De 15 beste essentiële oliën voor aromatherapie - en hoe ze te gebruiken

etherische-olie.jpg Shutterstock

Niet langer alleen het domein van new-age kuuroorden en hippie-enclaves,essentiële oliënzijn big business geworden. De door planten geëxtraheerde, sterk geconcentreerde vloeistoffen zijn van oudsher verkoopargumenten in schoonheids- en schoonmaakproducten - en nu bewijst onderzoek dat ze, wanneer ze op de juiste manier worden ingeademd, ook een goed medicijn zijn, zegt Brent Bauer, MD, directeur van het programma Complementary and Integrative Medicine bij de Mayo Clinic.

Ja, dat klopt-aromatherapiemisschien zelfs legitiem goed voor u zijn. U hoeft alleen maar de beste essentiële oliën te vinden voor wat u scheelt. Uw complete gids, vooruit.

Hoe werkt aromatherapie?

Essentiële oliën dragen de 'essentie' van de plant, legt Elizabeth Ko, MD, medisch directeur van de UCLA Health Integrative Medicine Collaborative en assistent klinische professor in de geneeskunde van de David Geffen School of Medicine aan de UCLA uit.'Essentiële oliën worden snel opgenomen door reukreceptoren die zijn gekoppeld aan het limbische systeem, dat de hartslag, bloeddruk, ademhaling en stress regelt', zegt Dr. Ko. 'De essentie van elke plant heeft een andere chemische samenstelling die de geur, absorptie en effect beïnvloedt.' Er is echter veel om uit te pakken met etherische oliën, en geen twee oliën zijn precies hetzelfde.

De bevindingen zijn veelbelovend (stel je voor dat je pillen ruilt voor geuren!), Maar er zijn een paar kanttekeningen bij: ten eerste zijn ze grotendeels ongetest (lees: er is niet heel veel onderzoek beschikbaar). U moet ze ook oordeelkundig gebruiken. 'Wat krachtig genoeg is om een ​​gunstig effect in het lichaam uit te oefenen, is krachtig genoeg om een ​​negatief effect uit te oefenen', zegt Bauer.

Etherische oliën geven vluchtige organische stoffen (VOS) af, afgassen die vaak in verband worden gebracht met verf en pesticiden. (Sommige VOS zijn gevaarlijker dan andere, en 'vluchtig' betekent gewoon dat een stof kan verdampen.) Dus hoewel bijvoorbeeld matige blootstelling aan de beste etherische oliën hartgezond kan zijn, kan langdurige blootstelling hartrisico's opleveren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van etherische oliën?

Elke etherische olie heeft zijn eigen ding, en de voordelen die je kunt krijgen, zijn afhankelijk van de olie die je gebruikt, zegt Yufang Lin, MD, specialist in integratieve geneeskunde bij het Cleveland Clinic's Center for Integrative Medicine. Enkele mogelijke bennies:

1. Ze kunnen helpen bij het verminderen van angstgevoelens

  Verschillende etherische oliën zoals oranje en lavendel zijn in onderzoeken aangetoond om mensen te helpen iets minder angstig te zijn. Vermeldenswaard: sommige Onderzoek heeft geconstateerd dat de voordelen alleen op het moment plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer u een massage krijgt.

  2. Ze kunnen helpen bij hoofdpijn

  Sommige kleinere onderzoeken hebben aangetoond dat mensen minder hoofdpijn hadden nadat ze zich hadden aangemeld pepermunt en lavendel etherische olie op hun huid. Een studie toonde zelfs aan dat er geen significant verschil was tussen het gebruik van pepermuntolie om pijn te verminderen en het nemen van paracetamol (ook bekend als Tylenol).

  3. Ze kunnen uw slaap beter maken

  Vooral lavendel is getoond om het vermogen om in slaap te komen en wakker te worden met een geweldig gevoel te vergroten.

  4. Ze kunnen helpen om ontstekingen te verminderen

  Sommige etherische oliën kunnen ontstekingen helpen voorkomen, zegt dr. Lin. Onderzoek naar muizen en in petrischalen heeft oliën zoals gevonden lavendel , tijm en oregano zijn hier misschien goed voor, maar er moet nog meer onderzoek bij mensen worden gedaan.

