De ziekte die u kunt krijgen door te veel seks te hebben

uti-sex-ziekte.jpg Stockbyte / Thinkstock

Misschien heb je een geheel nieuwe relatie, ben je net op een romantische reis geweest met je partner, of ben je op lange afstand aan het daten en Tenslotte zag je partner. Wat uw reden ook is om een ​​weekend vol seks te hebben, het kan een vervelende bijwerking hebben: een urineweginfectie.

Als u deze vervelende en pijnlijke infecties vaak op een van de bovengenoemde momenten krijgt, bent u niet de enige. Experts hebben er zelfs een informele naam voor: cystitis op huwelijksreis. Het klinkt misschien schattig, maar het is dezelfde vreselijke UTI die je gewend bent. Deskundigen hebben deze term zojuist bedacht om de neiging van vrouwen om de infectie op te lopen na seks te verklaren - vooral daarna veel van seks.

'De urethra - de buis die van buitenaf de blaas in gaat - bevindt zich letterlijk naast de vagina', zegt ob-gyn Mary Jane Minkin, MD, klinisch professor aan de Yale School of Medicine. Als je seks hebt, kunnen bacteriën uit de vagina in de urethra worden gewreven, waar het naar de blaas gaat. En als je in korte tijd veel seks hebt, kan het je vatbaarder maken voor deze infecties.Een veel voorkomende theorie is dat je lichaam niet gewend is aan de bacteriën waaraan je wordt blootgesteld van een nieuwe partner, maar Minkin zegt dat dat waarschijnlijk niet het geval is. In feite zijn het meestal uw eigen bacteriën die de infectie veroorzaken. Het is dus niet je nieuwe partner die je vagina van streek maakt - het is het feit dat je gisteravond drie keer seks met hem hebt gehad.

MEER: Hoe condooms uw vagina gezond houden

Dus wat kunt u eraan doen? Minkin suggereert genoegsmeringom tranen of irritatie te voorkomen, waardoor de kans op infecties toeneemt. Plassen voor en na de seks kan ook helpen. Als u vatbaar bent voor UTI's, kan het helpen om regelmatig cranberry-extract te nemen. 'Cranberry zorgt er eigenlijk voor dat de bacteriën niet aan de blaaswand blijven plakken', zegt Minkin. En als ze zich aan de blaas hechten, krijg je een infectie. Uw arts kan u ook een antibioticum voorschrijven dat u elke keer dat u seks heeft, kunt gebruiken en dat een hoog gehalte aan antilichamen tegen de urine zal afgeven (maar niet tegen uw bloedbaan, zodat u geen schimmelinfectie krijgt). Ze kunnen u ook een lage dosis antibiotica voorschrijven die u een paar maanden dagelijks moet innemen om te zien of dit de flora in uw vagina verandert.

MEER: Hang dat daar niet op!

Maar als u meer dan een handvol UTI's per jaar heeft, stelt Minkin voor om in te checken bij een uroloog om te zien of er iets in uw blaas aan de hand is waardoor u vatbaarder wordt voor infecties. Maakt u zich geen zorgen - uw arts zal tal van oplossingen hebben die minder ingrijpend zijn dan het verminderen van uw libido. 'Als u regelmatig urineweginfecties krijgt, ga dan naar uw arts - u hoeft niet te stoppen met seks hebben!' zegt Minkin.

MEER: Ben je verslaafd aan je seksuele gezondheid?