15 Tekenen dat uw vriendschap serieus eenzijdig is

close up van vrouw met behulp van slimme telefoon Tim RobbertsGetty-afbeeldingen

Als je op mij lijkt, heb je die ene (of drie) zogenaamde vrienden wiens iChat-thread kan worden samengevat door vijf jaarlijkse gelukkige verjaardagswensen en nul reacties. (Misschien om de drie jaar een gebedsemoji van dankbaarheid, als je geluk hebt.) Ja, dat wordt een eenzijdige vriendschap genoemd.

Maar soms kan het lastig zijn om te bepalen of een vriendschap scheef is, en er zijn enkele subtielere tekenen dat uw band misschien niet de gezondste is. Daarom tikte ik therapeuten aan om te morsen precies waar je op moet letten - en hoe je met de sitch moet omgaan. Lees verder voor hun deskundig advies. Het kan je redden van een gebedsemoji of twee.

De tekenen van een eenzijdige vriendschap

'Als een vriendschap uit balans is, neemt de ene persoon te veel ruimte in en de ander te weinig', zegt hij Kaitlin Kindman , LCSW, praktijkdirecteur en mede-oprichter van Kindman & Co. in Los Angeles. 'De persoon die te weinig ruimte inneemt, krijgt zelden of nooit wat hij nodig heeft van de vriendschap, en een of beide partijen kunnen niet echt zichzelf zijn.'Natuurlijk zijn sommige niet-synchrone vriendschappen disfunctioneler dan andere, en alle vriendschappen ervaren periodes waarin de focus misschien meer op de ene persoon ligt dan op de andere. Als je vriendschap echter past bij een of meer van de volgende signalen, heb je waarschijnlijk te maken met meer dan alleen de normale eb en vloed van een relatie.

1. Ze zetten je neer.

  Vriendschappen hebben alles te maken met elkaars ruggen, dus als je het gevoel hebt dat iemand de jouwe niet heeft, kan dit een goede indicatie zijn dat er iets niet klopt. In een situatie waarin iemand actief tegen je opsteekt, Sabrina Romanoff Stelt PsyD, een klinisch psycholoog in New York City, voor dat u hen waarschuwt voor de impact van hun acties. 'Individuen die eenzijdige vriendschappen aangaan, hebben de neiging zich tot anderen te verhouden als objecten, in plaats van als multidimensionale mensen', zegt Romanoff. U moet ze vertellen hoe u zich voelt, zodat ze de effecten van hun gedrag kunnen zien.

  2. Ze zijn altijd de baas.

   'Dit is de persoon die altijd beslist naar welk restaurant je gaat, naar welke film je gaat kijken en die waarschijnlijk pruilt als ze haar zin niet krijgt', zegt Kindman. Deze relaties worden eenzijdig omdat je misschien hebt opgegeven om een ​​compromis te sluiten. Het kan moeilijk zijn om 'nee' te zeggen tegen dit soort vrienden, ook al word je steeds meer boos dat dingen altijd lijken te gaan volgens hun grillen en verlangens.

   3. Uw vriend reageert alleen wanneer het u uitkomt.

   Het gevoel dat je de enige bent die de moeite neemt om contact op te nemen, kan een uitputtende AF zijn ... en een aanwijzing dat deze vriendschap niet beide kanten op gaat.

   Als uw sms-berichten altijd onbeantwoord blijven, is het misschien tijd om iets te zeggen. 'Laat ze weten hoe je je voelt door 'ik'-uitspraken te gebruiken om ze te laten zien hoe je wordt beïnvloed door hun gedrag in plaats van' jij'-uitspraken om defensieve bepantsering te vermijden ', zegt Romanoff.

   Verwant verhaal

   Probeer bijvoorbeeld eens: 'Als ik contact opneem om te kijken hoe het met je werkdrama gaat en ik hoor een week later terug, dan doet dat pijn aan mijn gevoelens. Ik realiseer me dat je misschien in de greep bent van een moeilijk hoofdstuk met je baas, maar zelfs een simpele 'hey, het is een slechte dag voor me geweest, kunnen we volgende week een tijd vinden om te praten?' Geeft me het gevoel dat je aan het werk bent om verbonden te blijven en zelfs als het nu een slechte tijd is, maak je later tijd voor ons vrij. '

   4. Je voelt je als hun dumpplaats voor ... alles.

   'In relaties als deze belt, e-mailt of belooft iemand vaak persoonlijk over zijn eigen problemen, met weinig of geen interesse in het leven, de gevoelens of gedachten van de ander', zegt Carla Marie Manly, PhD, klinisch psycholoog en auteur van Vreugde van angst ​'Hierdoor kan de vriend aan de ontvangende kant zich gekwetst, geïrriteerd en uiteindelijk wrokkig voelen.' Vooral als ze je met het happy hour-tabblad plakken nadat ze ontluchten en rennen. (Waargebeurd verhaal.)

