Dit is precies waarom uw spieren pijn gaan doen na een goede training

Balans, Arm, Been, Fysieke fitheid, Rekken, Tyler Joe

Er is iets vreemds bevredigend aan het zo pijnlijk zijn in de dagen na flink zweten dat je moeite hebt om in en uit stoelen te komen. Het voelt als een fysieke bevestiging dat je je training hebt verpletterd (ga je gang!) En dat je snel zult oogsten alle de voordelen.

Maar je trillende quads laten je waarschijnlijk met een paar vragen achter, zoals: waarom worden spieren precies pijnlijk? En is die pijn bij het lopen altijd een goede zaak?

Over het algemeen, spierpijn is een volkomen oké (en zelfs wenselijk) resultaat van inspanning , zegt krachttrainer en atletiektrainer Austin Martinez, CSCS, onderwijsdirecteur voor StretchLabDus of je nu net weer in je routine begint na een tijdje uit de sportschool te zijn geweest of onlangs een nieuwe hebt ontdektPilates-lesobsessie, beschouw uw pijnlijke spieren als een normaal onderdeel van het proces.

De volgende keer dat je te pijnlijk bent om uit de coach te komen, is hier alles wat je moet weten over wat er in je spieren gebeurt en wat dit betekent voor je fitnessroutine.

Waarom je spieren pijnlijk worden nadat je aan het trainen bent

Hoewel je misschien niet voelen pijnlijk tijdens het sporten, het proces dat tot het gevoel leidt, begint terwijl u nog steeds zweet.

'Wanneer er een belasting of belasting op de spier wordt uitgeoefend, veroorzaakt dit' micro-tranen 'in de spier', zegt Martinez. (Fitnessprofessionals noemen deze ook wel eens 'microtrauma', gewoon ter informatie.)

Als reactie daarop triggert het lichaam een ​​ontstekingsproces, zodat het zich kan aanpassen en transformeren in een sterkere versie van zichzelf (en met name de spier die je zojuist hebt gestrest), legt Martinez uit.

Ontstekingsmarkers (zoals witte bloedcellen, rode bloedcellen en cytokines), plus melkzuur, helpen allemaal uw spierweefsel zichzelf te herstellen, zodat ze zich in de uren en dagen na zware inspanning opbouwen in uw zojuist gewerkte spieren.

Het resultaat van dit spierschade- en ontstekingsproces? Jij voelt zeer, zegt Martinez.

Ik weet wat je denkt: Is een ontsteking echter niet erg? In dit geval niet!​ ik Ontsteking is een absolute noodzaak voor een goed herstel en hermodellering van het spierweefsel ', Legt Martinez uit.

Leuk weetje: Hoe pijn die je krijgt, hangt af van een aantal factoren.

Nu je weet wat er in je lichaam gebeurt waardoor je je pijnlijk voelt na een training, vraag je je waarschijnlijk af waarom je je 100 procent goed voelt na het sporten, maar je kunt niet bukken om je schoenen achter anderen aan te binden.

Hoe pijnlijk je je voelt na de training, hangt uiteindelijk af van hoeveel spier-microtrauma je zweetsessie heeft veroorzaakt. En hoeveel microtrauma een zweet veroorzaakt, hangt van een paar dingen af.

1. Hoe nieuw je bent met trainen

  Als je al jaren traint, is de kans kleiner dat je super pijnlijk wordt dan iemand die net aan een routine begint - of na een tijdje vrijaf weer op de trein komt.

  'Mensen die een tolerantie voor lichaamsbeweging hebben opgebouwd, zijn over het algemeen minder pijnlijk na een training dan degenen die net zijn begonnen', zegt Martinez. Na verloop van tijd past uw lichaam zich aan aan de stimulans van lichaamsbeweging, zodat het minder microtrauma ondergaat en minder van die herstelreactie nodig heeft.

  2. Hoe vaak u traint

  Hoe vaker je traint, hoe minder kans de spieren hebben om volledig te herstellen en zichzelf tussen de sessies te herstellen, en hoe groter de kans dat je daarna spierpijn ervaart.

  Een vrije dag nodig van uw gebruikelijke trainingsroutine? Probeer deze vluggertje abs-sessie en bel het een dag.


  'Degenen die vaker sporten, hebben meer kans op pijn vanwege de frequentie van de stimulus', zegt Martinez. Dit geldt vooral als u een bepaalde spiergroep (zoals uw benen bijvoorbeeld) meerdere keren per week traint.

  3. Het soort training dat u doet

  Het is niet verwonderlijk dat de intensiteit en vertrouwdheid van de training die u doet, ook van invloed zijn op hoe pijnlijk u zich voelt. Als je plotseling het aantal squats verdubbelt dat je doet en Als u het gewicht dat u gebruikt aanzienlijk verhoogt, zal de verhoogde prikkel u waarschijnlijk meer pijnlijke spieren bezorgen dan uw gebruikelijke beentraining.

  Is het hebben van spierpijn dan een goed teken?

  Ja, je kunt doorgaan en beschouw uw pijnlijke spieren als een teken dat uw training het werk heeft gedaan

  'Trainingsgerelateerde pijn is over het algemeen een productief iets', zegt Martinez. 'Pijn geeft aan dat je spieren werden uitgedaagd en zich aanpassen.' Zolang je je spieren maar de rust en voeding die ze nodig hebben om te herstellen pijn is slechts een stap in het proces waarin je fitter en sterker wordt.

  Spierpijn zou normaal gesproken echter niet te lang moeten duren.

  Belangrijke informatie hier, jongens: Ongeacht je nieuwigheid om te oefenen of de intensiteit van de training die je doet, zou pijn over het algemeen binnen een bepaald tijdsbestek moeten opduiken (en verdwijnen).

  In de meeste gevallen begint het pijnlijke gevoel dat u voelt als gevolg van het ontstekingsproces van uw spieren binnen ongeveer 24 tot 48 uur na je workou t, zegt Martinez. Dat is de reden waarom pijn na de training vaak wordt aangeduid als ' spierpijn met vertraagde aanvang (DOMS). '

  'Hoewel het ontstekingsproces bijna onmiddellijk begint, treden de fysieke effecten en pijn pas een dag of twee op', legt hij uit.

  Van daaruit blijft spierpijn meestal maximaal vier dagen hangen terwijl je spieren de nodige reparaties voltooien, zegt Martinez.

  Als uw pijn langer dan vier dagen aanhoudt, neem dan contact op met een expert (zoals een fysiotherapeut of een gediplomeerde sporttrainer). Overmatige (of chronische) spierpijn kan erop wijzen dat uovertraining, of je lichaam meer belasten dan het zich kan aanpassen, wat kan leiden tot spierafbraak, zegt Martinez.

  Het komt neer op: Oefening legt de nadruk op spierweefsels, die vervolgens een herstelproces ondergaan dat spierpijn veroorzaakt. Deze pijn geeft over het algemeen aan dat het lichaam reageert op en zich aanpast aan een training - beide goede tekenen dat u winst boekt! Zorg er wel voor dat u uw lichaam voldoende tijd geeft om te herstellen.