50 beste LGBTQ-films om te bekijken in 2021

lgbt-films Christine Giordano

Het is zaterdagavond en je bevindt je in exact dezelfde positie als vorige week: popcorn klaar om te gaan, maar geen enkel idee welke film je moet kijken. Je zou kunnen streamen Het notitieboekje voor de vierde keer dit jaar - en word blootgesteld aan dezelfde soort heteronormatieve liefde en genderexpressie die je in zoveel films ziet - maar je bent in de stemming om het te veranderen met een film over personages die zich identificeren als LGBTQ.

Gelukkig hoef je geen tijd te verspillen aan het bladeren door het aanbod van alle streamingdiensten op zoek naar iets fatsoenlijks. Deze 50 films die je gezien moet hebben, passen bij je stemming, van campy verborgen juweeltjes zoals DEBS- eigenlijk een lesbische versie van Spy Kids (tel me in!) - tot Openbaarmaking , een documentaire over transgendervertegenwoordiging in de media. En wie zou de klassieker kunnen vergeten, Thelma en Louise , ongeveer twee dames die op de vlucht zijn voor mannen en de wet? Niet al deze films hebben de erkenning gekregen die ze verdienen, maar dat betekent gewoon dat ze cool zijn onder de radar.

Deze films zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar veel ervan vertegenwoordigen belangrijke stappen in de vertegenwoordiging van LGBTQ in de media. 'Films zijn een van de belangrijkste plaatsen waar LGBTQ-mensen, vooral jongeren, vaak bevestiging, identificatie en zelfs gemeenschap vinden', zegt , PhD, universitair hoofddocent en directeur film- en mediastudies aan de Arizona State University.Voor degenen in de LGBTQ-gemeenschap kan blootstelling aan verhalen die vergelijkbaar zijn met die van henzelf een essentieel onderdeel zijn van zelfontdekking en -ontwikkeling, vooral wanneer de kijker net met het proces is begonnen. 'Jezelf vertegenwoordigd zien op het scherm kan enorm valideren. Omdat de meeste LGBTQ-ers opgroeien in heteronormatieve gezinnen, komen de eerste beelden die we van onszelf zien vaak in de media ', merkt Himberg op.

Ze vergelijkt het met een 'aha-moment' dat het proces van uit de kast komen zou kunnen aanwakkeren. Veel van de films in deze lijst dienden als zodanig in Himbergs eigen leven dat volwassen werd in de jaren '90.

Bekijk deze lijst met 50 beste LGBTQ-films om enkele van haar door experts goedgekeurde favorieten te zien en ontdek je nieuwe:

Bekijk galerij vijftigFoto's Kijk nu een fantastische vrouw Sony Afbeeldingen eenvan 50A Fantastic Woman (2017)

Dit Spaanstalige drama vertelt het verhaal van een jonge transgendervrouw, Daniela Vega, die in Chili woont en plotseling wordt geconfronteerd met de tragische dood van haar vriend.

Kijk nu een geheime liefde Netflix tweevan 50A Secret Love (2020)

Deze Netflix-documentaire vertelt het 65-jarige liefdesverhaal tussen Pat Henschel en voormalig All American Girl Professional Baseball League-speler Terry Donahue. Ze verborgen hun relatie het grootste deel van hun leven voor hun familie.

Kijk nu de avonturen van priscilla, koningin van de woestijn Polygram gefilmd entertainment 3van 50De avonturen van Priscilla, Queen of the Desert (1994)

Met Terence Stamp, Hugo Weaving en Guy Pearce in de hoofdrol, volgt deze film twee drag queens en een transgendervrouw terwijl ze een tourbus genaamd Priscilla nemen op een roadtrip door de Australische outback.

Kijk nu alles over mijn moeder Sony Afbeeldingen 4van 50Alles over mijn moeder (1999)

Deze Spaanstalige dramedie, geregisseerd door Pedro Almadóvar, is triest maar opbeurend omdat het zowel biologische als gekozen familie behandelt. Nadat een moeder haar tienerzoon heeft verloren bij een auto-ongeluk, gaat ze naar Barcelona om de vader van het kind te vinden, die nooit wist dat ze een zoon hadden. Haar ex-partner, een transvrouw, sterft nu aan aids.

Kijk nu strijd tussen de seksen Vos 5van 50Battle of the Sexes (2017)

Met in de hoofdrolEmma Stoneen Steve Carell, deze film gaat over de tenniswedstrijd van 1972 tussen Billie Jean King en Bobby Riggs. Terwijl hij op tournee is met tennissen, begint King een affaire met haar kapper, Marilyn Barnett, en begint ze in het reine te komen met haar eigen seksualiteit.

Kijk nu blauw is de warmste kleur Wilde bos 6van 50Blauw is de warmste kleur (2013)

In deze Franse film ontdekt een tiener haar eigen verlangen na het zien van een mysterieuze vrouw met blauw haar.

