5 vroege waarschuwingssignalen van de ziekte van Alzheimer die u moet weten

Hersenen en geest en geheugen Alzheimer Chris MaddenGetty-afbeeldingen

Je hebt helemaal geen tijd om je sporttas (of lunch ... of sleutels van je appartement ... of mobiele telefoon ...) te pakken op weg naar je werk 's ochtends. Of u bent vorige week vergeten uw kabelrekening te betalen. Hé, geen oordeel - als het gaat om ouder worden,dingen vergetenmaakt deel uit van de deal. Maar wat als uw geheugenverlies niet lijkt een typisch onderdeel van ouder worden, en dit gebeurt zo ongeveer de hele tijd?

Als je een vrouw bent, is dat een serieuze vraag om over na te denken. Tweederde van alle patiënten en verzorgers van Alzheimer is vrouw, aldus de Alzheimerbeweging voor vrouwen , wat betekent dat vrouwen onevenredig zwaar worden getroffen door de ziekte.

Verwant verhaal

Hoewel de redenen achter die realiteit niet helemaal duidelijk zijn, spelen hormonen waarschijnlijk een rol. 'Vrouwen die een hysterectomie hebben gehad, een vroege menopauze hebben doorgemaakt of een vroegtijdig verlies van oestrogeen hebben gehad, zijn bijzonder kwetsbaar', zegt David A. Merrill, MD, PhD, neuroloog en geriatrische psychiater in het Providence Saint John's Health Center in Santa Monica. 'We weten dat oestrogeen een beschermend effect heeft op de hersenen en een gezonde hersenfunctie ondersteunt.'Tot overmaat van ramp zegt Dr. Merrill dat de psychologische en cognitieve processen van ouder worden de vroege waarschuwingssignalen nabootsen vanDementiesyndromen (de ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende). Het kan dus gemakkelijk zijn om deze eerste tekenen van hersendegeneratie af te doen als doorsnee veroudering.

Als je hier vertrouwd raakt met de vroege en eerste tekenen van de ziekte - rechtstreeks van neurologen! - zul je veel beter voorbereid zijn om actie te ondernemen als en wanneer je merkt dat er iets mis lijkt te zijn met jou of iemand van wie je houdt.

1. Uw geheugenverlies heeft gevolgen voor uw dagelijkse leven.

  Je staat op het punt om je a.m. latte te bestellen bij je plaatselijke coffeeshop als je je realiseert dat je de naam van de barista niet meer weet ... en ze serveert je vijf dagen per week. Is dat slecht?

  Waarschijnlijk niet, zegt Henry Paulson, MD, PhD, neuroloog en directeur van het Alzheimer's Disease Center van de University of Michigan. 'Naarmate we ouder worden, veranderen onze hersenen', zegt hij. 'Het is normaal dat zaken als onze snelheid van denken en het onthouden van namen langzamer worden.'

  Verwant verhaal

  Geheugenverlies door Alzheimer is meer dan alleen iemands naam niet kunnen onthouden. '[We hebben het over] het vergeten van grote gebeurtenissen of het verlies van hele afleveringen', legt Dr. Paulson uit. Bijvoorbeeld: 'Je herinnert je niet meer dat je drie dagen op strandvakantie bent geweest met je gezin of dat je afgelopen weekend naar het verjaardagsfeestje van je kleinkind bent geweest', zegt hij.

  Paulson voegt eraan toe dat het kwijtraken van items - zoals je autosleutels consequent in de koelkast leggen of niet weten in welke ruimte je je tandenborstel kunt vinden - ook onder de paraplu van geheugenverlies vallen, samen met niet weten welke dag van de week of maand het is.

  Nog een ding: soms zijn mensen te sterk afhankelijk van trucs zoals herhaling of het maken van aantekeningen om zichzelf te dwingen dingen te onthouden waarvan ze weten dat ze ze zullen vergeten, dus als jij (of een geliefde) merkt dat je dit doet, is het de moeite waard om te zien een neuroloog.

