Anticonceptie FAQ

geboortebeperking-faq.jpg Shutterstock.com

Anticonceptie-slip-ups, effectiviteit en probleemoplossing
Als ik op de ring of de patch ben en vergeet deze op de juiste dag te vervangen, moet ik dan een back-up gebruiken?
Ik ben aan de pil. Moet mijn man zich nog steeds terugtrekken als we geen condoom gebruiken?
Vraagt ​​mijn man om een ​​betrouwbare vorm van anticonceptie te gebruiken?
Wat moet ik doen als het condoom in mij breekt of wegglijdt?
Als ik de ring of een spiraaltje gebruik en een schimmelinfectie krijg, moet ik dan een back-upmethode voor anticonceptie gebruiken terwijl ik medicatie gebruik?

Wat moet ik doen als ik per ongeluk een pil oversla?
Moet ik de pillen van mijn inactieve week innemen of kan ik ze gewoon weggooien?

Hoe belangrijk is het om de pil elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen?
Zal mijn man mijn spiraaltje kunnen voelen?
Ik heb gehoord dat de anticonceptie-ring eruit kan springen. Wat moet ik doen als dit gebeurt?

Anticonceptie en uw cyclus
Is er een dag van mijn cyclus waarop ik de minste kans heb om zwanger te worden?
Is er iets mis met het starten van een nieuw pakket met anticonceptiepillen als ik mijn menstruatieweek wil overslaan?

Anticonceptie en uw gezondheid
Ik gebruik een nieuwe anticonceptiemethode, maar de bijwerkingen maken me gek. Hoe lang moet ik erop blijven om te zien of ze weggaan?
Zijn er anticonceptiemethoden die verband houden met onvruchtbaarheid?
Is het eigenlijk schadelijk om noodanticonceptie te gebruiken als mijn primaire vorm van anticonceptie?
Waarom helpt het nemen van sommige vormen van anticonceptie bij aandoeningen zoals PCOS en endometriose?
Hoe lang moet ik hormonale anticonceptie gebruiken? Is er een reden om ooit een pauze te nemen?
Zal ik aankomen door anticonceptie?
Zal ik mijn zin in seks verliezen door anticonceptie?

Anticonceptie wetten
Welke soorten anticonceptie vallen onder de Affordable Care Act zonder eigen bijdrage?
Ik probeerde noodanticonceptie te krijgen, maar de apotheek wilde het me niet geven. Is dit illegaal? Wat zal ik doen?

Anticonceptie-slip-ups, effectiviteit en probleemoplossing

Als ik op de ring of de patch ben en vergeet deze op de juiste dag te vervangen, moet ik dan een back-up gebruiken?
Hoewel klinische onderzoeken hebben aangetoond dat u een of twee dagen speelruimte heeft, raden deskundigen aan om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. 'De veiligste manier van handelen is om zeven dagen lang een back-upmethode voor anticonceptie te gebruiken als je meer dan een dag te laat bent met het vervangen van je pleister of ring', zegt Vanessa Cullins, MD, vice-president voor externe medische zaken bij Planned Parenthood. Als u uitglijdt en gedurende die zeven dagen onbeschermde seks heeft, wilt u misschien noodanticonceptie gebruiken als back-up. Het is veilig om EC in te nemen terwijl u ook op de ring of pleister zit, maar u kunt meer bijwerkingen krijgen, zoals misselijkheid of braken, dan wanneer u geen hormonale anticonceptie zou gebruiken, zegt Cullins.

Ik ben aan de pil. Moet mijn man zich nog steeds terugtrekken als we geen condoom gebruiken?
In dit geval moet uw primaire anticonceptiemethode voldoende bescherming bieden. 'De pil is al ongeveer 99 procent effectief als deze correct wordt ingenomen', zegt Alyssa Dweck, MD, co-auteur van V is For Vagina. 'Ik veronderstel dat terugtrekking niet kan beknotten, maar het geeft minimale extra bescherming.' Als u echt een dubbele bescherming wilt, gebruik dan een condoom samen met de anticonceptiepil.

Of u de pil nu wel of niet gebruikt, u moet altijd een condoom dragen ter bescherming tegen SOA's als u geen monogame relatie heeft of als u niet allebei bent getest.