  5. Ze kunnen je een energieboost geven

  Koffie is geweldig en zo, maar een beetje pepermunt kan je ook stimuleren, zegt dr. Ko. een kleine studie ontdekte dat mannen die pepermuntolie gebruikten, beter presteerden in de sportschool dan degenen die dat niet deden. (Er is echter meer onderzoek nodig bij vrouwen.)

  6. Ze kunnen uw maagproblemen helpen

  Vooral citroen is goed voor het bestrijden van zaken als misselijkheid en braken, zegt dr. Ko. Een studie op zwangere vrouwen ontdekten dat degenen die citroenolie roken als ze zich ziek voelden, significant minder misselijkheid en braken hadden in de dagen erna dan vrouwen die dat niet deden.

  Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van etherische oliën?

  De bijwerkingen waarmee u te maken kunt krijgen, zijn afhankelijk van welke olie u gebruikt en hoe u deze gebruikt, zegt Dr. Lin. 'Op citrus gebaseerde etherische oliën, zoals sinaasappel, citroen en bergamot, zijn fotosensibilisatoren en kunnen iemand vatbaar maken voor zonnebrand', zegt ze, als je het direct op je huid aanbrengt, vooral onverdund.

  Wat meer is: 'Sommige etherische oliën zijn giftig voor het zenuwstelsel en de lever, zoals theeboom en eucalyptus, en moeten met voorzichtigheid worden gebruikt bij kleine dieren en zuigelingen, ouderen en zwangere vrouwen', voegt ze eraan toe. En sommige essentiële oliën, zoals bijvoet, pennyroyal en alsem, kunnen ervoor zorgen dat je baarmoeder samentrekt, dus je wilt ze niet tijdens de zwangerschap gebruiken, zegt ze.

  Verwant verhaal

  Mensen die de neiging hebben om sterke reacties of allergieën voor geurstoffen te hebben of die ademhalingsaandoeningen hebben, moeten ook voorzichtig zijn bij het gebruik van etherische oliën, zegt Dr. Ko. Maar over het algemeen 'tonen veiligheidstests zeer weinig risico's aan wanneer oliën worden gebruikt zoals voorgeschreven', zegt ze.

  Voor het grootste deel is er echt geen kwaad, geen fout bij het proberen van etherische oliën, vooral als het gaat om aromatherapie. 'Als therapie zijn etherische oliën een laag-risico, goedkope, effectieve interventie voor symptoomcontrole', zegt Dr. Ko.

  Wat is de beste manier om etherische oliën te gebruiken?

  De sleutel is om binnen een sweet spot van 15 tot 60 minuten te blijven - adem etherische oliën nooit langer dan een uur per keer in. Volg altijd de instructies op de fles, en als u medicijnen gebruikt of aan een chronische gezondheidstoestand lijdt, vraag het dan aan uw arts voordat u aromatherapie gaat beoefenen. Net als bij elk ander medicijn, moeten etherische oliën op de juiste manier worden gebruikt om gezondheidsbeloningen te verkrijgen.

  Verwant verhaal

  NAARuitzendingis de meest effectieve manier om de beste etherische oliën in de lucht te laten ontsnappen, maar als je er geen hebt (ze lopen van $ 25 tot $ 200), kun je olie in een kom met stomend heet water druppelen. Gebruik in beide gevallen één of twee druppels van één olie per keer. Ga op een paar meter afstand staan ​​en haal 10 keer diep adem, en adem dan normaal. Als je je binnen de veilige tijdslimiet houdt en een raam opent als je klaar bent, kun je elke dag aromatherapie beoefenen.

  Op het werk of bijvoorbeeld in uw auto? Doe een druppel van een olie op een watje, leg het onder je neus en inhaleer normaal gedurende een tot twee minuten.

  Eén ding om in gedachten te houden: aangezien ze nog niet door de FDA zijn gereguleerd, zijn de essentiële oliën in de winkelschappen misschien niet echt, zegt etherische olie-expert Megan Schwarz, de maker van de blog. Zaad naar serum ​Volg deze tips (aanbevolen door Schwarz, Dr. Ko en Dr. Lin) om er zeker van te zijn dat u echte producten koopt en begin vervolgens met winkelen met onze onderstaande tips.


