8 signalen dat u zich zorgen maakt over uw leven

Buik Van Vrouwenhanden Op Lijst Sharon Pruitt / EyeEmGetty-afbeeldingen

ik heb gegeneraliseerde angststoornis (GAD).

Als ik het aan mensen uitleg, zeggen ze vaak iets als: 'Nou ja, ik voel me soms ook angstig' - wat me eerlijk gezegd zegt dat ze het niet echt snappen.

Af en toe angstig voelen en angst hebben zijn twee heel verschillende dingen - de eerste vormt normale dagelijkse zorgen, terwijl de laatste begint met een gedachte of gevoel waarop je gefixeerd raakt, waardoor je door een konijnenhol van angst wordt geleid, soms gepaard gaand met legitieme fysieke symptomen (zoals een hartkloppingen en overvloedig zweten).'Angst is een normaal onderdeel van het leven', zegt Crystal I. Lee, Psy.D., eigenaar van LA Concierge Psychologist. 'Wanneer uw angst zich echter lijkt uit te strekken tot alle aspecten van uw leven, niet alleen een huidige angstwekkende situatie, kunt u een angststoornis

Angststoornissen treffen meer dan 25 miljoen Amerikanen, volgens de American Psychiatric Association.

Natuurlijk is mijn angststoornis, GAD, niet de enige angststoornis die er is - andere angststoornissen zijn onder meer paniekstoornis (een plotselinge en intense angst die binnen enkele minuten opkomt en weer weggaat, oftewel een paniekaanval) en aan fobie gerelateerde stoornissen ( een intense angst voor een specifiek ding, zoals spinnen of gesloten ruimtes), volgens de Nationaal instituut voor geestelijke gezondheid

Maar alle angststoornissen hebben een rode draad: die angst is constant en interfereert met uw dagelijks leven - en het heeft behandeling nodig. Hier leest u hoe u weet of uw angstgevoelens precies dat zijn - of dat u te maken heeft met een echte angststoornis.

1. Je angstige gedachten gaan niet weg.

Als je een angststoornis hebt, heb je de neiging extreem angstig te worden in situaties waarin je vrienden of familie misschien maar een beetje angstig worden, zegt Lee. Zoals bijvoorbeeld tijdens een jaarlijkse familiebijeenkomst.

'Je angstgevoelens hebben ook de neiging om langdurig of aanhoudend te zijn; het lijkt nooit te verdwijnen ', zegt ze. 'Toen onze ongerustheid begint invloed te hebben op je dagelijkse leven en je vermogen om een ​​bevredigend leven te leiden '', zegt ze.

2. Uw angst gaat gepaard met andere symptomen.

GAD kan zich ook manifesteren als fysieke aandoeningen, waaronder onder andere spierpijn, rusteloosheid en vermoeidheid, zegt L.A. Barlow, Psy.D., van Barlow Professional Services PC.

En wees niet verbaasd als u ook gastro-intestinale problemen ervaart, zegt Barlow. Angststoornissen kunnen leiden tot gastro-intestinale klachten, waaronder diarree, krampen en brandend maagzuur, omdat je lichaam altijd in een verhoogde staat van angst verkeert (er is een reden waarom sommige mensen zich lichamelijk ziek voelen door zenuwen - de darm-geest-verbinding is erg sterk, zegt Barlow).

3. Je kunt niet focussen.

Het is niet ongebruikelijk dat mensen met GAD ten onrechte worden gezien als zijndeaandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), Zegt Lee.

Dat komt omdat mensen met angststoornissen het vaak moeilijk hebben om zich te concentreren. 'Je zit constant in je hoofd en wordt afgeleid door alle obsessies en negativiteit die daar binnen rammelt', zegt ze. 'Voor een buitenstaander lijkt het alsof je ADHD hebt.'