Vraagt ​​mijn man om een ​​betrouwbare anticonceptiemethode te gebruiken?

De opnamemethode, of 'terugtrekken', is niet de meest effectieve manier om zwangerschap te voorkomen - en het biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Volgens een studie uit 2008 in het tijdschrift Contracption, is het faalpercentage voor ontwenning (het percentage mensen dat zwanger werd tijdens het gebruik van deze methode in een bepaald jaar) ongeveer 18%, terwijl het faalpercentage voor de pil en condooms 1% is en 2% respectievelijk (bij perfect gebruik). 'Het is niet zo erg als je misschien denkt, maar het hangt er ook van af hoe goed je opname [timing] is', zegt Dweck. Een ander probleem: het pre-ejaculaat van je man bevat ook sperma, en dat kan worden vrijgegeven voordat hij eruit trekt. Dus als je echt serieus bent over het voorkomen van zwangerschap, blijf dan bij een betrouwbaardere methode zoals de pil, het spiraaltje of condooms. Als je in de problemen zit, is ontwenning zeker beter dan niets, zegt Cullins, hoewel we het nog steeds niet zouden aanraden als je primaire anticonceptiemethode.

Wat moet ik doen als het condoom in mij breekt of wegglijdt?
Zorg er eerst voor dat je het kapotte of verloren condoom verwijdert door met je vingers rond te voelen, een vinger aan de latex te haken en hem eruit te trekken, zegt Dweck. Als u zich zorgen maakt over zwangerschapspreventie, wilt u ook zo snel mogelijk noodanticonceptie krijgen, zegt Dweck. Noodanticonceptie, zoals Plan B, is effectief bij het voorkomen van zwangerschap wanneer het tot 72 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen. Maar daarna neemt de effectiviteit af, dus hoe eerder u het krijgt, hoe groter de kans dat u zwangerschap voorkomt. Raadpleeg ten slotte binnen een week uw arts om u op SOA's te laten testen als u denkt dat u mogelijk risico loopt.

Als ik de ring of een spiraaltje gebruik en een schimmelinfectie krijg, moet ik dan een back-upmethode voor anticonceptie gebruiken terwijl ik medicatie gebruik?

Gelukkig zullen intravaginale medicijnen - zoals degene die je zou nemen voor een schimmelinfectie - geen interactie hebben met de ring of het spiraaltje, zegt Cullins. Als u een vaginale ring zoals NuvaRing gebruikt, moet u deze niet verwijderen tijdens het gebruik van de medicatie en hoeft u zich geen zorgen te maken over verminderde effectiviteit, zegt Cullins. In klinische onderzoeken werden de hormoonspiegels van de ring niet verlaagd door intravaginale medicatie. NuvaRing heeft echter wel een advies dat suggereert om met uw arts te praten als u een langdurige behandeling voor een schimmelinfectie nodig heeft, aangezien regelmatig gebruik van op olie gebaseerde, intravaginale medicatie de hoeveelheid hormonen die in het bloed vrijkomt, kan verhogen.
U kunt gerust zijn als u een spiraaltje gebruikt - aangezien het apparaat in uw baarmoeder zit, hoeft u zich ook geen zorgen te maken over medicijnen die het beïnvloeden.

Wat moet ik doen als ik per ongeluk een pil oversla?
Het hangt allemaal af van wat voor soort orale anticonceptie u gebruikt en hoeveel tijd er is verstreken. Als u een combinatie van oestrogeen-progestageenpil (de meest voorkomende vorm van anticonceptiepil) neemt en er minder dan 24 uur zijn verstreken, knalt dan gewoon de volgende pil zodra u zich uw blunder realiseert, en u zou gedekt moeten zijn, zegt Dr. Streicher.

Als het meer dan 24 uur geleden is, neem er dan twee tegelijk en gebruik een extra anticonceptiemethode zoals condooms gedurende een week, gewoon om op zeker te zijn. De enige uitzondering: als het de eerste pil in uw pillenverpakking is die u mist. 'Omdat je een week lang geen hormonen hebt gehad terwijl je ongesteld was, loop je een groter risico op zwangerschap, zelfs als je een dosis overslaat', zegt dr. Streicher. Of het nu 12 uur is of een volledige 24, neem de volgende zo snel mogelijk en gebruik een back-upmethode voor zeven dagen.