  • Pas op voor de deken aromatherapie label, vaak geslagen op verdunde oliën doorspekt met synthetische geurstoffen.
  • Zoek naar 100 procent pure en biologische oliën die vrij zijn van vulstoffen, pesticiden en synthetische chemicaliën.
  • Als een label zegt therapeutische kwaliteit of stoom gedestilleerd , nog beter.
  • De meeste etherische oliën hebben een lange houdbaarheid - meer dan een jaar als ze op een koele, droge plaats worden bewaard. Als de winkel waar u zich bevindt warm of vochtig is, koop dan ergens anders.

   amazon.comdoTERRA Lavendel etherische olieamazon.com$ 29,95 WINKEL NU

   1. Lavendel

   Gebruik het: Voor een betere nachtrust
   De OG beste etherische olie voor ontspanning, Onderzoek laat zien dat lavendel mensen kan helpen beter te slapen en frisser wakker te worden. En volgens de National Sleep Foundation Van lavendel is aangetoond dat het de angst vermindert, waardoor het zich 's nachts vastklampt wanneer snelle gedachten je wakker houden.
   Bonusvoordelen: Lavendel wordt geassocieerd met een lagere bloeddruk, hartslag en huidtemperatuur.


   Plantentherapie Clary Sage etherische oliePlantentherapie amazon.com$ 10,95 WINKEL NU

   2. Scharlei

   Gebruik het: Om de bloeddruk te verlagen
   In een Studie van juli 2013 , vrouwen die scharlei rook, ervoeren een verlaagde bloeddruk en lagere ademhalingssnelheden; ze waren ook in staat om te ontspannen tijdens een stressvol medisch onderzoek.
   Bonusvoordelen: Het kan helpen met geheugen en aandacht.


   amazon.comPlantentherapie Pepermunt etherische olieamazon.com$ 7,49 WINKEL NU

   3. Pepermunt

   Gebruik het: Wakker worden
   Onderzoek laat zien dat het inademen van pepermunt mensen alerter kan maken en hun geheugen kan stimuleren.
   Bonusvoordelen: Het kan zowel vermoeidheid als het verlangen naar chocolade verminderen.


   Pure gecertificeerde biologische etherische olieNature's Oil amazon.com$ 9,31 WINKEL NU

   4. Oranje

   Gebruik het: Om angst te verminderen
   Een onderzoek ontdekte dat vrouwen die eraan snuffelden tijdens de bevalling (of misschien wel de meest nagelbijtende ervaring in het leven van een vrouw!), minder angstig waren.
   Bonusvoordeel: Volgens iemand kan het helpen bij PTSD studie


   Rozemarijn etherische olieGenezende oplossingen amazon.com$ 5,99 WINKEL NU

   5. Rozemarijn

   Gebruik het: Om denkkracht te vergroten
   Volgens een onderzoek uit 2012 kan het inademen van rozemarijn de snelheid en nauwkeurigheid verbeteren tijdens veeleisende mentale taken. Uit ander onderzoek bleek dat de geur ervoor zorgde dat mensen zich verfrist en mentaal gestimuleerd voelden.
   Bonusvoordelen: Het kan helpen bij het stimuleren van energie en het verminderen van vermoeidheid.


   Majestueuze pure kaneel etherische olieMAJESTUEUZE ZUIVER amazon.com$ 17,98 WINKEL NU

   6. Kaneel

   Gebruik het: Om de focus te vergroten
   Het kan het gebied van de hersenen dat de alertheid regelt, doen stoken. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat bestuurders meer gefocust en minder zenuwachtig waren na het inademen van kaneelolie-geuren.
   Bonusvoordelen: Het verhoogt de concentratie en vermindert frustratie.


