9 Mirena-bijwerkingen die u moet weten

Groen, Lijn, Lettertype, Illustratie, Getty-afbeeldingen

Je kent die laarzen waarvan je nooit wist dat je ze nodig had totdat je ze probeerde, en nu kun je niet meer zonder ze? Nou, de Mirenahet spiraaltjeis de anticonceptie-versie van zwarte enkellaarsjes - veelzijdig, duurzaam en met de toegevoegde bonus dat het zwangerschap voorkomt.

is in feite een 'zet het en vergeet het maar' anticonceptiemiddel. U hoeft niets te doen om het te onderhouden, u kunt het tot zeven jaar laten zitten en aangezien het 99 procent effectief is, is het betrouwbaarder dan de pil of condooms. Het inbrengen is ook vrij eenvoudig. Uw document kan het in hun kantoor doen en u zou binnen 15 minuten in en uit moeten zijn.

Er zijn twee hoofdtypen spiraaltjes, volgens Gepland ouderschap : het koperspiraaltje, dat koperionen gebruikt om bevruchting te voorkomen, en hormonale spiraaltjes, waaronder Mirena. Hoewel spiraaltjes een van de anticonceptiemethoden zijn die voor 100 procent onder de Affordable Care Act vallen, kunnen ze van tevoren behoorlijk duur zijn als u geen particuliere of openbare verzekering hebt. Planned Parenthood of andere lokale goedkope gezondheidscentra kunnen mogelijk ook spiraaltjes leveren tegen lagere kosten, afhankelijk van uw financiële situatie. Sommige openbare ziekenhuizen hebben ook subsidies voor spiraaltjes, waardoor patiënten deze gratis kunnen krijgen, zegt Meggie Smith, M.D., een ob-gyn en assistent-professor aan de University of Southern California Keck School of Medicine.

'Je kunt ook contact opnemen met lokale onderzoeksinstellingen in jouw omgeving om te zien of ze proeven doen met nieuwe spiraaltjes', zegt Smith. 'Grote academische instellingen en / of grote openbare ziekenhuizen die gezinsplanningswerk doen en onderzoek doen, bevinden zich waarschijnlijk in gebieden waar er meer toegang is tot zorg voor gezinsplanningsdiensten.'

Mirena werktdoor langzaam progestageen, een synthetische vorm van het hormoon progesteron, in uw baarmoeder af te geven. Het progestageen verdikt je vaginale slijm, verdunt je baarmoederslijmvlies en kan voorkomen dat je eierstokken een ei vrijgeven, wat allemaal voorkomt dat malafide sperma een baby in je maakt, legt uit Sherry Ross , M.D., een ob-gyn, gezondheidsdeskundige voor vrouwen en auteur van She-ology

Overweegt u de Mirena te kopen? Er zijn weinig Mirena-bijwerkingen - goede en slechte - die u eerst moet kennen, die mogelijk pas verdwijnen als uw lichaam zich eraan heeft aangepast. Sommige bijwerkingen (meestal onregelmatige bloeding en spotting) kunnen bij de meeste vrouwen die een Mirena krijgen drie tot zes maanden aanhouden, zegt Smith. Bovendien kun je nog steeds ovuleren met de Mirena, maar het kan voorkomen dat sommige mensen ovuleren. Omdat u nog steeds kunt ovuleren, kunt u nog steeds symptomen hebben die verband houden met ovulatie en / of verschillende fasen van de menstruatiecyclus (d.w.z. PMS).

'Krampen zouden in de weken tot maanden na het inbrengen moeten verdwijnen', legt Smith uit. 'Als u zes maanden na het inbrengen nog steeds een soort van bijwerking heeft (bekkenpijn, frequente krampen), neem ik contact op met uw arts.'

'Welke bijwerkingen je ervaart, hangt er echt van af hoe gevoelig je bent voor door de mens gemaakte of synthetische progesteronhormonen en dat zal van vrouw tot vrouw verschillen', voegt Ross toe. Hier waar u op moet letten:

1 Misschien krijg je je menstruatie niet meer. langere of kortere periode Getty-afbeeldingen

In de meeste gevallen wordt uw menstruatie aanzienlijk lichter en korter; voor 20 procent van de vrouwen zal het allemaal samen verdwijnen. 'De Mirena is ontworpen om je een lichtere of niet-bestaande menstruatie te geven, wat voor veel vrouwen een welkome bijwerking is', zegt Dr. Ross. In feite gebruiken artsen de Mirena vaak om vrouwen te behandelen met onregelmatige en zware menstruaties of aandoeningen zoalsendometriose, zij voegt toe.

twee Je menstruatie kan langer worden. langere periode Getty-afbeeldingen

Een klein percentage van de vrouwen die de Mirena gebruiken, heeft aanhoudende onregelmatige bloedingen of spotting, zegt Dr. Ross. Het is normaal om in de week na het inbrengen wat bloedingen en krampen te hebben en tot drie maanden daarna spotting als uw lichaam zich aanpast aan het hormoon, maar als de bloeding langer dan drie tot zes maanden duurt, moet u uw arts raadplegen en overleggen. om het te verwijderen, zegt ze.