Vrouwen die pillen met alleen progestageen gebruiken - bijgenaamd de 'minipil' en voorgeschreven aan vrouwen die geen oestrogeen kunnen gebruiken of die borstvoeding geven - bevinden zich in een gevaarlijkere situatie. Ze hebben slechts ongeveer drie uur de tijd om te onthouden dat ze hun gemiste pil moeten laten vallen voordat ze het risico lopen dat de anticonceptie mislukt. Als er drie uur zijn verstreken, neem dan de overgeslagen pil zo snel mogelijk in, en de volgende binnen 24 uur, en gebruik een back-upmethode gedurende 48 uur. We weten dat het verwarrend kan zijn, vooral als je zweet over de mogelijkheid van een ongeplande zwangerschap. Dus als u niet zeker weet wat u moet doen, controleer dan de bijsluiter die bij uw pillenpakket wordt geleverd of bel uw obgyn.

Moet ik de pillen van mijn inactieve week innemen of kan ik ze gewoon weggooien?
In termen van zwangerschapspreventie zijn de laatste paar pillen in uw verpakking niet nodig. 'Ze zijn er vooral om je de gewoonte te geven om de pil elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen', zegt Dweck. Aan sommige nieuwere anticonceptiepillen is echter oestrogeen, ijzer of foliumzuur toegevoegd voor een extra gezondheidsvoordeel, dus raadpleeg uw arts als u niet zeker weet wat uw pil bevat. Waar het op neerkomt: het overslaan van de placebopillen zal de effectiviteit van uw pil niet verminderen, maar door ze in te nemen, kunt u eraan denken om aan uw volgende verpakking te beginnen.

Hoe belangrijk is het om de pil elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen?
U hebt het al miljoenen keren gehoord - neem uw pil altijd elke dag op hetzelfde tijdstip in. Maar als het gaat om het voorkomen van zwangerschap, is het geen cruciale stap. De enige uitzondering: als u de minipil gebruikt, een anticonceptiepil met alleen progestageen die elke dag op hetzelfde tijdstip moet worden ingenomen, zegt Cullins. De meeste vrouwen nemen echter de gewone anticonceptiepil, die een combinatie van oestrogeen en progestageen bevat. En met de pil kun je een dag missen en bijpraten terwijl je nog steeds beschermd bent, dus een paar uur zullen de effectiviteit niet veranderen. 'Als je in het weekend je pil' s middags in plaats van om 6 uur 's ochtends slikt, hoef je niet bang te zijn', zegt Cullins. Dat gezegd hebbende, als u de neiging heeft uw pil in te nemen zonder een alarm in te stellen, wilt u misschien een striktere routine volgen. Bovendien, als u een zeer lage dosis van de pil gebruikt, kunt u een doorbraakbloeding krijgen als u meer dan een paar uur te laat bent, zegt Dweck.

Zal mijn man mijn spiraaltje kunnen voelen?
Hij zal het spiraaltje zelf niet kunnen voelen, omdat het in de baarmoeder is geïmplanteerd, maar sommige patiënten hebben geklaagd dat hun man een lichte por voelt van het touwtje waarmee het apparaat is verwijderd. 'Soms is het touwtje iets te lang en gaat het van de baarmoederhals naar de vagina', zegt Serina Floyd MD, MPH, een assistent-professor verloskunde en gynaecologie aan de Duke University. Om dit op te lossen, stelt Floyd voor om uw gynaecoloog te vragen om de draad een beetje bij te knippen zodat deze in uw baarmoederhals blijft.
Maar houd dit in gedachten: een kortere snaar kan het voor uw arts moeilijker maken om te zien of het goed is geplaatst tijdens uw jaarlijkse examen en het kan de verwijderingsprocedure veel moeilijker maken, zegt Floyd. Om die reden is het het beste om het met rust te laten, tenzij u of uw partner er echt last van heeft.