   Plantentherapie Citroen biologische etherische oliePlantentherapie amazon.com$ 9,95 WINKEL NU

   7. Citroen

   Gebruik het: Om de stemming te verbeteren
   Als het leven je citroenen geeft, ruik dan! Onderzoek toont aan dat olie uit de schil van het fruit de stemming kan verbeteren. In een studie gepubliceerd in Psychoneuro-endocrinologie in 2008 Zo ontdekten onderzoekers dat het inademen van de geur van etherische citroenolie effectiever was om de gemoedstoestand te verbeteren dan aromatherapie waarbij etherische olie van lavendel werd gebruikt.

   Bonusvoordelen: Het kan angst en stress verminderen.


   Majestueuze pure eucalyptus etherische olieMAJESTUEUZE ZUIVER amazon.com $ 14,98$ 12.73 (15% korting) WINKEL NU

   8. Eucalyptus

   Gebruik het: Om te stoppen met snuffelen
   Bestrijd congestie met eucalyptusolie ​het reageert met slijmvliezen, waardoor slijm wordt verminderd. Maar let op: eucalyptusolie is sterk, dus je hebt maar één of twee druppels nodig.

   Bonusvoordelen: Het bevordert de mentale helderheid en verlicht hoofdpijn bij sommige mensen.


   amazon.comdoTERRA Bergamot etherische olieamazon.com$ 38,67 WINKEL NU

   9. Bergamot

   Gebruik het: Om maximale kilte te bereiken
   In een kleine studie , vrouwen die bergamot inhaleerden, hadden lagere speekselcortisolspiegels (ook wel het stresshormoon genoemd). De geur hielp patiënten in een behandelcentrum voor geestelijke gezondheidszorg ook het meest positief te voelen, volgens een 2017 studie

   Bonusvoordelen: Het kan uw humeur een boost geven.


   amazon.comRocky Mountain Oils - Citroengrasamazon.com$ 10,95 WINKEL NU

   10. Citroengras

   Gebruik het: Om zorgen te beteugelen
   Mensen in één studie die werden blootgesteld aan etherische olie van citroengras, zagen onmiddellijk de angst en de spanning afnemen, en ze herstelden sneller van een stressveroorzakende situatie in vergelijking met degenen die de geur niet inademden.
   Bonusvoordelen: Het helpt insecten weg te houden.


   Biologische Ylang Ylang etherische olieGenezende oplossingen amazon.com$ 9,99 WINKEL NU

   11. Ylang Ylang

   Gebruik het: Om te relaxen
   een studie ontdekte dat mensen een lagere hartslag en bloeddruk hadden na het gebruik van ylang-ylang.
   Bonusvoordelen:
   Het kan ontstekingen verzachten.


   HoffelijkheidSandelhout etherische olieGya Labs amazon.com$ 19,99 WINKEL NU

   12. Sandelwood

   Gebruik het: Om je humeur te verbeteren
   Onderzoek heeft ontdekt dat sandelhout kan helpen bij het verbeteren van depressieve symptomen bij mensen tijdens een massage.
   Bonusvoordelen:
   Het kan de focus helpen verbeteren.


   Roomse kamille etherische olieGenezende oplossingen amazon.com$ 9,99 WINKEL NU

   13. Kamille

   Gebruik het: Om beter te slapen
   Romeinse kamille is gevonden om mensen te helpen beter te slapen als het tijdens een massage wordt aangebracht.
   Bonusvoordelen:
   Het kalmeert de zenuwen.


   HoffelijkheidWoolzies 100% pure jasmijn etherische olie mixWoolzies amazon.com$ 12,99 WINKEL NU

   14. Jasmijn

   Gebruik het: Om je humeur een boost te geven
   Mensen die werden blootgesteld aan jasmijn in één studie meldde zich daarna positiever en vrolijker te voelen.
   Bonusvoordelen:
   Het kan een afrodiserend effect hebben.


   HoffelijkheidGrapefruit etherische olieNatuurlijke Acres amazon.com WINKEL NU

   15. Grapefruit

   Gebruik het: Om te relaxen
   Een rat studie ontdekte dat etherische olie van grapefruit de bloeddruk bij ratten hielp verlagen. De theorie is dat limoneen, het actieve ingrediënt in grapefruitolie, de truc deed.
   Bonusvoordelen:
   Het kan je humeur in balans brengen.