5 redenen waarom je de laatste tijd waanzinnig dorst hebt

Waarom jij Getty-afbeeldingen

Wanneer dat uitgedroogde gevoel toeslaat, lijkt de oplossing eenvoudig genoeg: drink een glas H20 en blijf uit de buurt van zoute voedingsmiddelen. Maar als je merkt dat je dorst niet gelest wordt, hoeveel water je ook drinkt, kan je lichaam een ​​hint laten vallen dat er iets anders aan de hand is.

'Als we dorst hebben, denken we natuurlijkuitdroging'Maar dat dorstgevoel kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening', zegt Mia Finkelston, MD, door de board gecertificeerde huisarts voor de telehealth-app LiveHealth Online ​Als er meer dagen van de week sprake is van overmatige dorst, moet u contact opnemen met uw arts voor een consult, vooral als u ook andere rare symptomen ervaart, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, huid- en haarveranderingen en een opleving in badkamerpauzes.

(Geef je nieuwe, gezonde routine een kickstart met die van ons 12 weken durende transformatie van het hele lichaam'Dit is een symptoom dat bij jaarlijkse fysica vermeld moet worden', zegt Finkelston, aangezien je permanent droge mond een teken kan zijn van een van de volgende aandoeningen:

VERWANT:Feiten over vermoeidheid: 5 dingen die je moe maken

Mellitus diabetes Emily Tiberio

“De meest voorkomende medische aandoening die gepaard gaat met overmatige dorst isdiabetes, ”Zegt Kimbre Zahn, M.D., huisarts en sportgeneeskunde aan de Indiana University Health. Diabetes mellitus is de lange naam voor diabetes, type 1 of 2, die het voor uw lichaam beide moeilijk kunnen maken om het glucosegehalte (suiker) in uw bloed onder controle te houden. Dit triggert uw nieren om meer urine te produceren om de overtollige suiker kwijt te raken, waardoor uitdroging ontstaat en uw dorstsignaal overdrive wordt.

Diabetes insipidus Emily Tiberio

Hoewel deze aandoening geen verband houdt met diabetes mellitus, deelt diabetes insipidus enkele van dezelfde symptomen, waaronder extreme dorst en buitensporig baduitstapjes. Normaal gesproken verwijderen uw nieren overtollig lichaamsvocht uit uw bloedbaan en transporteren ze naar uw blaas. Aan de andere kant, wanneer uw lichaam water verliest (denk aan: zweten ), houden uw nieren vocht vast en maken ze minder urine. 'Bij diabetes insipidus kunnen uw nieren geen water vasthouden', zegt Zahn. 'Ondanks een afname van het totale lichaamsvloeistofvolume, blijven de nieren grote hoeveelheden urine produceren, wat resulteert in verergering van uitdroging en verhoogde dorst.' Het komt meestal voor als een erfelijke ziekte, maar kan ook worden gezien bij chronische nieraandoeningen of bij bepaalde medicijnen, zegt Zahn. Uw arts kan echter specifieke tests uitvoeren, zoals een urineanalyse, om te zien of het het een of het ander is.

VERWANT:9 redenen waarom u zich licht in het hoofd voelt - en wanneer u zich er zorgen over moet maken

Lage bloeddruk Emily Tiberio

“Veel experts geloven chronische stress kan ervoor zorgen dat onze bijnieren minder efficiënt functioneren, waardoor onze bloeddruk daalt en dorst ontstaat ”, zegt Finkelston. Als onze bloeddruk daalt, krijgt het lichaam een ​​signaal van de hersenen om meer vocht te drinken, legt ze uit. Door meer water naar de bloedbaan te sturen, wordt de bloeddruk verhoogd.

Deze eenvoudige hack voor waterflessen helpt je elke dag goed gehydrateerd te blijven:

Bloedarmoede Emily Tiberio

Bloedverlies - bijvoorbeeld als u last heeft van hevige menstruaties - is een van de meest voorkomende oorzaken vanBloedarmoede, volgens de Nationaal hart-, long- en bloedinstituut ​Wanneer veel bloed verloren gaat, kan het lichaam tijdens het proces voldoende rode bloedcellen verliezen om bloedarmoede te veroorzaken, evenals de vloeistofniveaus voldoende uitputten om dorst op te wekken, zegt Finkelston.

VERWANT:5 keer dat u moet stoppen met het drinken van water

Droge mond Emily Tiberio

Sommige mensen kunnen er last van hebbendroge mond, bekend als xerostomie, die zich kan manifesteren met overmatige dorst. Het komt vaak voor bij veroudering en veranderingen in hormoonspiegels, en wordt behandeld door gehydrateerd te blijven en dingen te vermijden die je mond meer kunnen uitdrogen, zegt Finkelston, zoals cafeïne en alcohol. Bepaalde medicijnen kunnen ook een droge mond veroorzaken - antidepressiva, bloeddrukmedicijnen en antihistaminica zijn berucht om deze bijwerking. 'Een droge mond wordt soms geassocieerd met andere medische aandoeningen, maar dat kan relatief gemakkelijk worden uitgesloten door uw arts', zegt Finkelston. 'Vaker is het hinderlijk, geen indicatie dat de ziekte erger wordt.' Opluchting.