8 SOA-symptomen die u nooit wilt negeren

vrouw in bed Getty-afbeeldingen

Eerlijk gezegd is de wereld soms gewoon waardeloos. Voorbeeld: vrouwen hebben veel meer kans op langdurige, ernstige gevolgen dan mannenseksueel overdraagbare aandoeningen(SOA's), volgens de centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC).

Volgens de CDC veroorzaken onbehandelde SOA's elk jaar onvruchtbaarheid bij ten minste 24.000 vrouwen in de VS. En vrouwen hebben minder kans dan mannen om symptomen van veel voorkomende SOA's te hebben, zoals chlamydia en gonorroe , wat betekent dat het moeilijker is om een ​​daadwerkelijke diagnose te stellen. Justitie, waar ben je?

'Een tijdje was er een grote duw - voordat je een nieuwe relatie begon, zou je je moeten laten testen en je resultaten moeten doornemen, en er is een verschuiving opgetreden weg van die hypervigilantie', zegt Jennifer Berman, MD, een co-host Aan De doktoren ​'We moeten een beetje terugzwaaien, ergens in het midden.'Screeningsaanbevelingen variëren, maar vrouwen onder de 25 - en degenen die ouder zijn maar risicofactoren hebben zoals nieuwe of meerdere partners - moeten jaarlijks worden gescreend op chlamydia en gonorroe, en alle zwangere vrouwen worden gescreend opsyfilis​

Als je de diagnose krijgt, is het goede nieuws dat het opsporen van SOA's het moeilijkste deel is; de meeste zijn volledig behandelbaar. Houd deze acht veel voorkomende symptomen van SOA's bij vrouwen in de gaten:

1 Raar voor jou ontslag ontslag Getty-afbeeldingen

Je weet wat je norm is, en als het plotseling ver weg is, probeert je lichaam je iets te vertellen. 'Elke verandering in je normalevaginale afscheidingis een teken van infectie - of het nu de hoeveelheid is, of een verandering in kleur of consistentie '', zegt Berman. 'Hetzelfde als er een vieze geur is die visachtig van geur is, of soms bijna metaalachtig.'

twee Pijnlijke plas pijnlijk urineren Getty-afbeeldingen

Laten we eerlijk zijn: plassen is het soort basale, saaie ding dat we allemaal moeten doen - veel. (Wat, je plast niet 100 keer per dag?) Als het minder saai wordt omdat het nu allemaal ouch, dat brandt, sta dan weer op en ga naar de dokter. Okeoma Mmeje, MD, een ob-gyn bij University of Michigan Von Voigtlander Women’s Hospital, legt uit dat pijnlijke plas wordt veroorzaakt door een ontsteking in uw genitale gebied en urinewegen, wat het gevolg kan zijn van een SOA of een ander soort infectie.

3 Je vrouwtjes jeuken vaginale jeuk Getty-afbeeldingen

Geef het gewoon toe: dat kan niet. Hou op. Krabben. 'Het is een ander symptoom dat er iets niet klopt', zegt Elizabeth Torrone, Ph.D., een teamleider in de CDC-afdeling SOA-preventie. Het zou kunnentrichomoniasis, bijvoorbeeld een veel voorkomende SOA waarvan bekend is dat het de vagina jeukt.

4 Icky zweren zweren Getty-afbeeldingen

Direct nadat vrouwen besmet zijn geraakt met syfilis, ontwikkelen ze stevige, ronde zweren - meestal pijnloos, pfff. Deze verschijnen op de exacte plek van de infectie, dus dat kan de vagina, mond of anus zijn, zegt Torrone. 'En na een paar weken verdwijnt het, zelfs zonder behandeling', zegt Torrone. 'De infectie zit nog steeds in het lichaam van de vrouw, maar gaat verder naar de tweede fase.'

5 Een ruwe, rode uitslag rode syphillis uitslag op handen Getty-afbeeldingen

Dus over die tweede fase. Vrouwen met syfilis zullen huiduitslag krijgen, zegt Torrone - soms op de handpalm, de voetzolen of de romp. Syfilis kan langdurige schade aanrichten, zoals cardiovasculaire en neurologische problemen, zegt Torrone, dus als je achterdochtig bent, ga dan naar de dokter.

6 Pijn tijdens seks pijn tijdens seks Getty-afbeeldingen

Dus misschien is niet alle seks goede seks, maar het mag zeker niet pijnlijk zijn. Soms merken vrouwen met een SOA een licht ongemak voor een scherpe, stekende pijn terwijl ze bezig zijn, zegt Jennifer Wider, MD, die in New York is gevestigd. Dit komt doordat de weefsels van de vagina en baarmoederhals ontstoken zijn, waardoor ze extra gevoelig worden.

7 Je bekken doet natuurlijk pijn bekkenpijn Getty-afbeeldingen

'Sommige vrouwen hebben misschien een doffe, pijnlijke bekkenpijn die duidelijk verschilt vanpremenstruele symptomenof krampen, ”zegt Mmeje. Dit wordt cervicitis genoemd en het betekent dat uw baarmoederhals ontstoken is. Als het niet weggaat met ibuprofen of Tylenol, laat u dan nakijken.

8 Tussen periodes door zoeken spotten tussen periodes Getty-afbeeldingen

Een aantal SOA's veroorzaakt bloedingen tussen menstruaties, zegt Mmeje - omdat de baarmoederhals ontstoken is door de infectie. Het is iets dat u altijd uw huisarts of gynaecoloog moet raadplegen om erachter te komen of u een SOA zoals chlamydia of gonorroe heeft, of dat er iets anders aan de hand is.