Ik heb gehoord dat de anticonceptie-ring eruit kan springen. Wat moet ik doen als dit gebeurt?
Ten eerste, geen paniek. Je hebt een venster van drie uur om de ring te wassen en terug te plaatsen voordat je back-up anticonceptie zoals condooms moet gebruiken, zegt Floyd. Als het meer dan drie uur geleden is en u zich in de eerste twee weken van uw cyclus bevindt, was het dan en plaats het weer terug, en gebruik vervolgens back-up anticonceptie voor de komende 7 dagen.
Als je in de derde week bent dat je de ring gebruikt en hij is langer dan 3 uur uit, gooi hem dan weg. U kunt onmiddellijk een nieuwe ring inbrengen, maar aangezien hiermee een nieuwe cyclus begint, zult u waarschijnlijk uw menstruatie missen of een doorbraakbloeding krijgen. Een andere optie is om het weg te laten en te wachten tot je menstruatie komt, en dan een nieuwe ring in te doen binnen niet meer dan een week nadat de laatste uitkwam - maar gebruik deze optie alleen als de ring de laatste 7 dagen ervoor onafgebroken is gebleven kwam tevoorschijn. Welke optie u ook kiest, zorg ervoor dat u back-upgeboortebeperking zoals condooms gebruikt totdat de ring er 7 volledige dagen in zit.

Bovendien, als u na de periode van drie uur onbeschermde seks heeft gehad en niet wist dat uw anticonceptie ontbrak, wilt u misschien noodanticonceptie als back-up gebruiken, zegt Floyd.

Anticonceptie en uw cyclus

Is er een dag van mijn cyclus waarop ik de minste kans heb om zwanger te worden?

Helaas zitten er geen echte 'vrije dagen' in je cyclus. Dat gezegd hebbende, is het vrij onwaarschijnlijk dat je tijdens je menstruatie zwanger raakt, zegt Dweck. Dat komt omdat je het vruchtbaarst bent als je ovuleert, wat meestal rond dag 14 van je cyclus is (je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie). Maar hier wordt het ingewikkeld: je kunt tot vijf dagen vóór en een dag nadat je ovuleert zwanger worden, zegt Cullins. Voeg daarbij het feit dat sperma vijf dagen in de vagina kan leven! Dus hoewel je menstruatie over het algemeen het veiligste punt in je cyclus is, raden experts toch aan om vast te houden aan een langdurige anticonceptie-methode als je serieus bent over het voorkomen van zwangerschap.

Is er iets mis met het starten van een nieuw pakket met anticonceptiepillen als ik mijn menstruatieweek wil overslaan?
Helemaal niet - vrouwen die de pil slikken, doen dit al tientallen jaren, en het is een volkomen veilige manier om je menstruatie uit te stellen totdat je weer zin hebt, of het nu een week later is of maanden later.

'De menstruatie die je krijgt als je orale anticonceptiva gebruikt, is niet eens een echte menstruatie, maar een zogenaamde' onttrekkingsbloeding '', zegt dr.Streicher. Er is geen medische reden om het te hebben, omdat het baarmoederslijmvlies zich niet opbouwt omdat de pil de eisprong voorkomt. Maar fabrikanten van anticonceptiepillen maakten het onderdeel van de meeste pilregimes, omdat het gebruikers een comfortabeler gevoel gaf door hun natuurlijke cyclus na te bootsen.

Als u uw menstruatie voor onbepaalde tijd wilt pauzeren, overweeg dan om over te schakelen op een merk anticonceptiepil die voor dit doel is ontworpen. Eén type, Seasonale genaamd, resulteert in slechts vier periodes per jaar. En Lybrel, een tweede merk, is ontworpen om continu te worden ingenomen, zodat je nooit bloedt tenzij je ermee stopt, zegt dr. Streicher.

Anticonceptie en uw gezondheid

Ik gebruik een nieuwe anticonceptiemethode, maar de bijwerkingen maken me gek. Hoe lang moet ik erop blijven om te zien of ze weggaan?
Misselijkheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, doorbraakbloedingen - we voelen uw pijn; een hormonale anticonceptie-methode gebruiken kan een hele reeks van deze en andere bijwerkingen veroorzaken. 'Het goede nieuws is dat ze doorgaans minder worden en dan binnen drie maanden verdwijnen', legt Lauren F. Streicher, MD, assistent-professor verloskunde en gynaecologie aan de Feinberg School of Medicine aan de Northwestern University, uit. Probeer het uit te houden tot de 90-dagenmarkering, en als ze niet verdwijnen, raadpleeg dan je gyno om een ​​andere methode te proberen die misschien beter bij je lichaam past, stelt Streicher voor.

