6 Wellbutrin-bijwerkingen die u niet wilt negeren

Wellbutrin bijwerkingen Getty-afbeeldingen

Het lijkt misschien oneerlijk dat het medicijn dat u gebruikt om uw depressie te verlichten, u nu slapeloosheid bezorgt. Maar dat is slechts één veel voorkomende bijwerking van Wellbutrin die van invloed kan zijn op mensen die dit medicijn gebruiken.

Terwijl Wellbutrin (en antidepressiva in het algemeen) dat wel doen veel van het goede, is het ook altijd slim om je bewust te zijn van de nadelen.

Wat is Wellbutrin?

Wellbutrin, ook bekend als bupropion, is 'een steunpilaar voor depressieve stoornissen', samen met seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), zegt Marra Ackerman, MD, klinisch assistent-professor in de psychiatrie aan de NYU Langone Health.In tegenstelling tot andere antidepressiva, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's), waaronder ZoloftProzac , en Lexapro , Wellbutrin is in zijn eigen klasse. Het is een norepinefrine-dopamineheropnameremmer (NDRI). 'Het heeft eigenlijk geen invloed op het serotoninesysteem. Het beïnvloedt noradrenaline- en dopamine-neurotransmitters in de hersenen ”, zegt Ackerman, en legt uit dat dopamine helpt bij het beheersen van de belonings- en pleziercentra van de hersenen.

Verwant verhaal

Artsen schrijven het ook voor om rokers van nicotine af te helpen, zegt Ackerman. 'Het mechanisme van hoe het de hunkering naar nicotine beïnvloedt, is niet helemaal duidelijk', zegt Ackerman. 'Maar het vermindert de onbedwingbare trek bij patiënten en je kunt mensen zien die helemaal kunnen stoppen.'

Maar zoals bij de meeste medicijnen, zijn er een paar Wellbutrin-bijwerkingen die u zeker niet mag negeren.

1. Je voelt je angstiger dan normaal.

ik ben een maand op wellbutrin geweest en ik viel af of de angst gaf me buikspieren

- lieve homie voor altijd (@frasierseinfeld) 29 september 2015

Artsen kunnen Wellbutrin kiezen voor patiënten bij wie de depressiesymptomen 'melancholischer' of 'trager' zijn, zegt Ackerman, omdat het patiënten een energieboost kan geven. 'Het kan zijn als een extra kopje koffie', zegt ze.

Sommige vrouwen vinden het echter mogelijk dat ze te veel worden aangewakkerd, waardoor de angst toeneemt. Als dat gebeurt, overleg dan meteen met uw arts over het proberen van een nieuw medicijn, adviseert Ackerman.

2. Je hart gaat een mijl per minuut.

Sommige mensen kunnen hartkloppingen krijgen, genaamd tachycardie (meer dan 100 slagen per minuut), terwijl op Wellbutrin, zegt Ackerman. Als dit gebeurt, vertel dit dan zo snel mogelijk aan uw arts. Ze zullen waarschijnlijk een elektrocardiogram (ECG of ECG) bestellen, een test die de elektrische activiteit van uw hartslag meet om te controleren op onderliggende hartproblemen, zegt Ackerman.

3. Je kunt gewoon niet in slaap vallen.

Wanneer u Wellbutrin aan de mix toevoegt pic.twitter.com/HgpecSUWBQ

- c a i t l i n (@hello__caitlin) 26 november 2017

Het komt vrij vaak voor dat Wellbutrin-gebruikers last hebben van slapeloosheid, oftewel moeilijk in slaap vallen of in slaap blijven, maar houd het in de gaten om er zeker van te zijn dat het uw dagelijkse activiteiten niet verstoort. 'Als iemand echt problemen heeft, moet hij misschien van medicijn veranderen', zegt Ackerman.

4. U ervaart aanvallen.

'De meest ernstige bijwerking waar we ons zorgen over maken met Wellbutrin is het verhoogde risico op aanvallen, vooral bij bepaalde subpopulaties zoals patiënten met eetstoornissen, met name boulimie', zegt Ackerman.

Er is ook een verhoogd risico op aanvallen met Wellbutrin als u een reeds bestaande epileptische aandoening of een hersentumor heeft, voegt ze eraan toe. Als dit gebeurt, laat het uw arts dan onmiddellijk weten.

5. Je dagelijkse kopje maakt je extra zenuwachtig.

Ik ben gestopt met Wellbutrin en nu kan ik weer echte koffie drinken zonder het gevoel te hebben dat ik een conniption krijg? Koffie is echt goed allemaal

- Jeffrey Rowland (@wigu) 10 oktober 2016

Omdat Wellbutrin sommige vrouwen kan versterken, kan cafeïne - zoals je dagelijkse latte of light frisdrank - je overdreven zenuwachtig maken, zegt Ackerman. Als u dit symptoom begint op te merken nadat u Wellbutrin heeft ingenomen, moet u cafeïne schrappen terwijl u de medicatie gebruikt, of cafeïnevrij gaan totdat u het medicijn niet meer gebruikt.

6. Je hebt ineens tonnen energie.

Dit kan een voordeel zijn van het medicijn voor vrouwen die zich energieker willen voelen. Maar Ackerman waarschuwt: 'Het risico bestaat dat iemand hypomanie [een milde vorm van hyperactiviteit] of manie krijgt als hij een onderliggende bipolaire stoornis heeft.' Het is om deze reden, voegt Ackerman toe, dat Wellbutrin niet zou worden gebruikt bij bipolaire patiënten, tenzij het werd gecombineerd met een stemmingsstabilisator.

7. Je wilt niet eens aan eten denken.

Deze inhoud is geïmporteerd uit Twitter. Mogelijk kunt u dezelfde inhoud in een andere indeling vinden, of kunt u meer informatie vinden op hun website.

#Mentale gezondheid Update: andere bijwerkingen van de Wellbutrin zijn opgetreden. Namelijk: geen honger hebben, betere focus. : D

- Davey Shafik 🦁🐉🏳️ & zwj; 🌈 (@dshafik) 17 juli 2015

Hoewel het minder vaak voorkomt, kan een verminderd hongergevoel en gewichtsverlies ook gepaard gaan met het gebruik van Wellbutrin, zegt Ackerman. Maar deze bijwerking, en een gedempte zin in seks, komen eigenlijk vaker voor bij andere antidepressiva, met name SSRI's, voegt Ackerman eraan toe.

Deze inhoud is gemaakt en onderhouden door een derde partij en op deze pagina geïmporteerd om gebruikers te helpen hun e-mailadressen op te geven. Mogelijk vindt u meer informatie over deze en soortgelijke inhoud op piano.io