   Nogmaals, het uiten van uw gevoelens aan uw vriend en het uiten van eventuele zorgen wanneer deze zich voordoen, kan de sleutel zijn om het evenwicht te herstellen en uw rafelige relatie te herstellen.

   5. Ze annuleren jullie allemaal. de. tijd.

   Sherry Skyler Kelly, PhD, een klinisch psycholoog en oprichter van PositiviTeens en Geest- en hartcoaching , stelt voor om hier naar uit te kijken als je denkt dat je misschien in een schuine vriendschap verkeert. Zoek naar patronen, zegt ze. Als het een zeldzame en legitieme annulering is, is dat volkomen normaal, maar als het een normaal iets is, of je nu weer wegblaast voor een FaceTime of vraagt ​​om voor de vijfde keer een kopje koffie te laten hangen, let dan op.

   6. U krijgt tekstreacties van één woord.

   Oké, misschien twee: 'Oké, bedankt' en 'dat is prima' zijn in wezen praktisch eenlettergrepige lettergreep. Als je teksten regelmatig supersnelle reacties krijgen, is dit een goede indicatie dat je vriendschap niet bepaald rooskleurig is.

   'In eenzijdige relaties zijn de antwoorden kort, soms onvolledig en gaan ze nooit verder dan waarover je ze een sms hebt gestuurd', zegt Darcie Brown , LMFT, een therapeut in San Diego, Californië. 'Als je door een sms-gesprek gefrustreerd en ontevreden raakt, is het misschien de moeite waard om te overwegen of deze vriendschap je vervult of je gewoon uitput.'

   7. Je voelt je verzwaard door alle details die je over hun leven weet.

   Helaas kan Friendship Highway aanvoelen als een eenrichtingsverkeer als de andere persoon niet eens weet in welke stad je bent opgegroeid of wat je alma mater is. 'Een bekend voorbeeld is dat de ene persoon speciale gebeurtenissen zoals verjaardagen en andere belangrijke gebeurtenissen herinnert en viert, terwijl de andere persoon zich alleen bezighoudt met zijn eigen behoeften', zegt Manly. Of misschien kunnen ze niet de moeite nemen om te onthouden dat uw naam is Perri en niet Perrie ​(Nogmaals, waargebeurd verhaal!)

   8. De vriendschap eist je zelfvertrouwen.

   Dit kan natuurlijk op verschillende manieren gebeuren: misschien is hun IG bestrooid met foto's van hen op evenementen waarvoor je niet bent uitgenodigd, of misschien geven ze je een slecht gevoel over je liefde voor stripboeken.

   'Dit soort eenzijdige vriendschappen kunnen een negatieve invloed hebben op je welzijn, omdat ze energie afvoeren in plaats van energiebronnen', zegt Brown. Wanneer je aspecten van je persoonlijkheid en eigenwaarde in twijfel begint te trekken, is het tijd om de pleister eraf te halen.

   9. Empathie staat niet in hun woordenboek.

   Maar echt wel. 'Giftige vrienden willen niet wat het beste voor je is, dus ze begrijpen of empathisch als je worstelt', zegt Sam Nabil, oprichter van Nieuwe klinieken in Boston. 'Ze zullen misschien een‘ het spijt me dat te horen ’op jouw manier gooien, terwijl ze stiekem genieten van het feit dat je het moeilijk hebt.'

   10. Je hebt niet het gevoel dat deze persoon echt naar je luistert.

   Wat zou een vriendschap precies zijn zonder oprecht te luisteren? Veilig om te zeggen dat het behoorlijk ontbreekt.

   'Je realiseert je misschien dat de persoon nooit luistert als je iets belangrijks voor je probeert te delen', zegt Tamekis Williams, LCSW, therapeut en eigenaar van Real Life-oplossingen in Georgië, waarbij ze opmerken dat dit vaak dezelfde vrienden zijn die je niet terugbellen, een gesprek abrupt afronden wanneer je begint te delen en / of het gesprek constant terugbrengen naar 'hun problemen, behoeften of wensen'.

   11. U spreekt uw zorgen uit, en ze hebben het gewoon niet.

   Het is best moeilijk om kwetsbaar te zijn en een vriend te vertellen over de problemen die je in je relatie hebt, maar dan krijg je een defensieve houding, nonchalance of een totaal gebrek aan respect. 'Stap terug van de vriendschap totdat de andere persoon in staat is om te werken aan het creëren van balans in de relatie', zegt Williams.