Er is een uitzondering op de regel van drie maanden: als u last heeft van bijwerkingen, pijn in de benen of op de borst of ademhalingsmoeilijkheden. Dit kunnen tips zijn dat er zich een levensbedreigend bloedstolsel heeft ontwikkeld, dus stop met het trimmen en waarschuw uw arts zo snel mogelijk. Plus, alle onmiddellijke bijwerkingen die pijn veroorzaken - stel dat het condoom van je man tijdens de seks begint te branden of prikken, of dat de anticonceptie-ring pijn doet als hij in je zit - verwijder het apparaat en de aanwijzing in je arts. De kans is groot dat het alleen het gevolg is van irritatie, allergie of onjuiste plaatsing.

Zijn er anticonceptiemethoden die verband houden met onvruchtbaarheid?
Nee, en het maakt niet uit hoe vaak ob-gyns dit gerucht proberen te onderdrukken, het slaagt erin om aan te houden. Wat voedt het? Het kan te maken hebben met een type spiraaltje dat begin jaren zeventig op de markt kwam en dat verband hield met infecties en vruchtbaarheidsproblemen, zegt dr. Streicher. Maar dit spiraaltje werd onmiddellijk uit de markt gehaald en alle drie de spiraaltjes die tegenwoordig beschikbaar zijn, zijn veilig en hebben op geen enkele manier invloed op je vermogen om baby's te maken, zegt dr. Streicher.

Een voorbehoud echter: voordat u een spiraaltje krijgt, moet u ervoor zorgen dat uw arts u test op chlamydia en gonorroe. Spiraaltjes kunnen uw kansen op het ontwikkelen van Pelvic Inflammatory Disease - een vruchtbaarheidsbedreigende infectie van het bovenste voortplantingsstelsel - vergroten als u al een van deze vaak symptoomloze SOA's heeft op het moment dat het wordt ingebracht, zegt Dr. Streicher.

Als u de zwangerschap slechts een paar maanden wilt uitstellen, blijf dan uit de buurt van de anticonceptie-injectie, Depo-Provera: het kan tot 10 maanden duren voordat de vruchtbaarheid terugkeert zodra u de injectie stopt, maar deze zal terugkeren. De realiteit is dat de dag nadat u bent gestopt met het gebruik van de meeste soorten anticonceptie, u kunt ovuleren en zwanger kunt worden ', zegt Dr.Streicher.

Is het eigenlijk schadelijk om noodanticonceptie te gebruiken als mijn primaire vorm van anticonceptie?
Er zijn geen aanwijzingen dat dit het geval is. Een evaluatie uit 2010 van noodanticonceptie door het Office of Population Research van Princeton University merkt op dat er geen causaal verband bestaat tussen sterfgevallen of ernstige complicaties met het gebruik van noodanticonceptie. Hoewel de productie-informatie voor Ella, de receptplichtige vorm van EC, aangeeft dat je Ella niet meer dan één keer in dezelfde menstruatiecyclus mag gebruiken.

Dat gezegd hebbende, het is best dom om op EC te vertrouwen voor zwangerschapspreventie. Om te beginnen, ongeveer $ 50 per dosis in uw plaatselijke apotheek, en u kunt binnen een dag of twee na gebruik last krijgen van bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en onregelmatige menstruatie. En aangezien u de meeste noodanticonceptiepillen binnen 72 uur na onbeschermde seks moet innemen om het meest effectief te zijn, is het niet de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. 'Bespaar geld en tijd en geef jezelf gemoedsrust door met je ob-gyn te praten over een echte anticonceptiemethode die effectiever is en past bij je levensstijl', zegt dr. Streicher.

Waarom helpt het nemen van sommige vormen van anticonceptie bij aandoeningen zoals PCOS en endometriose?
Nog een geweldig voordeel van hormonale anticonceptie: het kan de symptomen van deze vruchtbaarheidsbedreigende aandoeningen verlichten, waaraan naar schatting 10 procent van de vrouwen lijdt. PCOS staat voor polycysteus ovariumsyndroom; het wordt veroorzaakt door een hormonale onbalans die de eisprong afstoot en ervoor zorgt dat uw menstruatie onregelmatig wordt of MIA. 'De kunstmatige hormonen in de pil, pleister, ring of hormonaal spiraaltje heffen deze onbalans op', zegt dr. Streicher.

