12 redenen waarom zweten zo ontzettend goed voor je is

Voordelen van zweten Jeff Lipsky

Ik zweet niet, ik glinsterend. Ik zweet niet, ik sprankel. Ik zweet niet, ik gloei.

De mantra's stippen bekers, tijdschriften, T-shirts, allerlei levenloze voorwerpen. Maar zweet is niet icky. Of beschamend. Het mag ook niet op een mooie manier worden geëufemiseerd. Het moet gevierd worden - de bon die je krijgt voor het bewegen van je lichaam. Daarom stellen we een nieuwe mantra voor voor echte mensen: Ik zweet, daarom ben ik ​Wij geloven dat Descartes, de meest rationele van onze grondleggers, het zou goedkeuren.

Langzaam, zeker en vrij in het openbaar, omarmen vrouwen de prachtige puinhoop die hun zweet is. Denk aan een glibberige Teyana Taylor die haar moeder in een sportschool laat dansen in de 'Fade'-video van Kanye. Olympische baanster Novlene Williams-Mills balancerde in de uitval van een hardloper, haar gezicht fel vastbesloten, niets anders aan dan een druipnat verjaardagspak voor ESPN 's Body Issue. Karlie Kloss werd doorweekt en lachte in een recente advertentiecampagne van Adidas. Laat ze je nooit zien zweten? Ha. Zweet verkooptOm nog maar te zwijgen over het oogsten van geweldige voordelen bij deze transactie: als je die kralen begrijpt, kun je een heter lichaam opbouwen, maar het kan ook je mentale gezondheid verbeteren. Dus ga aan de slag. Daden spreken immers meer dan woorden.

ZWEET HOUDT ONS IN LEVEN

Zweet bestaat om één reden: om een ​​lichaamstemperatuur zo dicht mogelijk bij de optimale 98,6 graden te houden. Maar tijdens het sporten neemt uw bloedstroom toe om meer zuurstof aan uw werkende spieren te leveren, waardoor uw temperatuur stijgt en uw excentrieke zweetklieren worden geactiveerd. Het zijn echter niet de druppels vocht die je afkoelen. Het is wanneer je zweet verdampt dat je warmte afvoert en je kerntemperatuur verlaagt. Om het zo te zeggen: 'Als je niet zweet tijdens zelfs maar matige activiteit, zou je binnen 10 tot 12 minuten oververhit raken', zegt Christopher Minson, Ph.D., codirecteur van de Exercise and Environmental Physiology Labs aan de Universiteit van Oregon. in Eugene. Het resultaat? Mogelijk flauwvallen,zonnesteeknierproblemen en zelfs de dood.

HET BESTRIJDT DE DADERS OM JE SNEL FIT TE KRIJGEN

Ontsteking is een van de grootste Buzz Killingtons voor uw metabolisme en cardiovasculaire conditie. Maar als je zweet, geef je groen licht voor een reeks positieve reacties: Jouw hartslag snelheden om het bloed naar uw bewegende spieren te laten pompen, waardoor de bloedstroom en de kracht van elke samentrekking in de loop van de tijd toenemen. Je belt ook heat-shock-eiwitten op (een speciale set van responders die andere eiwitten beschermen tegen schade); repareer eventuele beschadigde exemplaren; en signaalproductie van nieuwe, gezonde eiwitten. Studies tonen aan dat deze jongens zelfs cellen blokkeren die ontstekingen in het lichaam activeren.

Verwant:'Ik heb mijn lichaam volledig getransformeerd zonder ook maar een kilo te verliezen - hier is hoe'

... EN GEEFT U MEER ENERGIE VOOR TRAININGEN

Hoe fitter je bent, hoe sneller je zweet. Het lijkt erop dat het het tegenovergestelde zou zijn, maar: 'Als je vroeg in je training zweet, betekent dit dat je je temperatuur kunt regelen voordat deze te hoog wordt, wat minder energie vereist', zegt Lawrence Armstrong, Ph.D. , directeur van het Human Performance Laboratory aan de Universiteit van Connecticut in Storrs. Als u zich uw energievoorziening als een gastank voorstelt, betekent het besparen van energie op thermoregulatie dat u meer ruimte heeft om uw daadwerkelijke training kracht bij te zetten.

Deze draai aan burpees zorgt ervoor dat je ZWEET:

JE ZULT DE STERKTE EN NIX CRAMPS VERSTERKEN

Zweet is 99 procent water en 1 procent zout, kalium en koolhydraten. Maar dat kleine stukje verloren zout is belangrijk: natrium helpt de hoeveelheid water binnen en buiten je cellen en in je bloed in balans te houden om je lichaam gehydrateerd te houden. Als u er te veel van verliest, riskeert u vermoeidheid, spierkrampen , verminderde kracht - allemaal dingen die uw prestaties doen dalen. Het goede nieuws is dat hoe vaker je zweet, hoe beter je lichaam erin slaagt om zout te bewaren in plaats van het uit je poriën te laten sijpelen, zegt Armstrong. (Studies tonen aan dat acht tot veertien opeenvolgende dagen van lichaamsbeweging een aanzienlijk verschil kunnen maken.) De beste manier om te zien of u in betere conditie aan het worden bent? U ziet minder witte strepen van zout op uw gezicht of kleding, of merkt na de training een minder zanderige huid op.