3 U kunt last hebben van misselijkheid. misselijkheid Getty-afbeeldingen

Misselijkheid of maagklachten zijn een veel voorkomende bijwerking van alle soortenhormonale anticonceptie, inclusief Mirena. Een spiraaltje zoals Mirena is echter de beste van de hormonale opties voor vrouwen met gevoelige buik. Vanwege zijn locatie in de baarmoederhals, omzeilt het de maag helemaal, in tegenstelling tot een pil die je moet slikken of een injectie die door je bloedstroom gaat, zegt dr. Ross.

4 U kunt cysten op uw eierstokken krijgen. je moet liefde tonen aan je lichaam PeopleImagesGetty-afbeeldingen

De Mirena zorgt ervoor dat ongeveer 12 procent van de vrouwen een of meer groeit ovariële cysten , soms vergrote follikels genoemd. Deze cysten verdwijnen normaal gesproken vanzelf, en u zult waarschijnlijk niet eens weten dat ze er zijn. Maar in zeldzame gevallen kunnen ze pijn veroorzaken of een operatie vereisen. Als u scherpe pijnen voelt die langer dan een paar uur duren of als u de pijn aan weerszijden van uw buik vergroot, bel dan uw arts, zegt dr.Ross.

5 De Mirena kan eruit vallen (in zeldzame situaties!). Koperen spiraaltje anticonceptie pictogram bortoniaGetty-afbeeldingen

Dit kan te wijten zijn aan een onjuiste plaatsing van de Mirena, zwangerschap of iets (zoals een menstruatiecup) dat deze per ongeluk losmaakt, volgens de ​'Symptomen van gedeeltelijke of volledige uitzetting zijn onder meer bloeding, pijn en een toename van de menstruatie', schrijven ze.

Kanttekening: het is ook mogelijk dat de Mirena 'migreert' naar plaatsen waar het niet hoort of ingebed raakt in de baarmoeder of andere weefsels. 'Als dit gebeurt, mag Mirena worden vervangen binnen zeven dagen na een menstruatie nadat een zwangerschap is uitgesloten. Als u denkt dat Mirena uit de kast is gekomen, gebruik dan een back-upvorm van anticonceptie, zoals condooms en zaaddodend middel, en bel uw zorgverlener ', zegt de Mirena-website.

6 U kunt stemmingswisselingen ervaren. droevige gezichten op plaknotities met een gelukkige mikroman6Getty-afbeeldingen

Knoei met je hormonen, en je hebt het potentieel om met je humeur te knoeien, zegt Dr. Ross. Hoe de Mirena uw stemming precies verandert, en hoe intens u de verandering voelt, hangt af van uw unieke lichaamschemie.

Sommige vrouwen melden zich gelijkmatiger en stabieler te voelen, terwijl anderen een toename meldendepressie en angst, ze zegt. Als u niet zeker weet hoe u hierdoor wordt beïnvloed, is het de moeite waard om na het inbrengen zorgvuldige aantekeningen te maken om uw stemming bij te houden. Praat met uw arts als u denkt dat het uw geestelijke gezondheid schaadt, zegt ze.

7 U loopt een verhoogd risico op infectie. verhoogd risico op infectie Getty-afbeeldingen

Alle spiraaltjes, inclusief de Mirena, verhogen uw risico op bacteriële vaginose, een infectie die wordt gekenmerkt door een 'visachtige' of slechte geur, zegt Richard K. Krauss , M.D., voorzitter van de afdeling gynaecologie bij Aria Health ​U kunt ook verkleurde afscheiding en bekkenpijn hebben. Deze symptomen rechtvaardigen dat u zo snel mogelijk naar uw document moet bellen voordat de infectie zich verspreidt. De infectie kan worden behandeld met een antibioticakuur.

8 U kunt een opgeblazen gevoel krijgen. rode ballon vallen op een speldnaald op roze achtergrondgevaar of beschermingsconcept Lazy_BearGetty-afbeeldingen

Hoewel het niet wordt vermeld op de officiële bijwerkingen, is een opgeblazen gevoel in de onderbuik een relatief veel voorkomende klacht die Dr. Ross hoort. Dit kan komen door de natuurlijke spierontspannende eigenschappen van progesteron, waardoor uw darmen een beetje langzamer worden. Op zich is dit niet veel om je zorgen over te maken. Maar als je er veel pijn mee ervaart of ernstige obstipatie, bel dan je dokter, voegt ze eraan toe.

9 U kunt krampen krijgen. krampen Getty-afbeeldingen

Een van de meest gemelde bijwerkingen van de Mirena zijn hevige krampen, vooral in de maand na het inbrengen. Deze zouden echter aanzienlijk moeten verminderen naarmate uw lichaam zich aanpast, zegt Krauss. In feite kan de Mirena na verloop van tijd zelfs de pijn en krampen verminderen die je vroeger ervoer tijdens je menstruatie, voegt hij eraan toe. Als de uwe erger wordt of langer dan een maand aanhoudt, is het tijd om bij uw arts in te checken om er zeker van te zijn dat deze niet is verplaatst of verplaatst.