Endometriose is anders: het is een aandoening waarbij baarmoederweefsel uit de baarmoeder migreert en zich hecht aan andere organen in de bekkenholte, waar het groeit en dikker wordt tijdens je cyclus voordat het afbreekt, net als weefsel in de baarmoeder. Het belangrijkste symptoom is cyclische pijn, zoals de pijn die je ervaart tijdens je menstruatie, maar het kan ook constant en behoorlijk intens zijn. Het nemen van hormonale anticonceptie stopt de eisprong, en dat kan de migratie van weefsel uit de baarmoeder vertragen en de bijbehorende pijn verminderen, zegt dr. Streicher. Als u een aandoening heeft of vermoedt dat u dat zou kunnen, raadpleeg dan uw arts voor tests en vervolgens een Rx.

Hoe lang moet ik hormonale anticonceptie gebruiken? Is er een reden om ooit een pauze te nemen?
Er is maar één reden om een ​​pauze te nemen van elke vorm van anticonceptie: als je hoopt lid te worden van de moederschapclub. Anders is het prima om zoveel jaren als je wilt op de pil, pleister, ring, implantaat of andere methoden te blijven, zegt Mary Jane Minkin, klinisch professor obgyn aan de Yale University School of Medicine. De enige uitzondering: Depo-Provera, de anticonceptie-injectie. Deze methode met alleen progestageen is net zo betrouwbaar als andere soorten hormonale anticonceptie, maar omdat het in verband is gebracht met een groter potentieel voor botmineraalverlies, adviseert de FDA dat de meeste vrouwen het slechts twee jaar continu gebruiken. Het is iets om met uw arts te bespreken, die zal bepalen of u risico loopt, zegt dr. Minkin.

Over het algemeen heeft langdurige hormonale anticonceptie een aantal ongelooflijke voordelen voor het lichaam, waaronder een verminderde kans op endometriumkanker en veel minder slechte PMS-symptomen. Het nemen van de pil en het gebruik van de ring verkleint ook de kans op eierstokkanker (de jury is nog niet overtuigd van andere methoden, die niet zo breed zijn bestudeerd).

Aan de andere kant bleek uit een analyse uit 1996 van meer dan 50 onderzoeken dat het nemen van anticonceptie gepaard ging met een licht verhoogd risico op borstkanker, hoewel dit risico verdween nadat de vrouwen de pil 10 jaar of langer niet hadden gebruikt. Er is meer onderzoek nodig, maar het is de moeite waard om met uw gyno te praten als u zich zorgen maakt.

Het hele idee van een pauze in de anticonceptie komt voort uit verkeerde informatie over kunstmatige hormonen - bijvoorbeeld dat ze zich ophopen in je lichaam en ziekte veroorzaken, of dat wanneer je besluit om ermee te stoppen om een ​​baby te krijgen, het tijd kost voor de hormonen om je lichaam te verlaten voordat je vruchtbaarheid weer begint. (Depo-Provera is weer een vreemde eend in de bijt: het kan tot 10 maanden duren voordat de vruchtbaarheid terugkeert zodra je de opname stopt, maar het zal terugkeren.).

Ik heb gehoord dat het gebruik van anticonceptie uw risico op het ontwikkelen van een bloedstolsel kan vergroten. Hoe weet ik of ik er een heb?
Het is waar dat hormonale anticonceptie u een licht verhoogd risico op het ontwikkelen van een bloedstolsel kan geven. 'Het risico om een ​​bloedstolsel te krijgen als je zwanger bent, is echter veel groter dan het krijgen van een bloedstolsel tijdens anticonceptie', zegt Dweck.