United Artists vrijgeven 7van 50Booksmart (2019)

Een van Himbergs recente favorieten, Slim boek sterrenKaitlyn Deveren Beanie Feldstein als BFF's op de middelbare school in deze coming of age-komedie uit 2019, geregisseerd door Olivia Wilde. Nadat ze het grootste deel van hun tijd hebben gestudeerd en zich hebben aangemeld voor de universiteit, proberen ze al het wilde plezier van een 'typische' middelbare schoolervaring in te passen in de avond voordat ze afstuderen.

Kijk nu jongens don Vos 8van 50Boys Don't Cry (1999)

Gebaseerd op de waargebeurd verhaal van Brandon TeenaJongens huilen niet sterren Hilary Swank als de jonge transgender man. De film beschrijft een gefictionaliseerde versie van zijn ervaringen met ongelooflijke onverdraagzaamheid en geweld in Nebraska.

Kijk nu Carol Het bedrijf Weinstein 9van 50Carol (2015)

Gebaseerd op de lesbische pulp-fictie 'The Price of Salt', populair in de jaren '50 en '60, gaat dit historische stuk over een jonge vrouw (Rooney Mara) die geëlektrificeerd is door een ontmoeting met Carol (Cate Blanchett), een vrouw die gevestigd is in haar queer identiteit. Beide vrouwen verzetten zich tegen het handelen binnen de normen van die tijd en verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid.

Kijk nu debs Samuel Goldwyn Films 10van 50DEBS (2004)

Fans van Agent Cody Banks zullen genieten van deze campy film die niet per se 'goed' is, maar op de een of andere manier nog steeds iconisch is. De kern? Er is een geheime test verborgen in de SAT's die je vermogen om te liegen subliminaal volgt. Als je slaagt, word je toegelaten tot een geheime spionageschool. Met een lesbische romance tussen een student en een dief, grappige spionagegadgets en verrassend grote sterren, laat deze film je lol maken.

Samuel Goldwyn Films elfvan 50Desert Hearts (1985)

Nog een bewerking van een lesbische pulproman, dit is een van de eerste films met brede release die vrouwelijke queerheid in een positief daglicht stelt. Een vrouw die wil scheiden, moet zich vestigen in Nevada. Gelukkig is er een boerderij exclusief voor dit soort situaties, waar de onlangs gescheiden vrouw onverwachte liefde vindt - en zichzelf.

Kijk nu onthulling, trans leeft op het scherm Netflix 12van 50Openbaarmaking (2020)

Een van Himbergs favoriete documentaires, Openbaarmaking onderzoekt de zich ontwikkelende voorstelling van transgenders in Hollywood en het effect dat deze verhalen hebben op de levens van andere transgenders en de Amerikaanse cultuur in het algemeen.

brand Zeitgeist Films 13van 50Vuur (1996)

Brand is een van de eerste reguliere Bollywood-films die homoseksuele relaties expliciet laat zien en de eerste met een lesbisch stel. Een van de Himbergs favorieten uit de jaren 90, dit romantische drama gaat over twee vrouwen die liefde in elkaar vinden nadat hun echtgenoten hen hebben verlaten.

Kijk nu gratis held Lionsgate 14van 50Freeheld (2015)

Julianne MooreenElliot paginaster in deze film over twee vrouwen, die zich afspeelt in de vroege jaren 2000. Julianne's personage wordt gediagnosticeerd met terminale longkanker en wil haar pensioen overlaten aan haar partner, maar hun huwelijk wordt niet erkend.

Kijk nu gebakken groene tomaten Universeel vijftienvan 50Fried Green Tomatoes (1991)

Evelyn, een huisvrouw gespeeld door Kathy Bates, raakt bevriend met een oudere vrouw in een verpleeghuis in Alabama uit de jaren 40. De oudere vrouw vertelt verhalen over een vriendschap uit het Depressie-tijdperk tussen twee vrouwen die ze vroeger kende en die, bekeken met de juiste ogen, kan worden gezien als vervuld van romantiek en verlangen.

Kijk nu ga vissen Samuel Goldwyn Company 16van 50Ga vissen (1994)

Nog een favoriet uit de jaren 90 van Himberg, dit is wat filmliefhebbers 'a slice of life'-film noemen. Ga vissen heeft echt geen plot, maar viert in plaats daarvan de lesbische cultuur in al zijn alledaagsheid, gestapeld met een volledige cast van homoseksuele personages.

Kijk nu gelukkig samen Kino International 17van 50Gelukkig samen (1997)

Deze film, geregisseerd door Wong Kar-wai, vertelt de relatie van twee mannen gedurende vele jaren terwijl ze voortdurend samengetrokken en in elkaars baan getrokken worden.

