Bestaat er zoiets als te veel hete saus?

hete saus sriarcha saus Getty-afbeeldingen

Letterlijk iedereen is geobsedeerd door hete saus, inclusief de twee slechtste vrouwen in de buurt: Hillary Clinton en Beyoncé.

En wie kan het hen kwalijk nemen?

Als je bedenkt dat de kruiderij slechts een microscopisch kleine nul tot vijf calorieën per theelepel bevat, zelfs degenen die streng zijneetpatroonhoeven niet echt twee keer na te denken om het op hun bord te stapelen wanneer ze het vuur hoger willen zetten. Maar kan een dagelijkse dosis hete saus slecht zijn voor uw gezondheid?'Zoals veel dingen in voeding (en het leven!), Zijn er twee kanten aan elke medaille', zegt Lauren Antonucci, R.D.N., een gecertificeerde sportdiëtist en eigenaar / directeur van Voeding energie , een voedingsadviespraktijk in New York City.

Voordat u begint met het uitschenken totdat uw ogen beginnen te tranen, moet u kijken wat de professionals te zeggen hebben over buitensporighete sausconsumptie - en of ze het al dan niet een goed idee vinden.

DE GOEDE

De meeste hete sauzen zijn gemaakt van een paar ingrediënten: hete pepers (chili, jalapeño, habanero of andere, afhankelijk van het merk), zout en azijn. De paprika's zijn van nature beladen met een chemische verbinding genaamd capsaïcine, die de groenten hun kenmerkende pittige smaak geeft. De effecten van capsaïcine op de menselijke gezondheid zijn door wetenschappers van heinde en verre bestudeerd en de resultaten zijn tot dusverre behoorlijk positief.

'Capsaïcine is in dieronderzoek en epidemiologische studies aangetoond dat het talloze voordelen heeft', zegt Antonucci. Ze zegt dat studies hebben aangetoond dat het gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart en bescherming kan bieden tegen maagkanker, naast het vertragen van de groei van sommige kankercellen.

VERWANT:De 7 slechtste voedingsmiddelen om 's avonds te eten

Capsaïcine kan ook enkele serieuze voordelen hebben bij het afvallen, waaronder het versnellen van uw metabolisme en het onderdrukken van uw eetlust. Er is echter nog meer bewijs nodig voordat documenten kunnen instaan ​​voor de smeltende eigenschappen van hete pepers. 'Er zijn enkele onderzoeken die hebben aangetoond dat inname van capsaïcine het metabolisme kan verhogen, maar de effecten zijn bescheiden en niet significant genoeg om een ​​aanbeveling te rechtvaardigen om hete saus te eten voorgewichtsverlies,' zegt Heather Mangieri , R.D.N., woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek en auteur van Jonge atleten van brandstof voorzien

Volgens Toyia James-Stevenson , M.D., een gastro-enteroloog aan de Indiana University Health, wordt capsaïcine zelfs gebruikt bij pijnbestrijding - sommige plaatselijke behandelingen gebruiken het ingrediënt om musculoskeletale pijn zoals knieartritis te verlichten.

Alsof de lijst met pro's nog niet lang genoeg was, bevatten paprika's ook een aantal serieuze zakenvitamine C, wat kan helpen uw immuunsysteem te ondersteunen en de symptomen van verkoudheid of griep te verbeteren, zegt Antonucci.

DE SLECHTE

Helaas heeft het plakken van grote hoeveelheden hete saus op uw eten ook zijn nadelen, namelijk het hoge zoutgehalte. Terwijl een deel van het onderzoek linken overmatig natrium naar hart- en bloeddrukproblemen is overdreven, feit blijft nog steeds dat eten te veel zout kan een opgeblazen gevoel en hoofdpijn veroorzaken.

'Het is belangrijk om rekening te houden met het natrium', zegt Mangieri. 'Slechts één theelepel van bepaalde merken bevat ongeveer 190 milligram of meer, een hoeveelheid die snel kan oplopen als je niet oppast.' Haar aanbevolen dat we minder dan 2.300 milligram natrium per dag consumeren, dus als je snel en los begint te werken met de hete saus (want wie meet hete saus af?), kan dat snel oplopen.

Mond in brand door hete saus? Deze waterfles-hack houdt je gehydrateerd (en verkoelt):

'Als je hete saus toevoegt aan vers voedsel, zoals magere eiwitten of groenten die een relatief laag of geen zoutgehalte hebben, kun je wat genereuzer zijn ', zegt Mangieri. 'Maar als u natrium in uw dieet probeert te beperken, wilt u op zoek naar een natriumarme variant.' '

Overmatige consumptie van natrium uit welke bron dan ook, of het nu gaat om hete saus of sojasaus, kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen die al hartaandoeningen hebben. 'Patiënten met zoutgevoelige aandoeningen zoals hypertensie, congestief hartfalen, nier- of leverfalen, moeten hun arts raadplegen om te bepalen hoeveel zout veilig kan worden geconsumeerd', zegt James-Stevenson. 'Gezonde mensen moeten niet alleen controleren of ze symptomen als diarree of buikkrampen ervaren, maar ook of ze te veel zout binnenkrijgen door meer dan een bescheiden hoeveelheid hete saus te eten.'

Als u een gevoelige buik heeft of lijdt aan aandoeningen zoals vaak brandend maagzuur of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) , misschien wilt u ook twee keer nadenken voordat u overboord gaat met de kruiderij. Pittige pepers kunnen de zuurgraad verhogen en ontsteking van het maagslijmvlies stimuleren. 'Cayenne stimuleert de zuurproductie, dus de hyperaciditeit kan zure reflux bevorderen, wat een branderig gevoel in de slokdarm kan veroorzaken', zegt Lisa Ganjhu, M.D., een gastro-enteroloog bij NYU Langone Health

Dat wil niet zeggen dat hete saus deze aandoeningen veroorzaakt, alleen dat het uw symptomen niet zou helpen als u ze al heeft. “Als je gastritis erg genoeg hebt, kan het maagzweren veroorzaken. Maar dat zou zijn bij mensen die er vatbaar voor zijn; er kunnen mensen zijn die elke dag hete saus eten en er geen problemen mee hebben ', zegt Ganjhu.

HET VONNIS

Dus alles bij elkaar genomen, is het slecht voor je om overal hete saus op te doen? Het antwoord: luister naar je lichaam. Deskundigen zijn het erover eens dat als het u op geen enkele manier nadelig beïnvloedt, u uw gang moet gaan. 'Eet zoveel je kunt en geniet ervan', zegt Ketan Shah | , M.D., gastro-enteroloog bij het Saddleback Memorial Medical Center in Laguna Hills, Californië. “Er is geen significant nadeel aan het regelmatig eten van hete saus of gekruid voedsel, zolang het niet leidt tot significante bijwerkingen. Als u bijwerkingen opmerkt, zoals brandend maagzuur, buikpijn, diarree of anorectaal ongemak, ga dan terug. '

Er is geen vaste norm voor hoeveel hete saus er is te veel ​Dus als je op veilig wilt spelen, kun je het het beste binnen redelijke grenzen gebruiken. 'We hebben geen definitieve veilige bedragen ingesteld, dus het is moeilijk om een ​​limiet in te stellen', zegt Tara Collingwood , R.D.N., teamdiëtist voor de Orlando Magic en voedingsadviseur voor UCF Athletics. 'Als je het leuk vindt en geen grote bijwerkingen hebt, geniet er dan met mate van. Te veel van alles is niet goed! '