8 Tekenen dat je volledig scheidt van een narcist

Gezicht, haar, schouder, huid, hoofd, arm, kin, nek, wang, gewricht, Getty-afbeeldingen

Je toekomstige ex slingert je links en rechts beledigingen toe en weigert de schuld op zich te nemen voor je aanstaande splitsing. In de naam dat je je vijand kent, vraag je je misschien af: scheid je van een narcist - of gewoon een eersteklas a-hole?

Narcisme: opgeblazen gevoel van eigendunk, grootse overtuigingen en gedragingen en gebrek aan empathie.

Oké, eerste dingen eerst: echt narcisme is 'een stoornis die gecentraliseerd is rond iemands opgeblazen gevoel van eigendunk, grootse overtuigingen en gedragingen en een ernstig onderontwikkeld of volledig gebrek aan empathie', zegt Gin Love Thomson , Ph.D., een psychotherapeut en zelfhulpmemoirist.Narcistische persoonlijkheidsstoornis is een feitelijke persoonlijkheidsstoornis die een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan diagnosticeren met behulp van criteria uit de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM V) van de American Psychiatric Association, zegt Thomson.

Dus ja, het is niet precies hetzelfde als een in zichzelf gekeerde eikel zijn.

Dus hoe weet je of je van een narcist scheidt? Deze tekens kunnen u een aanwijzing geven in:

1. Ze nemen alles persoonlijk op.

'Narcisten zijn erg gevoelig - ze personaliseren alles', zegt Brandy Engler , Psy.D., een klinisch psycholoog in Los Angeles.

Verwant verhaal

Als je bijvoorbeeld geen zin hebt in seks omdat je uitgeput bent aan het einde van een lange werkdag, zal een narcist het waarschijnlijk over zichzelf redden, door te zeggen dat je niet van hem houdt of je niet tot hem aangetrokken voelt. hem. 'Ze zijn niet in staat om bij het verhaal te blijven dat het probleem wordt veroorzaakt door een externe factor', legt Engler uit.

2. Ze houden vol dat je gek bent.

Narcisten zijn berucht omdat ze geen verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag - en de schuld op de mensen om hen heen leggen. Ze zullen je vaak het gevoel geven 'alsof jij degene bent met het probleem door elk verantwoordelijkheidsgevoel af te wenden terwijl je wordt overspoeld met harde en vaak gefabriceerde kritiek', zegt Thompson.

Een afsplitsing van een narcist zal vaak een 'ik'-verhaal aannemen in tegenstelling tot een' wij'-verhaal, voegt Engler eraan toe. Zoals in 'Ik ben het slachtoffer', in plaats van 'we hebben allebei bijgedragen aan het uiteenvallen'.

3. Ze geloven niet dat ze aan zichzelf moeten werken.

Voor de meeste mensen is een belangrijke gebeurtenis in het leven, zoals een scheiding, een moment van zelfreflectie. Hoe onrecht je ook voelt, een gezond persoon zal nog steeds de rol onderzoeken die hij of zij heeft gespeeld.

Verwant verhaal

Maar narcisten kunnen geen constructieve feedback aannemen, zegt Engler. “Ze zijn het meest bezorgd om gelijk te hebben of om te laten zien dat ze een ideale partner zijn. Ze staan ​​niet open om te luisteren naar hoe ze daadwerkelijk overkomen op anderen of openstaan ​​voor verandering ”, zegt ze. 'Ze zullen hun gebreken niet bezitten en proberen te groeien.'

4. Ze waren dominant tijdens uw relatie.

In een relatie voelt de narcist vaak de behoefte om de controle te hebben over de belangrijke beslissingen, omdat ze zich over het algemeen superieur voelen ten opzichte van hun partner, 'zegt Franklin Porter , Ph.D., een psychotherapeut in New York.

Narcisten zijn geneigd te geloven dat hun manier niet alleen de beste manier is, maar de enige manier, legt hij uit. Die egocentrische mentaliteit strekt zich vaak uit tot seks. 'Ze gaan waarschijnlijk helemaal over hun eigen plezier, met weinig aandacht voor dat van hun partner', zegt Porter.

5. Ze halen gemeen uit.

Tuurlijk, tijdens een scheiding zou je dingen kunnen zeggen waarvan je zou willen dat je ze terug zou nemen. Maar narcisten hebben de neiging om dit tot het uiterste te gaan. 'Er is een fenomeen dat‘ narcistische woede ’wordt genoemd,' zegt Thompson. 'Onverwachte en plotselinge woede wordt geuit door een narcist wanneer hun zelf toegeschreven gevoel van grandioze waarde wordt bedreigd.'

Verwant verhaal

Dit kan vooral zorgwekkend zijn als misbruik een probleem is geweest in de relatie, voegt ze eraan toe. 'Hun manipulatiemethoden schieten tekort en dit creëert onbekend terrein dat kan leiden tot overdreven afleveringen van uithalen en aandachtzoekend gedrag', legt Thompson uit.

6. Ze zijn ijskoud.

Aan de andere kant kan een narcist tijdens een scheiding abnormaal koud en ongevoelig overkomen. 'Als de relatie ten einde loopt en de narcist het heeft beëindigd, kunnen ze zich op hun gemak voelen', zegt Engler. Als de relatie haar en haar grandioze gevoel van eigenwaarde niet langer dient, kan het lijken alsof ze je splitsing niet kunnen schelen, want eerlijk gezegd doen ze dat niet, legt Engler uit.

7. Ze zijn niet bereid om mee te werken.

Ook al betekent een scheiding bijna het einde van uw partnerschap, u moet uiteindelijk samenwerken om het voor elkaar te krijgen. Als je partner agressief niet meewerkt tijdens de scheiding, kan dat een aanwijzing zijn voor narcisme.

'In het geval van een scheiding, zal de narcist waarschijnlijk niet meewerken, zo niet strijdlustig', zegt Porter. 'Ze kunnen zelfs agressief zijn in hun verlangen om hun partner te 'vernietigen' in een echtscheidingsprocedure.'

Verwacht niet veel compromissen, zegt hij. 'Narcisten zullen proberen de procedure agressief of passief-agressief te beheersen door te vertragen of niet te reageren.'

8. Ze koesteren voor altijd een wrok.

Zelfs nadat de scheidingspapieren zijn ondertekend, hebben narcisten de neiging om langer wrok te koesteren dan de gemiddelde persoon, zegt Thompson. Als je te maken hebt met een narcist, draait het allemaal om hen

Verwant verhaal

Dus als je ex welsprekend is tegen al je vrienden over hoe hij het slachtoffer is maanden na je splitsing, kan dat een teken zijn. 'Ze kunnen letterlijk uren over zichzelf praten met degenen die willen luisteren', zegt Thompson. 'Een narcist zal vaak negatief over anderen spreken om een ​​gevoel van superioriteit te creëren.'

Denk je dat je ex bij je past? Voel je niet slecht. 'Narcisten zijn experts in charme', zegt Thompson. 'Pas nadat je verslaafd bent, wordt het duidelijk.'