  2. Je hebt problemen met taal en visie.

  Als u worstelt met spreken of schrijven of een visuele beperking heeft, is het ook tijd om contact op te nemen met uw doc. Vroegtijdige degeneratie van de hersenen kan het moeilijk maken om te communiceren en om met uw omgeving om te gaan.

  'Het kan zijn dat u ruimtelijke veranderingen in uw zicht opmerkt of zelfs moeite heeft om de wereld om u heen waar te nemen', legt Dr. Paulson uit. 'Als je spreekt, moet je een lange weg afleggen en andere zinnen bedenken om uit te leggen wat je nodig hebt, omdat je het exacte woord niet meer weet.'

  Nogmaals, deze problemen gaan verder dan naar de televisie kijken vanuit de andere kamer of de verkeerde datum op uw cheques schrijven, wat allemaal normale onderdelen van het ouder worden zijn; vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer zouden waarschijnlijk meer voor de hand liggend en aanhoudend zijn.

  3. Het lijkt alsof u problemen niet kunt oplossen of uw gezond verstand kunt gebruiken.

  Er zijn verschillende rode vlaggen om op te letten binnen deze categorie, waaronder problemen bij het voltooien van taken, het oplossen van problemen en het tonen van een slecht beoordelingsvermogen. Volgens Dr. Paulson moeten onze hersenen een scala aan informatie verwerken om productief door ons dagelijks leven te kunnen bewegen. De degeneratie veroorzaakt door vroege Alzheimer kan zoiets eenvoudigs als het kiezen van wat je voor de lunch wilt bestellen een gecompliceerde beslissing maken.

  Mensen in de vroege stadia van de ziekte kunnen andere tekenen van cognitieve achteruitgang vertonen, zoals het niet kunnen volgen van aanwijzingen of recepten, ernstige financiële fouten maken of moeite hebben om een ​​gezonde hygiëneroutine te handhaven, volgens de Vereniging van Alzheimer

  4. Je trekt je terug uit je sociale leven.

  Was jij (of misschien je bejaarde moeder) het leven van elk feest - maar nu blijf je steeds vaker thuis van sociale bijeenkomsten? U kunt een normale afname van uw energie ervaren ... of het kan een vroeg waarschuwingssignaal zijn voor de ziekte van Alzheimer.

  Verwant verhaal

  Dr. Paulson zegt dat wanneer hersendegeneratie het moeilijk maakt om verplichtingen te onthouden, deel te nemen aan gesprekken of volledig deel te nemen aan sociale evenementen, veel mensen beginnen zich terug te trekken uit deze activiteiten. Soms is dit een symptoom vandepressie(wat ook niet mag worden genegeerd), maar het is hoe dan ook belangrijk om hulp te zoeken als iemands gedrag niet bij hem past.

  5. Je humeur of persoonlijkheid lijkt drastisch anders.

  Over afwijkend gedrag gesproken: wanneer jij of iemand van wie je houdt zich als een volslagen vreemde gaat gedragen, is het tijd om die veranderingen serieus te nemen.

  'Dit is iets zeldzamer, maar we zien het in de vroege stadia', zegt Dr. Paulson. 'Het lijkt erop dat iemand die goed en kwaad kent, plotseling ongeremd raakt en dingen doet die hij normaal nooit zou doen.'

  Het kan zich ook manifesteren als een persoon met intense stemmingswisselingen, gemakkelijk achterdochtig wordt naar anderen, of verhoogde agressie of seksueel gedrag vertoont, volgens de Nationaal instituut voor veroudering

  Maar vergeet niet dat de ziekte van Alzheimer niet vaak voorkomt bij jonge mensen.

  Dus als je het ervaartkleine geheugenfragmentenvoordat uw jaren 60 , is het onwaarschijnlijk dat u te maken heeft met de symptomen van Alzheimer (hoewel u altijd uw arts moet raadplegen als u zich zorgen maakt).

  En als u hulp nodig heeft bij het bepalen van de volgende stappen voor uzelf of een geliefde, dan is de Vereniging van Alzheimer biedt een 24/7 hulplijn, hulpbronnen voor patiënten en zorgverleners en een lijst met lokale steungroepen voor mensen die door de ziekte zijn getroffen.