Gerelateerd:De 3 bewegingen die u vóór elke krachttraining moet doen om meer spieren op te bouwen

... EN HERSTEL MISSCHIEN NOG SNELLER

'Als je hard genoeg werkt om te zweten, zal je verhoogde doorbloeding meer metabolieten - of bijproducten van door inspanning veroorzaakte spierschade - wegvoeren van je spieren, waardoor je je minder pijnlijk voelt na je training', zegt Patricia Christie, Ph.D., hoofd biologie en scheikunde bij de Experimental Study Group van het Massachusetts Institute of Technology. De goede plek is om meer dan comfortabel warm te zijn, maar niet zo heet dat u uw training moet verkorten en uw resultaten moet belemmeren.

(Kijk voor tientallen vetverbrandingsroutines die je thuis kunt doen Salty Cat-trainingen - de geheel nieuwe site met de beste videoworkouts ter wereld, gratis!)

HET HOUDT JE LEVER GEZOND

Lore zegt dat een zweetsessie na een nacht drinken of ongezond eten je zal ontgiften. De wetenschap zegt iets anders. 'Al het afval dat je via je zweetklieren afscheidt [in één training] is te minimaal om echt een verschil te maken', zegt Minson. Aan de andere kant consistentcardio-oefening, waar we meestal behoorlijk plakkerig van worden, kan je lever beschermen en hem helpen zijn werk te doen - je lichaam ontdoen van stoffen die er niet zouden moeten zijn - vooral in het geval van aan alcohol gerelateerde schade.

... EN BESCHERMT TEGEN INFECTIE

Onderzoek toont aan dat meer dan 70 procent van de bacteriën die in de sportschool worden aangetroffen, je ziek kunnen maken. Gelukkig voor ons bevat ons zweet een natuurlijk antibioticum genaamd dermcidin, dat je kan beschermen tegen schadelijke ziekteverwekkers (zoals E coli en sommige stammen van stafylokokbesmettingen) door indringers bij contact te doden.

Verwant:'Ik deed de' Death By Burpee'-uitdaging elke dag gedurende 2 weken - hier is wat er is gebeurd '

JE VOELT JE VERBONDEN MET JE TRAINING

'Er is iets emotioneel transformatiefs aan het echt, hevig zweten', zegt Janet Buckworth, Ph.D., hoofd kinesiologie aan de Universiteit van Georgia in Athene. 'We maken ons altijd zorgen om er presentabel uit te zien, maar doorweekt zijn in het zweet dwingt je om je aandacht te verleggen van je uiterlijk naar je ervaring.' Het resultaat is dat je jezelf volledig kunt onderdompelen in je sessie en de mentale remmingen kunt verliezen die je ervan kunnen weerhouden alles te geven.

... EN NOG MEER TEVREDEN

Dat komt waarschijnlijk omdat zweet iets biedt dat een enkele training niet kan: onmiddellijk bewijs van prestatie. 'Ons lichaam zal nooit zichtbaar veranderen aan het einde van een hardloopsessie of krachttraining', zegt Buckworth. 'We weten dit, maar we willen allemaal direct bewijs van ons harde werk.' Zweet - of het nu een vochtig voorhoofd is of een doorweekt voorhoofdsport goed- is precies dat.

Verwant:Iedereen is volledig geobsedeerd door deze legging van $ 20

HET KAN JE ZELFBEELD VERHOGEN

Het enige dat nodig is, is 20 minuten zweterige activiteit om je sterker en zelfs slanker te voelen, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Psychologie van sport en lichaamsbeweging ​Het gaat niet alleen om de stemmingsverhoging die gepaard gaat met het vrijkomen van endorfine: trainen met een matige tot krachtige intensiteit moedigt je eigenlijk aan om jezelf direct na het evenement in een nieuw licht te zien, een voordeel waarvan onderzoekers zeggen dat het je interne dialoog in de loop van de tijd kan verbeteren.

... EN HYDRATEREN UW HUID

Hoe, vraag je? De oppervlakte-olie die zweet produceert, beschermt je huid tegen de uitdrogende effecten van de elementen, zelfs nadat je hem hebt afgespoeld, zegt dermatoloog Neil Sadick, M.D., oprichter van Sadick Dermatology in NYC. (En een meer gehydrateerde huid = een jonger uitziende huid.) Om de vochtbalans optimaal te benutten, was je gezicht alleen als het olieachtig aanvoelt - dit voorkomt dat je het natuurlijke evenwicht van je huid verstoort. Sweat's andere teintbonus? 'Het fungeert als een barrière, die kan helpen voorkomenpuistjesvan bacteriën van buitenaf ', voegt Sadick toe. Zorg ervoor dat u dit vermijdt veroorzaken acne, die optreedt wanneer het zweet lang genoeg op de huid zit om gist te kweken, door uw gezicht zo snel mogelijk na uw training te wassen.

ZWEET KAN U ZELFS COMFIER IN UW HUID MAKEN

'Er zijn maar weinig momenten waarop een vrouw rauwer en echter is dan wanneer ze van het zweet druipt, haar haar kapot is en haar make-up vlekkerig is of ontbreekt', zegt Buckworth. 'Als je in orde kunt zijn, zelfs tevreden, met die krachtige versie van jezelf, kun je je zelfvertrouwen voor de lange termijn vergroten.' Niet alleen in de sportschool, maar ook overal daarbuiten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in de uitgave van december 2017 van ons. Voor meer goed advies kunt u nu een exemplaar van het nummer in de kiosk ophalen!