7 Symptomen van bloedstolsels die u nooit mag negeren

Rood, Close-up, Bestek, Water, Tafelgerei, Vork, Macrofotografie, Fotografie, Stillevenfotografie, Lepel, Getty-afbeeldingen

U kent het verhaal: als u de pil gebruikt, loopt u een hoger risico op bloedstolsels. Als u langer dan vier uur vliegt, loopt u een groter risico op bloedstolsels. Als u überhaupt rookt, loopt u een hoger risico op bloedstolsels.

Maar eh, wat zijn bloedstolsels - en wat zijn de symptomen van bloedstolsels waar je op moet letten?

Kortom, bloedstolsels treden op wanneer het bloed dikker wordt en halfvaste klonten vormt. Meestal zijn stolsels onschadelijk en treden ze eenvoudig op om te voorkomen dat het lichaam te veel bloedt (zoals wanneer u een snee krijgt). Wanneer zich echter bloedstolsels vormen in bepaalde delen van uw lichaam, zoals uw hart of lunges, kunnen ze ernstige problemen veroorzaken.Verwant verhaal

Wanneer zich een stolsel vormt in een ader, staat dit bekend als diepe veneuze trombose (DVT). Gewoonlijk verschijnt DVT in de benen, maar kan het in de armen verschijnen na een ernstige verwonding aan het bovenlichaam, volgens de National Institutes of Health

Deze DVT-stolsels lossen vaak vanzelf op, maar kunnen levensbedreigend zijn als ze ergens anders in uw lichaam terechtkomen - zoals naar de longen (ook wel een longembolie genoemd) of naar het hart waar het een beroerte of een hartaanval kan veroorzaken.

Maar hier is het ding: bloedstolsels worden niet altijd gemakkelijk opgemerkt - ze kunnen aanvoelen als een klein ongemak in uw arm of been, als er al iets is, zegt Patricia Vassallo, M.D. , een assistent-professor cardiologie aan de Northwestern University. Houd deze algemene symptomen van bloedstolsels in gedachten - en als u denkt dat u er een zou kunnen hebben, ga dan zo snel mogelijk naar de eerste hulp.

Lijn, lettertype, illustraties, symbool, lijntekeningen,

1. U heeft zwelling in een arm of been.

DVT zorgt ervoor dat het ene been er puffer uitziet dan het andere, meestal onder de knie. 'Dat komt omdat wanneer er zich een stolsel vormt in je ader, het bloed niet terug kan naar je hart, en de druk zorgt ervoor dat vloeistof zich verspreidt naar het weefsel in je been', legt Vassallo uit.

Uw been zal waarschijnlijk merkbaar groter zijn, maar als u het niet zeker weet, haalt u het meetlint eruit. Volgens Vassallo zal een been met een stolsel eigenlijk groter meten.

2. Uw been of arm is rood en voelt warm aan.

Verminderde bloedstroom van een ledemaat terug naar het hart verhoogt de druk in een ader, waardoor vloeistoffen in uw andere weefsels worden geduwd en ontstekingen, warmte en roodheid worden veroorzaakt, zegt Vassallo.

Uw hele been lijkt meestal rood, hoewel de verkleuring er fragmentarisch uitziet, maar onthoud: 'u kunt een stolsel krijgen zonder roodheid of zwelling', zegt Vassallo.

Zeer fijne tekeningen, Cirkel, Lijn, Symbool, Lettertype, Nummer, Kleurboek,

3. Je hart klopt en je bent kortademig.

Een hartkloppend hart is het meest voorkomende - en soms het enige - symptoom van een longembolie (PE) wanneer het stolsel naar uw longen is gereisd. 'Het voelt alsof je hebt gesport terwijl je dat niet hebt gedaan', zegt Vassallo.

Om het stolsel dat uw longen verstopt te compenseren, gaat uw hart sneller kloppen om meer zuurstof naar uw lichaam te pompen. Wanneer uw arts het controleert, zal uw hartslag hoger zijn dan 100 slagen per minuut wanneer deze normaal in het bereik van 60 tot 100 slagen per minuut ligt, zegt Vassallo.

4. U heeft pijn in een van uw benen of armen.

Een ongemakkelijke druk in uw been is een ander veel voorkomend symptoom van bloedstolsels, veroorzaakt door een ontsteking. Het is meestal niet ernstig, maar het zal pijnlijk aanvoelen, alsof er iets niet klopt, vooral als je loopt, zegt Vassallo.

Meestal wordt de pijn erger met de tijd (tenzij het stolsel natuurlijk vanzelf oplost). 'Wat begint als een beetje kramp en pijn, kan kloppend worden omdat het stolsel groter wordt', voegt ze eraan toe.

5. Je hebt het gevoel dat je een paniekaanval krijgt.

Het is niet ongebruikelijk dat u zich super angstig voelt als u een PE heeft. Naast duizeligheid en duizeligheid, 'is het vaak een gevoel van naderend onheil, alsof je dood gaat', zegt Vassallo.

Dat kan erg lijken op een paniekaanval - wat eigenlijk een veel voorkomende verkeerde diagnose is bij vrouwen onder de 40 jaar. Leg eventuele andere symptomen die u ervaart en uw risicofactoren aan uw arts uit.

Hart, Rood, Liefde, Orgel, Glinsterende clip art, Roze, Zeer fijne tekeningen, Cirkel, Lijn, Menselijk lichaam,

6. U heeft een scherpe pijn in uw borst

In sommige gevallen van PE, kunt u pijn op de borst voelen die scherp en plotseling is en meer pijn doet als u diep ademhaalt of hoest, zegt Vassallo.

Belangrijk om op te merken: dit gevoel is anders dan pijn op de borst veroorzaakt door een hartaanval, wat meer een doffe pijn of druk is, zoals een olifant op je borst zit.

7. Je hoest bloed op.

Een stolsel kan leiden tot ontsteking en vochtophoping in uw longen, waardoor u bloed ophoest. 'Dat gebeurt ook bij longontsteking, maar het komt meestal door een ontsteking door PE', zegt Vassallo.

Illustraties door Amanda Becker