   En twijfel niet aan uw beslissing. Helemaal. Het waarderen van jezelf en je tijd en energie is het grootste geschenk dat wij mensen onze gekwelde zielen kunnen geven. 'Niet iedereen verdient het om als vriend te worden beschouwd', voegt Williams eraan toe.

   12. Je bent in een slecht humeur nadat je hebt gepraat.

   Als u regelmatig merkt dat u zich neerslachtig voelt na QT met een bepaalde vriend, let dan goed op. 'Eenzijdige vriendschappen nemen en geven nooit echt', zegt Nabil. “Dit kan uw humeur beïnvloeden en kan ertoe leiden dat u zich afvraagt ​​of er iets mis is u terwijl je probeert uit te zoeken wat er aan de hand is. '

   13. Ze komen regelmatig naar je toe als ze te maken hebben met een crisis.

   En toch zijn ze op mysterieuze wijze MIA als de rollen ooit omdraaien! Of het nu gaat om een ​​school-, werk- of persoonlijk probleem, u kunt er zeker van zijn dat ze naar u toe komen als ze advies of hulp nodig hebben, maar u kunt er nooit iets voor teruggeven. Ze kunnen bijvoorbeeld naar je toe komen als ze hulp nodig hebben bij een werk-Q, maar als je op zoek bent naar hun expertise, komen ze er nooit bij, zegt Jeanie Y. Chang, LMFT, therapeut en oprichter van Uw Change Provider in North Carolina.

   14. Je voelt je alsof je hun ouder / partner / therapeut / bokszak bent.

   In het jargon van de therapeut wordt dit eenzijdige emotionele arbeid genoemd. 'Soms worden vriendschappen scheef als een vriend altijd in de rol van emotionele steun zit', zegt Sarah Epstein , een psychotherapeut in Philadelphia. “Ja, er zullen momenten zijn in een vriendschap, soms langere tijden, dat een vriend een moeilijke periode doormaakt en meer van de relatie nodig heeft. Maar het is een probleem wanneer die dynamiek een bepalend kenmerk van de vriendschap wordt. '

   15. Je voelt gewoon raar over de vriendschap.

   Soms is er geen specifiek ding, maar een algemene, aanhoudende intuïtie dat dingen niet kloppen. 'Als iets niet goed voelt, zit je waarschijnlijk in een eenzijdige vriendschap', zegt Orlandoni. 'Als je je afvraagt ​​of de vriend van je gezelschap heeft genoten na een koffie-inhaalslag, dan heb je waarschijnlijk een goed idee dat de vriendschap eenzijdig is.'

   Zooo, is het tijd om het uit te maken met je vriend?

   Als je nu met je hoofd hebt geknikt naar een of meer van de bovenstaande aanwijzingen, heb je waarschijnlijk een vriendschap in je leven geïdentificeerd die aan deze criteria voldoet.

   Het is niet gemakkelijk om te accepteren, dus wees aardig voor jezelf door dat te erkennen en al je emoties te voelen. 'Mensen verlangen meer naar verbinding en inclusiviteit dan we ons realiseren', zegt Colleen Woodward, LMSW, een psychotherapeut bij A Good Place Therapy & Consulting in New York City. 'Dus als we ons eindelijk openstellen om die contacten te leggen met mensen die onze vrienden worden, kan het een echte teleurstelling zijn als de relatie eenzijdig wordt.' Dit kan ook een negatieve invloed hebben op je zelfrespect, voegt ze eraan toe.

   Op dit punt is communicatie cruciaal. 'Het is moeilijk om kwetsbaar te zijn, maar onthoud dat je vriend geen gedachtenlezer is', zegt Woodward. In feite 'heeft uw vriend misschien geen idee dat u zich gekleineerd voelt en meer verbinding nodig heeft'. Begin hier:

   • Vraag jezelf: Heeft mijn vriend het tijdelijk moeilijk, of is dit een langdurig patroon? (Het is oké om druk te zijn op het werk of om meer te ventileren dan normaal, maar het mag niet je hele 'schip zijn!)
   • Praat met je vriend (in): leg uit hoe je je voelt in plaats van met je vingers te wijzen
   • Bepaal de volgende stappen: wat heb je nodig van de relatie om ermee verder te gaan?
   • Wees voorbereid om verder te gaan: als dit gesprek niet leidt tot het soort verandering dat u wilt - en verdient - neem dan rust door weg te lopen. 'Onthoud dat ze misschien niet kunnen geven wat je nodig hebt, en dat is oké', zegt Woodward.