5 tips dat u lactose-intolerant kunt zijn

vrouw eten van ijs Shutterstock

Je bent smoorverliefd op kaas , maar je lichaam? Niet zo veel. Sterker nog, elke keer dat je je favoriete eten eet, doen het daaropvolgende opgeblazen gevoel en de krampen je afvragen of je kont op het punt staat te ontploffen. Als vreemde symptomen de status-quo zijn als je niks doet zuivel , zou je te maken kunnen hebben met lactose-intolerantie - een akelige bijwerking die optreedt als je dunne darm niet genoeg van een enzym (lactase) produceert dat je lichaam helpt melksuiker (lactose) te verteren.

'Lactose-intolerantie komt zeer vaak voor en kan gedurende een lange periode niet gediagnosticeerd worden', zegt gastro-enteroloog Niket Sonpal, M.D. Hier zijn een paar subtiele hints die je lichaam misschien naar je toe gooit:

1. Je ervaart een scala aan symptomen
'Veel voorkomende tekenen van lactose-intolerantie zijn onder meer een opgeblazen gevoel, gas- , diarree, pijn, gerommel of gorgelend in de onderbuik en stinkende winderigheid ', zegt Gina Sam, MD, directeur van het Gastrointestinal Motility Center in het Mount Sinai Hospital. Minder vaak voorkomende symptomen zijn onder meer schuimige ontlasting en misselijkheid - met of zonder braken - wat erop kan duiden dat er iets anders aan het brouwen is dan lactose-intolerantie, zegt Sonpal, die aanbeveelt om contact op te nemen met uw arts om de situatie te evalueren.2. De symptomen slaan vrij snel toe
De meeste mensen met lactose-intolerantie kunnen een bepaald niveau van lactose in hun dieet aan zonder dat hun lichaam wraak neemt, maar hoeveel is precies een volledig individueel iets, zegt Sam. Zodra die grens is overschreden, neemt de ernst van de symptomen doorgaans toe met de hoeveelheid lactose die wordt geconsumeerd en kan deze overal 30 minuten tot twee uur nadat u het heeft ingenomen, toeslaan.

3. U behoort tot een specifieke etnische groep
Er zijn twee soorten lactose-intolerantie: primair en secundair, zegt Sonpal. Primair is de meest voorkomende en omvat een dramatische daling van uw lactasereserve (dat is helaas onvervangbaar), waardoor melkproducten een nachtmerrie worden om te verteren op volwassen leeftijd. Primaire lactose-intolerantie houdt verband met uw genetische aanleg en komt veel voor bij mensen met Afrikaanse, Aziatische of Spaanse afkomst.

VERWANT:9 worstelt alleen meisjes die lactose-intolerant zijn, begrijpen

4. U heeft onlangs buikproblemen gehad
Secundaire lactose-intolerantie is daarentegen een tijdelijke gevoeligheid voor lactose die wordt veroorzaakt door een onderliggend darmprobleem, zoals een levensbedreigend geval vangriep, gastro-enteritis of de ziekte van Crohn, zegt Sonpal. Door de onderliggende aandoening te behandelen, krijgen je darmen de kans om te genezen en wordt het vermogen om lactose te verteren uiteindelijk herwonnen, voegt hij eraan toe. (Bijvoorbeeld, na een periode van voedselvergiftiging, is het aan te raden om zuivel een week of twee te laten staan.)

5. Bepaalde zuivelproducten raken u harder dan andere
Hoewel het misschien essentieel lijkt om zuivelproducten helemaal te schrappen - vooral als het een apocalyps in je spijsverteringskanaal veroorzaakt - is niet alle lactose-intolerantie gelijk, zegt Sonpal. Je kunt er misschien achter komen hoeveel lactose je kunt consumeren voordat het ongemak begint door te experimenteren met een verscheidenheid aan zuivelproducten, die allemaal verschillende hoeveelheden lactose bevatten, en door bij te houden hoe je je voelt na een eetbui.

Het maken van een paar simpele omruilingen of toevoegingen aan uw dieet kan het verschil maken. Zo bevat geitenmelk zo'n 10 procent minder lactose dan koemelk. (We zijn fan van LaLoo's geitenmelkijs , als dessert uw jam is.) En harde kazen zoals Swiss of cheddar bevatten kleinere hoeveelheden lactose en veroorzaken doorgaans geen symptomen. Ondertussen gekweekte melkproducten (zoalsyoghurt) is misschien gemakkelijker voor uw darmen, omdat de bacteriën die in het kweekproces worden gebruikt, van nature de enzymen produceren die nodig zijn om lactose beter te verteren.

Als u denkt dat u lactose-intolerant bent en het gewoon niet eens kunt, kan uw arts uw vermoedens bevestigen door een supergemakkelijke lactose-intolerantietest uit te voeren. Twee uur na het drinken van een vloeistof die met lactose is doordrenkt, wordt er een bloedtest uitgevoerd om de hoeveelheid glucose in uw bloedbaan te meten. Als uw glucosespiegel niet verandert, betekent dit dat uw lichaam de met lactose gevulde drank niet goed verteert. Bam.

Om een ​​lang verhaal kort te maken: 'De enige manier om de symptomen van lactose-intolerantie te vermijden, is door deze producten te vermijden of pillen te nemen die lactase bevatten om lactose te verteren, die bij elke apotheek verkrijgbaar zijn', zegt Sam. Evenzo kunt u overschakelen naar lactosevrije zuivelproducten of producten die het toegevoegde lactase-enzym bevatten, zoals Lactaid-melk. We raden ook de soja latte bij Starbucks ten zeerste aan.