Het is echter nog steeds van cruciaal belang om op deze verdachte symptomen te letten: een stolsel in uw been zal meestal gepaard gaan met pijn, zwelling, roodheid, warmte of beklemming in één kuit, zegt Dweck. Een longembolie daarentegen is een stolsel dat naar uw longen reist en meestal gepaard gaat met kortademigheid, hartkloppingen of pijn op de borst. Als u een van deze symptomen ervaart, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

Ik heb gehoord dat sommige voedingsmiddelen en medicijnen kunnen interageren met anticonceptie. Wat zijn zij?
Het is waar - sommige medicijnen kunnen uw pil verstoren, waaronder het antibioticum Rifampin (gebruikt om bacteriële infecties te behandelen), sint-janskruid en sommige medicijnen tegen aanvallen, zegt Abbey Hardy-Fairbanks MD, een specialist in verloskunde en gynaecologie aan de Universiteit van Iowa. Ziekenhuizen en klinieken.

Maar ondanks wat u misschien heeft gehoord, is het risico dat antibiotica de effectiviteit van uw anticonceptiepil verstoren klein (met uitzondering van rifampicine), volgens een studie van Harvard uit 2011, gepubliceerd in het tijdschrift Anticonceptie. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die de pil slikten terwijl ze antibiotica gebruikten, niet meer kans hadden om zwanger te worden dan vrouwen die geen antibiotica gebruikten. Helaas sloot de studie de mogelijkheid niet volledig uit dat ze een mislukking van de anticonceptie zouden kunnen veroorzaken, dus totdat er meer onderzoek is gedaan, is het een goed idee om voor het geval dat een back-up anticonceptie te gebruiken.

Wat betreft voedingsmiddelen die interageren met anticonceptie, ontdekte een recensie uit 2013 in de Canadian Medical Association Journal dat het eten van grapefruit of het drinken van grapefruitsap de hoeveelheid hormonen van uw anticonceptiepillen die in uw bloedbaan worden opgenomen, kan verhogen. Onderzoekers ontdekten dat ethinylestradiol - een synthetisch oestrogeen dat voorkomt in pillen zoals Yaz, Ortho Evra, Ocella en Vestura - wordt beïnvloed door een natuurlijke chemische stof in grapefruit, furanocoumarine genaamd. Het remt uw darmenzymen die verantwoordelijk zijn voor het deactiveren van medicijnen, zodat meer chemicaliën in uw systeem kunnen worden opgenomen. Het goede nieuws: grapefruit zal uw anticonceptie niet minder effectief maken. Maar u moet op uw hoede zijn voor deze interactie als u een reeds bestaande medische aandoening heeft die u vatbaarder maakt voor de bijwerkingen van anticonceptie, zoals hoge bloeddruk of problemen met de bloedsomloop, aldus de auteur van het onderzoek, David Bailey. Als u zich zorgen maakt over een mogelijke interactie, overleg dan met uw arts of apotheker over uw risico.

Zal ik aankomen door anticonceptie?
Het kan afhangen van uw recept. In 2011 analyseerden onderzoekers van de Cochran Database System Review 49 onderzoeken die verschillende anticonceptiemethoden vergeleken met placebo's en vonden geen bewijs dat hormonale anticonceptie gewichtstoename veroorzaakt.

Dat gezegd hebbende, ontdekte een studie uit 2009 in het American Journal of Obstetrics and Gynecology dat vrouwen die de Depo-Provera-injectie gebruikten gemiddeld 11 pond aankwamen en hun lichaamsvet met 3,4% verhoogden in drie jaar tijd, hoewel de onderzoekers niet zeker weten wat hebben dit effect veroorzaakt. Als u zich zorgen maakt over het aankomen van gewicht, overweeg dan om een ​​niet-hormonale anticonceptiemethode te gebruiken of praat met uw arts over uw beste opties.

Zal ik mijn zin in seks verliezen door anticonceptie?
Het is mogelijk. Zonder anticonceptie stijgen je oestrogeen- en testosteronniveaus halverwege de cyclus om je libido net op tijd voor de eisprong te verhogen, zegt Dweck. U kunt ook een toename van het verlangen opmerken vlak voor uw menstruatie, omdat de progesteronspiegel daalt. Maar het nemen van hormonale anticonceptiva stopt de eisprong, waardoor uw hormonen in de loop van de maand afvlakken. Bovendien verlaagt anticonceptie een bepaald eiwit in het bloed, waardoor de hoeveelheid lustproducerend testosteron in je systeem afneemt, zegt Dweck. In wezen dempt hormonale anticonceptie deze pieken van verlangen die u van nature tijdens uw cyclus krijgt.
In een recensie uit 2012, gepubliceerd in de Journal of Sexual Medicine, analyseerden onderzoekers echter 78 onderzoeken over hoe hormonale anticonceptie uw zin in seks beïnvloedt en vonden ze gemengde resultaten. Een klein percentage van de vrouwen die hormonale anticonceptiva gebruikten, waaronder de pil, Depo-Provera-injectie, Implanon-implantaat en Mirena-spiraaltje, had een afname van het libido. Tegelijkertijd had een klein percentage van de vrouwen een toegenomen verlangen, terwijl een meerderheid van de onderzochte vrouwen er helemaal geen last van had.

