eerste keer dat u herpesuitslag ervaart, kan het erg pijnlijk zijn, zelfs om te gaan zitten of te plassen, zegt dr. Shepherd. een symptoom van genitale herpes zijn kleine blaren op de vulva of in de buurt van de plooi van uw ondergoed.
 • Syfilis. Dit zal laesies veroorzaken, maar ze zijn niet typisch pijnlijk zoals een herpesuitbraak, legt Dr. Shepherd uit. Andere syfilis symptomen kunnen ook huiduitslag zijn die op andere delen van uw lichaam verschijnt.
 • Schurft. Een schurftinfectie zal ernstige jeuk met zich meebrengen, maar een kleinere uitslag, zegt Dr. Shepherd. Het zal niet zo pijnlijk zijn als herpes, maar meestal gewoon ongemakkelijk.
 • Schaamluis. Net als hoofdluis veroorzaken schaamluis extreme jeuk en irritatie, zegt dr. Shepherd, maar hoger dan de vagina, in het schaamhaar.

  Als de uitslag erg rood en ontstoken is, kan dit psoriasis zijn.

  Het is zeker minder gebruikelijk om uitslag in de buurt van de vagina te zien waaraan kan worden toegeschrevenpsoriasis​Maar als u de aandoening al heeft, is er in ieder geval een 30 procent kans volgens de National Psoriasis Foundation zou je een genitale psoriasisuitslag kunnen krijgen - en het zal erg ongemakkelijk zijn (denk aan ontsteking en roodheid tot het uiterste).

  gerelateerde verhalen

  U zult waarschijnlijk ook andere psoriasisuitbarstingen op andere plaatsen op uw lichaam hebben. De uitslag zal veel laesies hebben, zegt Dr. Shepherd, en er zijn niet veel actuele middelen of zalven die het zullen helpen kalmeren.

  Als je een ... hebternstig geval van psoriasiskan een arts u bepaalde orale medicatie voorschrijven. Maar het is het beste om een ​​dermatoloog te raadplegen, vooral als er nog geen diagnose van psoriasis is gesteld.

  Er zijn enkele huismiddeltjes voor uitslag op de vulva.

  Kleine huiduitslag, vooral van contactdermatitis, kan gemakkelijk thuis worden behandeld en kan zelfs vanzelf verdwijnen. Eigenlijk is de beste vorm van behandeling het gebied met rust te laten en het droog te houden, merkt Dr. Shepherd op. Hoewel je misschien crèmes of lotions wilt gebruiken om de jeuk te stoppen, kunnen ze de uitslag juist meer geïrriteerd maken (vooral als ze geur bevatten).

  Houd vocht weg, vooral als u vaak traint of zwemt, door uw bezwete kleding of badpak meteen uit te trekken, stelt dr. Shepherd voor. En 's nachts, lucht dingen uit door commando te gaan, voegt ze eraan toe. En terwijl u de uitslag heeft, wilt u misschien een pauze nemen van het scheren of harsen (vooral als u vermoedt dat dit in de eerste plaats de oorzaak is).

  Aarzel bij twijfel niet om contact op te nemen met uw arts.

  Als je vulva constant geïrriteerd is, of als de uitslag pijnlijker wordt, bel dan je ob-gyn's kantoor, zegt dr. Shepherd. Hoogstwaarschijnlijk zal uw arts u voor een afspraak laten komen.

  Tijdens het bezoek zal je gyno beginnen met uit te zoeken wanneer de uitslag begon te verschijnen en of het iets is dat je ooit eerder hebt meegemaakt. De controle wordt voortgezet met een onderzoek van het perineum en alle gebieden die u zelf niet zou kunnen zien.

  De arts zal de vagina door een speculum onderzoeken om te controleren op afscheiding en ontsteking, en kan vaginale uitstrijkjes nemen om te testen op infecties. Als er zichtbare laesies op de vulva zijn, kan uw arts hiervan ook wattenstaafjes nemen om te testen, zegt Dr. Shepherd.

  Doorgaans, legt Dr. Shepherd uit, kan uw arts meteen een BV of schimmelinfectie identificeren. Als ze zich zorgen maken over een mogelijke soa, duurt het twee of drie dagen voordat je resultaten terugkomen.

  Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden om huiduitslag in de vagina te voorkomen.

  Omdat zoveel huiduitslag het gevolg is van irritatie van het gebied, moet u ervoor zorgen dat u het altijd draagt schoon ondergoed , vooral na een training. Dat is vooral belangrijk tijdens je menstruatie - zorg ervoor dat je regelmatig tampons of maandverband vervangt, en draag de juiste maat maandverband of tampon voor je menstruatie, zodat je geen extra wrijving van vocht in de mix toevoegt.

  gerelateerde verhalen

  Dr. Shepherd adviseert ook om extra voorzichtig te zijn bij het scheren of harsen: gebruik altijd een scherp scheermes om scheerirritatie te voorkomen. Als je in de was wordt gezet, breng dan aloë op het gebied aan om de huid te kalmeren en ingegroeide haartjes te verminderen.

  Dieet kan ook een rol spelen bij uw vaginale gezondheid. 'Als u veel suikerhoudend voedsel en koolhydraten eet, kunnen deze omgevingen creëren die bijvoorbeeld het risico op BV verhogen', zegt Dr. Shepherd, dus het verminderen van toegevoegde suikers kan gunstig zijn als u vaak BV of schimmelinfecties krijgt.

  Let vooral op de normale toestand van uw lichaam, zegt dr. Shepherd; op die manier krijgt u een melding als er iets anders lijkt dan normaal en kunt u direct met de behandeling beginnen.