Kijk nu hoge kunst Oktober Films 18van 50Hoge kunst (1998)

Een vrouw krijgt een professionele relatie met haar bovenbuurvrouw die fotograaf is, maar hun connectie wordt al snel seksueel.

Kijk nu hoe je een plaag kunt overleven IFC 19van 50Hoe een plaag te overleven (2012)

Deze krachtige documentaire behandelt de beginjaren van de aids-epidemie, met het werk van de actiegroepen ACT UP en TAG.

Kijk nu stel je mij en jou voor BBC twintigvan 50Imagine Me and You (2005)

In de stemming voor zoiets De bruiloft van mijn beste vriend ​Stel je voor dat je kijkt Stel je mij en jou voor ​Op haar trouwdag ontmoet een vrouw een aantrekkelijke bloemist, en de toevallige interactie doet haar zich afvragen of ze ooit verliefd is geweest op haar aanstaande echtgenoot.

Kijk nu love, simon 20th Century Fox eenentwintigvan 50Liefs, Simon (2018)

Middelbare scholier Simon ontwikkelt online een romantische band met een anonieme klasgenoot, maar hun ontluikende relatie wordt bedreigd wanneer iemand hem dreigt 'uit te schakelen' naar de hele school. Simon leert hoe hij zijn seksualiteit op zijn voorwaarden met zijn familie en vrienden kan delen.

Kijk nu melk Focusfuncties 22van 50Melk (2008)

Met Sean Penn in de hoofdrol, beschrijft deze biopic het leven van Harvey Milk, een openlijk homoseksuele politicus en burgerrechtenicoon die werd vermoord. Zijn verhaal is een belangrijk onderdeel van de voortdurende beweging voor LGBTQ-rechten.

Kijk nu mijn mooie wasserette Mainline Afbeeldingen 2. 3van 50My Beautiful Laundrette (1985)

Omar, gespeeld door Gordon Warnecke, en Johnny, gespeeld door Daniel Day-Lewis, speelt zich in de jaren tachtig in Londen af ​​en worden verzorgers en zaakvoerders van een wasserette.

Kijk nu Orlando Sony Afbeeldingen 24van 50Orlando (1992)

Deze film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Virginia Woolf en gaat over genderfluïditeit en identiteit. Tilda Swinton speelt Orlando, een jonge edelman onder bevel van koningin Elizabeth om niet oud te worden. Orlando leeft op magische wijze 400 jaar in deze onverklaarbare en fantasierijke film.

Kijk nu pijn en glorie Sony Afbeeldingen 25van 50Pijn en glorie (2019)

In deze semi-autobiografische film is de hoofdpersoon, gespeeld door Antonio Banderas, een homoseksuele filmregisseur die zijn vroegere werk, leven en liefdes bezoekt, terwijl hij te maken heeft met zowel fysieke als emotionele pijn.

Kijk nu afscheid blikken Cinecom Afbeeldingen 26van 50Afscheidelijke blikken (1986)

Als een van de eerste Amerikaanse films die de aids-epidemie aanpakt, werpt deze film 24 uur lang een kijkje in het stedelijke homoleven van de jaren '80.

Kijk nu philadephia TriStar Afbeeldingen 27van 50Philadelphia (1983)

Tom Hanks en Denzel Washington spelen in een van de eerste mainstream Hollywood-films die de hiv / aids-epidemie, homoseksualiteit en homofobie aanpakken. Advocaat Andrew Beckett probeert zijn homoseksualiteit en zijn hiv-status op het werk te verbergen, maar wordt uiteindelijk ontslagen als iemand erachter komt. Hij bundelt zijn krachten met Joe Miller, een andere advocaat, om zijn werkplek aan te klagen wegens discriminatie.

Kijk nu de celluloid-kast Sony Afbeeldingen 28van 50The Celluloid Closet (1995)

Deze documentaire, ook een van Himbergs favorieten, behandelt hoe Hollywood tot in de jaren '90 in het verleden LGBT-personages heeft geportretteerd.

Kijk nu gebonden Gramercy Pictures 29van 50Gebonden (1996)

Gemaakt door het team erachter De Matrix , is deze misdaadthriller gevuld met seks, de maffia en een groeiende lesbische romance tussen een klusjesvrouw en haar cliënt. Hun gepassioneerde liefdesrelatie maakt deze toch al snelle film ongelooflijk sexy en leuk.

Kijk nu de kleur paars Warner Bros. 30van 50The Color Purple (1985)

Dit drama over de coming of age-periode bevat Danny Glover, Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey ​Het verhaal beslaat 40 jaar van het leven van een zwarte vrouw die haar identiteit vindt na het ervaren van misbruik.

De volgende45 beste cadeaus voor nieuwe moeders deze moederdag Josey Murray is de hoofdredacteur bij ons.