Als u denkt dat uw anticonceptie uw verlangen onderdrukt, is een niet-hormonale methode zoals het koperspiraaltje of een barrièremethode zoals condooms wellicht de beste keuze. Zelfs hormonale spiraaltjes zoals Mirena kunnen nuttig zijn, omdat wetenschappers niet zeker weten of deze methode de ovulatie daadwerkelijk stopt, zegt Dweck.

Anticonceptie wetten

Welke soorten anticonceptie vallen onder de Affordable Care Act zonder eigen bijdrage?
We hebben onlangs gesproken met Mayra E. Alvarez, directeur volksgezondheidsbeleid bij het Office of Health Reform van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services. Hier is wat ze te zeggen had over de opties die onder de ACA vallen: 'De ACA omvat eigenlijk alle door de FDA goedgekeurde anticonceptiemethoden. Wat we in de praktijk willen proberen, is ervoor zorgen dat vrouwen toegang hebben tot de diensten die bij haar passen, dus dit omvat barrièremethoden, hormonale methoden en geïmplanteerde apparaten. (Controleer de volledige lijst met door de FDA goedgekeurde methoden.) Het enige verduidelijkende dat u moet weten: verzekeraars zijn in staat redelijke medische managementtechnieken te gebruiken om hun kosten te beheersen. Ze kunnen dus een generiek medicijn dekken zonder kostendeling (dus u betaalt hier niets voor), maar brengen vervolgens kosten in rekening als de vrouw ervoor kiest om voor een merkmedicijn te gaan. Het enige geval waarin dat niet het geval is, is wanneer een arts een bepaalde merknaammethode voorschrijft op basis van de behoeften van de vrouw. '

Ik probeerde noodanticonceptie te krijgen, maar de apotheek wilde het me niet geven. Is dit illegaal? Wat zal ik doen?
Of het al dan niet illegaal is, hangt af van uw staat. Arizona, South Dakota en Idaho behoren tot de zes staten die om morele of religieuze redenen ronduit kunnen weigeren je script in te vullen. Acht staten, waaronder Californië, Illinois en New Jersey, vereisen dat apothekers of apotheken patiënten alle medicijnen verstrekken die ze zijn voorgeschreven. Zeven staten zoals New York, Texas en Oregon staan ​​weigeringen toe, maar apothekers moeten iemand anders vinden om het voor u in te vullen. (Lees meer over uw staatswetten).

Voordat u naar de apotheek gaat, belt u om er zeker van te zijn dat er een apotheker beschikbaar is - en bereid is - om u te helpen wanneer u aankomt. Als je nog steeds wordt afgewezen, ga dan onmiddellijk naar een andere apotheek of Planned Parenthood om het te halen, zegt Sharon Levin, directeur voor federaal en reproductief beleid bij het National Women's Law Center. Noodanticonceptie is het meest effectief naarmate u het gebruikt na onbeschermde seks, dus het is belangrijk om het zo snel mogelijk te krijgen.

Als u in een staat woont waar het weigeren van recepten is verboden, neem dan na het incident contact op met de manager van de apotheek en meld het probleem, zegt Levin. 'Als de manager niets doet, neem dan contact op met je plaatselijke vrouwenrechtenorganisatie en zoek uit bij wie je het incident moet melden', zegt ze. Als u echter in een staat woont die weigeringen toestaat of hoe dan ook geen wet heeft, stelt Levin voor om contact op te nemen met wetgevers, een klacht in te dienen bij uw nationale apotheekraad, uw verhaal aan de pers te vertellen, of als het een ketenapotheek is, controleer wat het beleid van het bedrijf is.