4. Je maakt je eigenlijk zorgen over je zorgen.

Ja, veel angststoornissen worden veroorzaakt door specifieke zorgen: GAS kan je bijvoorbeeld zorgen maken over het onbekende, zoals wat je toekomst in petto heeft; terwijl een fobie je misschien bang maakt voor het onmiddellijke, zoals een spin die voor je naar beneden valt.

Verwant verhaal

Maar angststoornissen kunnen je ook angstig maken over angst hebben, zegt Lee. Het klinkt vermoeiend, maar voor mensen met angststoornissen kan piekeren cyclisch worden en tot nog meer zorgen leiden.

5. Je bent altijd bang om de 'verkeerde' beslissing te nemen.

Als je te maken hebt met een angststoornis, zegt Lee dat je besluitvormingsvaardigheden zo goed als geschoten worden.

Angststoornissen 'maken je besluiteloos omdat je bang bent om de verkeerde keuze te maken', zegt ze. 'Je vervalt in een eindeloze put van zorgen terwijl je nadenkt over alle eindeloze mogelijkheden en resultaten van je beslissingen - en die zorgen kunnen verlammend werken.'

6. U wilt alle dingen vermijden.

Het is niet ongebruikelijk voor een persoon met een angststoornissituaties vermijden- ongeacht het belang - om buitensporige gevoelens van angst te onderdrukken, zegt Barlow.

Maar Lee wijst erop dat die vermijding in feite ook leidt tot angststoornissen. 'De opluchting die je voelt als je ontsnapt uit angstaanjagende situaties, versterkt de angst', zegt ze. 'In plaats daarvan moet je leren om angst te accepteren en ermee om te gaan, wat de kracht ervan wegneemt.'

7. U vindt het onmogelijk om te snoozen.

Angst heeft een manier om je gedachten mee te nemen tijdens een rit die je verlaatniet in staat om een ​​oogje dicht te doen​(Op het hoogtepunt van mijn GAD zou ik midden in de nacht een paar uur wakker zijn.) Volgens de Angst- en depressievereniging van Amerika (ADAA) is een zekere mate van slaapverstoring aanwezig bij bijna alle psychiatrische stoornissen, inclusief angststoornissen.

8. Je ziet het glas altijd als half leeg.

Het is niet ongebruikelijk voor angststoornissenontdoen je van elk optimismeof hoop voor de toekomst, zegt Lee. 'Als gevolg hiervan, als je nadenkt over de verschillende uitkomsten van je beslissingen, leiden ze vaak tot één conclusie: het zal zuigen', zegt ze. 'De toekomst ziet er somber en hopeloos uit. Je voelt je niet meer onder controle. '

Dus wat doe je als je denkt dat je een angststoornis hebt?

Als uw symptomen veel van de bovenstaande vakjes hebben aangevinkt, is de kans groot dat u te maken heeft met een angststoornis. Maar voordat je aannames doet, zegt Barlow dat het belangrijk is om er eerst voor te zorgen dat je andere mogelijkheden uitsluit, aangezien angstsymptomen (zoals vermoeidheid of maagklachten) andere gezondheidsproblemen kunnen nabootsen.

Als je eenmaal een diagnose hebt: 'Het nuttigste dat je kunt doen als je met angst worstelt, is professionele hulp inroepen', zegt Lee, eraan toevoegend dat slaap, gezond eten en actief blijven de symptomen van angst kan verlichten. Behandeling voor angststoornissen kan ook cognitieve gedragstherapie (CGT), copingvaardigheden en mogelijk zelfs medicatie omvatten.

Verwant verhaal

Er zijn twee hoofdcategorieën medicijnen die worden gebruikt om angst te behandelen: antidepressiva en medicijnen tegen angst, zegt Lee. Antidepressiva worden gezien als langdurige behandelingen voor angst, terwijl anti-angstmedicijnen een kortetermijnmanier zijn om fysieke symptomen zoals spierspanning of beven te verlichten.

Ja, angst is een geestelijke gezondheidstoestand die behoorlijk slopend kan zijn, maar 'met de juiste tussenkomst kan een individu een zeer bevredigend leven leiden', zegt Lee.