Dit is hoeveel koolhydraten er eigenlijk in een korenaar zitten

Verse gele maïsvoeding Getty-afbeeldingen

Niet om al te oubollig te worden, maar van de zomer is echt geen sprakebarbecue seizoennet als de zoete geur van zinderende kolven op de grill. Van het pellen tot het bewaren tot het grillen, deze veelzijdige groente is net zo gemakkelijk te bereiden als lekker en voedzaam. Voor alles wat u moet weten, spraken we met William James Lamont Jr., hoogleraar groentegewassen aan de Pennsylvania State University, en Christina Arokiasamy, auteur van De Maleisische keuken: 150 recepten voor eenvoudig thuis koken , die ook kooklessen geeft en hoe je de beste maïs selecteert.

Wat zijn de verschillende soorten maïs?

Soorten maïs Getty-afbeeldingen
  • Gele mais
  • Witte maïs
  • Tweekleurige maïs

    Houd er rekening mee dat het soort maïs niet zo belangrijk is als hoe het eruitziet voordat u het koopt. Arokiasamy eet witte en gele maïs bij hoofdgerechten en gebruikt blauwe maïs in saus.

    Wanneer is het het rijpst?

    Maïsseizoen Getty-afbeeldingen

    Er is een reden waarom we de hele zomer maïs eten. Dit hoofdbestanddeel voor warm weer bereikt zijn hoogtepunt van 1 juli tot eind september.



    Verwant:'Ik heb een week lang elke dag een smoothie als ontbijt gedronken - hier is wat ik heb geleerd'

    Hoe u de beste maïs plukt

    Hoe verse maïs te kopen Getty-afbeeldingen

    Bij boerderijen wordt de maïs in de vroege ochtend geplukt om die dag te verkopen, dus je weet dat hij vers is, zegt Lamont. De nieuwere variëteiten blijven langer zoeter voordat de suikers worden omgezet in zetmeel en de maïs taai en deegachtig wordt om te eten. In een supermarkt wordt het iets ingewikkelder, omdat je niet weet hoelang het onderweg is.

    Hoe doe je dat? Arokiasamy zegt dat de sleutel tot het vinden van de zoetste maïs is om de bladeren een centimeter aan het uiteinde terug te trekken (trek het niet te veel terug, anders verpest je het voor de volgende klant). Het moet gevuld zijn met mollige pitten en moet ook heel strak worden ingepakt.

    Maar kijk er niet alleen naar. Voel hoe de kwastjes de kolf omhullen. Het is belangrijk dat ze vochtig zijn 'als een goede vochtinbrengende crème voor je haar', zegt ze. Als ze geel en uitgedroogd zijn, is de maïs over zijn hoogtepunt heen.

    Als het gaat om biologisch versusNiet gmorassen, het is uiteindelijk jouw keuze, zegt Lamont. Nieuwere suikermaïsvariëteiten hebben een ingebouwde resistentie tegen wormencomplex, wat betekent dat telers geen spray hoeven te gebruiken die wormen afstoot.

    Gebruik deze tips om de beste verse producten van uw lokale boerenmarkt te halen:

    Hoe maïs te bereiden

    Hoe maïs te bereiden Getty-afbeeldingen

    Je moetonthoud het​Pak de vlagblaadjes of het puntje van het oor en strip de schil naar beneden. Pluk de resterende zijde eraf. Makkelijk.

    Verwant:7 voedingsmiddelen die je urenlang energiek houden, volgens voedingsdeskundigen

    Hoe maïs te bewaren

    Hoe verse maïs te bewaren Getty-afbeeldingen

    Bewaar het in de koelkast waar het twee tot drie dagen meegaat. Eet voor het beste resultaat zo snel mogelijk suikermaïs. Houd er rekening mee dat maïs elke geur die in de koelkast blijft hangen gemakkelijk absorbeert. Daarom moet het stevig worden verpakt in een container of Saran Wrap.

    (Geef je nieuwe, gezonde routine een kickstart met die van ons 12 weken durende transformatie van het hele lichaam

    Hoe te koken met maïs

    Hoe maïs te koken Getty-afbeeldingen

    Maïs heeft van nature een zoete smaak, dus gerechten hoeven niet al te uitgebreid te zijn. Doordrenk of maak de oren nat om vocht vast te houden. Stoom het vervolgens om de zoetheid van de pitten te versterken en de voedingsstoffen te behouden (meer hierover hieronder!).

    Voor toppings stelt Arokiasamy deze publieksvriendelijke opties voor:

    • Voeg boter, chilipoeder, limoensap, kurkuma, zout en peper toe.
    • Smelt miso en boter samen en voeg dan peper toe. (Miso is van zichzelf al zout genoeg, dus u hoeft niets toe te voegenmeer zout​Sprenkel over maïs.
    • Gebruik de kruiden die je in je tuin hebt, en mix ze dan in de blender met een avocado voor een boterachtige consistentie. Smelt het over de maïs.
    • Gebruik gehakte basilicum, peterselie, koriander en strooi peper en zout. Besprenkel met extra vierge olijfolie. Beide opties zijn geweldig voor mensen met een zuivelintolerantie
    • Voor een simpeleBBQ-vriendelijke salade, pluk alle pitten eraf en meng het met zwarte bonen die een nacht hebben geweekt. Snijd tomaten, kumquats en kikkererwten in stukken en breng op smaak met komijn, koriander en kurkuma. Verdeel het in een mengsel van yoghurt en limoensap.

      Vergeet ook niet de kracht van de grill! Week de maïs vier tot vijf uur met een paar kafjes die nog intact zijn. Leg het met natte kaf op de grill zodat het niet zwart wordt met houtskool. Wanneer de schillen uitdrogen en zwart worden, pronken de korrels binnenin met die kenmerkende zoet-rokerige smaak. Voor het beste resultaat mag de pit nooit de grill raken.

      En het kan ook als toetje werken. Kook voor maïsijs ​​de maïs in de schil om te voorkomen dat het kneuzingen krijgt en om het intact te houden. Voeg na het mengen van de pitten kokosmelk, kokosroom of melkroom en honing toe. Voeg een snufje zout toe om de zoetheid te verhogen. Leg het dan in een schaal en vries het vijf uur in en serveer.

      Verwant:'5 dingen die ik leerde toen ik een maand lang elke zondag mijn maaltijd bereidde'

      Wat is de voedingswaarde van maïs?

      Verse gele maïsvoeding Getty-afbeeldingen

      Een middelgroot oor van zoete gele maïs bevat 77 calorieën. Het bevat slechts één gram vet, 17 gram koolhydraten, 2,4 gram vezels en drie gram eiwit. Maïs bevat van nature ook veel magnesium, thiamine en foliumzuur.